Prajitura rasturnata cu ananas
Iti doresti o prajitura care sa impresioneze prin gust si aspect, dar care sa fie si super rapida de pregatit? Prajitura rasturnata cu ananas si cirese este alegerea perfecta! Fie ca ai musafiri neasteptati, organizezi un eveniment special sau pur si simplu vrei sa savurezi ceva delicios alaturi de o ceasca de ceai sau cafea, aceasta prajitura iti va depasi asteptarile.
Cum sta treaba cu aceasta prajitura intoarsa? E simplu! Se coace „cu susul in jos”, adica baza cu ananas si cirese caramelizate devine partea superioara a prajiturii, impresionand prin aspectul sau absolut delicios. Cat despre gust… te las sa il descoperi singur(a)!
Iti place ananasul? Incearca reteta de prajitura rasturnata cu ananas si cirese!
Ce face aceasta prajitura atat de speciala? Ingredientul vedeta: rondelele de ananas. Ele nu doar ca adauga o aroma tropicala si proaspata, dar si o textura suculenta care contrasteaza perfect cu blatul moale si pufos al prajiturii. In plus, aspectul rondelelor de ananas decorate cu o cireasa in mijloc este pur si simplu irezistibil.
Eu am folosit mini-rondele de ananas la conserva de la Biona, produs pe care il gasesti pe vegis.ro. O conserva e de ajuns pentru a pregati acest desert, utilizand atata fructul, cat si sucul. Imi place ca ananasul de la Biona este conservat in suc propriu, fara adaos de zahar sau conservanti artificiali, ceea ce inseamna ca te bucuri de aroma autentica si proaspata a fructului.
Un desert pentru orice ocazie
Cand afli ca urmeaza sa ai musafiri, ultimul lucru pe care il vrei este sa petreci ore intregi in bucatarie. Datorita retetei super rapide, prajitura rasturnata cu ananas si cirese vine in ajutorul tau. Cu doar cateva ingrediente pe care probabil le ai deja in camara, poti prepara un desert care va impresiona prin gust si aspect. Si, crede-ma, toata lumea va crede ca ai petrecut ore intregi pregatindu-l.
Fie ca o pregatesti pentru o seara relaxanta acasa, fie ca vrei sa surprinzi la o petrecere, prajitura rasturnata cu ananas si cirese este alegerea perfecta. Gustul dulce-acrisor al ananasului, combinat cu blatul pufos si ciresele delicioase, va fi cu siguranta pe placul tuturor. Si ce mod mai bun de a-ti incepe dimineata decat cu o felie suculenta de prajitura, servita alaturi de o cana de ceai sau cafea?
Una dintre cele mai populare retete americane
Prajiturile rasturnate exista de secole, fiind o metoda populara de a gati deserturi in tigai, fara a avea nevoie de cuptor. Fructele erau asezate pe fundul tigaii si acoperite cu aluat. La final, prajitura era rasturnata, iar fructele caramelizate formau un topping delicios. Primele variante de prajituri rasturnate foloseau mere, pere sau piersici, dar nu includeau ananas, care nu era disponibil pe scara larga in afara zonelor tropicale.
Nu exista o data exacta cand a fost creat acest tort, dar majoritatea semnelor indica anii 1920. Cele mai vechi retete au fost gasite au fost intr-o carte de bucate din Seattle, din 1924, sub numele Pineapple Glacé si intr-o revista pentru femei din 1925, intr-o reclama pentru faina Gold Medal. Ananasul era atunci un fruct „la moda” – un fel de avocado contemporan, de exemplu. Era inclus in deserturile speciale, pregatite mai degraba pentru musafiri si ocazii speciale.
La mijlocul anilor 1920, Hawaiian Pineapple Company (devenita intre timp Dole) a sponsorizat un concurs pentru retete cu ananas. Se spune ca 2 500 din cele 60 000 de propuneri au fost retete de prajitura rasturnata cu ananas. Bineinteles, aceasta a fost si reteta castigatoare, in jurul careia au creat si o reclama, ceea ce a crescut popularitatea tortului.
Intr-un articol din 1934, se declara ca „nicio femeie nu se poate numi cu adevarat un cofetar amator desavarsit daca nu a copt vreodata o prajitura rasturnata cu ananas”.
De-a lungul anilor, prajitura rasturnata cu ananas a ramas un desert iubit, apreciat pentru combinatia sa de fructe caramelizate si aluat pufos. Tortul rasturnat cu ananas a cunoscut apogeul popularitatii in America anilor ’50 si ’60, astfel ca acum, multi americani asociaza aceasta prajitura cu nostalgia copilariei. Reteta a fost adaptata in multe moduri, cu nuci pecan, migdale sau diferite tipuri de aluat. In ciuda acestor variatii, esenta prajiturii – rondelele de ananas si ciresele din mijloc – a ramas constanta.
Sfaturi pentru succesul retetei de prajitura rasturnata cu ananas
🟡 Foloseste ananas de calitate: Ananasul la conserva este ideal pentru aceasta prajitura. Asigura-te ca folosesti rondele de ananas de calitate, care sunt bine conservate in suc propriu, nu in sirop. Acestea vor oferi o aroma mai proaspata si mai putin dulce.
🟡 Sterge ananasul: Inainte de a aseza rondelele de ananas in tava, asaza-le pe un prosop de hartie si tapoteaza-le usor, pentru a inlatura lichidul excesiv. Prea mult lichid va cauza o prajitura prea umeda, iar in plus, e posibil ca stratul de ananas sa nu se intareasca corespunzator.
🟡 Ingredientele la temperatura camerei: inainte de a te apuca de pregatirea prajiturii, asigura-te ca ai toate ingredientele la indemana. Pastreaza conserva de ananas la temperatura camerei. Scoate din frigider untul si lasa-l sa se inmoaie inainte de a-l amesteca cu zaharul. De asemenea, lasa si ouale la temperatura camerei. Daca sunt reci, odata ce le pui peste unt, textura blatului va avea de suferit. Ce faci sa grabesti acest proces? Umple un bol cu apa calduta (nu fierbinte!) si pune ouale in apa, lasand sa stea 5-10 minute.
🟡 Cu ce poti inlocui ciresele confiate? Stiu, sunt destul de greu de gasit in magazine. Poti folosi foarte bine si cirese/visine proaspete sau din compot. Daca folosesti una din variantele acestea, recomand sa tai fructele in jumatati si sa le tapotezi si pe ele la fel ca pe ananas.
🟡 Caramelul perfect: Un secret al succesului este sa faci un caramel frumos, de culoarea chihlimbarului. Nu lasa prea mult pe foc amestecul de zahar brun si unt pentru ca se poate arde si va deveni amar. Totusi, nici nu-l lasa prea putin, deoarece nu va avea acea culoare frumoasa si acea aroma specifica.
🟡 Distribuirea uniforma a aluatului: Asigura-te ca aluatul este distribuit uniform peste rondelele de ananas si cirese. Astfel, prajitura va creste uniform si vei obtine un aspect perfect la rasturnare. Daca prajitura a crescut neuniform sau a format acea „burta”, iti recomand sa nivelezi blatul cu un cutit, astfel incat sa fie cat mai uniform. Altfel, odata intoarsa, prajitura se va lasa inegal si e posibil sa se rupa.
🟡 Momentul rasturnarii: Cel mai important pas este sa rastorni prajitura cand este inca putin calda, nu fierbinte, dar nici complet racita. Dupa ce o scoti din cuptor, lasa prajitura la racit aproximativ 15-20 de minute. In acest fel, caramelul se va intari indeajuns, iar prajitura va avea un aspect impecabil.
🟡 Serveste la temperatura camerei sau usor incalzita: Odata ce prajitura incepe sa se raceasca, untul din caramel se va intari si el, mai ales daca o pastrezi la frigider. Asadar, iti recomand sa servesti prajitura calda sau cel putin la temperatura camerei. Inainte de servire, poti incalzi putin feliile la cuptorul cu microunde. Pentru un desert si mai fancy, adauga si o cupa de inghetata deasupra.
Cum pastram prajitura rasturnata cu ananas si cirese?
Poti pastra prajitura la temperatura camerei, dar pentru a-si mentine cat mai bine prospetimea, iti recomand sa o tii la frigider, intr-un ricipient inchis. Va rezista bine timp de 3-4 zile. Inainte de servire, incalzeste feliile la microunde astfel incat sa aiba acel gust de proaspat scos din cuptor. Sau poti mai multe bucati cu folie de staniol si sa le incalzesti la cuptor la 170°C timp de 5-10 minute.
Prajitura poate fi si congelata pana la 2 luni. Dupa ce s-a racit complet, inveleste feliile de prajitura in folie alimentara si optional, pune-le intr-o punga pentru congelator. Dezgheata prajitura la temperatura camerei, apoi da la cuptor pentru 5-10 minute inainte de servire pentru a-i reda prajiturii gustul proaspat.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de prajitura rasturnata cu ananas. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!
🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere
🍰 Mini tarte cu crema de ananas
🍰 Banana bread cu ananas si cocos
🍰 Briose rasturnate cu portocale
🍰 Cheesecake fara coacere cu piersici
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
60g unt | |
100 g zahar brun | |
1conserva rondele de ananas Biona 400 g | |
15 cirese confiate pot fi si cirese proaspete sau din compot | |
115g unt moale, la temperatura camerei | |
100 g zahar de trestie | |
2 oua | |
1 lingurita pasta de vanilie | |
120ml suc de ananas (din conserva) | |
220g faina | |
1 lingurita praf de copt | |
un praf de sare |
Lasă un răspuns