Placinta cu spanac Torta Pasqualina

1 ora +

foarte usor

Cauti o reteta de placinta cu spanac spectaculoasa, gustoasa si usor de pregatit? Iti propun Torta Pasqualina! Este o reteta traditionala italiana, originara din Liguria, pregatita in mod special de Paste, dar atat de buna incat o poti savura oricand pe parcursul anului. Combinatia de spanac, ricotta si oua iti aduce in farfurie o explozie de arome proaspete de primavara si un aspect care iti ia ochii – un contrast delicios intre verdele intens al spanacului si galbenul stralucitor al galbenusurilor intregi, coapte direct in umplutura.

E simpla, dar spectaculoasa, cu ingrediente accesibile, dar un rezultat care arata de parca ai muncit ore intregi in bucatarie. 😉

De ce vei iubi aceasta reteta de placinta cu spanac

  • Se pregateste usor – cu aluat foitaj cumparat, totul merge mai repede si fara batai de cap
  • E versatila – o poti servi la orice masa a zilei
  • Are un aspect festiv si primavaratic – perfecta pentru Sarbatori, dar si pentru momentele din viata de zi cu zi
  • Este delicioasa si echilibrata – proaspata, fina, satioasa
Placinta cu spanac Torta Pasqualina

Ce este Torta Pasqualina si de ce e o placinta cu spanac atat de speciala?

Torta Pasqualina este una dintre cele mai iubite retete traditionale italiene de Paste.

Istoria ei merge inapoi pana in secolul al XIV-lea, intr-o perioada marcata de saracie, cand ingredientele de baza erau cele cultivate local. Din cauza lipsei de grau, locuitorii regiunii reuseau sa obtina doar cantitati mici de faina, suficienta doar pentru foi subtiri de aluat – un fel de aluat foitaj, folosit si azi in aceasta placinta. Umplutura era simpla si reflecta anotimpul – legume de sezon precum spanacul, prazul, feniculul sau anghinarea.

De-a lungul secolelor, bucataria Liguriei a fost influentata de culturile din sudul Italiei si sudul Frantei, dar si de mostenirea culinara lasata de mauri – popoare nord-africane care au raspandit in Europa ingrediente precum graul, uleiul de masline, patrunjelul, varza, spanacul si mangoldul. Astfel, reteta de placinta cu spanac Torta Pasqualina este considerata o descendenta a sambusacului – o placinta sarata originara din Orientul Mijlociu, ajunsa in Europa prin Spania in timpul cuceririlor musulmane.

Torta Pasqualina era preparata exclusiv primavara, in aer liber, de obicei in Lunea Pastelui. Reteta originala includea 33 de foi de aluat (in semnificatia celor 33 de ani ai vietii lui Iisus) si 13 oua – cate unul pentru fiecare dintre cei 12 apostoli si unul in centru, simbolizand pe Hristos. Totodata, se spune ca aceasta placinta simbolizeaza renasterea si speranta, datorita oualor intregi ascunse in umplutura, care apar frumos la taiere – galbenusuri aurii invelite in verdele intens al spanacului.

Sigur, astazi, reteta a fost cu mult simplificata. Ouale au ramas in centrul atentiei, atat pentru gust, cat si pentru efectul vizual, dar se folosesc mult mai putine, de obicei 4 sau 5. Iar in ce priveste straturile aluatului foitaj… nu cred ca ma tine nimeni cont cate sunt, mai ales daca folosesti un aluat foitaj din comert, gata facut.

Reteta Placinta cu spanac Torta Pasqualina

O reteta de primavara, cu gust autentic

Ce face aceasta placinta cu spanac atat de speciala? Combinatia de ingrediente simple, dar atat de gustoase: spanac proaspat, ricotta cremoasa, Pecorino romano si oua intregi, care se coc direct in umplutura si creeaza acel efect vizual spectaculos cand tai prima felie. Aromele sunt curate, echilibrate si primavaratice – un mix care iti aduce aminte de mesele in familie, de sarbatori linistite si de gustul mancarurilor facute cu grija.In plus, textura crocanta a foitajului contrasteaza perfect cu umplutura moale si cremoasa.

In mod trational, Torta Pasqualina se prepara cu branza Prescinseua, specifica provinciei Genoa, din Linguria, dar pentru ca reteta sa fie mai accesibila, se foloseste ricotta. In loc de Pecorino, poti folosi si Parmiggiano sau orice alt tip de branza tare, cum ar fi Gruyere and Comte. Insa Pecorino este facut din lapte de oaie, ceea ce ii da un gust mai bogat.

Placinta cu spanac Torta Pasqualina

O reteta perfecta pentru masa de Paste (dar nu numai!)

Aceasta placinta cu spanac este ideala pentru masa de Paste, mai ales daca vrei sa adaugi un preparat cu ingrediente de sezon si un aspect festiv. Fiecare felie scoate la iveala ouale intregi, perfect coapte in aluat – un detaliu care face deliciul mesenilor si aduce un strop de magie in farfurie. ✨

Dar adevarul este ca Torta Pasqualina nu e doar pentru sarbatori. Poti s-o faci oricand ai pofta de ceva gustos si consistent. Merge de minune la mic dejun, la gustare, in pachetelul pentru birou sau ca o cina usoara, alaturi de o salata. O poti servi atat calda, cat si rece, fiind ideala si pentru picnicuri sau mese in aer liber, mai ales primavara si vara.

Reteta Torta Pasqualina

Cum pastram placinta cu spanac?

Daca iti mai ramane din placinta, o poti pastra foarte bine la frigider, invelita in folie alimentara sau intr-un recipient inchis ermetic. Rezista pana la 3-4 zile si o poti reincalzi usor in cuptor sau la microunde.

Placinta cu spanac, sau Torta Pasqualin, este o reteta cu traditie, dar care ramane mereu actuala. E gustoasa, arata minunat si aduce o nota de prospetime mesei tale de Paste. Fie ca alegi sa o prepari pentru sarbatori sau pur si simplu ca sa te bucuri de un preparat simplu si bun, sigur o vei indragosti. Incearca si tu – o felie de primavara cu gust autentic italian!

Daca o incerci,  spune-mi in comentarii cum ti-a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu placinta facuta de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🍰 Tarta cu dovlecei zucchini

🍰 Antreuri cu mamaliga, crema de branza si somon

🍰 Babka cu afine, lamaie si crema de branza

🍰 Cheesecake cu ciocolata fara aluat

🍰 Pasca cu mac, branza si caise

 🐰 MAI MULTE RETETE PENTRU PASTE →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
1 ceapa
2 catei de usturoi
450g spanac
340g ricotta
60g Pecorino romano
2 oua
0.25 lingurita nucsoara
un praf de sare si piper
2 foi aluat foitaj 800 g
4 oua extra
ulei de masline

Pasii necesari

1.

Ceapa + ustuoroi + spanac

Spalam bine frunzele de spanac. Intr-o tigaie incapatoare punem ulei de masline si calim ceapa si usturoiul. Adaugam spanacul (in mai multe transe) si calim pana cand frunzele se inmoaie. Lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit, stoarcem bine spanacul si il taiem cat mai marunt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Spanac + ricotta + Pecorino + oua + condimente

Punem spanacul intr-un bol si adaugam ricotta, pecorino ras, 2 oua si condimentele (nucsoara, sare, piper).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Tava: aluat foitaj + umplutura

Folosim o tava cu peretii detasabili, de aprox. 20 cm. Folosind tava, decupam dintr-o foaie de aluat un cerc - acesta va fi capacul placintei.
Tapetam apoi tava cu unt si asezam cealalta foaie de aluat foitaj in tava, urcand si pe pereti tavii. Restul de aluat ramas de la primul aluat il folosim pentru a tapeta si restul peretilor. Turnam peste aluat umplutura cu spanac si ricotta.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Oua + capac placinta

Folosind o lingura, facem 4 cavitati in umplutura, in care vom pune cate un ou. Grija mare sa nu spargi galbenusul atunci cand spargi oul.
Acoperim cu cealalta foaie de aluat foitaj, taiata circular, pe care o lipim bine de marginile placintei. Crestam cu cutitul din loc in loc. Ungem cu ulei de masline sau cu ou.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dam la cuptor

Dam la cuptorul preincalzit la 175°C pentru aprox. 40-50 de minute.
Lasam sa se raceasca inainte de a felia (ideal la frigider pentru cateva ore).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfert de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *