Chec guguluf cu lime si menta
Daca esti in cautarea unui desert care sa aduca un strop de racoare si sa-ti aminteasca de un cocktail delicios de vara, ai ajuns unde trebuie! Checul guguluf cu lime si menta, pufos si aromat, este alegerea perfecta pentru a-ti impresiona invitatii la o petrecere de vara, fiind nu doar usor de facut, ci si extrem de gustos si spectaculos. Cu aroma sa proaspata si aspectul elegant, acest desert va cuceri pe oricine.
Una dintre cele mai mari avantaje ale acestui chec guguluf este usurinta cu care se prepara. Nu ai nevoie de tehnici complicate sau de echipamente sofisticate. Ingredientele sunt simple si accesibile, iar rezultatul este absolut spectaculos.
Lime si menta, o combinatie racoritoare de arome
Lime-ul si menta sunt ingredientele cheie ale acestui chec. Lime-ul aduce o aciditate placuta si o aroma citrica intensa, care se imbina perfect cu prospetimea mentei. Combinatia acestor doua arome te va transporta instantaneu intr-o zi insorita de vara, pe o terasa la malul marii, savurand un cocktail racoritor.
Imi place atat de mult cum se imbina dulceata checului cu notele acrisoare date de lime! Iar parfumul inconfundabil dat de menta proaspata si coaja de lime innobileaza desertul nostru cu arome fine ce se completeaza reciproc.
Extra aroma cu un sirop special
Daca vrei sa duci acest desert la nivelul urmator, poti insiropa checul cu un sirop simplu, dar plin de aroma. Amesteca si fierbe pe foc mediu apa, zahar, coaja si zeama de lime si optional, putin rom alb, pentru a crea un sirop care va face checul si mai suculent si delicios. Romul adauga o nota de complexitate, completand perfect aromele de lime si menta. Desigur, nu este necesar sa il folosesti, e doar o sugestie.
Important este, insa, sa existe un contrast termic intre sirop si chec. De aceea, daca alegi aceasta varianta, asigura-te ca incepi pregatirea retetei cu siropul si pastreaza-l la frigider pana este gata checul.
Regula este general valabila pentru toate prajiturile insiropate si e simpla: daca prajitura e calda, siropul trebuie sa fie rece si vice versa.
Explicatia consta in faptul ca atat prajitura, cat si siropul sunt alcatuite din molecule. Daca ar fi ambele la aceeasi temperatura, moleculele s-ar ciocni intre ele fara a se deplasa eficient. Temperaturile diferite permit moleculelor prajiturii calde sa se loveasca si sa impinga in jos moleculele siropului rece. Acestea vor patrunde astfel in prajitura, rezultand un chec umed, perfect insiropat si plin de arome.
Prin urmare, siropul va fi absorbit in prajitura, adaugand o aroma deosebita de portocale si o dulceata subtila. De asemenea, va contribui la mentinerea prospetimii guguluf-ului, facandu-l mai moale si mai suculent.
Un guguluf spectaculos pentru petrecerile tale
Checul guguluf cu lime si menta este alegerea ideala pentru diverse ocazii speciale. Fie ca sarbatoresti o aniversare, o reuniune de familie sau o petrecere de vara in gradina, acest desert va impresiona cu siguranta invitatii. Aspectul sau elegant si aromele proaspete se potrivesc perfect cu orice eveniment festiv.
Desigur, este perfect si pentru momentele in care vrei sa te rasfeti cu ceva dulce si delicios. Dupa o zi lunga si obositoare, o felie din acest chec racoritor te va inviora si iti va aduce un zambet pe buze.
Tava potrivita pentru guguluf
In ceea ce priveste aspectul sau, poti alege orice tava de guguluf cu o dimensiune cat mai apropiata de cea din reteta. Eu am folosit una cu diametrul de 26 cm si o adancime de aprox. 10 cm, pe care am luat-o acum ceva timp de la English Home. Sigur, poti adapta reteta si pentru o tava obisnuita de chec – iti recomand sa folosesti jumatate din cantitatile din reteta (poti inmulti reteta originala cu 0.5).
Pentru orice fel de tava, dar mai ales in cazul celor de guguluf, este important sa ungem bine tava cu unt sau ulei. Asa, exista sanse mici ca prajitura sa se lipeasca. De asemenea, este recomandat sa umplem tava doar pana la trei sferturi din volum, pentru a-i permite prajiturii sa creasca sa se coaca uniform.
Sugestii de decor
Pentru un aspect desavarsit, conteaza mult si decorarea gugulufului. Eu am ales o glazura cu zahar pudra si zeama de lime, peste care am presarat putina coaja rasa de lime. Pentru glazura, am amestecat 50 g zahar pudra si trei-patru lingurite zeama de lime, dar depinde cat de mult vrei sa glazurezi si forma gugulufului.
Nu uita: lasa prajitura sa se raceasca complet inainte sa o decorezi, altfel glazura se va topi.
Mai poti decora checul cu felii subtiri de lime si frunze proaspete de menta, care vor oferi un aspect proaspat si vibrant sau sa alegi varianta clasica, simpla si eleganta, cu zahar pudra presarat peste chec.
Cum pastram checul guguluf cu lime si menta
Asigura-te ca guguluful este complet racit inainte de a-l depozita. Daca este inca cald, umezeala se va acumula si poate afecta textura checului. Daca consumi prajitura in 2-3 zile, o poti pastra la temperatura camerei. Pentru a-si mentine prospetimea timp mai indelungat, cel mai bine e sa o tii in frigider. In ambele cazuri, tine guguluful intr-un recipient inchis.
De asemenea, poti pune la congelator guguluful, invelit in folie alimentara si/sau intr-o punga cu zip pentru maximum 3 luni. Se lasa sa se dezghete complet, la frigider.
Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de chec guguluf cu lime si menta. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii..
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si:
🍰 Tiramisu cu lamaie si Limoncello
🍰 Prajitura rasturnata cu ananas
🍰 Chec cu lapte condensat, pufos si glazurat
🍰 Tort cu lime, lapte condensat si cirese
🍰 Cupcakes cu afine si crema de lamaie cu menta
🍰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine
Vezi mai multe retete de guguluf →
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
227g unt moale, la temperatura camerei | |
150g zahar | |
2 lingurite coaja de lime | |
1 lingura menta proaspata, tocata marunt | |
4 oua | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie | |
355g faina | |
2 lingurite praf de copt | |
un praf de sare | |
125ml lapte | |
60ml zeama de lime | |
70g iaurt grecesc |
Sirop pentru insiropat
50g zahar alb sau brun | |
80ml apa | |
zeama de la 1 lime | |
0.5 lingurita coaja lime | |
1 lingura menta proaspata, tocata aprox. 10 frunze | |
2 linguri rom alb (optional) |
Lasă un răspuns