Panna cotta cu liliac, miere si afine

40 de minute

foarte usor

6 portii

Sansele ca pana acum sa mai fi dat peste o reteta care sa contina flori de liliac sunt destul de mici. De cand am aflat ca liliacul e comestibil, m-a intrigat aroma lui si mi-am dorit sa incerc sa integrez aceasta floare magica intr-un desert. Asa a luat nastere panna cotta infuzata cu liliac si cu note dulci de miere, acoperita cu un sos delicat de afine proaspete. O combinatie irezistibila de arome si texturi care te va incanta de la prima lingurita.

Surprinde adevarata esenta si gustul primaverii cu aceasta reteta delicioasa de panna cotta cu flori de liliac! Esti gata sa pornesti intr-o calatorie plina de savoare?

detaliu panna cotta cu liliac, miere si afine

Panna cotta cu liliac, miere si afine, un vals diafan al aromelor fine

Inchide ochii si imagineaza-ti un deliciu rafinat, unde gusturile se intrepatrund si se contopesc intr-o simfonie de arome. Parfumul subtil al florilor de liliac se imprima in crema fina si catifelata de frisca indulcita cu miere, iar sosul bogat si dulce-acrisor de afine desavarseste aceasta opera de arta culinara. Panna cotta, un desert italian clasic, devine astfel o experienta cu totul noua si fascinanta. Sigur, e posibil sa fiu eu subiectiva, dar chiar mi se pare unul dintre cele mai bune si inedite deserturi incercate pana acum.

Efectul vizual al acestui desert este la fel de spectaculos ca si gustul sau. Prin delicatele pahare de sticla poti descifra parca textura matasoasa a delicioasei creme panna cotta, care, prin infuzarea florilor de liliac in frisca, capteaza aroma lor sofisticata. Sosul purpuriu incununeaza acest desert de vis, savoarea dulce-acrisoara a afinelor impletindu-se armonios cu aroma subtila a liliacului. Este genul de desert care nu doar iti incanta papilele gustative, ci iti stimuleaza toate simturile.

decor panna cotta cu liliac, miere si afine

Ce este panna cotta?

Panna cotta este un desert italian care se traduce prin „smantana gatita”. Si practic, asta si este – smantana pentru frisca, usor incalzita, amestecata cu gelatina pentru a avea o consistenta ferma. Este unul dintre acele deserturi super simple, dar elegante si este perfect pentru sezonul cald.

Infuzarea florilor de liliac in grasimi precum smantana lichida este o modalitate de a capta esenta lor minunata. Moleculele de grasime se prind de moleculele aromatice ale florilor comestibile, permitand cremei sa devina puternic infuzata cu parfumul si aroma liliacului in cea mai pura forma. Panna cotta de liliac rezultata este divina si incapsuleaza frumos primavara.

Cum pregatim liliacul si cu ce poate fi inlocuit

Foloseste flori de liliac proaspete, cat mai inflorite si asigura-te ca nu au fost stropite cu pesticide sau alte substante nocive. Spala bine liliacul inainte de utilizare – eu l-am clatit sub jetul de la chiuveta, apoi am pus ramurelele intr-un castron cu apa. Incearca sa separi florile si sa nu folosesti si tulpinile verzi, deoarece acestea pot da un gust usor amar si ierbos. Cu un foarfece te vei misca mai repede.

Sezonul liliacul este destul de scurt, asa ca daca dai peste aceasta reteta si nu ai la dispozitie florile de liliac, poti sa incerci si alte flori comestibile parfumate. Poti alege violetele, florile de soc, musetelul sau trandafirii de dulceata. De asemenea, panna cotta cu lavanda este si ea minunata, dar sa ai grija la cantitatea de lavanda din compozitie, deoarece este foarte puternica.

panna cotta cu liliac, miere si afine

Cu pastram panna cotta cu liliac si afine

Panna cotta poate fi pastrata pana la 3-4 zile la frigider. Acopera vasele folosite cu folie alimentara pentru a pastra prospetimea desertului.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de panna cotta cu liliac si sos de afine. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

panna cotta cu liliac, miere si afine

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog:

🍰 Tarta panna cotta cu trandafiri & jeleu de capsuni

🍰 Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici)

🍰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine

🍰 Madlene cu fistic, trandafir si ciocolata

🍰 Fursecuri cu ciocolata ruby si piper roz

🍰 Tarta cu lapte condensat, ciocolata alba, capsuni & busuioc

🍰 Biscuiti cu flori comestibile, migdale si crema de lamaie

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
500ml frisca lichida
250ml lapte
flori de liliac aproximativ un castronel
7g gelatina
2 linguri apa
80g miere
1 lingurita extract / esenta de vanilie
Sos de afine
280g afine
80g zahar
25ml zeama de lamaie

Pasii necesari

1.

Pregatim florile de liliac

Spalam bine florile de liliac, eu am clatit sub jetul de la chiuveta, apoi le-am pus ramurelele sa stea intr-un bol cu apa. Desprindem florile de pe tulpina si le punem intr-un bol (foloseste un foarfece pentru a te misca mai repede).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Lasam la infuzat

Intr-o cratita incalzim frisca lichida si laptele pana sunt caldute, nu fierbinti. Luam cratita de pe foc si presaram florile de liliac, acoperim cu un capac si lasam la infuzat minimum o ora (cu cat mai mult, cu atat mai bine).
Dupa infuzare, dam amestecul prin sita si stoarcem bine de zeama florile ramase.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Inflorim gelatina

Intr-o ibric sau o cratita mica turnam gelatina, pe care o amestecam cu 2 linguri de apa si lasam 5 minute sa infloreasca. Punem apoi pe foc si amestecam pana se dizolva (1-2 minute).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Pregatim compozitia pentru panna cotta

In cratita cu frisca infuzata cu liliac adaugam mierea si reincalzim pe aragaz pana cand e calduta, nu fierbinte. Luam de pe foc si incorporam gelatina, iar la final, adaugam si o lingurita de vanilie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

La frigider

Turnam panna cotta in pahare, lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru minimum 6 ore, ideal peste noapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Sos de afine

Dam prin blender afinele (proaspete sau congelate), zaharul si zeama de lamaie. Varsam compozitia intr-o cratita si dam pe foc mediu timp de cateva minute, amestecand din cand in cand, pana observam ca incepe sa se ingroase. Lasam la racit.
Turnam sosul rece peste panna cotta intarita (neaparat!), decoram si servim.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Cantitatea de liliac poate varia. Am incercat sa cantaresc, insa florile erau prea usoare, iar cantarul nu inregistra nimic. Eu am pus aproximativ un castronel, iar gustul a fost destul de subtil, cat sa parfumeze intregul desert.
Panna cotta a iesit destul de cremoasa, daca vrei sa o torni in forme sau sa fie mai solida, pune mai multa gelatina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *