Panna Cotta de capsuni, lapte batut si sos de mango

30 min.

foarte usor

6 portii

Ce spui, pasim impreuna in lumea deserturilor racoritoare si pline de culoare? Iti impartasesc o reteta minunata si imbietoare: panna cotta de capsuni cu lapte batut si sos de mango cu menta! Este o combinatie plina de prospetime si racoritoare, perfecta pentru a sarbatori venirea primaverii in cel mai dulce mod posibil. Capsunile dulci si zemoase se impletesc armonios cu gustul acrisor al laptelui batut, oferind o textura aeroata si o savoare delicata. In acelasi timp, sosul de mango cu menta adauga o nota exotica, completand perfect desertul nostru special.

Este genul acela de desert care se face usor si va fi pe placul oricui. Serveste-ti prietenii si familia cu aceasta panna cotta de capsuni si lapte batut si cu siguranta ii vei cuceri!

Si ce-i mai minunat este ca aceasta reteta poate fi adaptata si pentru cei mici! Copiii vor fi incantati sa se bucure de aceasta panna cotta colorata si plina de gusturi noi si interesante. Este o modalitate minunata de a-i introduce pe cei mici in lumea minunata a deserturilor facute in casa, pline de ingrediente naturale si, desigur, iubire.

Panna Cotta cu lapte batut, capsuni si mango

Ai incercat vreodata panna cotta cu lapte batut? E timpul sa o faci!

Panna cotta, un desert clasic italian, este cunoscut pentru textura sa fina si gustul delicat. Desi varianta traditionala a acestui desert este preparata cu smantana lichida, merita cu siguranta incercata si varianta facuta cu lapte batut. De ce?

👍 Are mai putine grasimi si calorii

Laptele batut este mai usor de digerat in comparatie cu smantana lichida datorita continutului sau redus de grasimi. Pentru cei care doresc sa evite consumul excesiv de grasimi, panna cotta facuta cu lapte batut poate fi o alternativa mai usoara. Avand mai putine calorii, este si o optiune mai prietenoasa cu silueta.

👍 Poate fi o varianta de desert kid friendly

Dat fiind ca laptele batut contine mai putine grasimi decat smantana lichida, iar acestea sunt grasimi sanatoase, acest aliment este benefic in dieta copiilor. Astfel, reteta poate fi adaptata pentru a fi consumata si de catre cei mici. Poti renunta complet la zahar sau sa indulcesti cu putina miere.

👍 Gust dulce-acrisor

Laptele batut adauga o nota usor acrisoara, care poate echilibra dulceata desertului. Aceasta contrabalanseaza dulceata desertului, oferind o experienta mai echilibrata. In combinatie cu aroma capsunilor este de vis!

👍 Textura mai aerata

Laptele batut confera panna cottei o textura mai aerata si mai pufoasa in comparatie cu varianta traditionala facuta cu smantana lichida. Acest lucru poate fi o schimbare placuta pentru cei care apreciaza deserturile mai putin dense si mai usoare.

Panna cotta cu capsuni, un deliciu aromat si colorat

Vazand toate aceste poze, ai putea crede ca am folosit colorant roz pentru a obtine aceasta nuanta superba de roz. Ei bine, te vei bucura sa auzi, de fapt, sa citesti 😄, ca aceasta culoare este 100% naturala, data de capsuni.

Iar panna cotta nu impresioneaza doar prin culoare, ci prin gust. Vom sota capsunile inainte de a le amesteca cu restul ingredientelor pentru a potenta cat mai mult aroma. Parfumul lor se impleteste armonios cu gustul acrisor si acidulat al laptelui batut, creand un desert rafinat si racoritor, perfect pentru a fi savurat intr-o zi calda de primavara sau vara.

Ai nevoie de forme speciale pentru panna cotta?

Depinde. Daca vrei sa obtii exact aceasta prezentare, da, vei avea nevoie de niste forme speciale. Acestea pot fi din plastic sau din silicon (formele de briose, de exemplu, sunt si ele potrivite pentru panna cotta). Eu am folosit niste forme din plastic pe care le-am luat acum ceva ani dintr-un magazin din Italia. Le-am gasit acum si pe Emag, dar cu siguranta, poti gasi si alte optiuni pe site-urile cu produse de cofetarie.

Forme pentru budinca sau panna cotta

Dar la fel de bine poti sa folosesti si niste pahare, vase ramekin sau recipiente cu forma mai speciala, pe care sa le intorci cu grija pe o farfurie pentru a scoate panna cotta. Uite, iti recomand sa urmaresti finalul acestui video pentru a vedea cum poti scoate panna cotta usor (si intreaga!) din forma pe care o folosesti.

Ajuta si sa ungi forma cu putin ulei inainte de a turna compozitia: acest lucru va face panna cotta sa se desprinda mai usor de peretii vasului si sa alunece pe farfurie.

De asemenea, daca vrei sa mergi la sigur si sa nu ai surprize neplacute, desigur ca poti servi panna cotta direct din pahar. Arata la fel de bine! Eu am procedat asa pentru reteta de panna cotta cu ciocolata si rodie sau pentru cea de panna cotta cu liliac. Cu cat paharele sunt mai frumoase, cu atat mai bine!

Daca vrei sa asezonezi cu sosul de mango, ai grija sa lasi panna cotta sa se raceasca bine inainte de a adauga sosul, altfel acestea se vor amesteca.

Reteta panna cotta cu caspuni, lapte batut si mango

Sosul de mango si menta, cireasa de pe… panna cotta

Desi panna cotta de capsuni si lapte batut este la fel de buna si servita simpla, eu am vrut sa adaug inca un element care sa surprinda papilele gustative. Si, bineinteles, imbunatateste si aspectul final al desertului, adaugand o pata vesela de galben.

Sosul este un coulis de mango si menta, care suna mult mai complicat decat se face. Nu ai nevoie de mango proaspat (chiar si eu am folosit mango congelat) si se face foarte repede, deci ar fi pacat sa nu asezonezi panna cotta ta cu acest sos. Menta e elementul surpriza, la care nici nu te astepti. Aroma va fi diferita, in functie de tipul de menta folosit, menta proaspata sau uscata. Eu am luat menta dintr-un pliculet de ceai si intr-adevar, gustul aduce cu cel al ceaiului de menta. Daca vrei ceva mai fresh si mentolat, atunci iti recomand sa tai marunt cateva frunzulite de menta proaspata.

Cum pastram panna cotta de capsuni si lapte batut?

Panna cotta poate fi pastrata pana la 3-4 zile la frigider. Acopera vasele folosite cu folie alimentara pentru a pastra prospetimea desertului.

In general, nu este recomandat sa congelezi panna cotta, deoarece acest lucru poate afecta textura si gustul sau. Este mai bine sa o consumi in timp util pentru a te bucura de toate proprietatile sale delicioase.

Panna Cotta de capsuni, lapte batut si sos de mango

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de panna cotta cu lapte batut, capsuni si sos de mango. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Creme brulee cu ciocolata si capsuni

🍰 Tort Mimosa cu crema de vanilie si lamaie

🍰 Tiramisu cu capsuni, la borcan

🍰 Tarta cu lapte condensat, ciocolata alba, capsuni & busuioc

🍰 Briose cu spanac si glazura de frisca

🍰 Tarta cu lapte batut si topping de caramel si nuci pecanî

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
450g capsuni
360ml lapte batut
100g zahar
15g gelatina pudra
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
Sos de mango si menta
150g mango
1 lingura zeama de lamaie
10g zahar
0.25 lingurita menta proaspata sau uscata

Pasii necesari

1.

Piure de capsuni

Spalam capsunile, indepartam coditele si frunzele, apoi le taiem cubulete. Le transferam intr-o cratita, adaugam 20 g de zahar din cantitatea totala a retetei si lasam la fiarba, pana cand capsunile incep sa se inmoaie si obtinem o compozitie asemanatoare unui gem. Lasam sa se raceasca, apoi dam capsunile prin blender.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Hidratam si topim gelatina

Intr-un bol presaram gelatina pudra si o amestecam cu putina apa rece. Lasam 5-10 minute la hidratat. Dupa aceea, punem putin bolul la cuptorul cu microunde, astfel incat gelatina sa se dizolve.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam ingredientele pentru panna cotta si dam pe foc

Intr-o cratita incapatoare turnam piureul de capsuni, laptele batut si zaharul ramas (80g). Dam pe foc pana cand zaharul se dizolva si compozitia este fierbinte, dar inca nu ajunge la stadiul de fierbere. Oprim focul, adaugam gelatina si vanilia si amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Turnam in forme si dam la frigider

Daca planuiesti sa folosesti forme speciale, pe care apoi le vei intoarce cu fundul in sus pentru a scoate panna cotta, atunci nu uita sa le ungi cu putin ulei. Turnam amestecul pentru panna cotta in forme, pahare sau borcanase si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Apoi, transferam la frigider (acopera vasele cu folie alimentara pentru a evita prinderea mirosurilor din frigider).
Panna cotta trebuie sa stea la frigider cel putin 6 ore, ideal peste noapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Sos de mango

Este optional, dar iti recomand sa pregatesti si un sos de mango pentru a asezona panna cotta, mai ales ca se face usor si rapid. Pune mango taiat cubulete intr-o cratita (poti folosi si mango congelat), adauga zeama de lamaie, zaharul si menta (frunze proaspete taiate sau menta uscata) si lasa sa fiarba pana cand mango se inmoaie. Dupa ce se raceste, da mango prin blender pentru a obtine un sos. Daca vrei sa fie mai curgator, poti adauga putina apa plata.
Toarna sosul peste panna cotta racita si intarita, dupa ce ai scos-o din forme sau direct in pahar/borcan inainte de servire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Cubuletele de mango si capsunile pot fi proaspete sau congelate.
Menta poate fi proaspata (taie marunt cateva frunze) sau menta uscata. Eu am folosit menta dintr-un pliculet de ceai 😉.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *