Rulouri cu scortisoara – reteta clasica de cinnamon rolls

1 ora +

usor

18 rulouri

Nu stiu cum esti tu, dar pentru mine nimic nu spune toamna mai bine decat rulouri cu scortisoara proaspat coapte, aromate si pufoase. Sunt ca o imbratisare calda intr-o zi mohorata, un desert care iti aduce zambetul pe buze si te face sa uiti de frig si de ploaie. Aroma intensa de scortisoara combinata cu untul si zaharul brun, plus glazura cremoasa de crema de branza, transforma aceste cinnamon rolls intr-o adevarata desfatare pentru papilele gustative.

Iti va placea aceasta reteta pentru ca rulourile cu scortisoara ies mereu super pufoase, moi de se topesc in gura si incredibil de aromate. Combinatia dintre umplutura dulce de scortisoara si zahar brun, untul topit si glazura cremoasa de crema de branza creeaza un desert care te cucereste instant.

Sunt perfecte pentru dimineti linistite de toamna, cand vrei ceva cald, reconfortant si plin de aroma, dar si pentru momente in care pur si simplu ai nevoie de un strop de rasfat. Simplu de facut, dar cu rezultat spectaculos, acest clasic nu dezamageste niciodata si te face sa te bucuri de magia gusturilor clasice.

Sigur, pe blog gasesti si alte variante de rulouri, pentru toate gusturile. Dar uneori, simplitatea este cea mai buna, asa ca m-am gandit sa includ in caietul meu virtual de retete si varianta clasica de cinnamon rolls cu umplutura de scortisoara si glazura cu crema de branza, perfecta pentru dimineti racoroase de toamna.

Putin istoric despre cinnamon rolls

Stiai ca cinnamon rolls isi au originile in Suedia, unde sunt cunoscute ca kanelbullar? Traditia de a pregati rulouri cu scortisoara a inceput in nordul Europei in secolul al XIX-lea, iar reteta a fost perfectionata de-a lungul timpului, ajungand sa fie iubita in intreaga lume.

In America de Nord, cinnamon rolls au devenit extrem de populare in special in anii ’50, cand au inceput sa fie servite la mic dejun sau ca desert de tip comfort food, alaturi de cafea sau ceai. Pe parcursul timpului, reteta a suferit adaptari, aparand variante cu nuci, caramel sau fructe, dar aroma clasica de scortisoara ramane favorita multora.

Detaliu rulouri cu scortisoara in tava

Tips & tricks pentru rulouri cu scortisoara perfecte

Daca vrei ca rulourile tale sa fie super pufoase, moi de se topesc in gura si foarte aromate, iata cateva trucuri care fac diferenta:

🟡 Foloseste ingrediente la temperatura camerei: ouale, untul si laptele trebuie sa fie usor caldute. Aluatul se va framanta mai usor si va creste uniform. De asemenea, si ingredientele pentru glazura (untul si crema de branza) trebuie sa fie tot la temperatura camerei.

🟡 Aluatul conteaza: Asigura-te ca framanti bine aluatul si il lasi sa creasca suficient. Trebuie sa fie moale si elastic, iar asta se obtine prin rabdare si framantare.

🟡 Dospire corecta: asteapta ca aluatul sa-si dubleze volumul la prima dospire, apoi lasa si rulourile modelate sa mai creasca putin in tava.

🟡 Taierea rulourilor cu ata dentara: pentru o taiere perfecta, fara sa strivesti aluatul, foloseste ata dentara simpla. Trage usor peste rulou si vei obtine cercuri perfecte.

🟡 Smantana lichida in tava: turnata pe fundul tavii chiar inainte de a da rulourile la cuptor, smantana creeaza un strat moale si cremos la baza lor, mentinand rulourile moi si fragede.

🟡 Temperatura cuptorului si coacere uniforma: preincalzeste cuptorul la 180°C si coace rulourile 20–25 minute. Daca se rumenesc prea repede deasupra, acopera cu folie de aluminiu ultimele minute.

🟡 Glazura perfecta: glazureaza rulourile calde, dar nu fierbinti, cu crema de branza pentru efect lucios si gust cremos.

Rulouri cu scortisoara servite cu cafea intr-o dimineata de toamna

Cum pastram cinnamon rolls

Rulourile cu scortisoara au o valabilitate excelenta si pot fi pastrate fie la temperatura camerei, fie in frigider sau chiar in congelator, atata timp cat sunt inchise ermetic sau acoperite bine cu folie alimentara.

Desi raman fragede si aromate la temperatura camerei, iti recomand sa le depozitezi in frigider, mai ales daca sunt glazurate cu unt si crema de branza. Teoretic, zaharul din glazura contribuie la conservarea ingredientelor, dar, pentru siguranta si prospetime maxima, cel mai bine este sa le pastrezi la rece. Vor rezista foarte bine pana la o saptamana.

Daca vrei sa le savurezi mai tarziu, le poti congela fara probleme pentru pana la doua luni.

Cel mai important lucru? Serveste-le calde! Atunci sunt cele mai pufoase, aromate si absolut irezistibile. Le poti incalzi putin la cuptorul cu microunde inainte de servire.

Rulou cu scortisoara si glazura, servit cald

Rulourile cu scortisoara nu sunt doar un desert – sunt o adevarata experienta. Gustul cald, aroma de scortisoara si textura pufoasa transforma orice dimineata mohorata intr-un moment cozy, confortabil si delicios. Este reteta mea preferata de toamna si cred ca vei fi surprins(a) cat de simplu se poate obtine rezultatul perfect, chiar si acasa.

Daca vrei sa experimentezi, poti incerca si celelalte variante de cinnamon rolls de pe blog. Dar atunci cand vrei clasicul, atunci cand vrei pufosenie, aroma intensa de scortisoara si glazura cremoasa, reteta clasica ramane de neegalat.

🍌 Rulouri cu banane si nuci

🍎 Cinnamon rolls cu mere si caramel sarat

🍫 Rulouri cu capsuni si ciocolata

🍓 Rulouri cu confit de capsuni

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
300ml lapte cald
7 g drojdie uscata
593g faina
un praf de sare
2 oua
25g zahar
1 lingurita extract / esenta de vanilie
112g unt moale, la temperatura camerei
60ml smantana lichida (pentru copt)
Umplutura + Glazura

UMPLUTURA CU SCORTISOARA

112g unt
100g zahar brun
2 linguri scortisoara
un praf de sare

GLAZURA CU CREMA DE BRANZA

85g unt
170g crema de branza
30g zahar pudra
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
10 lingurite smantana lichida sau lapte

Pasii necesari

1.

Lapte + drojdie + o lingurita zahar

Incalzim laptele cat sa fie cald, dar nu fierbinte, adaugam drojdia si o lingurita de zahar din cantitatea totala si amestecam. Acoperim cu un prosop curat si lasam sa stea 10 minute, pana cand compozitia devine spumoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Faina + sare

Intr-un bol cernem faina si adaugam sarea. Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Oua + zahar + compozitie drojdie + vanilie

Intr-un bol foarte incapator (bolul mixerului planetar) batem ouale cu zaharul. Adaugam laptele amestecat cu drojdie, vanilia si amestecam.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Faina + unt moale

Treptat, adaugam faina, iar la final, punem pe rand bucatele de unt moale. Framantam cu mixerul sau cu mana 10-20 de minute, pana obtinem un aluat elastic si moale.
Transferam intr-un bol uns cu ulei, acoperim cu un prosop curat si lasam 1-2 ore intr-un loc cald, cat sa creasca si sa isi dubleze volumul. Eu asez bolul in cuptorul OPRIT pentru a grabi procesul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Umplutura

Batem cu mixerul untul moale cu zaharul brun si scortisoara si mixam pana obtinem o crema usor de intins.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Glazura

Batem putin untul moale, apoi adaugam crema de branza la temperatura camerei, zaharul pudra si vanilia. Pentru a obtine o glazura mai lichida, completam cu smantana lichida sau lapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Intindem aluatul, punem umplutura si formam rulourile

Dupa ce a crescut bine aluatul, il intindem cu sucitorul intr-o foaie nici prea groasa, nici prea subtire. Intindem uniform umplutura cu unt, zahar si scortisoara, apoi rulam foaia de aluat ca pe o clatita. Folosind ata dentara (sau un cutit f bine ascutit), taiem in bucati egale, cam de 3 cm. Recomand sa tai cu ata dentara pentru ca asa se va pastra foarte frumos forma ruloului, fara sa se aplatizeze.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Asezam in tava, punem smantana lichida si dam la cuptor

Asezam fiecare rulou intr-o tava tapetata cu unt, lasand putin spatiu intre ele, cat sa aiba spatiu sa creasca. Le acoperim cu un prosop si lasam sa stea la temperatura camerei aprox. 45 de minute, pentru a doua dospire. Preincalzim cuptorul la 175 °C.
Dupa ce rulourile au mai crescut, turnam la baza lor smantana lichida, la temperatura camerei. Dam la cuptor pentru 20-25 minute, pana se rumenesc. Daca ai un termometru de bucatarie, foloseste-l: in centru, rulourile ar trebui sa aiba 90–95 °C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Glazuram si servim

Dupa ce s-au copt, le lasam cateva minute la temperatura camerei, sa se mai raceasca putin, apoi le acoperim uniform cu glazura.
Chiar daca le pastrezi in frigider, incalzeste NEAPARAT rulourile la cuptorul cu microunde inainte de servire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Eu am impartit rulourile in doua tavi, una rotunda, de 27 cm si alta dreptunghiulara, de 13x18 cm. Poti folosi si una singura, mai mare, dar e posibil sa fie nevoie sa ajustezi cantitatea de smantana lichida pentru copt. Ea trebuie sa acopere uniform baza rulourilor, dar sa nu fie chiar scufundate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *