Chec guguluf cu lime si menta

40 min. + timp pt.coacere

usor

6-8 portii

Daca esti in cautarea unui desert care sa aduca un strop de racoare si sa-ti aminteasca de un cocktail delicios de vara, ai ajuns unde trebuie! Checul guguluf cu lime si menta, pufos si aromat, este alegerea perfecta pentru a-ti impresiona invitatii la o petrecere de vara, fiind nu doar usor de facut, ci si extrem de gustos si spectaculos. Cu aroma sa proaspata si aspectul elegant, acest desert va cuceri pe oricine.

Una dintre cele mai mari avantaje ale acestui chec guguluf este usurinta cu care se prepara. Nu ai nevoie de tehnici complicate sau de echipamente sofisticate. Ingredientele sunt simple si accesibile, iar rezultatul este absolut spectaculos.

Chec guguluf cu lime si menta

Lime si menta, o combinatie racoritoare de arome

Lime-ul si menta sunt ingredientele cheie ale acestui chec. Lime-ul aduce o aciditate placuta si o aroma citrica intensa, care se imbina perfect cu prospetimea mentei. Combinatia acestor doua arome te va transporta instantaneu intr-o zi insorita de vara, pe o terasa la malul marii, savurand un cocktail racoritor.

Imi place atat de mult cum se imbina dulceata checului cu notele acrisoare date de lime! Iar parfumul inconfundabil dat de menta proaspata si coaja de lime innobileaza desertul nostru cu arome fine ce se completeaza reciproc.

Lime si menta

Extra aroma cu un sirop special

Daca vrei sa duci acest desert la nivelul urmator, poti insiropa checul cu un sirop simplu, dar plin de aroma. Amesteca si fierbe pe foc mediu apa, zahar, coaja si zeama de lime si optional, putin rom alb, pentru a crea un sirop care va face checul si mai suculent si delicios. Romul adauga o nota de complexitate, completand perfect aromele de lime si menta. Desigur, nu este necesar sa il folosesti, e doar o sugestie.

Important este, insa, sa existe un contrast termic intre sirop si chec. De aceea, daca alegi aceasta varianta, asigura-te ca incepi pregatirea retetei cu siropul si pastreaza-l la frigider pana este gata checul.

Regula este general valabila pentru toate prajiturile insiropate si e simpla: daca prajitura e calda, siropul trebuie sa fie rece si vice versa.

Explicatia consta in faptul ca atat prajitura, cat si siropul sunt alcatuite din molecule. Daca ar fi ambele la aceeasi temperatura, moleculele s-ar ciocni intre ele fara a se deplasa eficient. Temperaturile diferite permit moleculelor prajiturii calde sa se loveasca si sa impinga in jos moleculele siropului rece. Acestea vor patrunde astfel in prajitura, rezultand un chec umed, perfect insiropat si plin de arome.

Prin urmare, siropul va fi absorbit in prajitura, adaugand o aroma deosebita de portocale si o dulceata subtila. De asemenea, va contribui la mentinerea prospetimii guguluf-ului, facandu-l mai moale si mai suculent.

Chec guguluf cu lime si menta

Un guguluf spectaculos pentru petrecerile tale

Checul guguluf cu lime si menta este alegerea ideala pentru diverse ocazii speciale. Fie ca sarbatoresti o aniversare, o reuniune de familie sau o petrecere de vara in gradina, acest desert va impresiona cu siguranta invitatii. Aspectul sau elegant si aromele proaspete se potrivesc perfect cu orice eveniment festiv.

Desigur, este perfect si pentru momentele in care vrei sa te rasfeti cu ceva dulce si delicios. Dupa o zi lunga si obositoare, o felie din acest chec racoritor te va inviora si iti va aduce un zambet pe buze.

Tava potrivita pentru guguluf

In ceea ce priveste aspectul sau, poti alege orice tava de guguluf cu o dimensiune cat mai apropiata de cea din reteta. Eu am folosit una cu diametrul de 26 cm si o adancime de aprox. 10 cm, pe care am luat-o acum ceva timp de la English Home. Sigur, poti adapta reteta si pentru o tava obisnuita de chec – iti recomand sa folosesti jumatate din cantitatile din reteta (poti inmulti reteta originala cu 0.5).

Pentru orice fel de tava, dar mai ales in cazul celor de guguluf, este important sa ungem bine tava cu unt sau ulei. Asa, exista sanse mici ca prajitura sa se lipeasca. De asemenea, este recomandat sa umplem tava doar pana la trei sferturi din volum, pentru a-i permite prajiturii sa creasca sa se coaca uniform.

Sugestii de decor

Pentru un aspect desavarsit, conteaza mult si decorarea gugulufului. Eu am ales o glazura cu zahar pudra si zeama de lime, peste care am presarat putina coaja rasa de lime. Pentru glazura, am amestecat 50 g zahar pudra si trei-patru lingurite zeama de lime, dar depinde cat de mult vrei sa glazurezi si forma gugulufului.

Nu uita: lasa prajitura sa se raceasca complet inainte sa o decorezi, altfel glazura se va topi.

Mai poti decora checul cu felii subtiri de lime si frunze proaspete de menta, care vor oferi un aspect proaspat si vibrant sau sa alegi varianta clasica, simpla si eleganta, cu zahar pudra presarat peste chec.

Chec guguluf cu lime si menta

Cum pastram checul guguluf cu lime si menta

Asigura-te ca guguluful este complet racit inainte de a-l depozita. Daca este inca cald, umezeala se va acumula si poate afecta textura checului. Daca consumi prajitura in 2-3 zile, o poti pastra la temperatura camerei. Pentru a-si mentine prospetimea timp mai indelungat, cel mai bine e sa o tii in frigider. In ambele cazuri, tine guguluful intr-un recipient inchis.

De asemenea, poti pune la congelator guguluful, invelit in folie alimentara si/sau intr-o punga cu zip pentru maximum 3 luni. Se lasa sa se dezghete complet, la frigider.

Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de chec guguluf cu lime si menta. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii..

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si:

🍰 Tiramisu cu lamaie si Limoncello

🍰 Prajitura rasturnata cu ananas

🍰 Chec cu lapte condensat, pufos si glazurat

🍰 Tort cu lime, lapte condensat si cirese

🍰 Cupcakes cu afine si crema de lamaie cu menta

🍰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine

Vezi mai multe retete de guguluf →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
227g unt moale, la temperatura camerei
150g zahar
2 lingurite coaja de lime
1 lingura menta proaspata, tocata marunt
4 oua
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
355g faina
2 lingurite praf de copt
un praf de sare
125ml lapte
60ml zeama de lime
70g iaurt grecesc
Sirop pentru insiropat
50g zahar alb sau brun
80ml apa
zeama de la 1 lime
0.5 lingurita coaja lime
1 lingura menta proaspata, tocata aprox. 10 frunze
2 linguri rom alb (optional)

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Preincalzim cuptorul la 170°C. Tapetam cu unt sau ulei o tava de guguluf. Eu am folosit una de 26 cm cu adancimea de aprox. 10 cm.
Spalam frunzele de menta si le tocam marunt, radem coaja de limes si le stoarcem.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Pregatim siropul pentru insiropat guguluful

Insiroparea gugulufului e optionala, dar daca alegi aceasta varianta, atunci incepe cu pregatirea siropului, pentru ca acesta trebuie sa fie rece. Intr-o cratita, adaugam zaharul, apa, zeama si coaja de lime, menta tocata si optional, romul. Lasam pe foc 5-10 minute, amestecand din cand in cand. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi mutam in frigider/congelator pana cand e gata guguluful. Siropul trebuie sa fie foarte rece in momentul insiroparii.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Incepem prepararea gugulufului

Amestecam zaharul cu coaja de lime si menta. Lasam deoparte. Separat, cernem faina, adaugam praful de copt si sarea.
Intr-o canita, amestecam laptele cu zeama de lime.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Batem untul cu zaharul

Batem cu mixerul untul moale, la temperatura camerei, timp de 1-2 minute. Adaugam apoi amestecul de zahar cu coaja de lime si menta si mai batem cateva minute, pana obtinem o compozitie spumoasa si deschisa la culoare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Adaugam ouale si vanilia

Adaugam pe rand ouale, si ele la temperatura camerei, curatand peretii vasului dupa fiecare. Batem 1-2 minute. La final, aromatizam cu vanilia.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Alternam ingredientele uscate cu laptele, adaugam iaurtul

Incorporam faina, alternand cu amestecul de lapte si zeama de lime (punem cate putina faina, apoi lapte si repetam procesul, astfel incat sa incheiem cu faina). Nu amesteca foarte mult, ci doar cat sa se incorporeze.
La final, adaugam iaurtul grecesc si amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Dam la cuptor

Turnam compozitia in tava de guguluf si dam la cuptor pentru aprox. 50 de minute (verifica cu o scobitoare daca e copt la interior).
Lasam 15 minute sa se raceasca, apoi despartim usor cu un cutit guguluful de marginile tavii. Cu grija, intoarcem tava cu guguluful pe o farfurie (daca insiropam) sau pe un grilaj de racire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Insiropam

Facem cu o scobitoare gauri in guguluf si cu un penson, il insiropam cu siropul rece. Turnam putin sirop si in farfurie, la baza gugulufului. Lasam sa se raceasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Glazuram

Glazura este si ea optionala. Daca preferi aceasta varianta, amesteca zahar pudra cu zeama de lime. Pentru glazura de pe guguluful din poze am folosit 50 g zahar pudra si 2 sau 3 lingurite zeama de lamaie. Iti recomand sa adaugi treptat zeama de lamaie, pentru a controla mai bine consistenta glazurii. Nu trebuie sa fie foarte apoasa, altfel va aluneca de pe guguluf.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Pentru glazura: amestecam 50 g zahar pudra cu 2-3 lingurite zeama de lime (adauga treptat, pana obtii consistenta potrivita).
Cantitatea de menta si de coaja de lime poate sa fi ajustata dupa propriul gust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *