Covrigi cu dovleac, pufosi si dulci

1 ora +

foarte usor

8 covrigi

Imagineaza-ti o dimineata racoroasa de toamna, cand razele soarelui se strecoara timid printre frunzele aramii, iar in casa miroase a cafea proaspat facuta si a dovleac condimentat. Este momentul perfect pentru a savura un desert special: covrigii cu dovleac. Nu doar ca arata adorabil cu forma lor perfecta, dar sunt si incredibil de pufosi si aromati. Aluatul moale, infuzat cu piure de dovleac si condimente de toamna, transforma fiecare muscatura intr-o explozie de gusturi. Acesti covrigi sunt diferiti de cei traditionali, pe care ii stim cu totii, tocmai pentru ca sunt dulci, moi si perfecti pentru o pauza dulce.

Covrigi pufosi cu dovleac

Vedeta preparatelor de sezon – dovleacul

Dovleacul este ingredientul principal care da acestor covrigi textura fina si gustul unic. In combinatie cu un amestec de condimente Pumpkin Spice, obtinem un desert/ gustare care aduce la viata toata magia toamnei. Apropo, daca vrei sa iti prepari propriul amestec de condimente Pumpkin Spice, gasesti reteta chiar aici.

Dar, sa revenim la piureul de dovleac. Prin adaugarea sa in compozitia covrigilor, ofera aroma. Iar daca deserturile cu dovleac nu-s preferatele tale, eu zic ca iti vor placea acesti covrigi tocmai pentru ca gustul e destul de subtil. In plus, adauga umiditate aluatului, facandu-l mai moale si il ajuta sa nu se usuce in timpul coacerii, oferindu-le covrigilor o consistenta fina si pufoasa.

Bineinteles, nimic nu se compara cu nuanta frumoasa de galben-portocaliu, specifica toamnei, pe care o ofera dovleacul preparatelor. Astfel, covrigii nu sunt doar gustosi, ci si atractivi vizual.

Avatanjul e ca poti face piureul in avans, la inceputul toamnei, si sa folosesti exact cat ai nevoie. Afla mai multe despre cum poti pregati propriul piure de dovleac aici.

Ce este baia in apa cu bicarbonat si cum ajuta la obtinerea covrigilor pufosi

Un pas esential in prepararea acestor covrigi este baia in apa cu bicarbonat de sodiu, care le ofera acea crusta specifica covrigilor, dar si un strat suplimentar de aroma. In plus, aceasta baie ajuta la obtinerea acelei culori aurii perfecte dupa coacere. Nu omite acest pas daca vrei sa ai niste covrigi care nu doar ca arata spectaculos, dar au si o textura autentica.

Deci, practic, ce ai de facut? Trebuie sa scufunzi covrigii pentru cateva secunde in apa fierbinte in care s-a dizolvat bicarbonatul de sodiu. Recunosc, si mie imi era putin frica de acest pas, de teama sa nu stric forma covrigilor. Dar crede-ma, pare mai greu de facut decat este de fapt, asa ca nu lasa acest pas sa te descurajeze in prepararea covrigilor.

Aceasta baie in apa cu bicarbonat ajuta la obtinerea acelei culori aurii perfecte. Bicarbonatul ridica pH-ul aluatului, favorizand o reactie cunoscuta sub numele de reactie Maillard in timpul coacerii. Aceasta reactie este responsabila pentru rumenirea uniforma si atractiva a covrigilor, oferindu-le un aspect apetisant. Totodata, ajuta la crearea acestei cruste usor crocante, deoarece bicarbonatul incepe sa actioneze asupra suprafetei aluatului inainte de coacere, dand acea textura specifica si usor elastica.

Covrigi pufosi

Cum servim covrigii cu dovleac

Covrigii cu dovleac sunt deliciosi proaspat scosi din cuptor, dar daca vrei sa le adaugi un extra „wow”, ii poti tavali prin unt topit si zahar condimentat, pentru o textura crocanta la exterior. Desigur, poti sa-i servesti si cu diverse alte toppinguri:

  • Pudrati cu zahar pudra pentru un finish simplu si elegant.
  • Cu sos de caramel sau ciocolata pentru o doza suplimentara de dulceata.
  • Unsi cu miere sau sirop de artar si optional, presarati cu susan, mac sau de ce nu, nuca macinata

Pentru un rasfat total, poti sa-i ungi cu putin unt si sa-i servesti cu o cana de ceai sau cafea. Daca vrei sa mergi si mai departe, incearca sa inmoi un covrig in sos de caramel – e o combinatie divina!

Covrigii cu dovleac, la fel de buni acum sau mai tarziu

Daca planuiesti sa-i servesti in ziua in care i-ai facut, poti sa-i lasi la temperatura camerei, acoperiti cu un prosop curat sau intr-un recipient etans, pentru a preveni uscarea. Bineinteles, sunt cei mai buni proaspat scosi din cuptor.

Daca nu planuiesti sa mananci covrigii imediat sau in aceeasi zi, recomand sa ii dai prin unt si zahar condimentat chiar inainte de servire. Reincalzeste-i putin inainte de a face acest pas. Acest lucru l-am experimentat pe propriul… covrig. 😆 Bineinteles ca nu am mancat imediat toti covrigii pe care ii vezi in fotografii, asa ca a doua zi deja zaharul era topit si aspectul nu era cel mai atragator. Dar erau, totusi, la fel de buni!

Desigur, covrigii cu dovleac pot fi congelati daca vrei sa-i pastrezi mai mult timp. Dupa ce s-au racit complet, pune-i in pungi de congelator si scoate cat de mult aer poti din ele. Cand vrei sa-i servesti, lasa-i sa se dezghete la temperatura camerei, apoi reincalzeste-i la cuptor pentru a le reda textura pufoasa. Ca si in cazul de mai sus, ii poti tavali prin unt si zahar condimentat dupa reincalzire, pentru a obtine cea mai buna textura.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de covrigi pufosi cu dovleac. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

De asemenea, s-ar putea sa iti placa si reteta de chifle adorabile in forma de dovleac. Sunt ideale pentru micul dejun, in sandwich-uri dulci sau sarate.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Chec cu dovleac si ciocolata

🍰 Babka cu ciocolata, dovleac si alune de padure

🍰 Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat

🍰 Placinta cu dovleac si lapte condensat

🍁 Mai multe retete de toamna →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
240ml lapte
7g drojdie uscata
30g zahar brun
un praf de sare
115g piure de dovleac
0.25 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita amestec condimente Pumpkin Spice
480g faina
28g unt moale
Extra
2 litri apa
50g bicarbonat de sodiu
100g unt topit
140g zahar
1 lingurita amestec condimente Pumpkin Spice

Pasii necesari

1.

Pregatim maiaua pentru aluat

Intr-un bol incapator (cel in care vom framanta aluatul) punem laptele cald, drojdia si zaharul. Acoperim cu un prosop si lasam 10 minute pana compozitia devine spumoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Adaugam restul ingredientelor pentru aluat

Adaugam sarea, piureul de dovleac, vanilia, condimentele, apoi incorporam jumatatea din cantitatea de faina (cernem faina in prealabil).
Punem bucatele de unt moale, la temperatura camerei, pe toata suprafata aluatului si mixam (daca folosesti mixer planetar) sau framantam cu mana pana cand untul e incorporat in aluat. Adaugam apoi si restul de faina si framantam timp de 5-7 minute. Aluatul trebuie sa fie moale, elastic si usor lipicios.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Lasam aluatul la crescut

Ungem un bol incapator cu ulei, asezam aluatul, acoperim cu folie alimentara sau un prosop de bucatarie curat si lasam sa creasca aprox. 90 de minute (pana isi dubleaza volumul). Eu de obicei pun bolul in cuptorul OPRIT pentru a grabi procesul de crestere.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Formam covrigii

Dupa ce aluatul a crescut suficient, il impartim in 8 bucati egale. Rulam cu mainile fiecare chifla obtinuta pana obtinem un baton de aprox. 50-60 cm, apoi din aluatul rulat formam litera U. Rasucim capetele intre ele, iar apoi le unim cu partea superioara, lipindu-le bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Scufundam covrigii in baia cu apa

Incalzim apa intr-o cratita incapatoare pana cand clocoteste. Adaugam bicarbonatul, amestecam si apoi punem pe rand fiecare covrig, lasand timp de 30 de secunde (ai grija sa il si scufunzi complet). Scoatem si scurgem apa, apoi asezam covrigul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Repetam procesul cu toti covrigii.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Dam la cuptor

Lasam sa covrigii la copt in cuptorul preincalzit la 170°C timp de 12-14 minute, pana se rumenesc.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Tavalim prin zahar (optional)

Poti servi covrigii si simpli, dar, daca vrei ceva extra, ii poti da printr-un ameste crocant de zahar aromat.
Cat se coc covrigii, topim untul, iar intr-un bol separat amestecam zaharul si condimentele. Cat covrigii sunt calzi, dar usor de manevrat, ii ungem cu unt topit, apoi ii tavalim prin zaharul condimentat. Daca nu intentionezi sa mananci covrigii in aceeasi zi, recomand sa ii dai prin unt si zahar chiar inainte de servire, atfel textura lor nu va fi la fel de buna. Reincalzeste-i putin inainte de a face acest pas.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
In loc de amestecul de condimente Pumpkin Spice poti folosi orice condimente preferi (scortisoara, nucsoara, ghimbir, cuisoare, anason, cardamom etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *