Briose cu mac si lamaie, glazurate cu ciocolata alba

1 ora +

usor

12 briose mari

Daca ar fi sa aleg un desert care sa ma faca sa ma gandesc la primavara, briosele cu mac si lamaie ar fi, fara doar si poate, in topul listei. Sau orice alt deliciu cu mac si lamaie, nu fac discriminari. 🤭 Combinatia dintre prospetimea lamaii si textura delicata a macului are ceva aparte, o bucurie dulce-acrisoara care te duce cu gandul la razele calde ale soarelui si la florile abia inflorite. Tocmai de aceea, mi se pare ca briosele sunt desertul ideal pentru masa de Paste sau pentru o petrecere in gradina, atunci cand sarbatorim zilele insorite si calduroase care ne aduc pofta de viata.

Aceste muffins nu doar ca sunt extrem de gustoase, dar trebuie sa recunoasteam ca arata si spectaculos. Desigur, poti sa le pregatesti intr-o tava obisnuita de briose, tapetata cu hartiute speciale, sau poti face ca mine si sa folosesti o forma de silicon. Aceasta este nu doar practica, dar te ajuta sa creezi un desert cu aspect rafinat, mai ales cand vine vorba de glazurarea cu ciocolata alba.

Briose cu mac si lamaie, glazurate cu ciocolata alba

Briose cu mac, lamaie si ciocolata alba ce cuceresc prin arome inedite

Combinatia de mac, lamaie si ciocolata alba este magica! Gustul intens, usor acidulat al lamaii se imbina perfect cu textura delicata si cu note de nuci a macului, oferind un contrast subtil, dar elegant. Ciocolata alba vine sa completeze acest duo cu dulceata sa cremoasa, echilibrand aciditatea lamaii si adaugand o nota catifelata.

Fiecare aroma isi gaseste locul, iar rezultatul final este o armonie perfecta – un desert rafinat, care imbina prospetimea si savoarea intr-un mod care te face sa mai poftesti la inca o briosa. E o combinatie care pare simpla, dar care ascunde o complexitate ce te cucereste de la prima muscatura.

Formele de silicon, aliatul in coacerea si glazurarea brioselor

La fel ca tine, si eu obisnuiesc sa coc briosele in tava din aceea clasica. Insa anul trecut am gasit aceste forme din silicon si m-am gandit ca vor fi potrivite pentru niste deserturi inflorate, de primavara. Chiar, daca vrei sa vezi mai multe astfel de retete, verifica pagina deliciilor de primavara.

Revenind la formele de silicon, le-am folosit atat pentru a coace briosele, cat si pentru a le glazura.

Si desi glazurarea in forme de silicon poate parea intimidanta la inceput, te asigur ca nu este deloc complicata. Tot ce ai nevoie este un pic de rabdare. Mai intai, torni ciocolata alba topita in formele curate, iar apoi adaugi briosele coapte in forme. Ciocolata se va raci si se va fixa frumos, iar rezultatul final este demn de o vitrina de cofetarie. Tine minte ca acest mod de glazurare se aplica doar in cazul folosirii unor forme de silicon, care iti permit sa scoti usor briosele dupa ce se intareste ciocolata.

Dar hey, nu te opreste nimeni si nimic sa coci aceste muffins si intr-o tava obisnuita pentru briose. Daca alegi varianta asta si vrei sa le adaugi un plus de farmec, poti opta pentru o glazura simpla din zahar pudra si zeama de lamaie. Este o varianta rapida si usor de pregatit, care completeaza perfect gustul lamaii din compozitie. Pentru un plus de textura, iti sugerez sa adaugi un strat crocant (crumble) deasupra – e crusta perfecta pentru iubitorii de contraste intre pufos si crocant.

🍋 Reteta crumble pentru briose cu mac si lamaie 🍋

  • 30g unt
  • 40g faina
  • 25g zahar brun
  • 1 lingurita coaja de lamaie

Untul moale il amestecam cu faina, zaharul brun si coaja de lamaie pana obtinem o compozitie nisipoasa. Presaram peste fiecare briosa inainte de coacere.

Briose cu mac si lamaie, glazurate cu ciocolata alba

Cum pastram aceste briose cu mac si lamaie?

Briosele cu mac si lamaie se pastreaza foarte bine intr-un recipient inchis ermetic, la temperatura camerei, pentru 3-4 zile. Daca le-ai glazurat cu ciocolata alba si temperaturile sunt ridicate, este indicat sa le pastrezi la frigider. Inainte de servire, le poti lasa cateva minute la temperatura camerei pentru a fi perfecte.

Daca vrei sa le congelezi, cel mai bine este sa o faci inainte de a le glazura cu ciocolata alba. Pune briosele racite complet intr-un recipient ermetic sau in pungi pentru congelator, eliminand cat mai mult aer. Le poti pastra in congelator pana la 2-3 luni. Cand vrei sa le servesti, lasa-le sa se dezghete la temperatura camerei, apoi poti adauga glazura de ciocolata alba proaspata pentru un rezultat la fel de delicios ca in prima zi.

Indiferent de cum alegi sa le decorezi sau sa le servesti, aceste briose sunt un desert versatil, care impresioneaza nu doar prin gust, ci si prin aspect. Pregateste-le pentru Paste, pentru o petrecere in gradina sau chiar pentru o dupa-amiaza linistita, cu o ceasca de ceai alaturi. Te asigur ca vei primi numai complimente!

Sper ca ti-a placut aceasta reteta de briose cu mac, lamaie si ciocolata alba. Spune-mi in comentarii cum au iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🍰 Briose cu cirese, ciocolata si crumble de migdale

🍰 Cakesicles cu mac, lamaie si umplutura de capsuni

🍰 Biscuiti cu lavanda, lamaie si ciocolata alba

🍰 Chec cu lapte condensat, pufos si glazurat

🍰 Tiramisu cu lamaie si Limoncello

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
170g unt
120 g zahar
coaja de la o lamaie
3 oua
180g lapte
90g smantana
50ml zeama de lamaie
1 lingurita extract / esenta de vanilie
340g faina
1 lingurita praf de copt
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
3 linguri seminte de mac
Glazura de ciocolata alba
400g ciocolata alba
0.25 lingurita esenta de lamaie
colorant galben (optional)

Pasii necesari

1.

Unt + zahar + coaja de lamaie + oua

Topim untul si il transferam intr-un bol incapator. Separat, amestecam zaharul cu coaja rasa de la o lamaie si adaugam peste unt. Batem cat sa se incorporeze.
Adaugam pe rand ouale, amestecand cu telul (sau mixerul) dupa fiecare si curatand peretii bolului.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Restul ingredientelor lichide

Adaugam laptele, smantana, zeama de lamaie si vanilia. Amestecam dupa fiecare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Faina + praf de copt + bicarbonat + sare + mac

Intr-un alt bol cernem faina. Adaugam praful de copt, bicarbonatul, sarea si semintele de mac. Amestecam si incorporam amestecul treptat in compozitia lichida. Amestecam doar cat se incorporeze, nu mai mult.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Dam la cuptor

Preincalzim cuptorul la 160°C. Turnam compozitia in formele de briose - daca vrei sa obtii briose precum cele din fotografii, foloseste forme din silicon. Desigur, poti folosi si o tava de briose si hartiute speciale.
Dam la cuptor 25-30 de minute, pana se rumenesc. Verifica cu o scobitoare daca sunt coapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Glazura de ciocolata alba

Dupa ce s-au racit bine, briosele sunt gata de a fi glazurate. Topim ciocolata la bain marie si o amestecam cu putina esenta de lamaie si seminte de mac. Optional, poti colora ciocolata cu putin colorant.
In aceeasi forma de silicon in care am copt briosele. turnam ciocolata si o intindem uniform in forma. Asezam deasupra briosele si dam la frigider 15-20 de minute, apoi scoateam cu grija din forma. Pentru acest pas este neaparat nevoie sa folosesti o forma din silicon, tavile pentru briose nu sunt potrivite.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfert de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *