Pancakes la tava (clatite americane)

30 de minute

foarte usor

9 portii

Esti fan al clatitelor americane, dar ti-ar placea sa se faca mai usor si mai repede? Ai ajuns in locul potrivit! Iti voi impartasi o reteta delicioasa de pancakes la tava, pe care cu siguranta o sa o indragesti. Partea cea mai buna? Mai putin efort, timp mai scurt de preparare. In plus, prajitura-clatita, cum imi place mie sa o numesc, este foarte versatila si poate fi personalizata in functie de preferintele tale si de ceea ce ai prin casa.

Pancakes la tava, preparate la cuptor, sunt o idee minunata de mic dejun, gustare sau desert. Aceasta reteta este un rasfat pentru papilele gustative, ce iti va incanta simturile si iti va umple sufletul de bucurie. Faptul ca aceste pancakes sunt preparate in tava, in loc de metoda clasica de intors clatitele in tigaie, face aceasta reteta si mai atragatoare. Astfel, nu vei mai pierde timp incercand sa gasesti momentul potrivit pentru a intoarce clatita fara sa o rupi.

Reteta clatite americane pancakes la cuptor

De ce pancakes la tava sunt mai faine ca pancakes clasice

Spre deosebire de clatitele pufoase americane, pancakes la tava sunt mult mai usor de facut si nu necesita prea mult efort sau timp. Mie imi place mult sa mananc la micul dejun clatite, dar gandul ca imi va lua cel putin jumatate de ora sa le fac in tigaie nu-mi surade deloc. Mai ales pe timp de vara, cand temperatura in bucatarie creste considerabil si imi doresc sa fiu pe un sezlong, langa o piscina, intorcandu-ma de pe o parte pe alta. Nu langa aragaz, intorcand clatitele. 😅

Asadar, am tot cautat o varianta sa ma bucur de gustul clatitelor minimizand cat mai mult efortul. Deci, ador la aceasta reteta ca nu trebuie sa stai la aragaz si sa le intorci pe fiecare parte, ci doar torni aluatul in tava si sa dai la cuptor pentru cateva minute. Cred ca ar merge si la Air Fryer, dar ramane de testat timpul si temperatura potrivita. De asemenea, le poti pregati si in avans (seara) si dimineata doar sa le reincalzesti. Si bineinteles, sa adaugi o cantitate generoasa de sirop de artar.

Un alt avantaj al acestui tip de pancakes este ca sunt o idee mai putin grase decat clatitele clasice. Cel putin renuntam la uleiul si prajeala in tigaie. In plus, pot fi adaptate si pentru a fi mai sanatoase sau potrivite pentru o dieta vegana, folosind faina integrala sau alternative la zahar si unt (ulei de cocos, unt vegan).

Clatite americane la tava

It’s all about the toppings, baby!

Desigur, poti servi clatitele si simple, fara nimic. Dar whoah, cate variante avem pentru a adauga gust si savoare acestor clatite americane la cuptor! De la varianta „ce am prin casa” pana la variantele atent studiate si gandite in avans. De data aceasta, eu am ales o combinatie de capsuni, afine si chipsuri de ciocolata cu lapte. Inainte de servire, neaparat sa torni deasupra sirop de artar!

Alte idei de toppings:

🍓 FRUCTE: banane, mere, piersici, caise, fructe de padure, zmeura, visine sau cirese

🥜 NUCI & ALUNE: nuci (pecan, californiene, macadamia), fistic, migdale, alune de padure, arahide, caju

🍫 DIVERSE: ciocolata (alba, cu lapte, neagra, ruby), fulgi de cocos, fructe uscate

🍯 PENTRU SERVIRE: sirop de artar, miere, sirop de agave, dulceata sau gem, sosuri (de caramel, ciocolata, fructe), frisca, iaurt, Nutella, unt de arahide, inghetata

Reteta pancakes la tava

Cum pastram pancakes la tava?

Pentru a-si pastra prospetimea, pastreaza clatitele la frigider, intr-un recipient inchis si consuma-le in 3-4 zile. Iti recomand sa le servesti calde (incalzite la cuptor sau la microunde).

Daca ramai cu prea multe bucati, le poti pastra la congelator. Asigura-te ca s-au racit complet, apoi inveleste-le in folie alimentara si/sau pungi cu zip. Le poti lasa la congelator pana la 3 luni.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de clatite americane la tava. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog:

🍰 Budinca de croissante cu afine si ciocolata

🍰 Budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat

🍰 Gogosi la Air Fryer cu glazura de vanilie

🍰 Rulouri cu scortisoara, banane si nuci (cinnamon rolls)

🍰 Gogosi la cuptor (cu drojdie)

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
180g faina
2 linguri zahar
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
0.5 lingurita scortisoara
300ml lapte sau lapte batut
1 ou
1 lingurita extract / esenta de vanilie
25g unt topit
50g afine
100g capsuni
chipsuri de ciocolata
sirop de artar

Pasii necesari

1.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol incapator amestecam faina cernuta, praful de copt, zaharul, sarea si scortisoara. Lasam bolul deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele umede

Intr-un alt bol batem oul si amestecam laptele batut, untul topit si vanilia.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Combinam & turnam in tava

Turnam ingredientele umede peste cele uscate si amestecam cat sa se incorporeze.
Turnam compozitia intr-o tava unsa cu unt (am folosit o tava de 28 x 23 cm, recomand una cat mai apropiata ca dimensiuni).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Adaugam topping-urile

Poti lasa "clatita" simpla sau, si mai bine, sa ii adaugi topping-urile tale preferate. Eu am ales capsuni, afine si chipsuri de ciocolata, poti folosi si ciocolata alba, tot felul de nuci si alune sau alte fructe.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dam la cuptor

Dam la cuptorul preincalzit la 170°C timp de 25-30 de minute.
Scoatem, ungem cu putin unt topit si mai lasam 2-3 minute la cuptor, cat sa se rumeneasca si sa capete o nuanta aurie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Servim

Lasam putin sa se raceasca, apoi taiem bucatele. Neaparat sa torni deasupra si niste sirop de artar! Optional, poti presara si zahar pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
In loc de lapte batut poti folosi si lapte integral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *