Clatita la cuptor Dutch Baby

20 minute

foarte usor

1 clatita

Daca iti plac clatitele, dar nu ai chef sa stai langa aragaz, prajind una cate una, atunci trebuie neaparat sa incerci clatita la cuptor Dutch Baby. Se face din cateva ingrediente simple, pe care le ai mereu in casa – oua, lapte, faina – si, spre deosebire de clatitele clasice sau de pancakes, o dai direct la cuptor si o uiti acolo pentru 12-15 minute. E genul acela de reteta care iti face diminetile mai usoare si mai delicioase.

Aceasta clatita la cuptor poate fi servita si dulce, si sarata, ceea ce o face perfecta atat pentru un mic dejun de weekend, cat si pentru o masa usoara sau chiar un brunch cu prietenii. Mie mi se pare ca e o combinatie perfecta intre o omleta pufoasa si o clatita, cu marginile aurii si crocante si interiorul moale, aerat si usor elastic.

Ce este clatita Dutch Baby?

Clatita Dutch Baby, cunoscuta si sub numele de Dutch Baby pancake sau German pancake, este o clatita coapta la cuptor, direct in tigaia incinsa (de preferat din fonta, merge si din inox). Nu se intoarce, nu se prajeste pe aragaz. Totul se intampla in cuptor, unde capata o forma spectaculoasa, cu marginile ridicate si rumenite.

Desi numele te-ar putea face sa crezi ca vine din Olanda, clatita Dutch Baby este, de fapt, o creatie americana. Reteta a aparut la inceputul anilor 1900 intr-un restaurant de familie din Seattle, Washington, numit Manca’s Cafe. Se spune ca fiica proprietarului a venit cu denumirea „Dutch Baby”, inspirata din cuvantul „Deutsch” (germana), pentru ca reteta avea la baza clatitele coapte traditionale din Germania.

De-a lungul timpului, clatita a devenit tot mai populara in America, fiind servita in cafenele si brunch spots, datorita aspectului sau spectaculos si a usurintei cu care se prepara. Azi, e iubita peste tot in lume, inclusiv la noi, mai ales de cei care isi doresc o clatita fara prajit, rapida si versatila.

3 motive sa incerci clatita Dutch Baby

Se face in cateva minute – amesteci totul cu telul sau intr-un blender si o dai la cuptor. Atat!

Nu trebuie prajita – scapi de statul langa tigaie si de mirosul de prajeala in toata casa.

✔ E spectaculoasa si delicioasa – marginile se umfla frumos in cuptor, iar gustul e un mix irezistibil intre clatita, omleta si sufleu.

Reteta de baza – clatita la cuptor versatila si simpla

Baza acestei clatite e foarte simpla: oua, lapte, faina si un praf de sare. Daca vrei o varianta sarata, poti adauga piper, parmezan, ierburi aromatice sau alte condimente preferate. Pentru varianta dulce, merg de minune scortisoara, nucsoara, esenta de vanilie, migdale, portocala sau lamaie si, optional, una-doua linguri de zahar.

Foarte importanta este, insa, tigaia in care coci clatita. Pentru ca aceasta clatita la cuptor are nevoie de o temperatura ridicata si uniforma pentru a creste spectaculos si a capata marginile crocante, ideal este sa folosesti o tigaie din fonta sau din inox, fara maner de plastic, potrivita pentru cuptor. Fonta pastreaza si distribuie caldura excelent, iar rezultatul va fi o clatita perfect rumenita, bine coapta si cu textura ideala.

Inoxul nu retine caldura la fel de bine ca fonta, dar daca incingi tigaia in prealabil, vei obtine un rezultat foarte bun. Clatita se va umfla frumos si va capata acele margini crocante si aurii. Ai grija sa ungi bine tigaia cu unt si sa lucrezi rapid cand torni aluatul, pentru ca temperatura inalta este cheia reusitei.

Asadar, indiferent de materialul tigaii, important e sa o incingi bine inainte sa torni aluatul. Acesta e secretul pentru ca marginile sa se ridice frumos si sa obtii acel aspect spectaculos specific clatitei Dutch Baby. De asemenea, sa stii ca imediat ce scoti clatita din cuptor, ea va incepe sa se dezumfle (cum a fost si cazul clatitei mele, care in fotografii nu e la fel de umflata cum ar fi fost proaspat-scoasa din cuptor).

Toppinguri dulci si sarate pentru Dutch Baby

Una dintre cele mai frumoase parti ale acestei retete este ca poti sa o transformi in orice vrei, fie un mic dejun dulce sau sarat, fie o masa lejera. Eu am mers pe varianta simpla, dulce – am pudrat clatita cu zahar pudra si am adaugat cateva fructe proaspete: capsuni si afine. Dar tu o poti personaliza dupa gust si sezon. Uite cateva idei:

Toppinguri dulci

  • fructe proaspete sau din compot (zmeura, afine, capsuni, felii de piersici, caise, portocale)
  • sos de ciocolata, caramel sarat sau vanilie
  • dulceata, miere sau sirop de artar
  • iaurt grecesc, mascarpone cu vanilie sau frisca

Toppinguri sarate

  • crema de branza, somon afumat si marar
  • ou si avocado
  • spanac sotat cu usturoi si branza feta
  • ciuperci trase la tigaie cu parmezan

Cum pastram clatita Dutch Baby?

Nu o pastram, o mancam! 😄 Nu, serios, genul acesta de clatita este mult mai buna cand e proaspata. Daca iti ramane totusi, o poti pastra in frigider, acoperita bine, pentru 1-2 zile si se reincalzeste usor la cuptor sau in tigaie. Dar cel mai bine este sa o servesti imediat dupa ce o scoti din cuptor, cand are textura perfecta: crocanta pe margini si moale in mijloc.

Fie ca o faci pentru tine intr-o dimineata linistita sau ca vrei sa-ti impresionezi musafirii cu ceva inedit, aceasta clatita la cuptor Dutch Baby va deveni cu siguranta una dintre retetele tale preferate. Simplu de facut, versatila si cu un gust minunat – ce-ti poti dori mai mult? Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum ti-a iesit si nu uita sa urci o fotografie pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🥞 Clatite cu spanac, crema de branza si somon

🥞 Pancakes la tava (clatite americane)

🥞 Pancakes cu cartof dulce si prune posate

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
2 oua
120g lapte
60g faina
un praf de sare
25g unt
condimente, arome sau zahar dupa preferinte

Pasii necesari

1.

Preincalzim cuptorul si tigaia

Punem in cuptor o tigaie din inox sau fonta potrivita pentru cuptor (sa aiba si manerul metalic). Eu am folosit una cu diametrul de 24 cm, iti recomand sa ai ceva cat mai asemanator. Preincalzim cuptorul la 200°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele pentru clatita

Intr-un bol incapator batem ouale pana devin deschise la culoare. Adaugam laptele, apoi treptat incorporam faina cernuta si sarea.
Clatita se poate servi atat sarata, cat si dulce. Daca preferi varianta sarata, adauga condimente precum piper, boia sau plante aromatice. Daca pregatesti o varianta dulce, poti pune un praf de scortisoara, nucsoara, vanilie sau alte esente. De asemenea, optional, poti adauga una sau doua linguri de zahar, dar acest pas este optional.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Punem in tigaie untul si dam clatita la cuptor

Scoatem cu grija tigaia din cuptor si punem untul, lasand sa se topeasca si sa acopere uniform suprafata tigaii. Turnam deasupra compozitia pentru clatita si intoarcem tigaia in cuptor, unde lasam aproximativ 12-15 minute, pana cand s-a rumenit si s-a umflat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Adaugam toppings

Odata coapta, adaugam topping-urile dorite (vezi prima parte a retetei pentru mai multe idei dulci si sarate).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *