Panna cotta cu liliac, miere si afine
Sansele ca pana acum sa mai fi dat peste o reteta care sa contina flori de liliac sunt destul de mici. De cand am aflat ca liliacul e comestibil, m-a intrigat aroma lui si mi-am dorit sa incerc sa integrez aceasta floare magica intr-un desert. Asa a luat nastere panna cotta infuzata cu liliac si cu note dulci de miere, acoperita cu un sos delicat de afine proaspete. O combinatie irezistibila de arome si texturi care te va incanta de la prima lingurita.
Surprinde adevarata esenta si gustul primaverii cu aceasta reteta delicioasa de panna cotta cu flori de liliac! Esti gata sa pornesti intr-o calatorie plina de savoare?
Panna cotta cu liliac, miere si afine, un vals diafan al aromelor fine
Inchide ochii si imagineaza-ti un deliciu rafinat, unde gusturile se intrepatrund si se contopesc intr-o simfonie de arome. Parfumul subtil al florilor de liliac se imprima in crema fina si catifelata de frisca indulcita cu miere, iar sosul bogat si dulce-acrisor de afine desavarseste aceasta opera de arta culinara. Panna cotta, un desert italian clasic, devine astfel o experienta cu totul noua si fascinanta. Sigur, e posibil sa fiu eu subiectiva, dar chiar mi se pare unul dintre cele mai bune si inedite deserturi incercate pana acum.
Efectul vizual al acestui desert este la fel de spectaculos ca si gustul sau. Prin delicatele pahare de sticla poti descifra parca textura matasoasa a delicioasei creme panna cotta, care, prin infuzarea florilor de liliac in frisca, capteaza aroma lor sofisticata. Sosul purpuriu incununeaza acest desert de vis, savoarea dulce-acrisoara a afinelor impletindu-se armonios cu aroma subtila a liliacului. Este genul de desert care nu doar iti incanta papilele gustative, ci iti stimuleaza toate simturile.
Ce este panna cotta?
Panna cotta este un desert italian care se traduce prin „smantana gatita”. Si practic, asta si este – smantana pentru frisca, usor incalzita, amestecata cu gelatina pentru a avea o consistenta ferma. Este unul dintre acele deserturi super simple, dar elegante si este perfect pentru sezonul cald.
Infuzarea florilor de liliac in grasimi precum smantana lichida este o modalitate de a capta esenta lor minunata. Moleculele de grasime se prind de moleculele aromatice ale florilor comestibile, permitand cremei sa devina puternic infuzata cu parfumul si aroma liliacului in cea mai pura forma. Panna cotta de liliac rezultata este divina si incapsuleaza frumos primavara.
Cum pregatim liliacul si cu ce poate fi inlocuit
Foloseste flori de liliac proaspete, cat mai inflorite si asigura-te ca nu au fost stropite cu pesticide sau alte substante nocive. Spala bine liliacul inainte de utilizare – eu l-am clatit sub jetul de la chiuveta, apoi am pus ramurelele intr-un castron cu apa. Incearca sa separi florile si sa nu folosesti si tulpinile verzi, deoarece acestea pot da un gust usor amar si ierbos. Cu un foarfece te vei misca mai repede.
Sezonul liliacul este destul de scurt, asa ca daca dai peste aceasta reteta si nu ai la dispozitie florile de liliac, poti sa incerci si alte flori comestibile parfumate. Poti alege violetele, florile de soc, musetelul sau trandafirii de dulceata. De asemenea, panna cotta cu lavanda este si ea minunata, dar sa ai grija la cantitatea de lavanda din compozitie, deoarece este foarte puternica.
Cu pastram panna cotta cu liliac si afine
Panna cotta poate fi pastrata pana la 3-4 zile la frigider. Acopera vasele folosite cu folie alimentara pentru a pastra prospetimea desertului.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de panna cotta cu liliac si sos de afine. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog:
🍰 Tarta panna cotta cu trandafiri & jeleu de capsuni
🍰 Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici)
🍰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine
🍰 Madlene cu fistic, trandafir si ciocolata
🍰 Fursecuri cu ciocolata ruby si piper roz
🍰 Tarta cu lapte condensat, ciocolata alba, capsuni & busuioc
🍰 Biscuiti cu flori comestibile, migdale si crema de lamaie
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
500ml frisca lichida | |
250ml lapte | |
flori de liliac aproximativ un castronel | |
7g gelatina | |
2 linguri apa | |
80g miere | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie |
Sos de afine
280g afine | |
80g zahar | |
25ml zeama de lamaie |
Lasă un răspuns