Tarta cu piersici (peach pie)
Nu exista nimic mai imbucurator decat o tarta cu piersici proaspete in timpul sezonului cald. Aceasta reteta clasica americana de peach pie este perfecta pentru a face tranzitia dintre deserturile racoritoare de vara si cele pline de aroma calde ale toamnei. Usor de preparat si cu un gust bogat, aceasta tarta aduce gustul verii in farfurie si un strop de magie in bucatarie prin savoarea fructelor de sezon.
Daca iti doresti sa impresionezi pe toata lumea cu un desert simplu, rapid si delicios, atunci tarta cu piersici este alegerea perfecta!
Un pic de istorie… a placintelor
Piersicile au fost cultivate pentru prima data in China acum peste 4 000 de ani, dar au ajuns in America de Nord prin intermediul colonistilor europeni. Astfel, peach pie, sau tarta cu piersici, a devenit un desert traditional american, cu radacini adanci in cultura culinara a Statelor Unite.
Nu americanii au fost insa cei care au facut prima placinta cu piersici, ci europenii, undeva in secolul al XIV-lea. Desi nu se stie cu exactitate cine a inventat-o, prima reteta tiparita de placinta cu piersici a fost a lui Geoffrey Chaucer in 1381, in Anglia. Ingredientele din aceasta reteta includeau piersici, diferite condimente, smochine, stafide, pere, sofran si un fel de aluat de placinta.
Un secol mai tarziu, olandezii au pastrat reteta, dar au creat un nou mod de servire a acestei placinte, adaugand si o lingurita de inghetata. Placinta cu piersici a la mode, cum a fost denumita aceasta tehnica, a fost adusa in America, unde placinta cu piersici este adesea servita cu inghetata. Insa reteta de placinta cu piersici a ajuns pe taram american abia in secolul al XIX-lea, colonistii europeni combinand tehnicile lor traditionale de patiserie cu ingredientele locale.
In America, cand te gandesti la piersici, te gandesti la statul Georgia, unul dintre cele mai cunoscute locuri in care se cultiva acestea. Pana si Justin Bieber zice in melodia lui: I got my peaches out in Georgia. In plus, se pare ca in secolul al XIX-lea, multe case din statul Georgia serveau placinta cu piersici si alte tipuri de placinte cu fructe la micul dejun, deoarece era considerata o masa buna si copioasa pentru a incepe o zi grea de munca.
Astazi, aceasta tarta este considerata un simbol al ospitalitatii sudice si un desert de referinta in bucatariile americane. Iar placinta cu piersici are chiar si o zi nationala, sarbatorita in SUA pe 24 august.
Tarta cu piersici sau nectarine
Evident, vedetele acestei tarte sunt piersicile bine coapte, suculente si parfumate. Poti folosi, de asemenea, si nectarine, ambele fructe fiind suculente, dulci si specifice sezonului cald.
Ideal ar fi sa alegi piersici ferme, dar usor de strivit cu degetele, cu coaja mai inchisa si pulpa galben-portocalie stralucitoare. Aceste piersici sunt cunoscute generic ca „piersici galbene” si au cel mai bun echilibru de aciditate si dulceata pentru placinta, spre deosebire de soiurile de „piersici albe”, care nu sunt la fel de aromate.
Cum am spus, nectarinele sunt si ele o optiune excelenta pentru placinte, avand o textura similara si un gust asemanator.
In multe retete am observat ca se recomanda inlaturarea cojii fructelor, care poate aduce un gust usor amar si poate schimba textura umpluturii. Ramane la latitudinea ta daca vrei sa faci acest lucru, eu am pastrat coaja pentru ca era oricum destul de moale. Nici nu s-a simtit dupa coacere.
Adu tarta cu piersici la un alt nivel de aroma
Placinta cu piersici este extrem de buna si simpla, tocmai de aceea am ales sa iti prezint o reteta de baza. Daca vrei insa sa aduci un twist desertului clasic, iata cateva sugestii delicioase:
🫐 Alte combinatii de fructe: poti sa adaugi afine, zmeura, cirese, mure, smochine sau chiar bucati de mango pentru un plus de culoare si gust.
🌿 Plante aromatice: imbogateste aroma tartei cu putina lavanda, cimbru, menta sau busuioc.
🥜 Nuci: migdalele, fisticul, nucile sau alunele de padure sunt o varianta excelenta. Le poti folosi in umplutura sau in aluat (vezi reteta de aluat cu nuci din reteta acestei tarte).
🥄 Alte condimente: pe langa scortisoara si nucsoara, poti adauga si anason, cuisoare, ienibahar, ghimbir sau cardamom.
🍊 Mai multe arome: vanilia e de baza, insa poti adauga si alte esente (de rom sau migdale), coaja de lamaie sau portocala sau chiar putin alcool (inlocuieste o lingura de zeama de lamaie cu rom, whiskey, coniac, brandy, Cointreau, Grand Marnier sau vin alb).
🍯 Extra dulce: poti inlocui zaharul cu alti indulcitori, la alegere, sau poti stropi tarta proaspat scoasa din cuptor cu sirop de artar sau miere.
Idei de servire pentru placinta cu piersici
Cand vine vorba de servirea tartei cu piersici, ai o multime de optiuni delicioase:
🟡 Inghetata de vanilie: O cupa de inghetata cremoasa de vanilie este perfecta alaturi de o felie calda de tarta. Contrastul dintre caldura tartei si racoarea inghetatei este pur si simplu irezistibil.
🟡Frisca: Bate putina frisca si adauga o lingura generoasa peste tarta. Poti chiar sa aromatizezi frisca cu putina scortisoara sau extract de vanilie.
🟡 Sos caramel: Pentru un rasfat suprem, toarna un pic de sos caramel peste fiecare felie. Dulceata intensa a caramelului va completa perfect fructele.
🟡 Crema de branza: O lingurita de crema de branza sau mascarpone poate adauga un contrast interesant de gust si textura.
🟡 Iaurt grecesc: Un mod sanatos de a servi placinta cu piersici, adaugand gust usor acrisor.
Cum realizam modelul pentru placinta?
Mai intai, sa discutam putin despre aluat. Desigur, poti opta pentru un aluat congelat de tarta din comert. Totusi, iti recomand sa il faci tu acasa. Nu este deloc dificil, iar gustul si textura sunt incomparabil mai bune. Secretul unui aluat perfect consta in a nu-l framanta prea mult, pentru a evita o crusta prea tare si lipsita de acea textura sfaramicioasa.
Si, sa fim sinceri, modelul ingrijit de deasupra tartei cu mure si vin rosu adauga un plus de eleganta placintei noastre. Chiar daca poate parea complicat, nu este deloc asa; ai nevoie doar de putina atentie si rabdare. Odata ce te obisnuiesti, totul devine foarte simplu.
Iti las acest video pentru a te ajuta sa intelegi mai bine tehnica. Am facut la fel si pentru placinta cu mure si vin rosu.
Cum pastram tarta cu piersici?
Dupa ce scoti placinta din cuptor, las-o sa se raceasca complet la temperatura camerei. Apoi, acoper-o cu folie alimentara sau asaz-o intr-un recipient cu capac. Asigura-te ca este bine sigilata pentru a preveni uscarea.
Daca vrei sa grabesti intarirea umpluturii si sa mentii prospetimea mai mult timp, poti sa pastrezi placinta in frigider pentru 3-5 zile. Totusi, se pastreaza bine si la temperatura camerei, neavand ingrediente perisabile. In acest caz, va trebui sa o consumi intr-un timp mai scurt.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de placinta cu piersici. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit. Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete cu piersici!
🍑 Prajitura cu piersici, foi de placinta si lavanda
🍑 Cheesecake fara coacere cu piersici
🍑 Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici)
🍑 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz
🍑 Piersici prajite cu sos de vanilie
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
345g faina | |
un praf de sare | |
15g zahar pudra | |
0.5 lingurita scortisoara | |
224g unt rece | |
1 lingura otet din cidru de mere poate fi inlocuit cu apa | |
2 galbenusuri |
Umplutura de piersici
1 kg piersici | |
2 linguri zeama de lamaie | |
35g amidon de porumb | |
30g zahar alb | |
30g zahar brun | |
0.5 lingurita scortisoara | |
0.25 lingurita nucsoara | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie |
Lasă un răspuns