Tiramisu cu capsuni, la borcan
Un altfel de tiramisu, la fel de fresh, la fel de bun! Nu lasa vara sa treaca fara sa nu incerci aceasta reteta de tiramisu cu capsuni si Limoncello, in portii individuale, la borcan.
Per total, acest desert este rapid si nu necesita mult efort, insa va trebui sa iti iei putin timp pentru a lasa capsunile la macerat. Apoi, restul pasilor pentru pregatirea desertului ii vei parcurge repede! Mai trebuie sa lasi tiramisu la frigider pentru cateva ore si gata, in sfarsit il poti servi. Vei fi invaluit de arome, texturi si de gustul fresh si racoritor.

Varianta cu alcool… sau fara
Asa cum probabil stii deja, in cazul unui tiramisu clasic, piscoturile sunt insiropate, de obicei, cu lichior de cafea. Dar nici al nostru tiramisu cu capsuni nu se lasa mai prejos.De data aceasta, vom „imbata” piscoturile cu Limoncello. Acesta e un lichior digestiv cu gust dulce-acrisor si cu un parfum intens de lamaie.
Pentru a face reteta si mai interesanta, vom realiza un sirop din suc de capsuni si Limoncello mai sus mentionat. Procedul de amestecare a capsunilor cu zahar si lichior se numeste macerare. Aceasta metoda nu numai ca amplifica aromele naturale ale fructelor, dar va crea si un sirop curgator, numai bun pentru a insiroparea piscoturilor. De asemenea, capsunile vor rezista mai bine, iar pastrat la frigider, tiramisu la borcan poate fi pastrat pana la patru zile.
De asemenea, daca nu esti fan Limoncello sau lamai, poti folosi si un vin de desert, rom sau orice alt lichior aromat (cred ca ar iesi tare bine si cu Cointreau).
Bineinteles, daca vrei sa obtii un tiramisu fara alcool, pe care sa il poata consuma si copiii, poti inlocui Limoncello cu suc de portocale. Ideal ar fi sa fie proaspat-stors, dar, daca vrei ceva mai rapid sau nu ai portocale la indemana, poti folosi si suc cumparat.

Mici secrete pentru un tiramisu la borcan reusit
🔴 Adapteaza reteta in functie de recipiente. Eu am folosit borcanele mici, de 190 g, iar cantitatile de ingrediente sunt numai bune, nu am ramas cu nimic in plus. Cu siguranta tiramisu va arata tare bine si in alte tipuri de borcane (de exemplu in borcane cu dop etans). Sau chiar in pahare, mai fancy sau mai simple. Ai grija insa sa modifici cantitatea de ingrediente astfel incat sa fie potrivita pentru vasele pe care le folosesti.
🔴 Nu iti fa griji cu privire la oua. Reteta clasica pentru crema de tiramisu contine oua, la fel si in cazul acestui tiramisu cu capsuni. Dar nu iti fa griji! Atata timp cat amestecul cu galbenusuri si zahar, ajunge, pe bain marie, la 71°C, ouale sunt cat se poate de safe. Bine, nici nu trebuie sa exagerezi cu „gatitul” acestora – daca le lasi prea mult sau apa devine prea fierbinte, vei obtine o omleta.
🔴 Nici prea mult, nici prea putin sirop. Pentru insiroparea piscoturilor ai doua variante. Le poti inmuia putin in sirop, insa fiind bucatele mici, va fi destul de greu sa le manevrezi. Sau torni cu grija sirop peste bucatile de piscoturi asezate deja in borcan. Doar sa nu torni prea mult, nu vrem sa balteasca in sirop, ci vrem sa se simta o textura diferita, care sa complimenteze crema fina.
🔴 Mai ai putintica rabdare! Nu servi imediat acest tiramisu cu capsuni, ci lasa-l cateva ore la frigider. Aromele se vor imbina, iar piscoturile isi vor lua umiditatea din sirop si crema.

Cat timp rezista tiramisu cu capsuni?
Pastreaza neaparat tiramisu la frigider si consuma-l in maximum 4 zile. Il poti pune si la congelator, pana la 3 luni. Lasa-l la decongelat in frigider, peste noapte, sau de ce nu, serveste-l direct din congelator, ca pe o inghetata.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de tiramisu la borcan cu capsuni si Limoncello. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
200g capsuni proaspete | |
30g zahar | |
70ml lichior Limoncello pentru varianta non-alcoolica: suc de portocale | |
1 lingura zeama de lamaie | |
cateva frunze de menta | |
2 galbenusuri | |
40g zahar | |
150g mascarpone | |
160ml frisca lichida | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
10 piscoturi |
Lasă un răspuns