Guguluf cu capsuni si matcha

≅ 1 ora

usor

6-8 portii

O prajitura cu blat umed si pufos, ce ascunde un strat fin, ca o panglica dulce, cu aroma de capsuni. Nu putea sa lipseasca o glazura pe masura, care sa se scurga frumos peste al nostru guguluf. Glazura cu matcha este castigatoare, oferind un plus de aroma, dar si de culoare. Oh, atat de delicios si frumos e acest guguluf cu capsuni! Mie imi lasa gura apa numai cand ma uit la poze, tu ce zici? Il incerci?

O altfel de umplutura de capsuni

Acel strat de la mijloc e asul din m̶a̶n̶e̶c̶a̶ prajitura! Si ai nevoie de doar doua ingrediente: pudra de capsuni si zahar. De obicei, aceste pudre sunt obtinute din capsuni liofilizate. Gustul este identic cu cel al fructelor proaspete, fiind un pic mai acrisor, zic eu. Am primit acum ceva timp pudra de la bunicul meu (care e fanul meu nr.1 si stiu ca citeste aceste randuri 😊) si tare m-am bucurat cand am gasit o reteta similara de guguluf cu pudra de capsuni la LoveandOliveOil. Nu iti pot recomanda un anumit magazin sau brand, dar gasesti diferite variante cu un simplu search pe Google. Nu strica sa o ai in casa, eu o mai adaug si in porridge, cereale cu lapte sau iaurt si in smoothies sau milkshakes.

Bineinteles, daca ai deja fructele liofilizate, nu trebuie decat sa le dai prin blender sau printr-o rasnita pentru a le transforma in pudra.

Si daca totusi nu ai nici pudra, nici astfel de capsuni, dar pofta de guguluf e mare, cred ca poti face reteta si cu capsuni proaspete sau congelate, insa textura va fi putin schimbata. Taie-le bucati mai mari si strecoara-le in blat.

Capsuni si matcha, un combo de exceptie

Matcha este un tip de ceai verde de inalta calitate, macinat fin. Cand consumi matcha, ingerezi practic intreaga frunza de ceai, ceea ce te face sa primesti 100% din nutrientii acesteia. Este un antioxidant puternic excelent pentru metabolism si te ajuta sa arzi calorii. Asta ca sa nu te mai simti atat de vinovat/a ca mananci acest guguluf cu capsuni si matcha! 😄

La noi in casa bem des fie ceai matcha simplu, fie matcha latte. Dupa ce am incercat reteta de chec cu matcha, am zis ca trebuie sa mai experimentez si in alte prajituri cu acest ingredient. Mi se pare ca matcha merge de minune cu citrice sau cu fructe mai acrisoare, si am zis ca sigur s-ar potrivi tare bine cu fructele vedeta ale sezonului, capsunile.

Si cum orice guguluf care se respecta are o glazura care se scurge intr-un mod apetisant de pe el, am ales pentru guguluful cu capsuni glazura de matcha. In general, glazurile se fac din zahar pudra amestecat cu lapte, apa sau zeama de lamaie, iar pe cea din urma am mers si eu. A iesit o glazura intr-o frumoasa nuanta de verde, cu gust dulce acrisor care te surprinde cu notele ierboase caracteristice pudrei matcha.

Cum pastram guguluful cu capsuni si matcha?

Pastreaza restul de prajitura ramasa intr-un recipient inchis, la temperatura camerei, timp de 2-3 zile. De asemenea, poti pune la congelator guguluful neglazurat, invelit in folie alimentara si/sau intr-o punga inchisa pentru maximum 3 luni. Se lasa sa se dezghete complet, la frigider, inainte de a-l glazura.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de guguluf cu capsuni si glazura de matcha si ca o vei incerca si tu. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

🍓 Vezi retetele mele preferate de prajituri cu capsuni

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
165g unt la temperatura camerei
85g crema de branza
un praf de sare
100g zahar
1 lingurita extract / esenta de vanilie
50ml lapte
220g faina
1 lingurita praf de copt
15g pudra de capsuni liofilizate
30g zahar
Glazura matcha
60g zahar pudra
0.5 lingurita pudra matcha
3 linguri zeama de lamaie

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Preincalzim cuptorul la 175°C. Tapetam cu unt sau ulei si optional, faina, tava de guguluf.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Incepem pregatirea gugulufului

Batem cu mixerul untul moale, la temperatura camerei cu crema de branza, un praf de sare, zaharul si vanilia pana cand obtinem o compozitie cremoasa si deschisa la culoare.
Adaugam pe rand ouale, amestecand dupa fiecare si curatand peretii bolului. Dupa ultimul ou, batem cu mixerul la viteza mare aproximativ 3 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Intr-un bol cernem faina si amestecam cu praful de copt. Alternam adaugarea fainii in compozitia pentru guguluf cu laptele (o parte faina, apoi putin lapte si repetam pana am terminat toata cantitatea).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Stratul de capsuni

Amestecam pudra de capsuni liofilizate (sau capsunile intregi liofilizate) cu zaharul.
Turnam in tava un strat de aluat, apoi un strat de pudra de capsuni, peste care venim cu cateva linguri de aluat, din nou pudra si la final, uniformizam cu restul de aluat. Dam la cuptor 40-50 minute, pana cand se rumeneste si temperatura la interior este de aproximativ 93°C. Verificam cu o scobitoare daca e copt. Lasam sa se raceasca pe un grilaj de racire si scoatem cu grija din forma doar dupa ce s-a racit complet.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Glazura de matcha

Dupa ce am scos guguluful din forma, pregatim glazura: amestecam intr-un bol zaharul pudra, matcha si zeama de lamaie. Trebuie sa obtinem o glazura curgatoare, care sa se scurga frumos pe guguluf. Daca ti se pare prea solida, mai adauga putina zeama de lamaie. Daca e prea lichida, mai adauga zahar pudra.
Glazuram cu o lingurita guguluful.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *