Mini tarte cu crema de ananas

aprox. 2 ore

foarte usor

16 mini-tarte

Primavara isi face simtita prezenta si ce mod mai bun de a sarbatori acest sezon minunat decat cu un desert care aduce zambetul pe buzele celor dragi? Ei bine, am pentru tine o reteta care nu doar ca este usor de preparat, dar arata si tare dragut – mini tarte in forma de floare, umplute cu o crema delicata de ananas. Aceste mini tarte sunt desertul ideal pentru petreceri, aniversari sau orice alt eveniment unde vrei sa impresionezi cu ceva dulce si special. Este o reteta simpla si racoritoare, perfecta pentru a te bucura de zilele insorite de primavara sau vara in compania celor dragi.

Cum formam cosuletele pentru mini tartele cu ananas?

Mini tartele cu ananas au ca baza un „cosulet” din aluat fraged – nimic complicat de facut, cu putine ingrediente. Pentru a le forma, vei avea nevoie de o tava de briose, in cavitatile careia vom aseza cu grija aluatul decupat. Apropo, pentru a taia aluatul, am folosit un decupator pentru biscuiti in forma de floare cu dimensiunea de 8,5 cm. Acesta poate fi si mai mare, lasand petalele usor in afara cavitatii din tava. De asemenea, daca nu ai un astfel de decupator, poti folosi si unul circular sau chiar un pahar.

Este foarte important sa lasi aluatul la rece, atat inainte de a-l intinde cu sucitorul (vei lucra mult mai usor cu el), cat si dupa ce ai asezat aluatul in tava. Ultima racire va ajuta aluatul sa isi pastreze cat mai bine forma in timpul coacerii si sa nu se umfle foarte mult.

Si iti mai dau un sfat: daca ai la indemana, foloseste pudra (sau pasta) de tonka pentru a aromatiza aluatul. Sigur, ea poate fi inlocuita si cu vanilia clasica, dar mi se pare ca tonka da un farmec aparte acestui desert. Daca te intrebi ce gust are acest condiment, pot spune ca e usor dulce, cu note de vaniliemigdale si scortisoara.

Crema de ananas, usor si rapid de facut

Avand forma de floare, m-am gandit ca cel mai bine este sa folosesc pentru mini tarte o crema de culoare galbena. Desigur, printre variantele posibile ar fi crema de lamaie, de portocale sau mango, dar de data aceasta, am ales-o pe cea de ananas. Este aceeasi pe care am folosit-o si in reteta de briose cu morcovi si crema de ananas.

Nu ai nevoie de ananas proaspat, nici congelat, ci pur si simplu, de ananas la conserva. Eu am folosit atat fruct, cat si sucul de ananas. Iar pentru a eficientiza procesul de lucru, am pus toate ingredientele intr-un blender, iar apoi am incalzit compozitia intr-o cratita, pe foc mic, amestecand constant. Acest pas va gati ouale, va potenta aroma de ananas si, datorita amidonului, compozitia va incepe, usor, usor, sa se ingroase, obtinand crema perfecta pentru a umple tartele.

Pentru a obtine o nuanta si mai vibranta de galben, am adaugat putin turmeric (il stii si dupa numele curcuma). Gustul nu se va simti, dar culoarea va fi exact ce trebuie!

Nu uita: cosuletele pentru tarta trebuie sa fie bine racite inainte de a adauga crema. Iti recomand sa folosest un pos sau o punga alimentara curata pentru a umple tartele, dar cred ca te poti descurca si cu o lingurita.

Cum pastram mini tartele cu ananas?

Cosuletele neumplute pot fi pastrate la temperatura camerei pana la 2 zile, iar crema se va mentine proaspata la frigider timp de 3 zile. Odata asamblate, mini tartelele cu ananas trebuie pastrate la frigider, intr-un recipient inchis. Isi vor pastra prospetimea si textura crocanta pana la 2 zile.

Crustele de tarta le poti congela, dar nu recomand congelarea mini tartelor umplute, deoarece crema isi va schimba textura.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de mini tarte cu crema de ananas. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere

🍰 Tort Mimosa cu crema de vanilie si lamaie

🍰 Biscuiti cu lavanda, lamaie si ciocolata alba

🍰 Eclere cu mango si cocos

🍰 Desert la pahar cu piscoturi, ciocolata, capsuni & fructul pasiunii

🍰 Mini-tarte cu mango si cocos (reteta vegana)

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
150g faina
1 lingura zahar pudra
un praf de sare
120g unt optional | se poate inlocui cu extract de vanilie
0.25 lingurita pudra de tonka optional | se poate inlocui cu extract de vanilie
0.25 lingurita coaja / esenta de portocala
2 linguri apa rece
Crema de ananas
1 ou
1 galbenus
90g ananas din conserva fruct + suc
40g zahar
1 lingura amidon de porumb
0.25 lingurita turmeric
15g unt
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
0.25 lingurita esenta de portocala

Pasii necesari

1.

Incepem cu pregatirea aluatului

Intr-un bol incapator sau un robot de bucatarie/ chopper adaugam faina cernuta, zaharul pudra, sarea, tonka si coaja de portocala. Amestecam, apoi adaugam untul rece, taiat cubulete si il incorporam pana cand obtinem un aluat sfaramicios. Adaugam treptat cate o lingura de apa rece pana cand aluatul se leaga si putem forma un disc. Il invelim in folie alimentara si dam la frigider pentru 30 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Pregatim si crema de ananas

Cat aluatul sta la rece, ne putem ocupa de crema. Intr-un blender adaugam oul, galbenusul, ananasul din conserva (am pus cam 50 g de fruct si 40 g de suc), zaharul, amidonul si turmericul. Mixam, apoi transferam compozitia intr-o cratita. Lasam pe foc mic, amestecand constant pana cand compozitia incepe sa se ingroase. Luam cratita de pe foc, adaugam vanilia si esenta de portocala si la final, incorporam untul.
Transferam crema intr-un bol (poti da prin sita daca vrei sa scapi de eventualele cocoloase), acoperim cu folie alimentara si lasam la racit la temperatura camerei, apoi mutam la frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Formam cosuletele pentru tarta

Intindem aluatul cu sucitorul si decupam forme - eu am folosit un decupator in forma de floare cu dimensiunea de 8,5 cm, poti folosi, eventual, si un decupator rotund sau un pahar.
Asezam formele decupate intr-o tava de briose, apasand usor. Intepam aluatul cu furculita, apoi dam tava la congelator pentru 10 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Dam la cuptor

Preincalzim cuptorul la 170°C. Cand aluatul s-a racit, dam la cuptor pentru aprox. 15 minute. Lasam sa se raceasca foarte bine inainte de a adauga crema.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Umplem cu crema

Folosind un pos, punem crema in interiorul fiecarui cosulet. Pudram cu zahar pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfert de lingurita
0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *