Piure de dovleac pentru delicii de toamna
Fara doar si poate, toamna e anotimpul dovleacului! Te-ai gandit sa faci un chec aromat de toamna? Sau poate niste briose pufoase, clatite delicioase sau faimoasa placinta americana cu dovleac? Toate aceste delicii tomnatice au un element comun: piureul de dovleac.
De cativa ani, cum incepe toamna, am o regula: cumpar unul sau doi dovleci, ii transform rapid in piure, pe care il congelez in monoportii (citeste pana la final articolul pentru a afla mai multe). Astfel, de cate ori am in plan un desert cu dovleac, decongelez cat am nevoie, fara sa mai pierd atunci timp sa pregatesc piureul. Si crede-ma, la mine in bucatarie toamna miroase din plin a bunatati cu dovleac!
Cand abia incepusem aventura in lumea prajiturilor, voiam sa pregatesc, la randul meu, o prajitura ce continea piure de dovleac. Habar n-aveam cum se face, si, ca tot omul, am cautat pe Google cum se prepara piureul de dovleac. Si asa am dat peste un clip de la Teo’s Kitchen, care m-a ajutat mult la acea vreme. Inspirata, astfel, de acel moment, patru ani mai tarziu m-am gandit sa fac si eu o postare dedicata acestui ingredient de baza pentru retetele sezonului rece, ca poate ajut si eu, la randul meu, pe un incepator in bucatarie.
Ce fel de dovleac alegem pentru copt?
Cand vine vorba de dovleacul ideal pentru gatit, cele mai bune alegeri sunt dovleacul placintar sau butternut squash (mai lunguiet si cu coaja portocaliu deschis). Personal, il prefer pe cel din urma fiindca este dulce, are o textura cremoasa si nu este apos, ceea ce il face perfect pentru piureuri. In plus, pulpa lui e bogata si aromata, cu o nuanta frumoasa de portocaliu intens, oferind astfel o culoare deosebita si preparatelor tale. Desigur, poti folosi si alte varietati de dovleac, dar asigura-te ca alegi unul potrivit pentru gatit, nu unul decorativ.
Cum sa pregatesti rapid piure de dovleac
In primul rand, spalam bine dovleceii cu apa calduta. Apoi, taiem in jumatate pe lungime cu un cutit bine ascutit si, folosind o lingura, scobim semintele. Le poti pastra pentru a le praji mai tarziu, sunt delicioase ca gustare! Daca dovleacul e mai mare, eu il tai inca o data in doua, pentru a se coace mai usor si pentru a fi mai usor de curatat.
Asezam bucatile intr-o tava cu hartie de copt, cu partea taiata in sus. Optional, poti adauga condimente, sare sau putin ulei de masline (daca stii sigur ca urmeaza sa folosesti dovleacul pentru preparate sarate) sau zahar brun si scortisoara pentru retete dulci. Eu prefer sa nu adaug nimic, astfel piureul este o baza ideala pentru orice reteta cu dovleac, fie ea sarata sau dulce.
Ei, si acum e timpul sa faci o pauza. Pune tava in cuptorul preincalzit la 175°C si lasa dovleacul la copt timp de o ora. Cand e gata, se va inmuia – il poti verifica cu o furculita.
Lasa-l sa se raceasca bine, cat sa nu te frigi, apoi scobeste miezul dovleacului, indepartand coaja.
Pune dovleacul intr-un blender sau intr-un robot de bucatarie si mixeaza 1-2 minute.Vei obtine un piure fin, numai bun de utilizat in retetele tale preferate de toamna. Daca piureul tau e foarte dens, poti adauga putina apa pentru o textura mai cremoasa. Daca vrei sa ai o textura mai granulata, piseaza dovleacul cu o furculita.
Cum pastram piureul de dovleac?
Daca planuiesti sa il folosesti in urmatoarele doua saptamani, il poti pastra intr-un borcan de sticla inchis cu un capac ermetic.
Daca vrei sa te bucuri de el mai mult timp, poti sa-l congelezi in portii mici. Punem piureul de dovleac in forme de silicon (prefer varianta aceasta pentru ca se scot foarte usor), acoperim cu folie alimentara si dam la congelator pentru cateva ore, pana cand ingheata (ideal peste noapte). Transferam apoi piureul inghetat intr-o punga cu zip si tine din nou la congelator. Cand ai nevoie, doar scoti cantitatea dorita si o lasi sa se dezghete la temperatura camerei sau in frigider.
Ce poti face cu piureul de dovleac?
Abia acum incepe distractia! Piureul de dovleac este extrem de versatil si il poti folosi atat in preparate sarate, cat si dulci. Cum te-am obisnuit, pe blog gasesti majoritar deserturi, asa ca iata cateva retete cu dovleac pe care sa le incerci toamna aceasta!
Pumpkin Spice and Everything Nice!
Incepem cu o reteta de baza: siropul Pumpkin Spice pentru cafea, ceai sau prajituri. E aromat si cremos, potrivit pentru a-l pune peste pancakes, waffles, rulouri cu scortisoara, in blaturile pentru prajiturile de sezon. Si desigur, pentru a face propriul tau Pumpkin Spice Latte!
La placinte, inainte!
Cand vine vorba de placinte cu dovleac, ai de unde alege. Daca preferi ceva mai clasic, in care sa simti din plin gustul dovleacului, atunci placinta cu dovleac si lapte condensat e pentru tine! Iar pentru un rasfat decadent al iubitorilor de ciocolata, incearca placinta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat. O crusta bogata in cacao, gust de ciocolata neagra, umplutura de dovleac condimentat si sos de caramel sarat. Ambele sunt incredibile si merita incercate! Click pe imagini pentru a vedea reteta.
Dovleacul si ciocolata isi dau intalnire intr-un chec
Cu o textura moale si o savoare inconfundabila, checul cu dovleac si ciocolata este alegerea ideala pentru micul dejun in zilele reci de toamna.
Bunatati in forma de dovlecei
Ce poate fi mai adorabil decat prajiturile cu dovleac care au si forma de dovleac? Gasesti pe blog doua retete pe cat de delicioase, pe atat de dragalase.
Un fel de trufe, mini-dovlecii facuti din blat de tort cu dovleac si crema de branza iti vor indulci zilele de toamna. Textura densa se impleteste cu aroma condimentelor de sezon si a piurelui de dovleac copt, dar si cu gustul usor acrisor al cremei de branza. Desertul potrivit pentru Halloween (si nu numai!).
O alta reteta versatila, ce poate fi adaptate fie pentru pofta de dulce, fie pentru gustari sarate e reprezentata de chiflele cu dovleac. Pufoase si dragalase, cu piure de dovleac si condimente de sezon, aceste chifle intruchipeaza spiritul toamnei intr-o forma delicioasa, jucausa si super simpatica. In postare gasesti si idei de servire!
De cozonac cu dovleac ai auzit vreodata?
Aceasta babka umpluta cu ciocolata si alune de padure este perfecta pentru toamna, deoarece are in compozitia aluatului si dovleac. Si bineinteles, nu-i lipsesc nici mirodeniile de sezon, precum scortisoara si amestecul de condimente pumpkin spice. Si pentru un plus de aroma, dar si o textura mai umeda, scaldam babka intr-un sirop cu aroma tomnatica, pe baza de sirop de artar.
Indiferent cum alegi sa-l folosesti, piureul de dovleac copt este un ingredient pe e bine sa il ai la indemana in fiecare toamna. Ofera caldura, aroma si versatilitate preparatelor tale, fie ca le pregatesti pentru tine sau pentru a- servi pe cei dragi.
Deci, ce mai astepti? Porneste cuptorul si pregateste-te sa te bucuri de o explozie de arome de toamna!
Lasă un răspuns