Pasca in doua culori cu ciocolata si tonka
Asa cum bine stii deja, pasca este un desert traditional de Paste care aduce in casele noastre aromele si gusturile copilariei. Nu poate lipsi de pe masa de Sarbatori! Totusi, daca vrei sa mai diversifici si sa incerci ceva nou, iti propun o varianta mai moderna de pasca in doua culori. Aceasta imbina aroma de cacao cu parfumul oferit de boabele macinate de tonka pentru a crea o prajitura cremoasa, plina de savoare si rafinament. Nu doar ca e delicios, dar acest cheesecake zebra impresioneaza si prin modelul unic. Combinatia de culori alb si maro va arata senzational pe masa de Paste, astfel incat iti vei impresiona cu siguranta musafirii.
Branza de vaci pentru pasca in doua culori
Pasca bicolora cu branza de vaci este extrem de usor de facut, chiar si de cei incepatori in bucatarie. Ai nevoie doar de cateva ingrediente de baza, printre care, cel mai important, branza de vaci. Eu am folosit branza de vaci Pilos, de la Lidl, cu 6% grasime. Vine ambalata la galetusa de 1 kg, adica exact cat avem nevoie pentru aceasta pasca. Desigur, poti folosi si alte branduri sau tipuri de branza de vaci, important este sa fie una mai dulce si nu foarte apoasa.
Amestecand branza de vaci cu zahar, oua si unt vom obtine o compozitie, pe care o vom imparti apoi in doua. Intr-una din ele punem tonka, in alta punem cacao. Astfel, vom obtine o compozitie alba si una maro, pe care le vom alterna in tava pentru a obtine modelul acesta frumos de pasca marmorata.
Pasca cu aluat fraged
Trebuie sa recunosc, nu sunt mare fan al retetelor de pasca cu aluat de cozoac. Asta pentru ca atunci cand mananc pasca, vreau sa simt din plin umplutura, iar, de multe ori, aluatul se umfla atat de mult incat pasca nu mai e la fel de echilibrata. Umplutura e prea putina in raport cu aluatul. Si in plus, tot de Paste avem si cozonac care sa ne satisfaca pofta de aluat dospit.
Asadar, pentru aceasta pasca am ales sa fac un aluat fraged, asemanator aluatului de tarta. Se face mult mai usor decat aluatul traditional, cu drojdie. Fara framantare, fara a avea nevoie de timp pentru a creste. Iar textura sa se imbina frumos cu umplutura cremoasa de branza.
Nu te-as sfatui neaparat sa incerci aceasta pasca fara a include si aluatul, s-ar putea sa fie prea moale si sa nu aiba forma dorita. Dar, daca vrei sa incerci o reteta de pasca fara aluat, te invit sa incerci aceasta pasca delicioasa, cu crema de branza. De asemenea, tot pe blog gasesti o varianta de pasca cu aluat brownie, tot cu crema de branza si tonka.
Ce este tonka?
Boabele de tonka reprezinta semintele arborelui Dipteryx odorata, care sunt utilizate in diverse scopuri, cum ar fi in productia de alimente, in parfumerie sau in industria tutunului, a cafelei si a bauturilor alcoolice.
Originare din America de Sud, boabele de tonka au un gust dulce si condimentat, cu note de vanilie, migdale si scortisoara, ceea ce le face o alegere populara pentru a adauga aroma si savoare. Astfel, sunt adesea utilizate in deserturi si bauturi. In cofetarie, boabele de tonka se macina fin si se adauga in preparate. Uneori, cofetarii folosesc boabe intregi, dar le indeparteaza inainte de servire.
Acest condiment este si unul destul de intrigant. In unele tari, printre care si SUA, utilizarea semintelor de tonka in alimente este interzisa sau restrictionata, deoarece contin cumarina, un compus care poate fi toxic in doze mari. Si daca nu stiai, in mod natural, aceasta substanta toxica se mai gaseste in multe alte plante, condimente sau fructe. Lavanda, scortisoara, ciresele, capsunile, coacazele negre sau caisele sunt doar cateva exemple.
Dar hey, nu te speria, treaba nu-i chiar asa de grava si cu siguranta, nu vei pati absolut nimic daca folosesti tonka doar pentru a aromatiza preparatele tale. Ar trebui sa mananci aproximativ 30 de boabe de tonka pentru a avea efectul toxic. Iar acest lucru e imposibil: o singura boaba de tonka ajunge pentru a parfuma 20-25 de portii. Si in plus, nici nu poti pune foarte mult din acest condiment pentru ca gustul va fi mult prea pregnant. Maximum un sfert de lingurita este mai mult decat suficient pentru pascuta noastra parfumata. Imediat ce am deschis cuptorul, aroma de tonka a fost prima pe care am simtit-o!
Bine, bine, si de unde cumparam acest ingredient-minune?
In magazinele fizice nu prea am vazut, sincera sa fiu, poate doar sa ai noroc sa gasesti boabe de Tonka intregi de la Fuchs (vazusem prin Kaufland cred acum mult timp). Daca ai boabe intregi, da-le prin razatoare fina si foloseste pudra. Online ai mai multe sanse sa gasesti atat boabe de tonka intregi, cat si macinate. O simpla cautare pe google si vei gasi multe magazine online de unde poti comanda. Eu, de exemplu, folosesc pudra de tonka de la Pronat, pe care o gasesti pe vegis.ro.
Cum pastram pasca zebra, in doua culori?
Iti recomand sa pastrezi pasca la frigider, de preferabil intr-un recipient inchis sau acoperita cu folie alimentara, astfel incat sa nu se usuce si sa nu prinda mirosurile altor lucruri din frigider. Ideal ar fi sa o consumi in 3-4 zile.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de pasca rapida in doua culori cu ciocolata si tonka. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Daca esti in cautare de inspiratie pentru delicii de Paste, te invit sa arunci un ochi si peste retetele urmatoare:
🌸 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto
🌸 Hot Cross Buns cu ciocolata – Chifle dulci de Paste
🌸 Gogosi la cuptor cu gris, ciocolata alba si cocos
Vezi si alte retete pentru masa de Paste ➜
Paste fericit sa ai! 💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
250 g faina | |
50g zahar pudra | |
5g praf de copt | |
125g unt rece | |
1 ou |
Umplutura de branza
200g zahar | |
125g unt moale, la temperatura camerei | |
5 oua | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 kg branza de vaci | |
0.25 lingurita pudra tonka | |
2 linguri cacao |
Lasă un răspuns