Gogosi la cuptor cu gris, ciocolata alba si cocos
Cine zice ca pe masa de Paste trebuie sa fie doar pasca si cozonac? Daca vrei sa pregatesti un desert mai neconventional, fara prea mare bataie de cap, iti recomand aceasta reteta de gogosi la cuptor glazurate cu ciocolata alba si cocos. Decorate cu mini-oua colorate, sunt tare simpatice si primavaratice, amintind de un cuib de pasarele. Vor arata minunat pe masa de Paste si vor atrage toate privirile, dar si toate complimentele.
Exista foarte multe retete orientale pe baza de gris, acestea fiind si sursa de inspiratie pentru aceste gogosi la cuptor. Una dintre retetele mele preferate este prajitura insiropata cu gris si lamaie, cunoscuta si ca Basbousa sau Revani. Aceste gogosi sunt asemanatoare ca textura, nu sunt insiropate, dar la fel de delicioase!
Inlocuind faina clasica din blat cu grisul, vom obtine o textura foarte interesanta. Aceasta e completata de bucatile de fistic tocat si fulgii de cocos. Cat despre arome, pot spune ca sunt perfecte pentru primavara: vei sesiza note de vanilie, lamaie, trandafir si bineinteles, de ciocolata alba si cocos.
Sunt sigura ca aceasta reteta de gogosi/briose este una dintre cele mai usoare retete pe care chiar si un incepator in bucatarie le poate incerca!
Secrete pentru gogosi la cuptor reusite
Pentru a pregati aceste deliciosenii in forma pe care o vezi in fotografii, ai nevoie de o tava speciala pentru gogosi la cuptor, cu 6 sau 12 cavitati. Insa, daca nu ai una, nu iti fa griji – poti prepara si intr-o tava sau forme de briose. Din cantitatea de ingrediente de mai jos vei obtine 15 gogosi pufoase la cuptor pe care va trebui sa le coci in mai multe ture, in functie de marimea tavii tale.
Nu uita sa tapetezi fiecare forma din tava cu putin unt. Gogosile nu se vor lipi si le vei scoate usor. Iti recomand sa folosesti unt, nu ulei. Am incercat si mi s-a parut mai greu de umplut formele cu compozitia pentru aluat, se lipea si nu se aseza uniform.
Foloseste un pos pentru a turna compozitia in forme si umple-le doar pe jumatate.
Pentru a oferi acest aspect de cuib, usor „zburlit”, m-am gandit ca e necesar ca fulgii de cocos sa aiba o dimensiune mai mare. In engleza exista disponibil de cumparat shredded coconut, dar la noi poti gasi doar chipsuri sau fulgi marunti si fini. Asa ca am cumparat o nuca de cocos, am curatat-o si am dat-o prin razatoare, alternand intre doua fete pentru a rade cocosul un pic mai grosier. Le-am copt putin intr-o tigaie antiaderenta, pentru a se usca si gata!
Poti folosi atat mini-oua colorate, cat si de ciocolata. Gasesti in magazine o multime de variante de oua si ousoare – cele de la Milka sunt preferatele mele! Eu am mers pe un aspect mai pastelat, de aceea am adaugat in ciocolata si putin colorant roz.
Cum pastram aceste minunate gogosi cu gris?
Poti pastra fara grija gogosile la temperatura camerei, intr-un recipient inchis si asezate intr-un singur strat. Vor rezista foarte bine timp de 2-3 zile. De asemenea, le poti pune si la congelator, neglazurate, daca vrei sa le pregatesti in avans. Asaza-le intr-un recipient si separa straturile cu foaie de copt, pentru a nu se lipi. Lasa-le sa se dezghete la temperatura camerei.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta gogosi la cuptor fara drojdie, cu gris. Daca le incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Daca esti in cautare de inspiratie pentru delicii de Paste, te invit sa arunci un ochi si peste retetele urmatoare:
Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto
🌸 Pasca cu ciocolata si branza, in doua culori
🌸 Pasca fara aluat cu crema de branza, fina si cremoasa
🌸 Hot Cross Buns cu ciocolata – Chifle dulci de Paste
Vezi si alte retete pentru masa de Paste ➜
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
175g gris | |
12g praf de copt aprox. 1 lingura | |
6g bicarbonat de sodiu aprox. 1 lingurita | |
un praf de sare | |
75g zahar | |
1 ou | |
150ml lapte batut | |
90g unt topit | |
2 lingurite apa de trandafiri | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita coaja de lamaie | |
30g fistic |
Glazura
200 g ciocolata alba aproximativ, cantitatea mai poate varia | |
fulgi de cocos |
Lasă un răspuns