Chec cu portocale si susan (guguluf)
Chec cu portocale si susan – suna intrigant, asa-i? La asta m-am gandit si eu prima data cand am auzit de aceasta reteta. Dar cum mie imi place sa experimentez cu aromele, am zis ca trebuie neaparat sa incerc! Si mi-a placut atat de mult, incat trebuie sa o impartasesc cu voi reteta! Este o prajitura delicioasa si aromata, perfecta pentru o gustare dulce sau pentru a fi servita la ocazii speciale, cum ar fi o cina festiva sau un eveniment special. Acest chec-guguluf combina gustul proaspat si acidulat al portocalelor cu aroma inedita de susan prajit, avand o textura pufoasa si o aroma inconfundabila.
Cu o compozitie simpla si usor de pregatit, guguluful cu portocale si susan este o alegere excelenta pentru cei care doresc sa incerce ceva nou in bucataria lor. Indiferent de nivelul de experienta in bucatarie, aceasta reteta poate fi pregatita cu usurinta, fara prea mare bataie de cap, si poate fi personalizata dupa preferinte. Daca iti plac prajiturile insiropate, atunci iti recomand sa alegi varianta insiropata cu sirop de portocale. Duce checul la un alt nivel!
Asadar, pregateste-te sa te delectezi cu o prajitura minunata, cu o aroma unica si cu o textura perfecta, cu ajutorul acestei retete simple si delicioase de chec cu portocale si susan.

Reteta usor de preparat si inedita

Asa cum iti spuneam mai sus, am descoperit aceasta reteta intr-una din cartile mele de gatit. Este vorba despre Baking Science: Foolproof Formulas to Create the Best Cakes, Pies, Cookies, Breads and More scrisa de Dikla Levy Frances, autoarea blog-ului One Sarcastic Baker.
Mi se pare o lectura obligatorie pentru oricine este pasionat de gatit si in special de copt. Autoarea reuseste sa combine stiinta si arta prajituritului intr-un mod accesibil si usor de inteles, oferind cititorilor o intelegere profunda a proceselor si ingredientelor din spatele unor retete delicioase.
Cartea ofera o multitudine de retete pentru prajituri, placinte, fursecuri, paine si multe altele, iar fiecare reteta este insotita de explicatii clare, sfaturi valoroase si trucuri utile. Dikla ia in considerare nu doar ingredientele si cantitatile, ci si factorii precum temperatura si umiditatea. Astfel, putem intelege si sa controlam mai bine procesul de coacere pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Tava pentru guguluf sau pentru chec?
Atunci cand vine vorba de prepararea unui guguluf, forma in care il pregatim poate face diferenta intre un desert care arata frumos si unul WOW. Poate fi o alegere excelenta pentru cei care doresc sa pregateasca un desert special si elegant, care sa impresioneze invitatii. Cu o textura moale si aerata, si o prezentare frumoasa, guguluful cu siguranta va fi o delicatesa apreciata!

Folosirea unei tavi speciale de guguluf nu este doar despre estetica, ci si despre o pregatire mai uniforma a prajiturii. Datorita formei speciale, cu gaura in mijloc, guguluful se va coace in mod uniform in interior, iar la suprafata sa se va rumeni frumos. De asemenea, forma inelara permite prajiturii sa se raceasca mai bine.
Daca folosim o forma de guguluf, este important sa o ungem bine cu unt sau ulei. Asa, exista sanse mici ca prajitura sa se lipeasca. De asemenea, este recomandat sa umplem tava doar pana la trei sferturi din volum, pentru a-i permite prajiturii sa se umfle si sa se coaca uniform.
In magazine si mai ales online gasesti o multime de tavi speciale de guguluf, fie din silicon, fie din metal. De data aceasta, eu am folosit o tava de guguluf cu diametrul de 24 cm si un volum de 1.8 litri, cantitatile prezentate in reteta fiind perfecte pentru aceasta tava.
Desigur, daca nu dispui de o astfel de tava, dar vrei sa incerci reteta, poti folosi fie o tava mai mare si mai incapatoare pentru chec, doua mai mici sau de ce nu, chiar si o tava pentru briose.
Guguluf insiropat
Insiroparea este o modalitate excelenta de a adauga o aroma si o textura suplimentara checului cu portocale si susan, facandu-l si mai delicios. Cred ca odata insiropata, o prajitura obisnuita poate fi transformata intr-un desert rafinat si cu un gust deosebit.
Pentru a insiropa guguluful nostru, vom pregati un suc proaspat de portocale si zahar. Desigur, poti adauga si cateva linguri de Cointreau sau alt lichior de portocale.
Asa cum spune Dikla in cartea sa, este foarte important sa existe un contrast termic intre temperatura prajiturii si cea a siropului. Regula este general valabila pentru toate prajiturile insiropate si e simpla: daca prajitura e calda, siropul trebuie sa fie rece si vice versa.

Explicatia ar fi ca atat prajitura, cat si siropul, sunt formate din molecule. Daca ar fi ambele la aceeasi temperatura, moleculele se vor ciocni unele de altele, fara a avea energie sa se deplaseze. Temperaturile opuse permit moleculelor prajiturii calde sa se loveasca si sa impinga in jos moleculele siropului rece. Acestea vor trece astfel prin prajitura, oferindu-ne un chec umed, perfect insiropat si plin de arome.
Asadar, siropul se va absoarbe in prajitura si va adauga o aroma deosebita de portocale si o dulceata subtila. De asemenea, va ajuta la mentinerea prospetimii guguluf-ului si il va face mai moale si mai suculent.

Cum pastram checul cu portocale si susan?
Pastreaza restul de prajitura ramasa intr-un recipient inchis, la temperatura camerei, timp de 2-3 zile. De asemenea, poti pune la congelator guguluful, invelit in folie alimentara si/sau intr-o punga inchisa pentru maximum 3 luni. Se lasa sa se dezghete complet, la frigider.
Sper ca ti-a placut aceasta reteta de chec cu portocale si susan si ca o vei incerca si tu. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!
🍰 Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios
🍰 Chec aromat cu tei, glazurat cu crema de branza si miere
🍰 Prajitura cu gris si lamaie – insiropata si aromata
🍰 Chec matcha cu lamaie, ciocolata alba si cocos
🍰 Prajitura cu aluat fraged si crema de portocale (orange shortbread bars)
🍰 Prajitura cu piscoturi, cocos si ananas – fara coacere
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
80g seminte de susan prajite | |
240g faina | |
9g praf de copt | |
un praf de sare | |
250g smanatana | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
150g zahar | |
coaja de la o portocala | |
255g unt moale, la temperatura camerei | |
4 oua |
Sirop (optional)
200ml suc de portocale | |
75 g zahar |
Lasă un răspuns