Clatite cu spanac, crema de branza si somon
Cine nu iubeste clatitele? Sunt atat de versatile, gata sa se transforme din desert in gustare sarata intr-o clipita. Iar astazi iti propun un twist gustos si colorat al clatitelor clasice: clatite cu spanac umplute cu somon, crema de branza, ridichi si ceapa verde. O combinatie care cucereste prin arome, textura si culoare, perfecta pentru un mic dejun consistent, un pranz rapid, o cina usoara sau chiar o gustare speciala atunci cand ai musafiri.
Se fac intr-un singur bol sau, si mai bine, intr-un blender, iar rezultatul e un aluat de clatite aromat si colorat, care se coace perfect in tigaie. Iar umplutura transforma clatitele intr-un preparat complet, savuros si versatil. Asa ca, daca iti plac aromele proaspete si combinatiile interesante, trebuie neaparat sa incerci aceasta varianta!


Clatitele cu spanac – o reteta simpla si plina de culoare
Clatitele cu spanac sunt varianta ideala pentru cand vrei ceva diferit, dar la fel de usor de pregatit ca o clatita obisnuita. Le poti face cu usurinta folosind un bol si un tel, dar cel mai rapid e sa mixezi totul intr-un blender. In doar cateva minute obtii un aluat fin, de un verde frumos, care se coace perfect in tigaie si nu se lipeste.
Ingredientul-vedeta este, bineinteles, spanacul. Poti folosi atat spanac proaspat, cat si congelat – important este sa-l storci bine de apa inainte sa-l adaugi in aluat. Daca alegi spanacul congelat, lasa-l sa se decongeleze complet (ideal, peste noapte in frigider sau rapid sub un jet de apa calduta), apoi stoarce-l bine si cantareste-l dupa ce excesul de lichid a fost eliminat. Astfel, aluatul tau va avea consistenta potrivita, iar clatitele vor iesi fragede si gustoase.

O masa jucausa si sanatoasa pentru micii mofturosi
Pe langa aroma unica, spanacul ofera si o culoare frumoasa, un verde intens superb, care transforma aceste clatite intr-un preparat atractiv chiar si pentru copii.
Daca ai copii mofturosi care stramba din nas la vederea spanacului, aceste clatite verzi pot fi exact trucul de care ai nevoie. Pentru ca arata jucaus si au o culoare intensa, poti sa-i pacalesti usor spunandu-le ca sunt clatitele preferate ale lui Hulk, Shrek sau o Broasca Testoasa Ninja. Copiii iubesc personajele verzi din desene animate, asa ca s-ar putea sa fie mai deschisi sa guste ceva care arata „ca in filmele lor”.
In plus, gustul spanacului nu e deloc dominant, mai ales daca servesti clatitele cu o umplutura cremoasa si aromata. Astfel, clatitele cu spanac pot deveni o metoda simpatica si eficienta de a introduce mai multe legume in alimentatia celor mici, fara batai de cap.

Umplutura care face diferenta
Daca clatitele cu spanac sunt o baza gustoasa si versatila, umplutura le duce la un alt nivel. Eu iti recomand o combinatie fresh si echilibrata: somon afumat, crema de branza, felii subtiri de ridichi si ceapa verde. Crema de branza aduce cremozitate, somonul da savoare si eleganta, iar ridichile si ceapa adauga o nota de prospetime. Sa mai zic si cata culoare vei avea in farfurie?
Te poti juca oricand cu ingredientele si sa adaptezi reteta dupa ce ai prin frigider. Clatitele cu spanac sunt o baza versatila si gustoasa, perfecta pentru tot felul de umpluturi, fie ca vrei ceva rapid pentru pranz, o gustare hranitoare sau o cina usoara.
In loc de somon, poti pune sunca presata, prosciutto, piept de pui afumat sau la gratar. Daca iti plac gusturile mai intense, poti incerca si cu ton, file de ansoa sau bacon crocant.
Pentru o varianta mai fresh, adauga legume crude: felii subtiri de castravete, avocado, ardei gras, rosii cherry sau frunze de rucola ori baby spanac. Combina-le cu o crema de branza simpla, cu un strop de iaurt sau smantana, pentru o textura fina si usor de intins.
Iti doresti o varianta vegetariana? Opteaza pentru humus, pasta de avocado, branzeturi precum feta, telemea, mozzarella sau ricotta si leaga totul cu legume crocante. Un strop de zeama de lamaie, putin piper negru proaspat macinat vor duce totul la un alt nivel.
Cu alte cuvinte, clatitele cu spanac sunt mai mult decat o simpla reteta – sunt o invitatie la creativitate in bucatarie.

Cum pastrezi clatitele cu spanac
Clatitele simple, fara umplutura, se pastreaza foarte bine la frigider, intr-un recipient inchis sau acoperite cu folie alimentara, timp de 2-3 zile. Le poti reincalzi rapid in tigaie sau la microunde, iar daca vrei sa le ai mereu la indemana, poti chiar sa le congelezi. Pune hartie de copt intre ele ca sa nu se lipeasca si pastreaza-le in pungi cu fermoar. Cand ai pofta, doar le scoti, le lasi la temperatura camerei cateva minute si le reincalzesti usor.
Odata umplute, mananca-le cat mai repede!

Fie ca vrei sa mananci ceva usor si sanatos, sa pregatesti un platou de gustari pentru musafiri sau sa convingi un copil mofturos sa incerce spanacul, aceste clatite cu spanac sunt alegerea perfecta. Se fac usor, arata spectaculos si pot fi adaptate in functie de ce ai in casa sau de preferintele tale. Incearca-le si spune-mi cum ti-au iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu placinta facuta de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…
🥨 Antreuri cu mamaliga, crema de branza si somon
🥨 Mini-pizza in forma de inima
🥨 Chec aperitiv cu sunca si cascaval
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
70g spanac | |
120g faina | |
2 oua | |
330g lapte | |
20g ulei de masline | |
sare, piper, condimente dupa gust |
Umplutura
200g crema de branza (cu verdeata) | |
200g somon afumat | |
2 ridichi | |
ceapa verde |
Lasă un răspuns