Tiramisu cu capsuni, la borcan

≅ 1 ora

foarte usor

4 borcane

Un altfel de tiramisu, la fel de fresh, la fel de bun! Nu lasa vara sa treaca fara sa nu incerci aceasta reteta de tiramisu cu capsuni si Limoncello, in portii individuale, la borcan.

Per total, acest desert este rapid si nu necesita mult efort, insa va trebui sa iti iei putin timp pentru a lasa capsunile la macerat. Apoi, restul pasilor pentru pregatirea desertului ii vei parcurge repede! Mai trebuie sa lasi tiramisu la frigider pentru cateva ore si gata, in sfarsit il poti servi. Vei fi invaluit de arome, texturi si de gustul fresh si racoritor.

Tiramisu la borcan cu capsuni

Varianta cu alcool… sau fara

Asa cum probabil stii deja, in cazul unui tiramisu clasic, piscoturile sunt insiropate, de obicei, cu lichior de cafea. Dar nici al nostru tiramisu cu capsuni nu se lasa mai prejos.De data aceasta, vom „imbata” piscoturile cu Limoncello.  Acesta e un lichior digestiv cu gust dulce-acrisor si cu un parfum intens de lamaie. 

Pentru a face reteta si mai interesanta, vom realiza un sirop din suc de capsuni si Limoncello mai sus mentionat. Procedul de amestecare a capsunilor cu zahar si lichior se numeste macerare. Aceasta metoda nu numai ca amplifica aromele naturale ale fructelor, dar va crea si un sirop curgator, numai bun pentru a insiroparea piscoturilor. De asemenea, capsunile vor rezista mai bine, iar pastrat la frigider, tiramisu la borcan poate fi pastrat pana la patru zile.

De asemenea, daca nu esti fan Limoncello sau lamai, poti folosi si un vin de desert, rom sau orice alt lichior aromat (cred ca ar iesi tare bine si cu Cointreau).

Bineinteles, daca vrei sa obtii un tiramisu fara alcool, pe care sa il poata consuma si copiii, poti inlocui Limoncello cu suc de portocale. Ideal ar fi sa fie proaspat-stors, dar, daca vrei ceva mai rapid sau nu ai portocale la indemana, poti folosi si suc cumparat.

Reteta tiramisu la borcan cu capsuni

Mici secrete pentru un tiramisu la borcan reusit

🔴 Adapteaza reteta in functie de recipiente. Eu am folosit borcanele mici, de 190 g, iar cantitatile de ingrediente sunt numai bune, nu am ramas cu nimic in plus. Cu siguranta tiramisu va arata tare bine si in alte tipuri de borcane (de exemplu in borcane cu dop etans). Sau chiar in pahare, mai fancy sau mai simple. Ai grija insa sa modifici cantitatea de ingrediente astfel incat sa fie potrivita pentru vasele pe care le folosesti.

🔴 Nu iti fa griji cu privire la oua. Reteta clasica pentru crema de tiramisu contine oua, la fel si in cazul acestui tiramisu cu capsuni. Dar nu iti fa griji! Atata timp cat amestecul cu galbenusuri si zahar, ajunge, pe bain marie, la 71°C, ouale sunt cat se poate de safe. Bine, nici nu trebuie sa exagerezi cu „gatitul” acestora – daca le lasi prea mult sau apa devine prea fierbinte, vei obtine o omleta.

🔴 Nici prea mult, nici prea putin sirop. Pentru insiroparea piscoturilor ai doua variante. Le poti inmuia putin in sirop, insa fiind bucatele mici, va fi destul de greu sa le manevrezi. Sau torni cu grija sirop peste bucatile de piscoturi asezate deja in borcan. Doar sa nu torni prea mult, nu vrem sa balteasca in sirop, ci vrem sa se simta o textura diferita, care sa complimenteze crema fina.

🔴 Mai ai putintica rabdare! Nu servi imediat acest tiramisu cu capsuni, ci lasa-l cateva ore la frigider. Aromele se vor imbina, iar piscoturile isi vor lua umiditatea din sirop si crema.

Tiramisu cu capsuni la borcan

Cat timp rezista tiramisu cu capsuni?

Pastreaza neaparat tiramisu la frigider si consuma-l in maximum 4 zile. Il poti pune si la congelator, pana la 3 luni. Lasa-l la decongelat in frigider, peste noapte, sau de ce nu, serveste-l direct din congelator, ca pe o inghetata.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de tiramisu la borcan cu capsuni si Limoncello. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
200g capsuni proaspete
30g zahar
70ml lichior Limoncello pentru varianta non-alcoolica: suc de portocale
1 lingura zeama de lamaie
cateva frunze de menta
2 galbenusuri
40g zahar
150g mascarpone
160ml frisca lichida
1 lingurita extract / esenta de vanilie
10 piscoturi

Pasii necesari

1.

Punem la macerat capsunile

Dupa ce am spalat capsunile, inlaturam codita si le taiem cuburi mai maricele. Le punem apoi intr-un castron alaturi de zahar, Limoncello (poti folosi suc de portocale daca preferi o varianta non-alcoolica), zeama de lamaie si cateva frunze de menta taiate marunt. Acoperim, dam la frigider si lasam la macerat cel putin 2 ore, pentru a-si elibera sucul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Pregatim crema de mascarpone

Punem galbenusurile si zaharul intr-un recipient pe care il asezam peste o cratita cu apa clocotita, pe foc mediu (bain-marie). Apa trebuie sa fie calda, dar sa nu fiarba, iar fundul vasului sa nu atinga apa. Batem cu un mixer vertical sau amestecam vartos cu o lingura de lemn pana cand se formeaza o spuma deschisa la culoare. Compozitia trebuie sa ajunga la 71°C (verifica cu un un termometru de bucatarie) pentru a fi siguri ca ouale sunt facute. Lasam sa se raceasca complet.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Intre timp, batem frisca si vanilia cu mixerul pana se formeaza varfuri tari.
Punem peste compozitia cu galbenusuri branza mascarpone la temperatura camerei si batem cu mixerul la viteza medie pana se omogenizeaza. Cu o spatula incorporam treptat frisca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Imbinam toate elementele in borcanase

Scurgem capsunile si adunam tot sucul intr-un pahar sau un bol. Nu arunca capsunile, le vom folosi acusi! Pentru ca borcanele mele sunt destul de mici, am taiat piscoturile in cate 4 bucati, pe care le-am asezat pe fundul borcanului, astfel incat sa fie acoperita cat mai uniform intreaga suprafata. Cu o lingura, turnam sirop peste piscoturi (am pus cam 3-4 linguri de sirop in fiecare borcan).
Folosind un pos, punem deasupra piscoturilor un strat de crema de mascarpone, apoi venim cu un strat de capsuni macerate, distribuite uniform. Apoi, repetam: mai punem un 3-4 bucatele de piscoturi si un strat de mascarpone. Punem capacul borcanului si dam la frigider pentru cateva ore sau ideal, peste noapte (astfel, aromele se vor intrepatrunde mai bine, dar piscoturile vor absorbi umiditatea din suc si crema).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Enjoy! ❤️

Inainte de servire, ornam cu bucati de capsuni proaspete, frunze de menta sau, bineinteles, cum iti doresti tu! Daca ti-au ramas capsuni macerate, le poti folosi si pe acestea, poti rade putina coaja de lamaie sau poti presara pudra de capsuni liofilizate.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Cantitatile prezentate sunt potrivite pentru a obtine 4 borcane de 190 g.
Pentru varianta non-alcoolica, inlocuieste lichiorul Limoncello cu suc de portocale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *