Prajitura rasturnata cu prune, ciocolata si vin rosu

Toamna ne incanta mereu cu bogatia de arome si culori. Fie ca adunam fructe proaspete din piata sau savuram un pahar de vin rosu intr-o seara racoroasa, acest anotimp pe mine ma inspira mereu sa experimentez noi delicii in bucatarie. Iar ce poate fi mai potrivit decat o prajitura rasturnata cu prune, ciocolata si vin rosu? Este desertul perfect pentru a celebra toamna in toata splendoarea ei.

Aceasta prajitura nu doar ca se face foarte rapid, dar arata si intr-un mare fel. Astfel, e o idee minunata atunci cand ai musafiri si vrei sa ii impresionezi cu o prajitura de toamna absolut delicioasa ce imbina prune caramelizate cu un blat pufos de cacao, aromatizat cu vin rosu si condimente de sezon. Gustul este unul bogat, intens si extrem de aromat, in care dulcele fructelor se impleteste perfect cu ciocolata si notele usor picante ale vinului.

Prajitura intoasa cu prune, ciocolata si vin rosu

O prajitura cu prune mai speciala

Prunele sunt, fara indoiala, unele dintre cele mai iubite fructe ale toamnei, fiind momentul in care ele ating apogeul aromei lor. Zemoase si carnoase, au o dulceata naturala care se intensifica atunci cand sunt coapte bine. Iar gustul lor devine si mai profund cand sunt caramelizate sau folosite in deserturi calde, cum este prajitura rasturnata cu prune.

Prunele caramelizate aduc acel gust usor acrisor-dulceag, iar blatul de cacao, imbogatit cu vin rosu adauga o nota sofisticata si un contrast placut. Condimentele de sezon, precum scortisoara si anasonul, completeaza perfect desertul, oferind o caldura aparte fiecarui moment in care savurezi o felie. Desigur, te poti juca cu alegerea condimentelor, adaugand sau inlocuindu-le pe cele deja existente cu nucsoara, , cuisoare, ghimbir sau cardamom.

Vinul rosu joaca si el un rol esential in aceasta reteta, nu doar pentru aroma sa, ci si pentru textura. Fiind atat de important, cred ca merita un paragraf al sau, nu-i asa?

Reteta prajitura rasturnata cu prune, ciocolata si vin rosu

Ce fel de vin rosu folosim pentru prajitura rasturnata cu prune si ciocolata? Cu ce poate fi inlocuit?

Un vin sec sau demi-sec, cu arome fructate, este alegerea ideala. Nu ne dorim un vin dulce pentru ca, automat, va influenta si gustul prajiturii, care poate deveni si ea mult prea dulce. Asadar, un Cabernet Sauvignon sau Merlot sau umerg de minune.

Eu am folosit un vin Feteasca Neagra este si ea o alegere excelenta pentru acest desert! Acest vin rosu romanesc are arome intense de fructe coapte, in special prune uscate, mure si cirese negre, ceea ce il face perfect pentru a completa gustul prunelor caramelizate din prajitura ta rasturnata. Notele subtile de condimente, piper si lemn dulce din Feteasca Neagra se vor imbina armonios cu blatul de cacao si condimentele de toamna.

Desigur, prin coacere, mare parte din alcool se va evapora. Dar daca vrei totusi sa renunti complet la alcoolul din prajitura, exista mai multe optiuni delicioase pentru a inlocui vinul rosu. Desigur, gustul nu va fi acelasi, dar tot vei obtine o prajitura rasturnata cu prune delicioasa.

Poti folosi, de exemplu, sucuri de fructe – struguri, fructe de padure sau fructe rosii, rodie, merisoare. De asemenea, si ceaiurile sunt si ele un substituent pentru vinul rosu, cum ar fi cele de hibiscus sau fructe de padure.

Nu uita sa ajustezi si cantitatea de zahar si alte arome pentru a echilibra gustul in functie de ingredientul ales.

Totodata, poti inlocui vinul rosu cu cafea, care va adauga o nota usor amaruie si va completa aroma de ciocolata din blat.

Cum servim prajitura rasturnata cu prune?

Aceasta prajitura este delicioasa atat calda, cat si la temperatura camerei. Sugestia mea e sa o savurezi alaturi de o cupa de inghetata de vanilie sau frisca proaspata. Contrastul dintre prajitura calda si inghetata rece este pur si simplu divin!

Daca esti fanul gusturilor mai intense, poti presara deasupra nuci caramelizate sau un sos de ciocolata amaruie.

Prajitura de toamna cu prune si ciocolata

Cum pastram prajitura?

Prajitura rasturnata cu prune, ciocolata si vin rosu rezista foarte bine, iar pentru a te bucura de prospetimea si aromele ei cat mai mult timp, iata cateva sfaturi:

  • La temperatura camerei: Daca intentionezi sa o consumi in 1-2 zile, poti pastra prajitura la temperatura camerei, acoperita cu folie alimentara sau intr-un recipient inchis ermetic. Ai grija sa o feresti de umiditate sau de caldura excesiva.
  • La frigider: Pentru a prelungi durata de viata a prajiturii, o poti pastra in frigider. Va rezista proaspata timp de 4-5 zile. Tot in acest caz, este recomandat sa o acoperi fie cu folie alimentara, fie sa o depozitezi intr-un recipient etans, pentru a preveni uscarea.
  • Congelare: Daca vrei sa o pastrezi pentru o perioada mai lunga, prajitura poate fi congelata. Taie-o in felii si impacheteaza fiecare felie individual in folie alimentara, apoi aseaz-o intr-o punga sau un recipient pentru congelator. In acest mod, va rezista pana la 2-3 luni. Cand vrei sa o savurezi, las-o sa se dezghete la temperatura camerei. Incalzeste-o putin in cuptor sau la microunde pentru a-i readuce textura moale si pufoasa.

Inainte de servire, o poti reimprospata putin, incalzind-o usor in cuptor sau la microunde, mai ales daca adaugi inghetata alaturi.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de prajitura rasturnata cu prune, ciocolata si vin rosu. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Prajitura rasturnata cu ananas

🍰 Chec cu prune si miere, condimentat

🍰 Placinta cu mure si vin rosu

🍰 Pancakes cu cartof dulce si prune posate

🍰 Panna cotta cu ciocolata si rodie, desert de Halloween

🍁 Mai multe retete de toamna →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
2 oua
100g zahar
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
50ml ulei
100ml vin rosu
125g faina
50g cacao
1 lingurita praf de copt
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
0.5 lingurita scortisoara
1 lingurita anason
0.25 lingurita coaja de portocala
120ml lapte batut
Pentru prune caramelizate
40g unt
60g zahar brun
1 lingurita vin rosu
0.25 lingurita scortisoara
200g prune

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Tapetam cu unt o tava de 21 cm. Preincalzim cuptorul la 170 °C. Spalam prunele, le taiem in jumatate, apoi in feliute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Facem caramelul pentru prune, pe care le asezam in tava

Intr-o cratita adaugam untul, zaharul brun, vinul rosu si scortisoara. Dam pe foc mediu, amestecand constant pana cand untul se topeste si zaharul se dizolva.
Turnam caramelul in tava, apoi asezam circular feliutele de prune.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam ingredientele uscate pentru blat

Intr-un bol, cernem faina, pudra de cacao, apoi adaugam praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara, anasonul si coaja de portocala. Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Amestecam ingredientele lichide

Intr-un bol incapator batem cu mixerul ouale cu zaharul timp de 2-3 minute, pana devin spumoase si deschise la culoare. Adaugam apoi vanilia si treptat uleiul, apoi vinul rosu.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Alternam faina cu laptele batut

Incorporam treptat amestecul cu faina, alternand cu laptele batut. Daca nu ai lapte batut in casa, poti amesteca 120 ml de smantana lichida cu 2-3 linguri de zeama de lamaie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

La cuptor

Turnam compozitia obtinuta peste prunele din tava si dam la cuptor pentru aprox. 35 de minute. Poti verifica cu o scobitoare ca prajitura sa fie coapta in interior sau cu un termometru de bucatarie (trebuie sa aiba intre 96 si 98°C).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Intoarcem prajitura

Dupa ce s-a copt, lasam 15-20 de minute sa se raceasca. Daca e cazul, desprindem cu un cutit prajitura de peretii tavii. Daca prajitura s-a copt neuniform si are o denivelare mare deasupra, iti sugerez sa o indrepti cu un cutit, altfel s-ar putea ca dupa ce o intorci, sa se lase si sa se rupa.
Acoperim tava cu un platou intins si intoarcem prajitura cu o miscare ferma - atentie mare sa nu te frigi!
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Poti inlocui vinul rosu cu suc de struguri sau alte fructe (fructe de padure, cirese, merisoare etc.)
Condimentele poti fi adaptate dupa gust - poti folosi si nucsoara, cuisoare, ghimbir, cardamom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *