Tarta cu piersici (peach pie)

1 ora +

usor

8-9 portii

Nu exista nimic mai imbucurator decat o tarta cu piersici proaspete in timpul sezonului cald. Aceasta reteta clasica americana de peach pie este perfecta pentru a face tranzitia dintre deserturile racoritoare de vara si cele pline de aroma calde ale toamnei. Usor de preparat si cu un gust bogat, aceasta tarta aduce gustul verii in farfurie si un strop de magie in bucatarie prin savoarea fructelor de sezon.

Daca iti doresti sa impresionezi pe toata lumea cu un desert simplu, rapid si delicios, atunci tarta cu piersici este alegerea perfecta!

Un pic de istorie… a placintelor

Piersicile au fost cultivate pentru prima data in China acum peste 4 000 de ani, dar au ajuns in America de Nord prin intermediul colonistilor europeni. Astfel, peach pie, sau tarta cu piersici, a devenit un desert traditional american, cu radacini adanci in cultura culinara a Statelor Unite.

Nu americanii au fost insa cei care au facut prima placinta cu piersici, ci europenii, undeva in secolul al XIV-lea. Desi nu se stie cu exactitate cine a inventat-o, prima reteta tiparita de placinta cu piersici a fost a lui Geoffrey Chaucer in 1381, in Anglia. Ingredientele din aceasta reteta includeau piersici, diferite condimente, smochine, stafide, pere, sofran si un fel de aluat de placinta.

Un secol mai tarziu, olandezii au pastrat reteta, dar au creat un nou mod de servire a acestei placinte, adaugand si o lingurita de inghetata. Placinta cu piersici a la mode, cum a fost denumita aceasta tehnica, a fost adusa in America, unde placinta cu piersici este adesea servita cu inghetata. Insa reteta de placinta cu piersici a ajuns pe taram american abia in secolul al XIX-lea, colonistii europeni combinand tehnicile lor traditionale de patiserie cu ingredientele locale.

In America, cand te gandesti la piersici, te gandesti la statul Georgia, unul dintre cele mai cunoscute locuri in care se cultiva acestea. Pana si Justin Bieber zice in melodia lui: I got my peaches out in Georgia. In plus, se pare ca in secolul al XIX-lea, multe case din statul Georgia serveau placinta cu piersici si alte tipuri de placinte cu fructe la micul dejun, deoarece era considerata o masa buna si copioasa pentru a incepe o zi grea de munca.

Astazi, aceasta tarta este considerata un simbol al ospitalitatii sudice si un desert de referinta in bucatariile americane. Iar placinta cu piersici are chiar si o zi nationala, sarbatorita in SUA pe 24 august.

Reteta tarta cu piersici (peach pie)

Tarta cu piersici sau nectarine

Evident, vedetele acestei tarte sunt piersicile bine coapte, suculente si parfumate. Poti folosi, de asemenea, si nectarine, ambele fructe fiind suculente, dulci si specifice sezonului cald.

Ideal ar fi sa alegi piersici ferme, dar usor de strivit cu degetele, cu coaja mai inchisa si pulpa galben-portocalie stralucitoare. Aceste piersici sunt cunoscute generic ca „piersici galbene” si au cel mai bun echilibru de aciditate si dulceata pentru placinta, spre deosebire de soiurile de „piersici albe”, care nu sunt la fel de aromate.

Cum am spus, nectarinele sunt si ele o optiune excelenta pentru placinte, avand o textura similara si un gust asemanator.

In multe retete am observat ca se recomanda inlaturarea cojii fructelor, care poate aduce un gust usor amar si poate schimba textura umpluturii. Ramane la latitudinea ta daca vrei sa faci acest lucru, eu am pastrat coaja pentru ca era oricum destul de moale. Nici nu s-a simtit dupa coacere.

Placinta cu piersici (peach pie)

Adu tarta cu piersici la un alt nivel de aroma

Placinta cu piersici este extrem de buna si simpla, tocmai de aceea am ales sa iti prezint o reteta de baza. Daca vrei insa sa aduci un twist desertului clasic, iata cateva sugestii delicioase:

🫐 Alte combinatii de fructe: poti sa adaugi afine, zmeura, cirese, mure, smochine sau chiar bucati de mango pentru un plus de culoare si gust.

🌿 Plante aromatice: imbogateste aroma tartei cu putina lavanda, cimbru, menta sau busuioc.

🥜 Nuci: migdalele, fisticul, nucile sau alunele de padure sunt o varianta excelenta. Le poti folosi in umplutura sau in aluat (vezi reteta de aluat cu nuci din reteta acestei tarte).

🥄 Alte condimente: pe langa scortisoara si nucsoara, poti adauga si anason, cuisoare, ienibahar, ghimbir sau cardamom.

🍊 Mai multe arome: vanilia e de baza, insa poti adauga si alte esente (de rom sau migdale), coaja de lamaie sau portocala sau chiar putin alcool (inlocuieste o lingura de zeama de lamaie cu rom, whiskey, coniac, brandy, Cointreau, Grand Marnier sau vin alb).

🍯 Extra dulce: poti inlocui zaharul cu alti indulcitori, la alegere, sau poti stropi tarta proaspat scoasa din cuptor cu sirop de artar sau miere.

Idei de servire pentru placinta cu piersici

Cand vine vorba de servirea tartei cu piersici, ai o multime de optiuni delicioase:

🟡 Inghetata de vanilie: O cupa de inghetata cremoasa de vanilie este perfecta alaturi de o felie calda de tarta. Contrastul dintre caldura tartei si racoarea inghetatei este pur si simplu irezistibil.

🟡Frisca: Bate putina frisca si adauga o lingura generoasa peste tarta. Poti chiar sa aromatizezi frisca cu putina scortisoara sau extract de vanilie.

🟡 Sos caramel: Pentru un rasfat suprem, toarna un pic de sos caramel peste fiecare felie. Dulceata intensa a caramelului va completa perfect fructele.

🟡 Crema de branza: O lingurita de crema de branza sau mascarpone poate adauga un contrast interesant de gust si textura.

🟡 Iaurt grecesc: Un mod sanatos de a servi placinta cu piersici, adaugand gust usor acrisor.

Tarta cu piersici (peach pie) cu inghetata

Cum realizam modelul pentru placinta?

Mai intai, sa discutam putin despre aluat. Desigur, poti opta pentru un aluat congelat de tarta din comert. Totusi, iti recomand sa il faci tu acasa. Nu este deloc dificil, iar gustul si textura sunt incomparabil mai bune. Secretul unui aluat perfect consta in a nu-l framanta prea mult, pentru a evita o crusta prea tare si lipsita de acea textura sfaramicioasa.

Si, sa fim sinceri, modelul ingrijit de deasupra tartei cu mure si vin rosu adauga un plus de eleganta placintei noastre. Chiar daca poate parea complicat, nu este deloc asa; ai nevoie doar de putina atentie si rabdare. Odata ce te obisnuiesti, totul devine foarte simplu.

Iti las acest video pentru a te ajuta sa intelegi mai bine tehnica. Am facut la fel si pentru placinta cu mure si vin rosu.

Cum pastram tarta cu piersici?

Dupa ce scoti placinta din cuptor, las-o sa se raceasca complet la temperatura camerei. Apoi, acoper-o cu folie alimentara sau asaz-o intr-un recipient cu capac. Asigura-te ca este bine sigilata pentru a preveni uscarea.

Daca vrei sa grabesti intarirea umpluturii si sa mentii prospetimea mai mult timp, poti sa pastrezi placinta in frigider pentru 3-5 zile. Totusi, se pastreaza bine si la temperatura camerei, neavand ingrediente perisabile. In acest caz, va trebui sa o consumi intr-un timp mai scurt.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de placinta cu piersici. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit. Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete cu piersici!

🍑 Prajitura cu piersici, foi de placinta si lavanda

🍑 Cheesecake fara coacere cu piersici

🍑 Tarta rustica cu piersici si lavanda (Galette cu piersici)

🍑 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz

🍑 Piersici prajite cu sos de vanilie

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
345g faina
un praf de sare
15g zahar pudra
0.5 lingurita scortisoara
224g unt rece
1 lingura otet din cidru de mere poate fi inlocuit cu apa
2 galbenusuri
Umplutura de piersici
1 kg piersici
2 linguri zeama de lamaie
35g amidon de porumb
30g zahar alb
30g zahar brun
0.5 lingurita scortisoara
0.25 lingurita nucsoara
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie

Pasii necesari

1.

Pregatim aluatul pentru tarta

Intr-un bol incapator, chopper sau robot de bucatarie amestecam faina cernuta, sarea, zaharul pudra, scortisoara si untul rece, taiat cubulete pana obtinem o textura nisipoasa. Incorporam otetul din cidru de mere (sau apa) si galbenusurile pana cand aluat se leaga. Impartim aluatul in doua bucati (una mai mare, pentru tava, cealalta mai mica, pentru modelul tartei), invelim in folie alimentara si dam la frigider pentru cel putin doua ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Umplutura de piersici

Taiem piersicile cubulete si le adaugam intr-un castron. Amestecam cu zeama de lamaie, amidonul, zaharul (poti folosi amestec de zahar alb + brun sau doar un singur tip), condimentele si vanilia. Lasam deoparte pana cand intindem aluatul in tava.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Intindem aluatul si adaugam umplutura

Intindem aluatul cu sucitorul si il transferam intr-o tava rotunda, tapetata cu unt (am folosit una cu diametrul de 27 cm). Taiem surplusul de aluat de pe margini si intepam cu o furculita, din loc in loc. Intindem si celalalt aluat, din care vom decupa 10 fasii de aproximativ 1,5- 2 cm cm. Cu aceste fasii vom forma un model deasupra umpluturii. Turnam peste aluatul din tava umplutura cu piersici, apoi formam modelul de deasupra (vezi video de mai sus).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Dam la cuptor

Batem un ou si ungem marginile si modelul de deasupra din aluat. Optional, presaram putin zahar brun. Lasam la cuptorul preincalzit la 180°C timp de 50-60 minute (crusta devine aurie, iar umplutura fierbe).
Lasam sa se raceasca inainte de a taia, ideal cateva ore la frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
0.25 lingurita = un sfert de lingurita
Poti folosi in loc de piersici nectarine sau caise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *