Panna cotta cu ceai verde si iasomie

30 minute + timp pentru infuzat + racire

foarte usor

4 panna cotta

Un desert care pare sa fi fost creat de un bucatar cu stele Michelin, dar care de fapt este atat de usor de preparat, chiar si pentru cei amatori intr-ale bucataritului? Ei bine, stai sa vezi ce surpriza ti-am pregatit! Astazi iti dezvalui secretul unei panna cotta delicioase, extrem de parfumata si cu un gust inedit, cu ceai verde si iasomie.

Panna cotta, desertul italian adorat de multi, devine cu adevarat spectaculos atunci cand il combinam cu arome exotice si rafinate, precum cele ale ceaiului verde si iasomiei. Acest duo magic adauga un plus de eleganta si prospetime, transformand o reteta traditionala intr-o experienta culinara de neuitat.

Desi suna a ceva foarte complicat, pregatirea acestor mici delicii nu necesita nici macar cunostinte avansate in arta culinara. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi cativa pasi simpli si sa te lasi ghidat(a) de imaginatie. Amesteca ingredientele cu dragoste, toarna-le in forme speciale si lasa-le sa-si dezvaluie frumusetea in frigider. Rezultatul? O panna cotta ferma, dar delicata, cu o textura catifelata si un gust sublim.

Panna cotta cu ceai verde si iasomie

Tu stiai ca poti folosi ceaiul verde si in deserturi?

Unul din motivele pentru ca ador panna cotta este faptul ca poate fi infuzata cu atat de multe ingrediente, obtinand astfel arome surprinzatoare. Dupa succesul panna cottei cu liliac, m-am gandit sa incerc o reteta asemanatoare. Doar ca de data aceasta, am infuzat amestecul de lapte si smantana lichida cu frunze de ceai verde cu iasomie. E drept, predominanta este aroma ceaiului verde, dar si iasomia parfumeaza discret desertul. Daca vrei, totusi, o aroma si mai patrunzatoare, iti recomand sa folosesti flori proaspete de iasomie, intr-o cantitate mai mare.

Amestecul de frunze de ceai verde si flori de iasomie este apreciat de secole in cultura asiatica pentru gustul delicat si beneficiile aduse sanatatii. Ceaiul verde, cunoscut pentru proprietatile sale revigorante si antioxidante, este frumos completat de parfumul subtil al florilor de iasomie, ce adauga o nota florala rafinata si innobilieaza aroma naturala a ceaiului verde.

Asadar, atunci cand vei pregati aceasta panna cotta cu ceai verde si iasomie, aminteste-ti ca ingredientul vedeta este mai mult decat o simpla infuzie. Este o poveste de aroma si traditie, ce adauga o nota magica desertului tau.

Te intrebi, poate, unde gasesti acest tip de ceai. Cu siguranta este disponibil in toate magazinele si farmaciile, cu precadere cele cu produse naturiste. Eu am folosit acest ceai verde cu iasomie, dar poti alege de la orice alt brand.

Ce forme alegem pentru panna cotta?

Daca doresti sa obtii exact aceeasi prezentare precum cea din imagini, atunci da, va trebui sa folosesti niste forme speciale. Acestea pot fi confectionate din plastic sau silicon (de exemplu, formele pentru briose sunt potrivite si pentru panna cotta, la fel si cele pentru mini-tarte). Eu am utilizat niste forme din plastic pe care le-am achizitionat acum cativa ani dintr-un magazin din Italia. Am observat ca sunt disponibile si pe Emag acum, dar cu siguranta poti gasi si alte optiuni pe site-urile dedicate produselor de cofetarie. In plus, poti folosi cu succes si pahare, vase ramekin sau recipiente cu forme interesante, pe care sa le intorci cu grija pe o farfurie pentru a scoate panna cotta. Iti recomand sa urmaresti sfarsitul acestui videoclip pentru a vedea cum poti extrage panna cotta usor (si intacta!) din forma pe care o folosesti.

Forme pentru budinca sau panna cotta
Am folosit aceleasi forme ca in reteta de panna cotta cu lapte batut, capsuni si mango 😉

De asemenea, este util sa ungi forma cu putin ulei inainte de a turna compozitia: acest lucru va facilita desprinderea panna cotta de peretii vasului si va permite sa alunece usor pe farfurie.

In plus, daca vrei sa fii sigur(a) si sa eviti surprizele neplacute, poti servi panna cotta direct din pahar. Va arata la fel de bine! Eu am procedat astfel pentru retetele de panna cotta cu ciocolata si rodie sau pentru cea de panna cotta cu liliac. Cu cat paharele sunt mai frumoase, cu atat mai bine!

Panna cotta cu ceai verde si iasomie

Cum decoram panna cotta cu ceai verde si iasomie?

Orice desert devine instantaneu mai apetisant atunci cand este servit cu stil. Eu am mers pe o varianta mai minimalista si am decorat panna cotta doar cu flori proaspete de iasomie. Insa, daca vrei ceva mai fancy sau nu ai la indemana flori de iasome, iti mai ofer cateva sugestii pentru decorarea acestui desert rafinat.

🍓 Fructe proaspete: Capsunile, afinele, zmeura si murele aduc un contrast coloristic frumos si o prospetime delicioasa. De asemenea, te poti orienta si spre fructe mai exotice, precum mango sau kiwi.

🌸 Flori comestibile sau ierburi aromatice: In afara de iasomie, poti folosi si flori de trei frati patati sau orice alte tipuri de flori comestibile. De asemenea, frunzele de menta sau salvie pot fi o idee potrivita pentru decor.

🍫 Ciocolata rasa: Foloseste o razatoare pentru a rade ciocolata alba peste panna cotta, adaugand atat un aspect decorativ cat si un gust bogat.

🥥 Nuca de cocos razuita sau chipsuri: Presara un strat subtire de cocos pentru o textura crocanta si un gust exotic.

🍮 Sos de vanilie sau coulis de fructe: Toarna cateva picaturi de sos de vanilie sau coulis de fructe (piure de fructe) deasupra panna cotta pentru un efect vizual spectaculos si un plus de aroma. Poti incerca si sosul de mango din reteta de panna cotta cu lapte batut si capsuni.

🍯 Miere: Toarna cateva picaturi de miere deasupra panna cottei pentru un plus de dulceata si un aspect lucios si atragator.

🍵 Pudra de matcha: Presara un praf de pudra de matcha pe marginea farfuriei pentru un efect vizual atractiv si pentru a accentua aroma de ceai verde.

🍪 Biscuiti sfaramati: Foloseste biscuiti sfaramati pentru a crea un strat crocant pe deasupra panna cotta sau pentru a decora marginea farfuriei. Cred ca merg bine biscuitii digestivi sau cu miere.

Panna cotta cu ceai verde si iasomie

Cum pastram panna cotta?

Panna cotta poate fi pastrata pana la 3-4 zile la frigider. Acopera vasele folosite cu folie alimentara pentru a pastra prospetimea desertului.

In general, nu este recomandat sa congelezi panna cotta, deoarece acest lucru poate afecta textura si gustul sau. Este mai bine sa o consumi in timp util pentru a te bucura de toate proprietatile sale delicioase.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de panna cotta cu ceai verde si iasomie. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Tarta mousse cu fructe de padure si blat de biscuiti cu miere

🍰 Biscuiti cu ceai negru si glazura de sirop de artar

🍰 Tarta cu lamaie si matcha (reteta vegana)

🍰 Chec cu ceai negru

🍰 Chec matcha cu lamaie, ciocolata alba si cocos

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250ml lapte
375ml smantana lichida
60g zahar
4 linguri ceai verde cu iasomie
12g gelatina pudra hidratata cu 2 linguri de apa
0.5 lingurita pasta de vanilie

Pasii necesari

1.

Turnam intr-o cratita laptele, smantana lichida, apoi adaugam zaharul si ceaiul verde cu iasomie. Fierbem pe foc mediu, apoi oprim focul, acoperim cu un capac si lasam la infuzat aproximativ 15-20 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Strecuram amestecul printr-o sita, apasand pe frunzele de ceai pentru a elibera aroma.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Hidratam gelatina cu doua linguri de apa rece, apoi o dizolvam pentru cateva secunde la cuptorul cu microunde si turnam peste compozitia de panna cotta. Amestecam si adaugam si pasta de vanilie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Impartim compozitia in recipientele alese - eu am folosit forme din plastic pentru budinca - si am obtinut 4 portii. Daca folosesti astfel de forme, unge-le inainte cu putin ulei pentru a scoate apoi usor panna cotta din ele.
Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi mutam la frigider si lasam minimum 6 ore, ideal peste noapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *