Pasca cu mac, branza si caise

1 ora +

foarte usor

10-12 portii

Masa de Paste nu ar fi completa fara unul dintre cele mai iubite deserturi, si anume pasca. Indiferent de reteta ei traditionala, cu branza si aluat dospit, sau variantele mai moderne, fara aluat sau cu diferite combinatii de arome, un lucru e cert: pasca e de nelipsit din meniul de Sarbatori. Ei bine, am pentru tine o reteta spectaculoasa care va face din acest Paste unul de neuitat: pasca cu mac, branza de vaci si caise! Foarte usor de facut, va fi pe gustul tuturor, dar mai ales al celor care iubesc cozonacul cu umplutura de mac.

Pasca cu aluat fraged

Pasca cu aluat fraged

Reteta de pasca pe care ti-o propun este diferita de clasica pasca cu aluat de cozonac, adica dospit, cu drojdie. Si aceea este buna, nu zic nu, dar eu prefer sa savurez pasca pentru umplutura sa bogata si cremoasa, care uneori poate fi „eclipsata” de aluat. De multe ori, acesta se umfla atat de mult incat pasca nu mai este echilibrata, iar umplutura pare sa fie prea putina in raport cu aluatul.

Astfel, am optat pentru un aluat fraged, asemanator celui folosit la tarte. Este usor de preparat, nu necesita framantare si nu trebuie lasat sa creasca. Iar textura sa crocanta se imbina perfect cu umplutura cremoasa de branza.

Nu am incercat varianta aceasta de pasca fara aluat. Insa s-ar putea sa fie prea moale si sa nu isi pastreze forma dorita. Dar, daca doresti sa incerci o reteta de pasca fara aluat, iti recomand pasca cu crema de branza. Pe langa aceasta, pe blog gasesti si o varianta de pasca cu aluat brownie, tot cu crema de branza si aroma subtila de tonka.

Branza de vaci pentru pasca cu mac

Daca atunci cand vine vorba de aluatul pentru pasca exista atat de multe variante, in ceea ce priveste umplutura, nu se poate sa nu contina branza. Dar si in acest caz, ai mai multe optiuni. De exemplu, eu am folosit un amestec de branza cu smantana. Il gasesti la cutiuta in toate magazinele, de la diferite branduri. Astfel, pasca a iesit foarte cremoasa.

Dar, poti folosi si branza de vaci simpla, doar sa alegi o varianta usor mai dulce, nu foarte acra, si nu foarte apoasa. De asemenea, cred ca poti folosi cu succes si crema de branza sau cottage cheese.

Reteta rapida pasca cu branza

Ingredientele vedeta – semintele de mac si caisele

Inspiratia acestei pascute a venit de la cozonacul cu umplutura de mac. Daca nu l-ai incercat, trebuie! Daca il stii deja, nu-i asa ca e delicios? 🤤

Dar sa revenim la pasca noastra. Semintele de mac sunt ingredientul secret care adauga o textura inedita si o aroma distinctiva acestei retete de pasca cu mac, branza de vaci si caise.

Combinatia inedita dintre semintele de mac si caise adauga un echilibru perfect de arome si texturi, gustul dulce si parfumat al caiselor completand minunat aroma suprinzatoare adusa de mac.

Si ca tot vorbim de caise, eu am folosit caise din compot. Poti folosi si caise proaspete, insa daca pregatesti aceasta reteta de Paste, vei avea ceva batai de cap sa le gasesti. De asemenea, poti pune caisele taiate in jumatati, cum vezi si in fotografii, sau taiate feliute. Inainte de servire, pentru a le da un luciu frumos, ungele cu putina miere sau sirop de artar.

Reteta pasca cu aluat fraged

Cum pastram pasca cu mac, branza si caise?

Iti recomand sa pastrezi pasca la frigider, de preferabil intr-un recipient inchis sau acoperita cu folie alimentara, astfel incat sa nu se usuce si sa nu prinda mirosurile altor alimente din frigider. Ideal ar fi sa o consumi in 3-4 zile.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de pasca rapida cu mac, branza si caise. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Daca esti in cautare de inspiratie pentru delicii de Paste, te invit sa arunci un ochi si peste retetele urmatoare:

🐰 Mini babka cu ciocolata si tahini din susan

🐰 Pasca in doua culori cu ciocolata si tonka

🐰 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto

🐰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine

🐰 Briose cu lamaie, capsuni si crema de branza pentru Paste

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250g faina
50g zahar pudra
5g praf de copt
125g unt
1 ou
Umplutura de branza si mac
600g branza de vaci cu smantana
3 oua
150g zahar
3 linguri amidon de porumb
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
0.5 lingurita coaja de portocala
70g mac
320g jumatati de caise din compot

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Ungem cu unt o tava rotunda, cu pereti detasabili, cu diametrul intre 23 si 26 cm. Preincalzim cuptorul la 175°C.
Scoatem ingredientele din frigider - toate trebuie sa fie la temperatura camerei (exceptie untul pentru aluat).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Aluatul pentru pasca

Intr-un blender, robot de bucatarie sau chiar un bol incapator cernem faina, adaugam zaharul pudra, praful de copt si untul rece, taiat cubulete. Amestecam si vom obtine un aluat sfaramicios, peste care adaugam oul si il incoporam, pana cand se leaga aluatul si putem forma un disc. Il invelim in folie alimentara si lasam 20-30 de minute la frigider.
Intindem cu sucitorul o foaie de aluat, o asezam in tava de copt, mergand si pe peretii tavii. Foloseste fundul unui pahar pentru a-ti fi mai usor sa intinzi aluatul. Dam tava la rece pana cand e gata si umplutura.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Umplutura pentru pasca

Intr-un bol cat mai incapator (poate fi si bolul mixerului planetar) adaugam branza de vaci (eu am folosit branza de vaci cu smantana, dar poate fi si o branza de vaci mai fina sau chiar crema de branza) si o amestecam cu ouale timp de 1-2 minute. Adaugam zaharul si amidonul, vanilia si coaja de portocala. La final, incorporam si semintele de mac.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

La cuptor

Facem cateva gauri cu furculita in aluatul pentru tarta, apoi turnam compozitia de branza peste aluat. Dam la cuptor pentru aprox. 35 de minute. Dupa acest timp, deschidem cuptorul si asezam cu grija caisele deasupra prajiturii. Mai lasam la copt inca 15-20 de minute. Vei observa ca pasca este usor umflata si inca moale cand o scoti din cuptor - ea se va lasa si se va intari pe masura ce se raceste.
Ca sa fiu sigura ca nu va crapa la suprafata, dupa ce s-a terminat de copt, am lasat usa cuptorului intredeschisa si am lasat pasca in cuptor timp de 10-15 minute. Abia apoi am scos-o si am lasat-o cateva ore la racit la temperatura camerei. O acoperim apoi cu folie alimentara si dam la frigider pentru minimum 4-5 ore (eu am lasat peste noapte). O scoatem din forma si servim. Pentru un luciu frumos al caiselor, le-am uns cu putina miere inainte de servire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Poti folosi un amestec de branza de vaci cu smantana, o branza de vaci cat mai fina, cottage cheese sau crema de branza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *