Covrigi cu dovleac, pufosi si dulci
Imagineaza-ti o dimineata racoroasa de toamna, cand razele soarelui se strecoara timid printre frunzele aramii, iar in casa miroase a cafea proaspat facuta si a dovleac condimentat. Este momentul perfect pentru a savura un desert special: covrigii cu dovleac. Nu doar ca arata adorabil cu forma lor perfecta, dar sunt si incredibil de pufosi si aromati. Aluatul moale, infuzat cu piure de dovleac si condimente de toamna, transforma fiecare muscatura intr-o explozie de gusturi. Acesti covrigi sunt diferiti de cei traditionali, pe care ii stim cu totii, tocmai pentru ca sunt dulci, moi si perfecti pentru o pauza dulce.
Vedeta preparatelor de sezon – dovleacul
Dovleacul este ingredientul principal care da acestor covrigi textura fina si gustul unic. In combinatie cu un amestec de condimente Pumpkin Spice, obtinem un desert/ gustare care aduce la viata toata magia toamnei. Apropo, daca vrei sa iti prepari propriul amestec de condimente Pumpkin Spice, gasesti reteta chiar aici.
Dar, sa revenim la piureul de dovleac. Prin adaugarea sa in compozitia covrigilor, ofera aroma. Iar daca deserturile cu dovleac nu-s preferatele tale, eu zic ca iti vor placea acesti covrigi tocmai pentru ca gustul e destul de subtil. In plus, adauga umiditate aluatului, facandu-l mai moale si il ajuta sa nu se usuce in timpul coacerii, oferindu-le covrigilor o consistenta fina si pufoasa.
Bineinteles, nimic nu se compara cu nuanta frumoasa de galben-portocaliu, specifica toamnei, pe care o ofera dovleacul preparatelor. Astfel, covrigii nu sunt doar gustosi, ci si atractivi vizual.
Avatanjul e ca poti face piureul in avans, la inceputul toamnei, si sa folosesti exact cat ai nevoie. Afla mai multe despre cum poti pregati propriul piure de dovleac aici.
Ce este baia in apa cu bicarbonat si cum ajuta la obtinerea covrigilor pufosi
Un pas esential in prepararea acestor covrigi este baia in apa cu bicarbonat de sodiu, care le ofera acea crusta specifica covrigilor, dar si un strat suplimentar de aroma. In plus, aceasta baie ajuta la obtinerea acelei culori aurii perfecte dupa coacere. Nu omite acest pas daca vrei sa ai niste covrigi care nu doar ca arata spectaculos, dar au si o textura autentica.
Deci, practic, ce ai de facut? Trebuie sa scufunzi covrigii pentru cateva secunde in apa fierbinte in care s-a dizolvat bicarbonatul de sodiu. Recunosc, si mie imi era putin frica de acest pas, de teama sa nu stric forma covrigilor. Dar crede-ma, pare mai greu de facut decat este de fapt, asa ca nu lasa acest pas sa te descurajeze in prepararea covrigilor.
Aceasta baie in apa cu bicarbonat ajuta la obtinerea acelei culori aurii perfecte. Bicarbonatul ridica pH-ul aluatului, favorizand o reactie cunoscuta sub numele de reactie Maillard in timpul coacerii. Aceasta reactie este responsabila pentru rumenirea uniforma si atractiva a covrigilor, oferindu-le un aspect apetisant. Totodata, ajuta la crearea acestei cruste usor crocante, deoarece bicarbonatul incepe sa actioneze asupra suprafetei aluatului inainte de coacere, dand acea textura specifica si usor elastica.
Cum servim covrigii cu dovleac
Covrigii cu dovleac sunt deliciosi proaspat scosi din cuptor, dar daca vrei sa le adaugi un extra „wow”, ii poti tavali prin unt topit si zahar condimentat, pentru o textura crocanta la exterior. Desigur, poti sa-i servesti si cu diverse alte toppinguri:
- Pudrati cu zahar pudra pentru un finish simplu si elegant.
- Cu sos de caramel sau ciocolata pentru o doza suplimentara de dulceata.
- Unsi cu miere sau sirop de artar si optional, presarati cu susan, mac sau de ce nu, nuca macinata
Pentru un rasfat total, poti sa-i ungi cu putin unt si sa-i servesti cu o cana de ceai sau cafea. Daca vrei sa mergi si mai departe, incearca sa inmoi un covrig in sos de caramel – e o combinatie divina!
Covrigii cu dovleac, la fel de buni acum sau mai tarziu
Daca planuiesti sa-i servesti in ziua in care i-ai facut, poti sa-i lasi la temperatura camerei, acoperiti cu un prosop curat sau intr-un recipient etans, pentru a preveni uscarea. Bineinteles, sunt cei mai buni proaspat scosi din cuptor.
Daca nu planuiesti sa mananci covrigii imediat sau in aceeasi zi, recomand sa ii dai prin unt si zahar condimentat chiar inainte de servire. Reincalzeste-i putin inainte de a face acest pas. Acest lucru l-am experimentat pe propriul… covrig. 😆 Bineinteles ca nu am mancat imediat toti covrigii pe care ii vezi in fotografii, asa ca a doua zi deja zaharul era topit si aspectul nu era cel mai atragator. Dar erau, totusi, la fel de buni!
Desigur, covrigii cu dovleac pot fi congelati daca vrei sa-i pastrezi mai mult timp. Dupa ce s-au racit complet, pune-i in pungi de congelator si scoate cat de mult aer poti din ele. Cand vrei sa-i servesti, lasa-i sa se dezghete la temperatura camerei, apoi reincalzeste-i la cuptor pentru a le reda textura pufoasa. Ca si in cazul de mai sus, ii poti tavali prin unt si zahar condimentat dupa reincalzire, pentru a obtine cea mai buna textura.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de covrigi pufosi cu dovleac. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
De asemenea, s-ar putea sa iti placa si reteta de chifle adorabile in forma de dovleac. Sunt ideale pentru micul dejun, in sandwich-uri dulci sau sarate.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!
🍰 Chec cu dovleac si ciocolata
🍰 Babka cu ciocolata, dovleac si alune de padure
🍰 Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat
🍰 Placinta cu dovleac si lapte condensat
🍁 Mai multe retete de toamna →
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
240ml lapte | |
7g drojdie uscata | |
30g zahar brun | |
un praf de sare | |
115g piure de dovleac | |
0.25 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita amestec condimente Pumpkin Spice | |
480g faina | |
28g unt moale |
Extra
2 litri apa | |
50g bicarbonat de sodiu | |
100g unt topit | |
140g zahar | |
1 lingurita amestec condimente Pumpkin Spice |
Lasă un răspuns