Mini babka cu ciocolata si tahini din susan

2 ore +

usor

12 mini babka

Ai inceput sa te gandesti la meniul pentru masa de Paste, iar cozonacul nu poate lipsi. Dar ce ai spune ca de data aceasta sa incerci ceva nou, cu un aspect deosebit, dar ca intruneste aceeasi savoare a cozonacului atat de mult indragit? Mini babka cu ciocolata si pasta de susan tahini sunt alegerea perfecta pentru a intampina primavara si sarbatoarea Pastelui cu delicii atent mestesugite.

Aceasta reteta aduce un strop de inovatie in bucataria traditionala, fiind o alternativa rafinata si delicioasa la babka clasica. Gandeste-te numai la aroma bogata si tentanta a ciocolatei care se impleteste cu gustul inconfundabil al semintelor de susan. Rezultatul? O explozie de gusturi intr-o mini babka cu textura moale si pufoasa, cu o nuanta distinctiva data de forma adorabila de coronita. Cu siguranta vor adauga un plus de farmec oricarei mese festive.

Si nu doar gustul este de neuitat! Aceste mini babka sunt perfecte pentru a fi impachetate si oferite musafirilor de la masa de Paste. Imagineaza-ti reactiile lor de bucurie cand vor descoperi micile comori gatite cu dragoste! 💝

Mini babka cu ciocolata si tahini din susan

Ce este babka

Babka este un desert traditional de origine est-europeana, care face parte din bucataria evreiasca. Cuvantul „babka” provine din limba slava si inseamna „bunica” sau „batranica”, sugerand faptul ca acest desert este unul cu traditie si aduce aminte de gusturile si aromele din copilarie.

Babka este de obicei preparata dintr-un aluat dulce dospit, care este rulat si umplut cu diverse ingrediente, cum ar fi ciocolata, nuci, rahat sau, asa cum am facut eu, pasta de susan (tahini). Dupa umplere, aluatul este impletit si asezat intr-o forma de copt, iar apoi copt pana cand se obtine un cozonacel auriu si pufos.

Acest desert este adesea asociat cu sarbatorile evreiesti, cum ar fi Pastele si Hanuka, dar este apreciat si in alte culturi si bucatarii din intreaga lume. Gustul sau dulce si textura bogata il fac o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau desert.

De data aceasta, m-am gandit sa fac niste babka mai micute, impletite in forma de coronita. Si au iesit tare frumoase, nu-i asa? Vor arata foarte bine pe masa de Paste, iar daca musafirii nu mai pot si desert, pot fi usor oferite la pachet.

Mini babka cu ciocolata si tahini din susan

O combinatie interesanta de arome: ciocolata si tahini

Ideea acestei retete a venit odata cu propunerea prietenilor de la Vegis de a pregati impreuna un desert de Paste folosind picaturile de ciocolata de la Niavis.

Decizia a fost simpla: cozonacul, desertul clasic de Sarbatori, este, fara doar si poate, pe gustul tuturor, mai ales daca are si ciocolata. Si pentru ca imi place sa experimentez cu arome inedite, m-am gandit ca ciocolata va fi minunata in combinatie cu gustul deosebit al pastei de susan. Stii cum e halvaua cu cacao? Uite asa de buna e si aceasta umplutura!

Asadar, despre chipsurile de ciocolata, numai de bine. Ciocolata e de calitate, cu 50% cacao si are o aroma bogata. In plus, poti folosi aceste chipsuri si in deserturile vegane. Eu am optat pentru picaturile de ciocolata cu lapte, dar sa stii ca in sortiment exista si de ciocolata alba sau neagra.

Ce este tahini?

Pentru mine, a fost o descoperire placuta, fiind prima data cand folosesc acest ingredient.

Tahini este o pasta aromata si bogata in ulei obtinuta din semintele de susan, cunoscuta si ca pasta de susan. Este un ingredient versatil utilizat in bucataria mediteraneana, orientala si africana, cu o istorie bogata care isi are radacinile in Orientul Mijlociu.

Procesul de fabricare a pastei implica macinarea fina a semintelor de susan prajite pentru a obtine o pasta fina, asemanatoare unui unt. Gustul sau este distinct, cu o nota usor amaruie de nuci, dar si o textura catifelata.

Tahini reprezinta o sursa buna de proteine, grasimi sanatoase si minerale precum calciu, fier si magneziu, facandu-l o optiune nutritiva pentru cei care urmeaza o dieta echilibrata. O poti folosi in diferite combinatii, in hummus, salatele, sosuri, dulciuri si multe altele.

De pe Vegis am ales pasta de tahini de la Niavis, care contine 100% seminte de susan.

Mini babka cu ciocolata si tahini din susan

Sfaturi pentru mini babka reusite

Vrei sa obtii mini babka perfecte? Atunci acorda o atentie deosebita urmatoarelor aspecte.

Foloseste ingrediente calitative

Asa cum mereu subliniez, calitatea ingredientelor este esentiala pentru a obtine prajituri delicioase. Cei de la vegis.ro mi-au oferit majoritatea ingredientelor din reteta, inclusiv faina, drojdia uscata, coaja de portocala, zaharul si pudra de cacao. Toate sunt foarte bune, iar pe unele dintre ele le-am tot folosit de-a lungul timpului in retetele realizate in colaborare cu Vegis. Desigur, nu uita sa folosesti si un unt cat mai gras.

Atentie la consistenta aluatului

Asigura-te ca aluatul este suficient de elastic pentru a fi rulat, dar nu prea lipicios – trebuie sa se dezlipeasca cu usurinta de maini. Daca este necesar, adauga faina treptat pana cand obtii textura dorita.

Nu exagera cu umplutura

Desigur, vrei sa simti aroma bogata a ciocolatei si a tahini-ului, dar prea multa umplutura poate face ca mini babka sa fie greu de rulat si sa se desfaca in timpul coacerii.

Coace cu grija

Fiecare cuptor este diferit, asa ca supravegheaza cu atentie mini babka in timpul coacerii pentru a evita arderea sau coacerea excesiva.

Mini babka cu ciocolata si tahini din susan

Cum pastram mini babka cu ciocolata si tahini?

Ideal este sa le consumi in 4 zile. Pentru a nu se usca, e bine sa le pastrezi intr-un recipient inchis ermetic, la temperatura camerei.

De asemenea, poti sa si congelezi mini babka. Dupa ce se racesc complet, infasoara cozonaceii in folie alimentara si pune-i intr-o punga cu zip sau in folie de staniol. Pot fi pastrate in congelator pana la 2-3 luni. Lasa la dezghetat la temperatura camerei cu cateva ore inainte de servire.

Daca vrei sa le servesti calda, pune babka la cuptor la 90°C timp de 10 minute sau pentru cateva secunde la cuptorul cu microunde.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de mini babka cu ciocolata si tahini. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

Pe blog mai gasesti si alte retete de babka, dar si multe delicii de Paste!

🍞 Cozonac (babka) cu fistic

🍞 Cozonac cu umplutura ciocolata & nuci (Babka)

🍞 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto

🍞 Babka cu ciocolata alba, morcov si pralina din nuci

🍞 Cozonac babka cu fistic, ciocolata neagra si portocala

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
300g lapte
7g drojdie uscata
100g zahar
2 oua
650g faina
1 lingurita coaja de portocala
un praf de sare lingurita coaja de portocala
80g unt topit
1 lingurita extract de vanilie topit
Umplutura cu ciocolata si tahini
113g unt
50g zahar pudra
85g chipsuri de ciocolata cu lapte Niavis
1 lingura cacao
50g pasta tahini din susan Niavis
10g seminte de susan
+ 1 ou pentru uns mini babka inainte de coacere

Pasii necesari

1.

Pregatim maiaua pentru aluat

Incalzim laptele cat sa fie caldut, adaugam 2 linguri de zahar din cantitatea totala si 20 g de faina (tot din cantitatea totala), apoi presaram drojdia uscata. Amestecam, acoperim cu un prosop curat si lasam 5-10 minute pana cand devine spumoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele pentru aluat

Intr-un bol incapator (cel al mixerului planetar, de exemplu) batem ouale cu restul de zahar si vanilia. Adaugam amestecul cu drojdie. Incorporam treptat faina cernuta, coaja de portocala si sarea.
La final, adaugam untul topit si framantam timp de cateva minute pana cand obtinem un aluat elastic, usor lipicios. Tapetam un bol incapator cu ulei, transferam aluatul, acoperim cu un prosop curat sau folie alimentara si lasam la crescut o ora-doua, pana cand isi dubleaza volumul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Pregatim umplutura

Cu aproximativ 30-40 de minute inainte de a intinde aluatul, incepem pregatirea umpluturii. Adaugam intr-o cratita untul taiat cubulete, zaharul pudra, picaturile de ciocolata si pudra de cacao. Punem cratita pe foc mic pana cand untul si ciocolata se topesc, zaharul se dizvolva si obtinem o compozitie omogena. Oprim focul, adaugam pasta de tahini si semintele de susan, amestecam si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Mutam apoi la frigider pana cand compozitia devine mai cremoasa, usor de intins.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Impartim aluatul

Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in 12 bucati egale.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

La cuptor

Dupa ce au crescut, ungem fiecare babka cu ou batut, optional presaram putin susan (pentru decor) si dam la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Cu mare grija, transferam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Repetam si cu celelalte bucati de aluat, lasand loc pe tava intre coronitele formate. Acoperim cu un prosop si mai lasam sa creasca in jur de 40 de minute. Punem si cuptorul la preincalzit la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Formam babka

Intindem cu sucitorul fiecare bucata intr-o foaie cu diametrul de aprox. 17 cm. Intindem uniform umplutura, apoi rulam aluatul ca pe o clatita, cat mai strans, avand grija sa prindem bine marginile. Taiem apoi pe jumatate utilizand un cutit foarte ascutit. Avem acum 2 bucati, pe care le intoarcem cu umplutura in sus si le impletim, asemenea unei codite. Unim capetele, formand o coronita.
Cu mare grija, transferam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Repetam si cu celelalte bucati de aluat, lasand loc pe tava intre coronitele formate. Acoperim cu un prosop si mai lasam sa creasca in jur de 40 de minute. Punem si cuptorul la preincalzit la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *