Cinnamon rolls cu mere si caramel sarat

2 ore +

usor

aprox. 12 rulori

Te-ai gandit vreodata cum ar fi daca cinnamon rolls, desertul pufos si aromat, s-ar combina cu traditionala placinta americana cu mere? Ei bine, astazi iti prezint o reteta cu un twist – cinnamon rolls cu mere si caramel sarat! Un desert atat de simplu de facut, dar incredibil de delicios, perfect pentru o zi linistita de toamna.

Imagineaza-ti numai: e o dupa-amiaza racoroasa, frunzele fosnesc usor in bataia vantului, iar tu savurezi un cinnamon roll moale si pufos, alaturi de o ceasca de ceai sau cafea. Aluatul este atat de fin si aerat, incat se topeste pur si simplu in gura. Iar combinatia de mere dulci si caramel sarat face acest desert de-a dreptul irezistibil!

Reteta rulouri cu scortisoara, mere si caramel sarat

Combinatia suprema a toamnei – mere coapte si caramel sarat

Merele, unul dintre cele mai iubite ingrediente de toamna, aduc prospetime si savoare in fiecare muscatura. Merele coapte cu scortisoara se potrivesc de minune cu un sos de caramel sarat, care duce rulourile cu scortisoara la urmatorul nivel. Acest duo se imbina minunat cu aluatul extrem de pufos, transformand desertul intr-o experienta wow.

Iar cireasa de pe tort cinnamon rolls? O glazura fina de crema de branza vanilata, care se topeste usor pe rulourile fierbinti. Gustul bogat si usor acrisor al cremei de branza echilibreaza perfect dulceata caramelului si a merelor. In plus, poti pune cateva lingurite de caramel sarat si peste glazura cu crema de branza pentru si mai multa savoare.

Rulouri cu scortisoara, mere si caramel sarat

Cinnamon rolls – un desert clasic cu o istorie delicioasa

Cinnamon rolls au o istorie destul de bogata in spate. Originea lor este nord-europeana, cu precadere in Suedia, unde sunt cunoscute sub numele de kanelbullar. Aceste rulouri dulci, umplute cu zahar si scortisoara, au devenit rapid populare in toata lumea, fiind adesea servite la micul dejun sau ca desert.

De data aceasta, adaugand merele si caramelul sarat, le-am imbinat cu faimoasa placinta americana cu mere, rezultand o combinatie ce sarbatoreste toamna in toata splendoarea ei.

Reteta cinnamon rolls cu mere si caramel sarat

Sfaturi pentru rulouri cu scortisoara de nota 10

🟡 Aluatul conteaza – Asigura-te ca framanti bine aluatul si il lasi sa creasca suficient. Trebuie sa fie moale si elastic, iar asta se obtine prin rabdare si framantare.

🟡 Merele perfecte – Foloseste mere mai ferme, precum Granny Smith sau Jonagold. Acestea nu isi vor pierde forma la copt si vor oferi o textura placuta.

🟡 Caramelul sarat – Daca vrei sa iti faci propriul caramel, e simplu! Doar nu uita sa adaugi un praf generos de sare de mare, pentru un contrast de gust perfect. Nu adauga niciodata smantana lichida rece peste zaharul topit, pentru ca acesta se va cristaliza, iar textura sosului va avea de suferit.

🟡 Glazura de crema de branza – Atat untul, cat si crema de branza, trebuie sa fie la temperatura camerei. Aplica glazura cat rulourile sunt inca calde. Astfel, se va topi usor si va patrunde in aluat, facandu-le si mai decadente.

Cinnamon rolls cu mere si caramel sarat

Cum pastram cinnamon rolls cu mere si caramel sarat?

Cinnamon rolls au o valabilitate excelenta si pot fi pastrate fie la temperatura camerei, fie in frigider sau congelator, dar intotdeauna intr-un recipient inchis ermetic sau acoperite cu folie alimentara.

Desi pot ramane proaspete la temperatura camerei pana la 2 zile, iti recomand sa le depozitezi in frigider, mai ales din cauza glazurii cu unt si crema de branza. Teoretic, zaharul din glazura ajuta la conservarea ingredientelor, dar, pentru siguranta, mai bine pastreaza-le la rece, unde vor rezista pana la o saptamana. De asemenea, le poti congela fara probleme pentru pana la 2 luni.

Cel mai important lucru? Serveste-le calde!

In zilele in care toamna pare ca te imbie sa te cuibaresti in casa cu o carte buna, cinnamon rolls cu mere si caramel sarat sunt companionul perfect. Aerul se umple de aroma scortisoarei, a merelor coapte si a caramelului sarat – un trio care nu poate da gres. Pe langa faptul ca sunt usor de facut, arata minunat si sunt pur si simplu de vis la gust!

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de rulouri cu scortisoara, mere si caramel sarat. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Iar daca esti fan al acestor rulouri, atunci te invit sa incerci si alte variante ale lor (click pe imagini pentru a ajunge la reteta).

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Prajitura invizibila cu mere

🍰 Gogosi la cuptor cu cidru de mere si scortisoara

🍰 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

🍰 Placinta cu mere si nuci

🍰 Tort cu pere, cacao si caramel

 🍁 Mai multe retete de toamna →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
240ml lapte
7g drojdie uscata
50g zahar
1 ou
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
400g faina max.420 g faina
0.5 lingurita condimente Pumpkin Spice
un praf de sare
60g unt la temperatura camerei
Umplutura mere si caramel sarat + glazura cu crema de branza

MERE

400g mere
20g unt
70g zahar brun
1 lingura zeama de lamaie
0.5 lingurita scortisoara
un praf de sare
15g apa
7g amidon de porumb

CARAMEL SARAT

150g zahar
150g smantana lichida
30g unt
0.5 lingurita sare de mare

GLAZURA CREMA DE BRANZA

200g crema de branza
60g unt
80g zahar pudra cu aroma de vanilie
1 lingurita lapte

Pasii necesari

1.

Umplutura cu mere

Pentru ca trebuie sa se raceasca, iti recomand sa incepi prepararea retetei cu acest pas. Curatam merele de coaja si le taiem cubulete cat mai mici.
Adaugam merele, untul, zaharul brun, zeama de lamaie, scortisoara si sarea intr-o cratita si lasam sa fiarba.Cand merele aproape s-au inmuiat, amestecam apa cu amidonul si adaugam in cratita, amestecand imediat. Mai lasam pe foc pana cand compozitia se ingroasa, apoi lasam sa se raceasca foarte bine (eu am lasat peste noapte, la frigider).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Caramel sarat

Al doilea pas este prepararea sosului de caramel. Adaugam zaharul intr-o cratita incapatoare si asteptam sa se topeasca complet. Intre timp, incalzim smantana lichida. Turnam cu grija smantana lichida calda peste zaharul topit si amestecam constant. Lasam sa mai fiarba cateva minute, apoi oprim focul si incorporam untul, iar la final, sarea de mare. Lasam sa se raceasca (am lasat si caramelul la frigider peste noapte). Cu cat e mai rece, cu atat va fi mai usor de intins pe aluat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Aluatul pentru cinnamon rolls

Incalzim laptele (nu fierbinte, ci caldut), adaugam zaharul si drojdia si lasam 10 minute pana cand compozitia devine spumoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Amestecam restul ingredientelor

Intr-un bol incapator (sau bolul mixerului planetar) batem oul impreuna cu amestecul de lapte si drojdie. Adaugam si vanilia. Punem jumatate din cantitatea de faina cernuta, condimentele si sarea si framantam. Adaugam apoi bucatele din untul moale, pe care le incorporam in aluat si adaugam si restul de faina. Framantam aluatul cu mixerul sau la mana timp de cel putin 7 minute.
Ungem un bol incapator cu ulei, asezam aluatul, acoperim bolul cu un prosop curat sau folie alimentara si lasam sa creasca aprox. o ora, pana isi dubleaza volumul. Eu asez bolul in cuptorul OPRIT pentru a grabi procesul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Intindem aluatul, adaugam umplutura, lasam sa creasca

Intindem cu sucitorul foaia de aluat (sa nu fie foarte groasa). Intindem uniform un strat de caramel sarat, apoi umplutura cu mere. Rulam aluatul ca pe o clatita si taiem bucati egale (fie cu o ata, fie cu cutitul). Te avertizez ca vor fi putin mai greu de taiat si manevrat decat cinnamon rolls clasice si e posibil sa nu isi pastreze foarte bine forma, dar... nu trebuie sa fie perfecte, ci mai degraba delicioase. ☺️ Asezam rulourile intr-o tava tapetata cu unt, lasand putin spatiu intre ele pentru ca vor mai creste.
Acoperim cu un prosop curat si mai lasam sa creasca aproximativ jumatate de ora. Intre timp, preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Dam la cuptor

Lasam tava cu rulouri la cuptor timp de 20-25 de minute, pana cand se rumenesc. Cand le-am scos din cuptor, am mai pus, din loc in loc, in interiorul rulourilor, sos de caramel.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Glazuram

Cat rulourile sunt la cuptor, pregatim glazura, pe care o vom intinde pe rulourile calde. Batem putin cu mixerul untul moale, la temperatura camerei, apoi adaugam crema de branza si zaharul pudra vanilat (poti folosi si zahar pudra obisnuit, dar adauga separat putina vanilie). Mixam, apoi adaugam si o lingurita de lapte.
Intindem uniform glazura peste rulouri, optional putem adauga si sos de caramel, si le servim calde. Pot fi reincalzite la cuptorul cu microunde pentru cateva secunde.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Eu am folosit doua tavi, una dreptunghiulara de 18x25 cm si una rotunda, cu diametrul de 27 cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *