Cozonac babka cu fistic, ciocolata neagra si portocala

40 min. + timp pt. copt

usor

Nu exista Sarbatori fara cozonac, fie ca vorbim de Craciun sau de Paste. Iar daca vrei sa incerci ceva nou si sa experimentezi cu arome inedite, iti propun astazi o reteta de cozonac babka cu umplutur decadenta de ciocolata neagra, fistic si coaja de portocala. Aceasta babka este un adevarat deliciu, mai cu seama pentru iubitorii de ciocolata (si nu numai!). Nimic nu se compara cu o felie de cozonac cu lapte in dimineata de Craciun! Si, bineinteles, este si alegerea perfecta pentru a insoti momentele speciale petrecute in familie in jurul bradului impodobit si a mesei pline de bucate alese.

In aceasta reteta se intalnesc aromele bogate ale ciocolatei intense, textura crocanta a fisticului si parfumul exotic al cojii de portocala, creand o simfonie de gusturi care te va transporta intr-un univers al placerilor culinare.

Cozonac babka cu fistic, ciocolata neagra si portocala

Ciocolata neagra aduce o profunzime intensa si bogata, in timp ce fisticul, cu cu textura si gustul sau delicat, adauga o nota de rafinament si savoare subtila, completandu-se perfect cu aroma puternica a ciocolatei. Aroma proaspata si revigoranta a cojii de portocala aduce echilibrul in aceasta explozie de gusturi, oferind un contrast uimitor si o nota exotica.

Inconjoara-te de mirosul imbietor de cozonac, savureaza gustul inconfundabil al ciocolatei si simte caldura Sarbatorilor care se revarsa in fiecare felie. Cu acest cozonac babka, vei aduce in caminul tau nu doar un desert, ci o traditie culinara care va innobila masa de Sarbatori.

Ce este babka?

Babka, o paine traditionala evreiasca cu origini in Polonia si Ucraina, se distinge prin aluatul sau moale, asemanator celui de cozonac sau de tip brioche, bogat in ingrediente precum drojdie, unt si oua. Dupa pregatirea aluatului, acesta este umplut, rasucit asemenea rulourilor cu scortisoara, apoi despartit in doua bucati si impletit.

Cu toate acestea, in mod traditie, babka are o forma rotunda, asemanatoare unui guguluf sau unui panettone, fara umplutura, dar cu o glazura festiva. Italienii, preluand reteta si numind-o treccia russa (=impletitura rusa), au adus modificari specifice, conferindu-i forma de cozonac impletit si adaugand umpluturi precum alunele de padure, ciocolata sau scortisoara.

Tava potrivita pentru babka cu fistic si ciocolata neagra

Sigur, poti folosi o tava clasica de chec/cozonac, dar eu am descoperit recent tava ceramica de la Emile Henry (o gasesti la ). Teoretic, ea e conceputa pentru pregatirea painii Batard, dar nu ne impiedica nimeni sa o folosim si pentru alte preparate, inclusiv cand vine vorba de cozonac. Nu doar ca este frumusica (cum sa nu iti placa nuanta superba de rosu?), dar este foarte incapatoare, deci vom obtine o babka generoasa, numai buna de impartit cu intreaga familie.

Ceramica HR® dezvoltata in laboratoarele Emile Henry este foarte rezistenta, supotand temperaturi de la -20°C la +270°C. Caldura este distribuita uniform pe toata suprafata vasului, iar emailul folosit la finisare il protejeaza de zgarieturi și ciobiri. Da, asta inseamna ca poti taia direct pe vas fara ca acesta sa se zgarie.

Totodata, tava e foarte usor de intretinut. Poate fi spalata la masina de spalat vase, iar daca nu ai, sa stii ca oricum se curata foarte usor cu buretele. Daca esti ca mine si ai probleme cu spatiul de depozitare, cele doua parti ale tavii pot fi pusa una in cealalta, ocupand astfel mai putin loc.

Si daca vrei sa o asortezi, iti mai recomand si tava dreptunghiulara Emile Henry, tot de la KitchenShop Romania. Am folosit-o pentru a face o budinca delicioasa de croissante, dar poate fi utilizata pentru o varietate de preparate, chiar si pentru fripturi.

Cozonac babka cu fistic, ciocolata neagra si portocala

Babka simpla sau insiropata

Insiroparea cozonacului reprezinta o tehnica culinara ingenioasa ce adauga o nota aparte de aroma si textura, mentinandu-i prospetimea pentru o perioada mai indelungata. Aceasta abordare ofera un plus de savoare, conferindu-i un gust deosebit si o textura imbunatatita.

Pentru aceasta babka am folosit un sirop clasic, din apa, zahar si esenta de portocala. Poti folosi, de asemenea, si suc de portocala.

Dupa ce cozonacul a fost scos din cuptor, pastrandu-l in tava, il vom insiropa generos cu sirop, utilizand o pensula. Vom turna siropul si pe lateralele cozonacului pentru a ne asigura ca acesta patrunde uniform in aluat.

Nu uita! Este esential sa existe un contrast termic intre temperatura cozonacului si cea a siropului. Regula este simpla si valabila pentru toate prajiturile insiropate: daca prajitura este calda, siropul trebuie sa fie rece, si invers. Acest detaliu va facilita patrunderea siropului in babka. Asadar, asigura-te ca pregatesti siropul in avans, permitandu-i sa se odihneasca in frigider pana cand cozonacul este gata.

Cozonac babka cu fistic, ciocolata neagra si portocala

Cum pastram babka cu fistic, ciocolata neagra si portocala?

Ideal este sa o consumi in 4 zile. Pentru a nu se usca, e bine sa o pastrezi intr-un recipient inchis ermetic, la temperatura camerei. Uite un alt motiv pentru care imi place tava Emile Henry. Pun capacul si gata, babka sta numai bine!

De asemenea, babka poate fi si congelata. Dupa ce se raceste complet, infasoara cozonacul in folie alimentara si pune-l intr-o punga cu zip sau in folie de staniol. Poate fi pastrat in congelator pana la 2-3 luni. Lasa la dezghetat la temperatura camerei cu cateva ore inainte de servire.

Daca vrei sa o servesti calda, pune babka la cuptor la 90°C timp de 10 minute.

Tava Emile Henry

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de cozonac babka cu fistic, ciocolata neagra si coaja de portocala. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Pe blog mai gasesti si alte retete de babka, dar si multe delicii de Sarbatori!

Mai multe retete festive → 

🍞 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto

🍞 Cozonac (babka) cu fistic

🍞 Babka cu ciocolata alba, morcov si pralina din nuci

🎄 Fursecuri crapate crinkles cu ciocolata si menta

🎄 Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios

🎄 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)

Tava Emile Henry

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu KitchenShop Romania. Parerile si experienta cu produsul oferit de ei sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
7g drojdie uscata
120ml lapte
50g zahar
3 oua
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita esenta de portocale
0.5 lingurita coaja de portocale
550g faina
150g unt topit
Umplutura cu ciocolata si fistic
95g unt
150g ciocolata neagra
50g cacao
40g zahar pudra
2 lingurite coaja de portocale
100g fistic tocat

Pasii necesari

1.

Pregatim maiaua pentru aluat

Intr-un bol, incalzim putin laptele, adaugam o lingura de zahar din cantitatea totala si presaram drojdia. Lasam 10 minute pana devine spumoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar) adaugam ouale, zaharul, apoi compozitia cu drojdie si aromele (vanilie, esenta si coaja de portocale). Incorporam treptat faina.
La final, adaugam treptat untul topit si framantam timp de cateva minute pana cand obtinem un aluat moale, elastic, usor lipicios.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Lasam sa creasca

Acoperim bolul cu un prosop curat si lasam la crescut aprox. o ora, pana isi dubleaza volumul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Pregatim umplutura de ciocolata

Cat timp aluatul creste, ne putem ocupa de umplutura. Intr-o cratita adaugam untul taiat cubulete, ciocolata taiata cat mai marunt, pudra de cacao si zaharul pudra. Dam pe foc mic, amestecand constant, pana cand untul si ciocolata de topesc si obtinem o compozitie omogena. Lasam deoparte sa se raceasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Intindem aluatul si formam babka

Intindem aluatul cu sucitorul, formand o foaie cu lungimea de aproximativ 50 cm. Apoi, intindem uniform umplutura de ciocolata, pana la margini. Deasupra, presaram fistic tocat si coaja de portocala. Rulam ca pe o clatita aluatul, cat mai strans, avand grija sa prindem bine marginile. Taiem apoi pe jumatate utilizand un cutit foarte ascutit. Avem acum 2 bucati, pe care le intoarcem cu umplutura in sus si le impletim, asemenea unei codite. Cu mare grija, transferam intr-o tava unsa cu unt (am folosit tava ceramica Emile Henry de la KitchenShop ), acoperim cu un prosop (sau cu capacul tavii) si mai lasam sa creasca in jur de 40 de minute. Punem si cuptorul la preincalzit la 175°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Dam la cuptor

Inainte de a da la cuptor, ungem babka cu un ou batut. Dam la cuptor pentru aproximativ 40-50 de minute. Verificam cu un termometru ca temperatura din interiorul cozonacului sa fie de 85°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Optional - insiropam

Cat babka e inca proaspat scoasa din cuptor, facem cateva gauri cu o scobitoare si turnam siropul rece deasupra, dar si in laterale. Lasam sa se raceasca bine babka inainte de a o scoate din tava si de a o taia.
Pentru sirop: amestecam 120ml apa cu 2 linguri zahar si fierbem, pana se dizolva zaharul. Oprim focul si adaugam o lingurita esenta de portocale.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *