Pasca in doua culori cu ciocolata si tonka

40 min. + 1 ora la cuptor

usor

10-12 portii

Asa cum bine stii deja, pasca este un desert traditional de Paste care aduce in casele noastre aromele si gusturile copilariei. Nu poate lipsi de pe masa de Sarbatori! Totusi, daca vrei sa mai diversifici si sa incerci ceva nou, iti propun o varianta mai moderna de pasca in doua culori. Aceasta imbina aroma de cacao cu parfumul oferit de boabele macinate de tonka pentru a crea o prajitura cremoasa, plina de savoare si rafinament. Nu doar ca e delicios, dar acest cheesecake zebra impresioneaza si prin modelul unic. Combinatia de culori alb si maro va arata senzational pe masa de Paste, astfel incat iti vei impresiona cu siguranta musafirii.

Felie pasca in doua culori cu ciocolata si tonka

Branza de vaci pentru pasca in doua culori

Pasca bicolora cu branza de vaci este extrem de usor de facut, chiar si de cei incepatori in bucatarie. Ai nevoie doar de cateva ingrediente de baza, printre care, cel mai important, branza de vaci. Eu am folosit branza de vaci Pilos, de la Lidl, cu 6% grasime. Vine ambalata la galetusa de 1 kg, adica exact cat avem nevoie pentru aceasta pasca. Desigur, poti folosi si alte branduri sau tipuri de branza de vaci, important este sa fie una mai dulce si nu foarte apoasa.

Amestecand branza de vaci cu zahar, oua si unt vom obtine o compozitie, pe care o vom imparti apoi in doua. Intr-una din ele punem tonka, in alta punem cacao. Astfel, vom obtine o compozitie alba si una maro, pe care le vom alterna in tava pentru a obtine modelul acesta frumos de pasca marmorata.

Reteta pasca in doua culori cu ciocolata si tonka

Pasca cu aluat fraged

Trebuie sa recunosc, nu sunt mare fan al retetelor de pasca cu aluat de cozoac. Asta pentru ca atunci cand mananc pasca, vreau sa simt din plin umplutura, iar, de multe ori, aluatul se umfla atat de mult incat pasca nu mai e la fel de echilibrata. Umplutura e prea putina in raport cu aluatul. Si in plus, tot de Paste avem si cozonac care sa ne satisfaca pofta de aluat dospit.

Asadar, pentru aceasta pasca am ales sa fac un aluat fraged, asemanator aluatului de tarta. Se face mult mai usor decat aluatul traditional, cu drojdie. Fara framantare, fara a avea nevoie de timp pentru a creste. Iar textura sa se imbina frumos cu umplutura cremoasa de branza.

Nu te-as sfatui neaparat sa incerci aceasta pasca fara a include si aluatul, s-ar putea sa fie prea moale si sa nu aiba forma dorita. Dar, daca vrei sa incerci o reteta de pasca fara aluat, te invit sa incerci aceasta pasca delicioasa, cu crema de branza. De asemenea, tot pe blog gasesti o varianta de pasca cu aluat brownie, tot cu crema de branza si tonka.

Pasca in doua culori cu ciocolata si tonka

Ce este tonka?

Boabele de tonka reprezinta semintele arborelui Dipteryx odorata, care sunt utilizate in diverse scopuri, cum ar fi in productia de alimente, in parfumerie sau in industria tutunului, a cafelei si a bauturilor alcoolice.

Sursa foto: amazon.com

Originare din America de Sud, boabele de tonka au un gust dulce si condimentat, cu note de vanilie, migdale si scortisoara, ceea ce le face o alegere populara pentru a adauga aroma si savoare. Astfel, sunt adesea utilizate in deserturi si bauturi. In cofetarie, boabele de tonka se macina fin si se adauga in preparate. Uneori, cofetarii folosesc boabe intregi, dar le indeparteaza inainte de servire.

Acest condiment este si unul destul de intrigant. In unele tari, printre care si SUA, utilizarea semintelor de tonka in alimente este interzisa sau restrictionata, deoarece contin cumarina, un compus care poate fi toxic in doze mari. Si daca nu stiai, in mod natural, aceasta substanta toxica se mai gaseste in multe alte plante, condimente sau fructe. Lavanda, scortisoara, ciresele, capsunile, coacazele negre sau caisele sunt doar cateva exemple.

Dar hey, nu te speria, treaba nu-i chiar asa de grava si cu siguranta, nu vei pati absolut nimic daca folosesti tonka doar pentru a aromatiza preparatele tale. Ar trebui sa mananci aproximativ 30 de boabe de tonka pentru a avea efectul toxic. Iar acest lucru e imposibil: o singura boaba de tonka ajunge pentru a parfuma 20-25 de portii. Si in plus, nici nu poti pune foarte mult din acest condiment pentru ca gustul va fi mult prea pregnant. Maximum un sfert de lingurita este mai mult decat suficient pentru pascuta noastra parfumata. Imediat ce am deschis cuptorul, aroma de tonka a fost prima pe care am simtit-o!

Bine, bine, si de unde cumparam acest ingredient-minune?

In magazinele fizice nu prea am vazut, sincera sa fiu, poate doar sa ai noroc sa gasesti boabe de Tonka intregi de la Fuchs (vazusem prin Kaufland cred acum mult timp). Daca ai boabe intregi, da-le prin razatoare fina si foloseste pudra. Online ai mai multe sanse sa gasesti atat boabe de tonka intregi, cat si macinate. O simpla cautare pe google si vei gasi multe magazine online de unde poti comanda. Eu, de exemplu, folosesc pudra de tonka de la Pronat, pe care o gasesti pe vegis.ro.

Pasca in doua culori cu ciocolata si tonka

Cum pastram pasca zebra, in doua culori?

Iti recomand sa pastrezi pasca la frigider, de preferabil intr-un recipient inchis sau acoperita cu folie alimentara, astfel incat sa nu se usuce si sa nu prinda mirosurile altor lucruri din frigider. Ideal ar fi sa o consumi in 3-4 zile.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta de pasca rapida in doua culori cu ciocolata si tonka. Daca o incerci, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Daca esti in cautare de inspiratie pentru delicii de Paste, te invit sa arunci un ochi si peste retetele urmatoare:

🌸 Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto

🌸 Hot Cross Buns cu ciocolata – Chifle dulci de Paste

🌸 Cozonac cu fistic

🌸 Gogosi la cuptor cu gris, ciocolata alba si cocos

Vezi si alte retete pentru masa de Paste 

Paste fericit sa ai! 💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250 g faina
50g zahar pudra
5g praf de copt
125g unt rece
1 ou
Umplutura de branza
200g zahar
125g unt moale, la temperatura camerei
5 oua
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 kg branza de vaci
0.25 lingurita pudra tonka
2 linguri cacao

Pasii necesari

1.

Tava pentru pasca si ingredientele

Ungem cu unt o tava rotunda, cu pereti detasabili, cu diametrul intre 23 si 26 cm. Preincalzim cuptorul la 175°C.
Scoatem ingredientele din frigider - toate trebuie sa fie la temperatura camerei (exceptie untul pentru aluat).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Aluatul pentru pasca

Intr-un bol, amestecam cu mana faina cernuta, zaharul pudra, praful de copt si untul rece, taiat cubulete. Vom obtine un aluat sfaramicios, peste care adaugam oul si il incoporam, pana cand se leaga aluatul.
Il asezam in tava de copt si il intindem uniform, mergand si pe peretii tavii. Foloseste fundul unui pahar pentru a-ti fi mai usor sa intinzi aluatul. Dam tava la rece pana cand e gata si umplutura.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Umplutura pentru pasca

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar) batem untul cu zaharul, apoi adaugam, pe rand, ouale si, la final, vanilia. Batem 2-3 minute.
Incorporam branza de vaci (am folosit branza de vaci pentru prajituri, cu 6% grasime, de la Pilos).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Separam compozitia

Turnam jumatate din compozitie intr-un alt bol. In bolul existent (care va fi umplutura alba) adaugam un sfert de lingurita de tonka. Daca nu ai tonka, atunci poti adauga putina esenta de portocala sau coaja rasa.
In bolul al doilea, adaugam doua linguri de cacao si amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Turnam compozitia in tava

Vom folosi doua polonice cu aceeasi capacitate, pentru fiecare compozitie. Punem in centrul tavii un polonic de compozitie alba, apoi deasupra unul de compozie cu cacao. Repetam procesul pana am terminat ambele compozitii. Treptat, din cauza greutatii, umplutura se va duce singura spre margini.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Dam la cuptor

Dam la cuptor pentru aproximativ o ora. Vei observa ca pasca este umflata si inca moale cand o scoti din cuptor - ea se va lasa si se va intari pe masura ce se raceste.
Ca sa fiu sigura ca nu va crapa la suprafata, dupa ce s-a terminat de copt, am lasat usa cuptorului intredeschisa si am lasat pasca in cuptor timp de un sfert de ora. Abia apoi am scos-o si am lasat-o cateva ore la racit la temperatura camerei. O acoperim apoi cu folie alimentara si dam la frigider pentru minimum 4-5 ore (eu am lasat peste noapte). O scoatem din forma si servim.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfert de lingurita
Tonka este un condiment cu aroma puternica, usor dulce, florala. Daca nu ai tonka, poti folosi esenta sau coaja rasa de portocala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *