Fursecuri crapate crinkles cu ciocolata si menta
Cine nu iubeste fursecurile cu ciocolata? Daca esti in cautarea unei retete de fursecuri de casa, iti sar in ajutor! M-am gandit sa impartasesc cu tine aceste fursecuri crapate crinkles cu ciocolata si menta, combinatia perfecta de ciocolata bogata si menta racoritoare. Sunt extrem de fragede, iar aspectul lor crapat le diferentiaza de prajiturile clasice. In plus, sunt usor de facut si sunt intotdeauna un succes la petreceri, mese festive sau pur si simplu, daruite celor dragi.
Fursecurile de ciocolata crapate sunt un rasfat dulce perfect pentru tot timpul anului, dar eu le asociez mereu cu Sarbatorile de iarna. Iar aceasta reteta le duce la un cu totul alt nivel prin adaugarea aromei de menta. Exista in limba engleza un termen care descrie perfect cum sunt aceste fursecuri: indulgent = care iti provoaca placere prin savurarea lor. Asadar, rezultatul il reprezinta niste fursecuri extraordinar de bune, bogate in ciocolata, care se topesc in gura si te cuceresc cu aroma lor racoritoare. Si cu siguranta vor fi apreciate atat de copii, cat si de adulti.
Unul dintre lucrurile care fac fursecurile crapate crinkles atat de unice si indragite este suprafata lor crapata, care este creata pe masura ce prajiturile se coc. Crapaturile se formeaza la cuptor, cand partea de sus a prajiturii de usuca (coace) inainte ca interiorul sa se intareasca. Pe masura ce bilele de aluat se lasa datorita caldurii, suprafata fursecurilor incepe sa crape. In plus, zaharul pudra adauga si un plus de dulceata, iar fursecurile arata ca si cum ar fi fost ninse. Poate de asta fac parte din fursecurile preferate de Sarbatori.
Cele mai rapide fursecuri de casa!
Bineinteles, pe cat de delicioase sunt niste fursecuri, parca sunt si mai bune daca se fac si repede, fara prea mare bataie de cap. Iar fursecurile noastre crinkles indeplinesc si aceasta cerinta. In mare, pentru a face aceste fursecuri de ciocolata crapate, trebuie sa amesteci mai intai ingredientele uscate intr-un bol, iar cele umede in altul. Apoi, le vei combina pe cele doua si vei obtine un aluat, pe care il lasi la racit o ora la frigider. Formezi din aluat bile, le dai prin zahar pudra si gata, la cuptor si apoi, la savurat cu ele!
Aceste fursecuri de ciocolata crinkles sunt perfecte pentru intalnirile de Craciun cu familia si prietenii, pentru a fi incluse intr-un cookie box festiv sau, desigur, ca un rasfat dulce, special pentru tine. Aroma de menta este subtila, asa ca nu va eclipsa ciocolata, iar combinatia este cu adevarat irezistibila.
Secrete pentru fursecuri crapate crinkles reusite
Lasa aluatul sa se raceasca
Vei observa ca dupa ce amesteci toate ingredientele, aluatul de fursecuri va fi umed si lipicios si nu prea il poti manevra. Tocmai de aceea, e nevoie sa il dai la frigider pentru minimum o ora. Va fi mai usor sa lucrezi cu el si sa formezi bilele, iar prajiturile isi vor pastra mai bine forma in cuptor. In plus, „odihnirea” aluatului inseamna o aroma mai pronuntata.
Aroma de cafea, optionala, dar merita!
Asa cum ti-am spus in reteta, nu e obligatoriu sa folosesti aroma de cafea, dar iti recomand. Aceasta pune in evidenta aroma ciocolatei si mai taie din dulceata. Daca nu iti place gustul cafelei, stai fara grija, nu il vei simti in produsul final.
Aroma de menta, cu moderatie
Imi place sa includ in deserturi aroma de menta, pentru ca poate transforma un simplu fursec in ceva cu totul special. Iar combinatia de ciocolata si menta este absolut divina, ma face sa ma gandesc mereu la ciocolata After Eight. Dar mereu cand pregatesc un desert cu menta, adaug cate putin si gust pe parcurs. Mi se pare ca reteta aceasta de fursecuri crapate este destul de echilibrata, deci nu te-as sfatui sa schimbi cantitatea in ceea ce priveste menta. Daca pui prea putina, aroma este mult prea subtila, fiind acoperita de aroma ciocolatei, dar daca pui prea multa, fursecurile s-ar putea sa aiba gust de pasta de dinti.
Ce produs iti recomand pentru aroma de menta? Eu folosesc de ani buni extractul de menta de la Cloud Nine Factory.
Atentie la timpul de coacere!
Este important sa nu coci prea mult aceste fursecuri, deoarece pot deveni prea tari si uscate. Lasa-le in cuptor pana cand marginile lor sunt intarite, iar centrul usor lucios. In general, fursecurile, indiferent de tipul acestora, sunt inca moi cand sunt scoase din cuptor, urmand sa se coaca si pana se racesc.
Cum pastram fursecurile crapate crinkles?
In primul rand, poti face aceste fursecuri in avans, pastrand aluatul la congelator pana cand ai nevoie. Formeaza bilele, da-le prin zahar si lasa-le sa se dezghete pe tava pana cand se incalzeste cuptorul. Prelungeste timpul de coacere cu 1-2 minute.
Fursecurile crinkles cu ciocolata si menta pot fi pastrate la congelator si dupa coacere. Lasa-le sa se raceasca complet, pune-le intr-un recipient inchis ermetic si pastreaza la congelator pana la doua luni.
Dar daca totusi nu intentionezi sa le pui la congelator, fursecurile isi vor pastra prospetimea pana la cinci zile, pastrate la temperatura camerei intr-un recipient inchis ermetic. Daca doresti sa prelungesti acest timp cu pana la doua saptamani, pastreaza-le la frigider.
Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de fursecuri crapate crinkles cu ciocolata si menta. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Vrei si alte retete de cookies festive de Craciun?
🍪 Fursecuri de Craciun: Bastonase cu menta
🍪 Fursecuri de Craciun: Stelute cu scortisoara
🍪 Fursecuri cu ciocolata si covrigei sarati
🍪 Fursecuri aromate cu ciocolata, migdale si condimente
Te invit sa arunci un ochi si pe alte retete festive care s-ar putea sa iti placa:
🎄 Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone
🎄 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)
🎄 Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios
🎄 Budinca englezeasca cu sos de caramel (Sticky Toffee Pudding)
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
100g cacao | |
280g faina | |
1.5 lingurite praf de copt | |
un praf de sare | |
100g unt moale, la temperatura camerei | |
250g zahar | |
4 oua | |
1 lingurita extract / esenta de menta | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita extract / esenta de cafea optional | |
50g zahar pudra |
Lasă un răspuns