Babka cu afine, lamaie si crema de branza

2 ore +

usor

Ai pofta de ceva nou pentru masa de Paste? Ce spui de un desert care sa imbine prospetimea lamaii, dulceata discreta a afinelor si textura cremoasa a branzei, totul intr-un aluat pufos care miroase a sarbatoare? Atunci trebuie sa incerci babka cu afine, lamaie si crema de branza! E un desert primavaratic, cu gust fresh si echilibrat, care aduce in farfurie o explozie de arome si o textura moale, perfecta pentru momentele in care vrei sa te rasfeti. Iar daca nu ai timp (sau chef) sa faci si cozonac, si pasca, reteta asta ar putea fi varianta de mijloc: le combina armonios pe amandoua, intr-o varianta moderna si spectaculoasa.

Combinatia de arome care cucereste de la prima felie

Ce face aceasta babka atat de speciala? Combinatia de afine, lamaie si crema de branza. Afinele aduc un contrast dulce-acrisor, lamaia da acel plus de prospetime care ne duce imediat cu gandul la primavara, iar crema de branza adauga o textura fina care se potriveste perfect cu aluatul moale.

Fiecare felie e o bucurie: aluat pufos, usor elastic, impletit frumos cu straturi de crema si fructe care se topesc in gura. E genul de desert la care nu poti sa te opresti la o singura portie.

In plus, stim cu totii ca masa de Paste vine mereu cu multe pregatiri si o lista lunga de retete. Dar daca anul asta vrei sa simplifici lucrurile fara sa renunti la gustul de sarbatoare, babka cu afine, lamaie si crema de branza e solutia perfecta. Avand crema de branza, putem spune ca imbina doua deserturi intr-unul singur: cozonacul pufos si pasca aromata. E o varianta 2 in 1 care arata bine si e apreciata de toata lumea, de la cei mici pana la cei mari.

Babka cu afine, lamaie si crema de branza

Tava Emile Henry din colectia Madeleine, ideala pentru copt babka cu afine, lamaie si branza

Pentru ca babka sa creasca frumos si sa se coaca uniform, ai nevoie de o tava buna. Eu am folosit tava de cozonac Emile Henry din colectia Madeleine, pe care am primit-o spre testare de la Kitchen Shop. Chiar sunt foarte multumita de ea si pot sa-ti spun ca e una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face. Este realizata din ceramica de inalta calitate, care distribuie caldura perfect, asa ca aluatul se coace uniform, fara sa ramana crud la mijloc.

In plus, ai vazut ce superba este? Cu siguranta e cea mai frumoasa tava din colectia mea. Are un design elegant, cu linii usor ondulate, si o culoare bombonicioasa (Rose Candy), care transforma orice cozonac sau babka intr-o vedeta pe masa de sarbatoare. E rezistenta, usor de curatat la masina de spalat vase si merge si la cuptor, si la frigider, daca vrei sa pastrezi desertul direct in ea.

Ba chiar e perfecta pentru aceasta babka. Avand crema de branza, recomand sa o pastrezi la frigider si sa o incalzesti putin la cuptor sau la cuptorul cu microunde inainte de servire. Poti face asta usor datorita tavii Madeleine, care e foarte rezistenta acestor socuri termice.

In plus, gama Madeleine are mai multe produse frumoase, printre care si platoul ceramic Emile Henry. Acesta poate fi folosit atat pentru servire, cat si pentru coacere.

Babka cu afine, lamaie si crema de branza

Iar daca iti place sa coci des si vrei sa investesti in tavi durabile, frumoase si practice, iti recomand sa descoperi si vasul pentru paine Batard, tot de la Emile Henry, pe care eu am folosit-o pentru reteta de babka cu ciocolata, portocale si fistic. Totodata, in colectia mea mai exista si aceasta tava din ceramica, care din pacate nu mai e in stoc, dar cred ca poate fi inlocuita de tava Foccacia, ale carei dimensiuni sunt putin diferite. Cert este ca in aceasta tava poti pregati, desigur, foccacia, dar si budinca de croissante, de exemplu.

Variante si adaptari pentru babka cu afine, lamaie si crema de branza

Reteta aceasta este delicioasa asa cum e, dar daca vrei sa o adaptezi dupa gustul tau sau in functie de ce ai prin casa, ai o multime de optiuni.

In loc de afine, poti folosi zmeura, capsuni sau chiar visine pentru un gust mai intens si usor acrisor. Lamaia poate fi completata cu portocala sau lime, daca vrei o aroma mai parfumata si exotica. In crema de branza poti adauga si o lingurita de extract de vanilie sau de apa de flori de portocal pentru un twist special. Iar daca vrei o varianta mai „de vara”, adauga si cateva frunze de menta proaspat tocata. De asemenea, poti folosi gemuri gata facute, salvand astfel timp.

Babka cu afine, lamaie si crema de branza

❓ Intrebari frecvente despre babka cu afine, lamaie si crema de branza

Pot folosi afine congelate in babka?
Da, poti folosi si afine congelate, dar acestea e posibil sa lase mai multa apa.

Cu ce pot inlocui crema de branza?
Daca nu ai crema de branza la indemana, poti folosi mascarpone sau ricotta. Textura va fi usor diferita – mai fina in cazul mascarponei, mai aerata in cazul ricottei – dar gustul va ramane delicios. Incearca sa nu folosesti branza de vaci clasica, pentru ca e prea apoasa si poate modifica consistenta umpluturii.

Pot sa coc babka in alta forma, daca nu am tava de cozonac?
Da, o poti coace si intr-o tava rotunda sau intr-o tava de chec. Totusi, pentru cele mai bune rezultate, iti recomand tava ceramica Emile Henry – coace uniform, pastreaza umiditatea si ofera o crusta perfecta fara sa arda marginile.

Cum pastrez babka proaspata mai multe zile?
Dupa ce s-a racit complet, pastreaza babka intr-un recipient inchis ermetic, la frigider. Ramane moale si aromata pana la 4-5 zile. O poti reincalzi usor in cuptor sau la microunde, ca sa redea toata pufosenia aluatului si aroma proaspata a umpluturii.

Babka cu afine, lamaie si crema de branza

Cum pastrezi babka cu afine si crema de branza

Datorita cremei de branza din interior, iti recomand sa pastrezi babka cu afine, lamaie si crema de branza la frigider, acoperita bine cu folie alimentara sau intr-o cutie inchisa. Rezista fara probleme 3-4 zile si poti sa o scoti cu 15-20 de minute inainte de servire, ca sa revina la temperatura camerei si sa fie si mai gustoasa.

Merge perfect langa o cafea de dimineata sau pe masa de Paste. Iar daca iti ramane, o poti felia si congela – se pastreaza foarte bine.

Fie ca esti in cautarea unui desert spectaculos pentru masa de Paste, fie ca vrei doar sa te bucuri de ceva dulce, parfumat si pufos, babka cu afine, lamaie si crema de branza este alegerea perfecta. Cu aluatul moale, umplutura fresh si cremoasa si cu acel aspect rasucit care fura privirea, acest desert iti aduce primavara in farfurie.

Daca o incerci,  spune-mi in comentarii cum ti-a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🍰 Briose cu mac si lamaie, glazurate cu ciocolata alba

🍰 Tiramisu cu lamaie si Limoncello

🍰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine

🍰 Cozonac (babka) cu fistic

🍰 Pasca cu mac, branza si caise

 🐰 MAI MULTE RETETE PENTRU PASTE →

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu KitchenShop Romania. Parerile si experienta cu produsul oferit de ei sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Madalina Sofronie (@madelicii)

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
480g faina
70g zahar
un praf de sare
7g drojdie instant
1 ou
1 galbenus
240ml lapte cald
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita coaja de lamaie
50g unt moale, la temperatura camerei
Umplutura + sirop

UMPLUTURA

200g crema de branza
50g zahar pudra
coaja de lamaie
150g afine
35g zahar
1 lingura amidon de porumb
zeama de la o jumatate de lamaie

SIROP

50ml apa
15g zahar
zeama si coaja de la o jumatate de lamaie

Pasii necesari

1.

Faina + zahar + sare + drojdie

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar, de exemplu), cernem faina, adaugam zaharul, un praf de sare si drojdia instant.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Oua + lapte + arome + unt - framantam

Facem un spatiu in mijlocul bolului cu faina unde punem oul, galbenusul si laptele caldut. Aromatizam cu vanilie si coaja de lamaie.
Framantam la mana sau cu mixerul, incorporand treptat untul moale, la temperatura camerei. Recomand sa framanti cel putin 10-15 minute, poate chiar mai mult - trebuie sa obtinem un aluat moale, elastic, usor lipicios.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Lasam la dospit

Acoperim bolul cu folie alimentara si/sau un prosop curat si lasam aluat sa creasca intr-un loc caldut, minimum o ora, pana isi dubleaza volumul. Poti lasa si peste noapte, la frigider. Eu pun bolul in cuptorul OPRIT pentru a grabi acest proces.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Gem de afine pentru umplutura

Cat creste aluatul, pregatim compozitia pentru gemul de afine din umplutura. Adaugam intr-o tigaie afinele, zaharul, coaja de lamaie si lasam sa fiarba. Cand afinele s-au inmuiat, amestecam amidonul de porumb cu zeama de lamaie si turnam peste afine. Mai lasam putin pe foc mic, amestecand constant, pana cand compozitia incepe sa se ingroase. Oprim focul si lasam sa se raceasca foarte bine (ideal sa tii si la frigider).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Crema de branza pentru umplutura

Dupa ce aluatul a crescut si suntem gata de a-l intinde, amestecam cu mixerul crema de branza cu zahar pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Intindem aluatul, adaugam umplutura, formam babka

Intindem cu sucitorul aluatul si intindem uniform crema de branza. Presaram deasupra coaja de lamaie, apoi intindem un strat de gem de afine.
Rulam aluatul ca pe o rulada, pe care o taiem apoi in doua parti, folosind un cutit foarte bine ascutit. Impletim cele doua jumatati si asezam cu grija babka in tava tapetata cu unt. Am folosit tava superba pentru cozonac din gama Madeleine de la Emile Henry - o gasesti la Kitchen Shop.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Lasam la dospit, dam la cuptor

Acoperim tava cu un prosop curat si lasam sa stea inca jumatate de ora la dospit. Intre timp, preincalzim cuptorul la 175°C.
Dupa ce a crescut, dam babka la cuptor pentru aprox. 40-50 de minute. Ideal e sa verifici cu un termometru de bucatarie ca temperatura din interiorul babkai sa fie de 90°C pentru a fi sigur(a) ca e coapta.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Insiropam babka

Pentru mai multa aroma, textura si prelungirea prospetimii babkai, o putem insiropa, dar acest pas este optional. Facem acest lucru imediat ce scoatem babka din cuptor, cu un sirop rece.
Pentru a prepara siropul, amestecam intr-o cratita apa, zaharul, zeama si coaja de la o lamaie si dam in clocot. Lasam sa se raceasca foarte bine inainte de a insiropa. Dupa ce am scos babka din cuptor, folosesim o pensula de patiserie sau o lingura pentru a aplica siropul de lamaie uniform pe toata suprafata. Lasam sa absoarba siropul si sa se raceasca complet inainte de a o taia si servi.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *