Rulouri cu ciocolata si capsuni
Iti este pofta de ceva dulce si tentant si vrei sa incerci un desert nou, plin de savoare? Ei bine, am pregatit pentru tine o reteta speciala de rulouri cu ciocolata, budinca de capsuni si sos de ciocolata care te va cuceri instant!
Aceste rulouri imbietoare sunt o versiune mai altfel a clasicei retete de cinnamon rolls, dar cu un twist decadent de ciocolata si capsuni. Si ce e mai bun decat o combinatie atat de delicioasa pentru masa de Paste sau pentru acele momente speciale cand simti nevoia unui rasfat dulce?
Reteta de rulouri cu ciocolata si capsuni este incredibil de usor de preparat, iar rezultatul final va arata spectaculos, gata sa fie admirat si apoi devorat intr-o clipita! Iar cand vei simti aroma imbietoare a rulourilor proaspat scoase din cuptor, vei sti ca ai facut cea mai buna alegere pentru un desert delicios.


Aluat pufos si moale, ce se topeste in gura
Pentru a incepe, vei avea nevoie de ingredientele de baza pentru un aluat dospit, tip brioche (asemanator cu cel de cozonac): faina, drojdie, zahar, lapte, unt, oua. Acestora se adauga pudra de cacao, care da acea savoare ciocolatoasa rulourilor noastre, dar si diferite arome – eu am ales scortisoara si putina vanilie, dar poti adauga si esenta de portocala, rom sau migdale.
Ingredientul esential pentru aluatul dospit este, desigur, drojdia. Eu am folosit drojdia instant de la Pakmaya, pe care am primit-o recent intr-un pachet de la ei. Trebuie sa recunosc ca e prima data cand folosesc drojdie instant dar, cu siguranta, nu si ultima, pentru ca am fost foarte multumita de rezultat. De obicei alegeam drojdia uscata activa, insa am constatat ca cea instant e mult mai usor de folosit.
Care e diferenta intre drojdia uscata activa si drojdia uscata instant?
In general, alegerea intre drojdia uscata activa si cea instant depinde de preferintele personale, de timpul disponibil pentru preparare si de specificul retetei. Ambele tipuri de drojdie pot fi utilizate cu succes in majoritatea retetelor de copt, iar principalul lucru care le diferentiaza este, cred eu, modul de folosire.
🥛 Drojdia uscata activa trebuie activata in prealabil in apa sau lapte caldut, impreuna cu putin zahar, lucru care dureaza undeva la 10 minute. Pe de alta parte, drojdia instant poate fi adaugata direct la ingredientele uscate si nu necesita activare, economisind timp si efort.
⏱️ De asemenea, drojdia instant are tendinta de a duce la o crestere mai rapida a aluatului in comparatie cu drojdia uscata activa. Drojdia instant este mai rezistenta la substantele chimice precum sarea, ceea ce inseamna ca aceste ingrediente pot fi amestecate fara a afecta procesul de crestere.
Din cauza diferentelor in activare si procesul de crestere, cantitatea necesara de drojdie pentru o reteta poate varia. Astfel, cantitatea de drojdie instant folosita intr-o reteta este mai mica decat cantitatea de drojdie uscata activa echivalenta.

Cinnamon rolls cu un twist de ciocolata
Rulouri cu scortisoara sunt nemaipomenite, dar daca iti plac deserturile cu ciocolata, atunci neaparat sa incerci si varianta asta de rulouri cu ciocolata si capsuni. Pudra de cacao, cu gustul sau bogat, este ingredientul magic care transforma simplul aluat intr-o delicatesa rafinata si savuroasa, adaugand aluatului o nota subtila si delicioasa de ciocolata.
In aceasta reteta am folosit pudra de cacao de la Pakmaya, care m-a surprins placut, avand o culoare si o aroma intensa. Chiar m-am bucurat sa descopar un nou produs foarte bun!
Dar nu ne oprim aici cu ciocolata – vom adauga chipsuri de ciocolata si in umplutura, dar si in sosul pe care il turnam peste rulourile coapte.

Le ce poti folosi un plic de budinca? Pentru a umple rulouri cu ciocolata!
Ca tot vorbeam de umplutura mai devreme, hai sa iti povestesc putin si despre ea. In pachetul primit de la Pakmaya se regasea si un plic de budinca cu gust de capsuni. Nici nu stiam ca exista acest produs in portofoliul lor! Inca de la inceput, mi-am imaginat ca va fi perfecta pentru a adauga o textura cremoasa si o dulceata subtila care sa se imbine cu gustul bogat de ciocolata al rulourilor. Si, ca orice budinca la plic, este si foarte usor de facut – instructiunile le las si eu in reteta de mai jos, dar le gasesti si pe spatele ambalajului. Trebuie doar sa te asiguri ca ai la indemana 500 ml de lapte si putin zahar.
Apropo de zahar, eu am folosit pentru budinca si un pliculet de zahar vanilinat Pakmaya, sa fie si mai aromata.
In plus, pentru o textura si mai interesanta, dar si pentru a adauga prospetime si un gust usor acrisor, am adaugat in umplutura si capsuni proaspete, taiate in bucatele potrivite ca marime (nici prea mari, nici prea mici). Si pentru ca vorbim de un desert cu ciocolata, nu puteau lipsi nici de aici chipsurile de ciocolata (ii poti inlocui cu ciocolata taiata marunt).

Rulouri cu ciocolata, capsuni si mai multa ciocolata
Pentru a incheia reteta intr-un mod absolut delicios, vom pregati un sos bogat de ciocolata pentru a-l turna peste rulouri cand sunt gata coapte. Acest lucru va adauga o nota decadenta si iti va face papilele gustative sa danseze de fericire. Sosul este, de fapt, un ganache facut din smantana lichida si ciocolata neagra. Consistenta sa nu trebuie sa fie nici prea curgatoare, nici prea solida, pentru ca oricum se va mai intari si la frigider.

Cum pastram rulourile cu ciocolata si capsuni?
Pentru ca au ingrediente perisabile (lapte, smantana lichida), cel mai bine ar fi sa pastrezi rulourile la frigider. Dupa ce s-au racit bine, acopera tava cu rulouri cu folie alimentara, pentru a preveni uscarea lor si pentru a evita absorbtia de mirosuri din frigider. Poti sa le pastrezi la rece timp de 3-4 zile (dar ma indoiesc ca vor rezista atat, sunt prea bune! 🤭).
Dar NEAPARAT sa incalzesti rulourile inainte de servire. Poti face acest lucru in cuptorul cu microunde sau in cuptorul obisnuit, pentru 1-2 minute, pana cand devin calde, moi si si pufoase. Daca le pui la cuptor, acopera tava cu folie de staniol pentru a preveni uscarea lor.

madelicii 💛 Pakmaya
Aceasta reteta este realizata in parteneriat cu Pakmaya, care mi-au trimis spre testare un pachetel cu multe ingrediente pentru prajituri. M-a bucurat colaborarea cu ei pentru ca este un brand de incredere, de care ma leaga amintiri speciale, incepand cu mirosul de drojdie proaspata Pakmaya folosita de bunica pana la prima mea reteta de cozonac. Fiind novice in ale prajituritului, pe atunci nici nu stiam ca exista atatea branduri de drojdie, dar la momentul respectiv, auzind de Pakmaya de la bunica, decizia a fost simpla. In plus, fabrica Pakmaya este chiar aici, langa Iasi, la Pascani mai exact, loc prin care trec adesea in drumul meu spre Suceava, orasul sotului meu.
Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de rulouri cu ciocolata si capsuni si ca o vei incerca si tu! Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si:
🍰 Rulouri cu capsuni si glazura
🍰 Rulouri cu scortisoara, banane si nuci (cinnamon rolls)
🍰 Creme brulee cu ciocolata si capsuni
🍰 Panna cotta cu ciocolata si rodie
🍰 Tarta cu ciocolata si biscuiti

💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
500g faina + 5 g, in functie de consistenta aluatului | |
50g cacao Pakmaya | |
7g drojdie instant Pakmaya | |
60g zahar | |
un praf de sare | |
0.5 lingurita scortisoara | |
250ml lapte caldut | |
60g unt topit | |
2 oua | |
1 lingurita extract de vanilie |
Umplutura de capsuni + ganache de ciocolata
UMPLUTURA PENTRU RULOURI |
|
1 plic budinca de capsuni Pakmaya | |
500ml lapte | |
1 pliculet zahar vanilinat Pakmaya | |
2 linguri zahar | |
100g capsuni proaspete taiate | |
60g chipsuri de ciocolata | |
GANACHE DE CIOCOLATA |
|
20g smantana lichida | |
15g ciocolata neagra taiata marunt sau chipsuri de ciocolata | |
1 ou pentru uns rulourile inainte de coacere |
Pasii necesari
Amestecam ingredientele uscate

Adaugam ingredientele umede, framantam si lasam la crescut


Budinca de capsuni


Pregatim si restul ingredientelor pentru umplutura
Intindem aluatul si adaugam umplutura

Formam rondele, lasam sa creasca si dam la cuptor

Lasă un răspuns