Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone

1 ora

foarte usor

14 briose

O reteta de cupcakes de Craciun adorabile si pline de savoare, un deliciu dulce perfect pentru Sarbatori. Briosele sunt facute cu condimentele clasice pentru turta dulce (ghimbir, nucsoara, scortisoara si cuisoare), lapte batut pentru a iesi pufoase si umede si miere pentru un gust si o textura cat mai apropiate turtei dulci. Si nu ne oprim aici: glazuram aceste briose cu turta dulce cu o crema fina si aerata de mascarpone si frisca ce completeaza foarte bine desertul. Si sa iti mai spun un secret! Fiecare briosa are o surpriza: la baza am strecurat o bucatica de turta dulce, pentru un boost de aroma, iar in interior am umplut cu ganache de ciocolata neagra.

O sinergie de arome care se imbina intr-un dans festiv de iarna. Fiecare muscatura este foarte moale, cremoasa, „ciocolatoasa”, parfumata si indeajuns de dulce. Mie imi aduce aminte de turta dulce acoperita cu ciocolata pe care o gasim in toate magazinele inainte de sarbatori.

Si nu numai ca aceste briose cu turta dulce sunt festive si delicioase, dar sunt si atat de usor de facut! Asadar, daca esti in cautarea unei retete simple si rapide de Craciun, chiar ar trebui sa incerci aceste briose. Vei impresiona cu siguranta oaspetii la masa de Craciun, briosele devenind piesa centrala a mesei tale festive.

Biscuiti cu turta dulce pentru decorul brioselor

Ce sugereaza mai bine ideea de turta dulce decat biscuitii din turta dulce, pe care i-am folosit pentru decor. Bineinteles, au iesit mai multi decat aveam nevoie, dar daca vrei sa obtii doua deserturi delicioase in acelasi timp, iti dau si tie reteta pentru biscuiti. Eu am preluat-o din cartea „The Cookie Jar” de Liz Franklin. Chiar daca s-ar putea sa iti iasa o cantitate in plus, nu e problema, sunt atat de buni ca ii mananci imediat!

Asadar, pentru biscuitii cu turta dulce ai nevoie de:

  • 175 g faina
  • 50 g unt moale
  • 50 g zahar brun
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita ghimbir
  • 1/2 lingurita cuisoare
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita nucsoara
  • 1 lingura miere
  • 1 galbenus

Punem faina intr-un bol si incorporam untul pana cand obtinem o consistenta ca de pesmet. Adaugam zaharul si amestecam, apoi bicarbonatul si condimentele La final, adaugam ingredientele lichide: mierea si galbenusul de ou si amestecam astfel incat vom obtine un aluat. Rulam aluatul cu sucitorul, decupam formele pe care le asezam intr-o tava cu hartie de copt. Dam la cuptor la 180°C pentru aproximativ 10 minute (trebuie sa devina aurii). Odata ce s-au racit ii poti folosi pentru decor… si pentru mancat, bineinteles!

Cat timp rezista briosele cu turta dulce?

Poti coace briosele cu o zi inainte de cand doresti sa le servesti si sa le pastrezi intr-un recipient acoperit, la temperatura camerei. Si glazura poate fi pregatita cu o zi inainte si depozitata in frigider. Pe de alta parte, ganache-ul s-ar putea sa se intareasca prea tare la frigider si sa nu mai poti umple briosele. Ideal ar fi sa il pregatesti cu putin timp inainte de asamblarea lor.

Iti recomand sa pastrezi cupcakes-urile intr-un recipient ermetic, la frigider, unde ar trebui sa se pastreze ok pana la 5 zile. Ai grija insa, biscuitii de pe briose se vor umezi in timp, asa ca ar trebui sa pastrezi cativa de rezerva pentru a-i inlocui, eventual.

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de briose de Craciun si ca le vei incerca si tu. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Cauti si delicii dulci pentru masa de Sarbatori? Ce ai zice de niste prajituri traditionale englezesti (mince pies sau sticky toffee pudding)? Sau poate niste fursecuri in forma de stelute, cu scortisoara si alune de padure?

 🎄 Vezi si alte retete de Craciun! 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
140g faina
0.25 lingurita ghimbir
0.25 lingurita cuisoare
0.50 lingurita nucsoara
1 lingurita scortisoara
1 lingurita praf de copt
0.50 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
75g unt
60g zahar brun
40ml ulei
1 lingurita vanilie
40ml miere
80ml lapte batut
Ganache de ciocolata + glazura de mascarpone

GANACHE DE CIOCOLATA

100ml frisca lichida
100g ciocolata

GLAZURA DE MASCARPONE

140g mascarpone
200ml frisca lichida
45g zahar pudra
1 lingurita vanilie

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Punem hartiute in tava pentru briose, preincalzim cuptorul la 160°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Hai sa facem briosele!

Intr-un bol amestecam faina, alaturi de condimente, sare, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
In bolul mixerului planetar sau un bol incapator batem untul la temperatura camerei cu zaharul brun. Adaugam pe rand oul, uleiul, vanilia si mierea, amestecand dupa fiecare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Adaugam amestecul cu faina si condimente, alternand cu laptele batut (putina faina, apoi putin lapte batut si tot asa).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Turnam aluatul in formele pentru briose, sa fie pline cam pe jumatate, si dam la cuptor pentru aproximativ 20 de minute (sa treaca testul scobitorii).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Intre timp, pregatim ganache-ul de ciocolata

Tocam ciocolata neagra cat mai marunt si o punem intr-un bol rezistent la caldura.
Incalzim frisca (cat sa faca putine bule) si o turnam deasupra ciocolatei. Lasam sa stea 1 minut, apoi incepem sa amestecam usor ciocolata folosind un tel sau o furculita. Daca bucatile au fost mai mari, lasam ciocolata sa stea putin mai mult (pana la 2-3 minute). Desi la inceput va arata ciudat, vei observa ca incet-incet va capata o textura fina si cremoasa. O lasam la frigider pana se racesc briosele.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Mai avem glazura si gata

Scoatem branza mascarpone din frigider si o lasam la temperatura camerei aprox. 10 minute, apoi o batem putin la mixer (cam 1 minut) si o lasam deoparte.
Schimbam paleta de la mixer cu accesoriul tip tel si batem frisca lichida impreuna cu zaharul si vanilia pana se formeaza frisca solida (ai rabdare, poate sa ia si 10 minute pana se intareste).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Adaugam branza mascarpone si continuam sa batem la viteza mica pana cand e incorporata si nu mai observam cocoloase. Mutam apoi la o viteza mai mare si batem pana cand paleta ,,lasa dungi" in frisca (are o consistenta destul de solida).
Dam la frigider pana cand o folosim.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Asamblam cupcakes-urile

Folosind un accesoriu special, facem o gaura in mijlocul fiecarei briose, pe care o umplem cu ganache de ciocolata (poti folosi un pos). Eu pastrez ,,capacelele" care ies atunci cand gaurim briosa si le pun la loc, deasupra umpluturii.
Cu un pos si un dui venim cu glazura de mascarpone, apoi decoram cum ne place. Eu am folosit biscuiti de turta dulce si cateva bombonele tematice. Pastram cupcakes-urile la frigider, iar inainte de servire le lasam 10 minute la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = 1/4 (un sfert) de lingurita
0.50 lingurita = 1/2 (jumatate) de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *