Rulouri cu scortisoara – reteta clasica de cinnamon rolls
Nu stiu cum esti tu, dar pentru mine nimic nu spune toamna mai bine decat rulouri cu scortisoara proaspat coapte, aromate si pufoase. Sunt ca o imbratisare calda intr-o zi mohorata, un desert care iti aduce zambetul pe buze si te face sa uiti de frig si de ploaie. Aroma intensa de scortisoara combinata cu untul si zaharul brun, plus glazura cremoasa de crema de branza, transforma aceste cinnamon rolls intr-o adevarata desfatare pentru papilele gustative.

Iti va placea aceasta reteta pentru ca rulourile cu scortisoara ies mereu super pufoase, moi de se topesc in gura si incredibil de aromate. Combinatia dintre umplutura dulce de scortisoara si zahar brun, untul topit si glazura cremoasa de crema de branza creeaza un desert care te cucereste instant.
Sunt perfecte pentru dimineti linistite de toamna, cand vrei ceva cald, reconfortant si plin de aroma, dar si pentru momente in care pur si simplu ai nevoie de un strop de rasfat. Simplu de facut, dar cu rezultat spectaculos, acest clasic nu dezamageste niciodata si te face sa te bucuri de magia gusturilor clasice.
Sigur, pe blog gasesti si alte variante de rulouri, pentru toate gusturile. Dar uneori, simplitatea este cea mai buna, asa ca m-am gandit sa includ in caietul meu virtual de retete si varianta clasica de cinnamon rolls cu umplutura de scortisoara si glazura cu crema de branza, perfecta pentru dimineti racoroase de toamna.


Putin istoric despre cinnamon rolls
Stiai ca cinnamon rolls isi au originile in Suedia, unde sunt cunoscute ca kanelbullar? Traditia de a pregati rulouri cu scortisoara a inceput in nordul Europei in secolul al XIX-lea, iar reteta a fost perfectionata de-a lungul timpului, ajungand sa fie iubita in intreaga lume.
In America de Nord, cinnamon rolls au devenit extrem de populare in special in anii ’50, cand au inceput sa fie servite la mic dejun sau ca desert de tip comfort food, alaturi de cafea sau ceai. Pe parcursul timpului, reteta a suferit adaptari, aparand variante cu nuci, caramel sau fructe, dar aroma clasica de scortisoara ramane favorita multora.

Tips & tricks pentru rulouri cu scortisoara perfecte
Daca vrei ca rulourile tale sa fie super pufoase, moi de se topesc in gura si foarte aromate, iata cateva trucuri care fac diferenta:
🟡 Foloseste ingrediente la temperatura camerei: ouale, untul si laptele trebuie sa fie usor caldute. Aluatul se va framanta mai usor si va creste uniform. De asemenea, si ingredientele pentru glazura (untul si crema de branza) trebuie sa fie tot la temperatura camerei.
🟡 Aluatul conteaza: Asigura-te ca framanti bine aluatul si il lasi sa creasca suficient. Trebuie sa fie moale si elastic, iar asta se obtine prin rabdare si framantare.
🟡 Dospire corecta: asteapta ca aluatul sa-si dubleze volumul la prima dospire, apoi lasa si rulourile modelate sa mai creasca putin in tava.
🟡 Taierea rulourilor cu ata dentara: pentru o taiere perfecta, fara sa strivesti aluatul, foloseste ata dentara simpla. Trage usor peste rulou si vei obtine cercuri perfecte.
🟡 Smantana lichida in tava: turnata pe fundul tavii chiar inainte de a da rulourile la cuptor, smantana creeaza un strat moale si cremos la baza lor, mentinand rulourile moi si fragede.
🟡 Temperatura cuptorului si coacere uniforma: preincalzeste cuptorul la 180°C si coace rulourile 20–25 minute. Daca se rumenesc prea repede deasupra, acopera cu folie de aluminiu ultimele minute.
🟡 Glazura perfecta: glazureaza rulourile calde, dar nu fierbinti, cu crema de branza pentru efect lucios si gust cremos.

Cum pastram cinnamon rolls
Rulourile cu scortisoara au o valabilitate excelenta si pot fi pastrate fie la temperatura camerei, fie in frigider sau chiar in congelator, atata timp cat sunt inchise ermetic sau acoperite bine cu folie alimentara.
Desi raman fragede si aromate la temperatura camerei, iti recomand sa le depozitezi in frigider, mai ales daca sunt glazurate cu unt si crema de branza. Teoretic, zaharul din glazura contribuie la conservarea ingredientelor, dar, pentru siguranta si prospetime maxima, cel mai bine este sa le pastrezi la rece. Vor rezista foarte bine pana la o saptamana.
Daca vrei sa le savurezi mai tarziu, le poti congela fara probleme pentru pana la doua luni.
Cel mai important lucru? Serveste-le calde! Atunci sunt cele mai pufoase, aromate si absolut irezistibile. Le poti incalzi putin la cuptorul cu microunde inainte de servire.

Rulourile cu scortisoara nu sunt doar un desert – sunt o adevarata experienta. Gustul cald, aroma de scortisoara si textura pufoasa transforma orice dimineata mohorata intr-un moment cozy, confortabil si delicios. Este reteta mea preferata de toamna si cred ca vei fi surprins(a) cat de simplu se poate obtine rezultatul perfect, chiar si acasa.
Daca vrei sa experimentezi, poti incerca si celelalte variante de cinnamon rolls de pe blog. Dar atunci cand vrei clasicul, atunci cand vrei pufosenie, aroma intensa de scortisoara si glazura cremoasa, reteta clasica ramane de neegalat.




🍎 Cinnamon rolls cu mere si caramel sarat
🍫 Rulouri cu capsuni si ciocolata
🍓 Rulouri cu confit de capsuni
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
300ml lapte cald | |
7 g drojdie uscata | |
593g faina | |
un praf de sare | |
2 oua | |
25g zahar | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
112g unt moale, la temperatura camerei | |
60ml smantana lichida (pentru copt) |
Umplutura + Glazura
UMPLUTURA CU SCORTISOARA |
|
112g unt | |
100g zahar brun | |
2 linguri scortisoara | |
un praf de sare | |
GLAZURA CU CREMA DE BRANZA |
|
85g unt | |
170g crema de branza | |
30g zahar pudra | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie | |
10 lingurite smantana lichida sau lapte |
Lasă un răspuns