Gogosi la cuptor cu gris, ciocolata alba si cocos

1 ora

foarte usor

15 gogosi

Cine zice ca pe masa de Paste trebuie sa fie doar pasca si cozonac? Daca vrei sa pregatesti un desert mai neconventional, fara prea mare bataie de cap, iti recomand aceasta reteta de gogosi la cuptor glazurate cu ciocolata alba si cocos. Decorate cu mini-oua colorate, sunt tare simpatice si primavaratice, amintind de un cuib de pasarele. Vor arata minunat pe masa de Paste si vor atrage toate privirile, dar si toate complimentele.

Exista foarte multe retete orientale pe baza de gris, acestea fiind si sursa de inspiratie pentru aceste gogosi la cuptor. Una dintre retetele mele preferate este prajitura insiropata cu gris si lamaie, cunoscuta si ca Basbousa sau Revani. Aceste gogosi sunt asemanatoare ca textura, nu sunt insiropate, dar la fel de delicioase!

Inlocuind faina clasica din blat cu grisul, vom obtine o textura foarte interesanta. Aceasta e completata de bucatile de fistic tocat si fulgii de cocos. Cat despre arome, pot spune ca sunt perfecte pentru primavara: vei sesiza note de vanilie, lamaie, trandafir si bineinteles, de ciocolata alba si cocos.

Sunt sigura ca aceasta reteta de gogosi/briose este una dintre cele mai usoare retete pe care chiar si un incepator in bucatarie le poate incerca!

Briose la cuptor cu gris, ciocolata alba si cocos

Secrete pentru gogosi la cuptor reusite

Pentru a pregati aceste deliciosenii in forma pe care o vezi in fotografii, ai nevoie de o tava speciala pentru gogosi la cuptor, cu 6 sau 12 cavitati. Insa, daca nu ai una, nu iti fa griji – poti prepara si intr-o tava sau forme de briose. Din cantitatea de ingrediente de mai jos vei obtine 15 gogosi pufoase la cuptor pe care va trebui sa le coci in mai multe ture, in functie de marimea tavii tale.

Nu uita sa tapetezi fiecare forma din tava cu putin unt. Gogosile nu se vor lipi si le vei scoate usor. Iti recomand sa folosesti unt, nu ulei. Am incercat si mi s-a parut mai greu de umplut formele cu compozitia pentru aluat, se lipea si nu se aseza uniform.

 Foloseste un pos pentru a turna compozitia in forme si umple-le doar pe jumatate.

Pentru a oferi acest aspect de cuib, usor „zburlit”, m-am gandit ca e necesar ca fulgii de cocos sa aiba o dimensiune mai mare. In engleza exista disponibil de cumparat shredded coconut, dar la noi poti gasi doar chipsuri sau fulgi marunti si fini. Asa ca am cumparat o nuca de cocos, am curatat-o si am dat-o prin razatoare, alternand intre doua fete pentru a rade cocosul un pic mai grosier. Le-am copt putin intr-o tigaie antiaderenta, pentru a se usca si gata!

Poti folosi atat mini-oua colorate, cat si de ciocolata. Gasesti in magazine o multime de variante de oua si ousoare – cele de la Milka sunt preferatele mele! Eu am mers pe un aspect mai pastelat, de aceea am adaugat in ciocolata si putin colorant roz.

Reteta gogosi la cuptor cu gris, ciocolata alba si cocos

Cum pastram aceste minunate gogosi cu gris?

Poti pastra fara grija gogosile la temperatura camerei, intr-un recipient inchis si asezate intr-un singur strat. Vor rezista foarte bine timp de 2-3 zile. De asemenea, le poti pune si la congelator, neglazurate, daca vrei sa le pregatesti in avans. Asaza-le intr-un recipient si separa straturile cu foaie de copt, pentru a nu se lipi. Lasa-le sa se dezghete la temperatura camerei.


Sper ca ti-a placut aceasta reteta gogosi la cuptor fara drojdie, cu gris. Daca le incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Daca esti in cautare de inspiratie pentru delicii de Paste, te invit sa arunci un ochi si peste retetele urmatoare:

Babka vegana cu magiun de prune si Amaretto

🌸 Pasca cu ciocolata si branza, in doua culori

🌸 Cozonac cu fistic

🌸 Pasca fara aluat cu crema de branza, fina si cremoasa

🌸 Hot Cross Buns cu ciocolata – Chifle dulci de Paste

Vezi si alte retete pentru masa de Paste 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
175g gris
12g praf de copt aprox. 1 lingura
6g bicarbonat de sodiu aprox. 1 lingurita
un praf de sare
75g zahar
1 ou
150ml lapte batut
90g unt topit
2 lingurite apa de trandafiri
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita coaja de lamaie
30g fistic
Glazura
200 g ciocolata alba aproximativ, cantitatea mai poate varia
fulgi de cocos

Pasii necesari

1.

Ingredientele uscate

Intr-un bol incapator, amestecam grisul, praful de copt, bicarbonatul, sarea si zaharul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Ingredientele umede

Adaugam oul, laptele batut, apoi untul topit, apa de trandafiri, vanilia, coaja de lamaie si fisticul tocat, amestecand dupa fiecare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Dam la cuptor

Turnam in tava cu forme pentru gogosi (merge si intr-o tava de briose) si dam la cuptor 25-30 de minute, la 160°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Glazuram

Dupa ce s-au racit bine, le putem glazura. Topim la bain marie sau la microunde ciocolata alba. Optional, poti adauga putin colorant in ciocolata, eu am pus colorant roz deschis pentru putin contrast cromatic. Inmuiem fiecare gogoasa (sau briosa) in ciocolata, apoi dam prin cocos.
Puteti folosi chipsuri sau fulgi de cocos. Eu am vrut sa obtin un aspect asemanator cuiburilor de pasare si am ales o varianta de mijloc, chipsurile fiind prea mari, iar fulgii prea mici. Am curatat o nuca de cocos si am dat-o prin razatoare, obtinand astfel niste bucati de dimensiunea potrivita.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *