Prajitura invizibila cu mere

40 min.

foarte usor

Ce poate fi mai placut intr-o zi de toamna decat un desert aromat care sa aduca in bucataria ta parfumul merelor coapte? Prajitura invizibila cu mere este alegerea perfecta pentru aceasta perioada a anului! Se face extrem de usor si rapid, dar ceea ce o face cu adevarat speciala este aspectul ei – feliile subtiri de mar sunt aproape „invizibile” in aluatul umed si cremos, oferindu-i un farmec aparte.

Aroma merelor coapte impletite cu scortisoara, combinate cu simplitatea si rapiditatea cu care se pregateste, fac din prajitura invizibila un desert ideal pentru toamna. Este usor de preparat, nu ai nevoie de ingrediente complicate, iar rezultatul final este pur si simplu divin. Fie ca o savurezi langa o cana de ceai sau cafea, sau o servesti la o masa cu prietenii, acest desert va aduce cu siguranta un zambet pe buzele tuturor!

Prajitura invizibila cu mere

De ce se numeste prajitura invizibila cu mere?

N-a furat-o nimeni din farfurie, nici nu e vorba despre vreo vraja care o face invizibila. 🤭 Se pare ca exista doua motive, destul de asemanatoare totusi, pentru denumirea de „prajitura invizibila”. Primul este legat de feliile foarte subtiri de mar, care dupa coacere devin aproape imposibil de distins in aluat, creand un efect vizual interesant si delicat. Practic, feliile de mar „dispar” in aluat, dar ofera o textura si un gust incredibile. Al doilea motiv are legatura cu faptul ca aluatul nu este foarte vizibil, si mai mult, este cremos, nu aluatul clasic de prajitura la care te astepti.

Oricum ar fi, straturile fine de mar se imbina cu aluatul asemanator celui de clafoutis, transformand fiecare muscatura intr-o explozie de gusturi dulci, fructate si usor cremoase.

Prajitura invizibila cu mere

Felii cat mai subtiri de mar – ingredientul vedeta

Felierea subtire a merelor este cheia acestei retete, iar pentru asta poti folosi o mandolina pentru fructe si legume. Aceasta metoda te va ajuta sa obtii felii uniforme si subtiri, care se vor combina perfect cu aluatul. Daca nu ai o mandolina, poti folosi un cutit bine ascutit, insa ai nevoie de un pic mai multa rabdare. Feliarea precisa este ceea ce face prajitura atat de interesanta, atat la gust, cat si la aspect!

Pentru a obtine cea mai buna prajitura invizibila, este important sa alegi soiurile de mere potrivite. Cele mai recomandate sunt merele care nu sunt foarte moi, ci mai degraba crocante, cum ar fi Pink Lady, Golden Delicious sau Jonagold. Acestea se comporta excelent la copt, aducand un echilibru perfect intre dulceata si aciditate, dar si o textura care nu se sfarama complet in timpul coacerii.

Sfaturi pentru o prajitura invizibila cu mere de nota 10!

  • Foloseste ingrediente la temperatura camerei.
  • Asigura-te ca tai felile de mar cat mai subtire posibil – cu cat feliile sunt mai fine, cu atat prajitura va fi mai cremoasa si delicioasa.
  • Lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a o taia. Aluatul are nevoie de timp pentru a se stabiliza si pentru a se imbina perfect cu merele. Recomand chiar sa o lasi la frigider pentru cateva ore.
  • Nu omite praful de copt – acesta va oferi aluatului un pic de lejeritate, desi nu se va umfla foarte mult, prajitura fiind oricum una umeda.
  • Pentru a duce aceasta prajitura la un alt nivel, o poti pudra cu zahar pudra pentru un aspect elegant si un plus de dulceata. Daca vrei ceva si mai fancy, poti adauga un sos de caramel sarat – combinatia dintre merele coapte si caramelul sarat este pur si simplu irezistibila! Iar pentru cei care iubesc inghetata, o cupa de inghetata de vanilie alaturi de o felie de prajitura invizibila cu mere va fi un adevarat rasfat.
Prajitura invizibila cu mere

Cum pastram prajitura invizibila cu mere?

Fiind o prajitura umeda, se poate strica destul de repede. Asa ca iti recomand sa o pastrezi la frigider, acoperita cu folie alimentara sau intr-un recipient ermetic. In acest fel, prajitura se va mentine proaspata timp de aproximativ o saptamana. Fiind o prajitura umeda, chiar va deveni mai aromata dupa ce sta putin la rece.

Daca vrei sa o servesti calduta, poti incalzi usor feliile in cuptorul cu microunde sau in cuptorul obisnuit. In felul acesta, vei reimprospata textura si aroma.

Prajitura invizibila cu mere poate fi congelata pentru mai multa vreme (pana la 2-3 luni). Inainte de a o pune la congelator, asigura-te ca o tai in felii, iar fiecare felie sa fie infasurata in folie alimentara, apoi depozitata intr-o punga de congelare. Pentru a o consuma, las-o sa se decongeleze la frigider peste noapte si apoi incalzeste-o usor, daca doresti.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Tarta cu pere si rubarba

🍰 Prajitura rasturnata cu prune, ciocolata si vin rosu

🍰 Prajitura cu gris si lapte Galatopita

🍰 Gogosi la cuptor cu cidru de mere si scortisoara

🍰 Pancakes la tava (clatite americane)

🍁  Mai multe retete de toamna →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
3 oua
85g zahar
110g faina
0.5 lingurita praf de copt
0.5 lingurita scortisoara
un praf de sare
140g lapte
30g unt topit
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
550g mere
30g fulgi de migdale

Pasii necesari

1.

Amestecam ingredientele pentru blat

Intr-un bol incapator, amestecam ouale cu zaharul. Adaugam faina cernuta, praful de copt, sarea si scortisoara, apoi laptele vanilia si untul topit.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Pregatim merele

Curatam merele de coaja, scoatem semintele si le taiem in sferturi. Apoi, folosind o mandolina pentru legume/fructe, taiem felii cat mai subtiri (sau poti folosi un cutit foarte bine ascutit).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam merele in aluat

Incorporam merele in compozitia pentru blat, astfel incat sa fie acoperite toate feliile. Amesteca usor cu o spatula, avand grija sa nu le sfarami.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Asezam in tava

Ungem o tava de chec cu unt si turnam compozitia cu mere, avand grija sa "nivelam" astfel incat sa fie toate merele asezate uniform. Turnam deasupra restul compozitiei lichide ramase in bol, decoram cu felii extra de mar si optional, presaram fulgi de migdale - vor adauga atat gust, cat si textura.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dam la cuptor

Dam prajitura la cuptorul preincalzit la 165°C pentru aprox. 60 de minute. Lasa prajitura sa se racoreasca bine inainte de a o felia, altfel feliile nu vor fi prea atragatoare (eu am tinut-o la frigider peste noapte),
Inainte de servire, poti presara zahar pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Poti folosi si o cantitate mai mare de mere daca vrei ca prajitura sa fie mai bogata (pana la 1 kg).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *