Mini babka cu ciocolata si tahini din susan
Ai inceput sa te gandesti la meniul pentru masa de Paste, iar cozonacul nu poate lipsi. Dar ce ai spune ca de data aceasta sa incerci ceva nou, cu un aspect deosebit, dar ca intruneste aceeasi savoare a cozonacului atat de mult indragit? Mini babka cu ciocolata si pasta de susan tahini sunt alegerea perfecta pentru a intampina primavara si sarbatoarea Pastelui cu delicii atent mestesugite.
Aceasta reteta aduce un strop de inovatie in bucataria traditionala, fiind o alternativa rafinata si delicioasa la babka clasica. Gandeste-te numai la aroma bogata si tentanta a ciocolatei care se impleteste cu gustul inconfundabil al semintelor de susan. Rezultatul? O explozie de gusturi intr-o mini babka cu textura moale si pufoasa, cu o nuanta distinctiva data de forma adorabila de coronita. Cu siguranta vor adauga un plus de farmec oricarei mese festive.
Si nu doar gustul este de neuitat! Aceste mini babka sunt perfecte pentru a fi impachetate si oferite musafirilor de la masa de Paste. Imagineaza-ti reactiile lor de bucurie cand vor descoperi micile comori gatite cu dragoste! 💝
Ce este babka
Babka este un desert traditional de origine est-europeana, care face parte din bucataria evreiasca. Cuvantul „babka” provine din limba slava si inseamna „bunica” sau „batranica”, sugerand faptul ca acest desert este unul cu traditie si aduce aminte de gusturile si aromele din copilarie.
Babka este de obicei preparata dintr-un aluat dulce dospit, care este rulat si umplut cu diverse ingrediente, cum ar fi ciocolata, nuci, rahat sau, asa cum am facut eu, pasta de susan (tahini). Dupa umplere, aluatul este impletit si asezat intr-o forma de copt, iar apoi copt pana cand se obtine un cozonacel auriu si pufos.
Acest desert este adesea asociat cu sarbatorile evreiesti, cum ar fi Pastele si Hanuka, dar este apreciat si in alte culturi si bucatarii din intreaga lume. Gustul sau dulce si textura bogata il fac o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau desert.
De data aceasta, m-am gandit sa fac niste babka mai micute, impletite in forma de coronita. Si au iesit tare frumoase, nu-i asa? Vor arata foarte bine pe masa de Paste, iar daca musafirii nu mai pot si desert, pot fi usor oferite la pachet.
O combinatie interesanta de arome: ciocolata si tahini
Ideea acestei retete a venit odata cu propunerea prietenilor de la Vegis de a pregati impreuna un desert de Paste folosind picaturile de ciocolata de la Niavis.
Decizia a fost simpla: cozonacul, desertul clasic de Sarbatori, este, fara doar si poate, pe gustul tuturor, mai ales daca are si ciocolata. Si pentru ca imi place sa experimentez cu arome inedite, m-am gandit ca ciocolata va fi minunata in combinatie cu gustul deosebit al pastei de susan. Stii cum e halvaua cu cacao? Uite asa de buna e si aceasta umplutura!
Asadar, despre chipsurile de ciocolata, numai de bine. Ciocolata e de calitate, cu 50% cacao si are o aroma bogata. In plus, poti folosi aceste chipsuri si in deserturile vegane. Eu am optat pentru picaturile de ciocolata cu lapte, dar sa stii ca in sortiment exista si de ciocolata alba sau neagra.
Ce este tahini?
Pentru mine, a fost o descoperire placuta, fiind prima data cand folosesc acest ingredient.
Tahini este o pasta aromata si bogata in ulei obtinuta din semintele de susan, cunoscuta si ca pasta de susan. Este un ingredient versatil utilizat in bucataria mediteraneana, orientala si africana, cu o istorie bogata care isi are radacinile in Orientul Mijlociu.
Procesul de fabricare a pastei implica macinarea fina a semintelor de susan prajite pentru a obtine o pasta fina, asemanatoare unui unt. Gustul sau este distinct, cu o nota usor amaruie de nuci, dar si o textura catifelata.
Tahini reprezinta o sursa buna de proteine, grasimi sanatoase si minerale precum calciu, fier si magneziu, facandu-l o optiune nutritiva pentru cei care urmeaza o dieta echilibrata. O poti folosi in diferite combinatii, in hummus, salatele, sosuri, dulciuri si multe altele.
De pe Vegis am ales pasta de tahini de la Niavis, care contine 100% seminte de susan.
Sfaturi pentru mini babka reusite
Vrei sa obtii mini babka perfecte? Atunci acorda o atentie deosebita urmatoarelor aspecte.
Foloseste ingrediente calitative
Asa cum mereu subliniez, calitatea ingredientelor este esentiala pentru a obtine prajituri delicioase. Cei de la vegis.ro mi-au oferit majoritatea ingredientelor din reteta, inclusiv faina, drojdia uscata, coaja de portocala, zaharul si pudra de cacao. Toate sunt foarte bune, iar pe unele dintre ele le-am tot folosit de-a lungul timpului in retetele realizate in colaborare cu Vegis. Desigur, nu uita sa folosesti si un unt cat mai gras.
Atentie la consistenta aluatului
Asigura-te ca aluatul este suficient de elastic pentru a fi rulat, dar nu prea lipicios – trebuie sa se dezlipeasca cu usurinta de maini. Daca este necesar, adauga faina treptat pana cand obtii textura dorita.
Nu exagera cu umplutura
Desigur, vrei sa simti aroma bogata a ciocolatei si a tahini-ului, dar prea multa umplutura poate face ca mini babka sa fie greu de rulat si sa se desfaca in timpul coacerii.
Coace cu grija
Fiecare cuptor este diferit, asa ca supravegheaza cu atentie mini babka in timpul coacerii pentru a evita arderea sau coacerea excesiva.
Cum pastram mini babka cu ciocolata si tahini?
Ideal este sa le consumi in 4 zile. Pentru a nu se usca, e bine sa le pastrezi intr-un recipient inchis ermetic, la temperatura camerei.
De asemenea, poti sa si congelezi mini babka. Dupa ce se racesc complet, infasoara cozonaceii in folie alimentara si pune-i intr-o punga cu zip sau in folie de staniol. Pot fi pastrate in congelator pana la 2-3 luni. Lasa la dezghetat la temperatura camerei cu cateva ore inainte de servire.
Daca vrei sa le servesti calda, pune babka la cuptor la 90°C timp de 10 minute sau pentru cateva secunde la cuptorul cu microunde.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de mini babka cu ciocolata si tahini. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
Pe blog mai gasesti si alte retete de babka, dar si multe delicii de Paste!
🍞 Cozonac cu umplutura ciocolata & nuci (Babka)
🍞 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto
🍞 Babka cu ciocolata alba, morcov si pralina din nuci
🍞 Cozonac babka cu fistic, ciocolata neagra si portocala
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
300g lapte | |
7g drojdie uscata | |
100g zahar | |
2 oua | |
650g faina | |
1 lingurita coaja de portocala | |
un praf de sare lingurita coaja de portocala | |
80g unt topit | |
1 lingurita extract de vanilie topit |
Umplutura cu ciocolata si tahini
113g unt | |
50g zahar pudra | |
85g chipsuri de ciocolata cu lapte Niavis | |
1 lingura cacao | |
50g pasta tahini din susan Niavis | |
10g seminte de susan | |
+ 1 ou pentru uns mini babka inainte de coacere |
Lasă un răspuns