Crumble cu prune si nuci

30 minute

foarte usor

4 portii

Toamna e anotimpul perfect pentru deserturi cozy, care iti incalzesc sufletul, iar crumble-ul cu prune si nuci este o alegere ideala. Acest desert se pregateste foarte usor, iar gustul sau delicios te cucereste instant. Gandeste-te la el ca o imbinare perfecta intre dulceata naturala a prunelor coapte si zemoase si textura crocanta a nucilor. Iar daca-l servesti fierbinte, alaturi de o cupa de inghetata de vanilie, vei experimenta o combinatie irezistibila intre cald si rece, crocant si cremos.

Daca esti in cautarea unui desert care sa te scoata din impas atunci cand ai pofta de ceva dulce sau cand ai musafiri neasteptati, crumble-ul cu prune si nuci este exact ce trebuie. Nu doar ca e simplu de preparat, dar ingredientele sunt accesibile si se regasesc din plin in acest sezon. In cateva minute, ai totul pregatit pentru a-l da la cuptor, iar aroma ce se raspandeste in bucatarie in timp ce se coace te va transpune instantaneu intr-o poveste de toamna. Iar cand sosesc musafirii, cu siguranta te vor intreba Ce miroase atat de bine?. ☺️

Prunele si nucile aduc gustul toamnei in farfurie

Nimic nu spune „toamna” mai bine decat un crumble cu prune si nuci, aromatizat cu scortisoara. Fiecare lingura e ca o bucatica din acest anotimp – fructe de sezon, arome calde si o textura care te invita la relaxare. Acest desert este ideal pentru serile racoroase de toamna, cand vrei sa te rasfeti cu ceva simplu, urmarind serialul preferat sau citind o carte buna. Iar daca adaugi si o cupa de inghetata de vanilie, transformi totul intr-o adevarata experienta culinara.

Prunele sunt ingredientul principal, aducand savoarea fructata si usor acrisoara, perfecta pentru echilibrarea dulceata aluatului crumble. Alege prune coapte, dar ferme, pentru ca textura sa fie perfecta. Soiurile de prune Stanley sau Bistrita sunt excelente pentru acest desert datorita pulpei lor dense, care nu se descompune complet la copt si pastreaza o consistenta placuta.

Nucile aduc acel contrast crocant de care orice crumble are nevoie. Eu am folosit pentru compozitia de crumble atat nuci macinate, cat si tocate, pentru mai multa textura. Odata coapte, nucile vor avea o aroma mult mai bogata, iar in combinatie cu prunele va iesi un desert de vis, parfumat cu aroma toamnei.

Crumble – un desert britanic cu traditie

Crumble-ul este un desert cu o istorie relativ recenta, dar originile sale sunt legate de perioadele dificile din istoria Marii Britanii, mai exact din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Prima reteta de crumble a aparut in jurul anilor 1940, cand rationalizarea alimentelor si lipsa ingredientelor traditionale, cum ar fi faina si untul, i-au determinat pe britanici sa gaseasca alternative mai simple si mai economice pentru deserturile clasice.
Placintele, care erau foarte populare, necesitau o cantitate considerabila de unt, faina si zahar pentru aluat, ingrediente care erau rationalizate. Asa a aparut crumble-ul – o varianta simplificata de placinta, cu un strat crocant deasupra fructelor coapte, facut din ingrediente putine, uneori combinate si cu fulgi de ovaz pentru un plus de textura.

De-a lungul timpului, crumble-ul a capatat diverse variante, dar esenta sa a ramas aceeasi: fructe coapte si un aluat simplu, sfaramicios, pe baza de faina, unt si zahar (uneori si ovaz), care devine crocant la copt. Printre cele mai populare retete de crumble se numara cele cu mere, afine (sau alte fructe de padure), prune sau piersici.

Cum servim si cum pastram crumble-ul cu prune si nuci

Pentru a savura crumble-ul la adevarata sa valoare, serveste-l cand e inca fierbinte, cu o cupa de inghetata de vanilie. Contrastul dintre crumble-ul cald si inghetata rece este de vis! Iar daca vrei sa duci experienta la nivelul urmator, poti adauga si un praf de scortisoara deasupra, sos de caramel sau frisca.

Crumble-ul se pastreaza foarte bine, mai ales daca vrei sa te bucuri de el si in zilele urmatoare. Iti recomand sa il pastrezi la frigider, acoperit cu folie alimentara sau intr-un recipient cu capac. Isi va pastra prospetimea timp de 3-4 zile. Cand vrei sa-l servesti din nou, il poti reincalzi usor in cuptor sau la microunde.

Daca ai facut o cantitate mai mare sau vrei sa-l pastrezi pentru altadata, crumble-ul se poate congela fara probleme. Pune-l intr-un recipient potrivit pentru congelator si va rezista bine pana la 3 luni. Pentru a-l reincalzi, il poti scoate din congelator si il poti lasa la temperatura camerei cateva ore, apoi il incalzesti la cuptor pentru a reveni la textura crocanta.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de crumble cu prune si nuci. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Prajitura rasturnata cu prune, ciocolata si vin rosu

🍰 Pancakes cu cartof dulce si prune posate

🍰 Briose cu cirese, ciocolata si crumble

🍰 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz

🍰 Briose cu pere si fistic, aromate si pufoase

🍁 Mai multe retete de toamna →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
360g prune taiate in sferturi
50g faina
40g nuci macinate
20g nuci tocate
30g fulgi fini de ovaz
30g zahar brun cantitatea poate sa difere in functie si de cat de dulci sunt prunele
0.5 lingurita scortisoara
0.5 lingurita nucsoara
un praf de sare
50g unt poti folosi si unt vegan

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Ungem cu unt o tava micuta sau forme individuale pentru mini-tarte. Eu am folosit o tava de 18x13 cm.
Preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Punem prunele in tava

Spalam si taiem in sferturi prunele, apoi le adaugam in tava. Lasam deoparte cat facem crumble-ul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam ingredientele pentru crumble si presaram peste prune

Intr-un bol adaugam faina cernuta, nucile macinate si tocate, fulgii de ovaz, zaharul, scortisoara, nucsoara si sarea. Adaugam untul rece, taiat cubulete (poti folosi si unt vegan) si framantam usor un aluat sfaramicios.
Presaram crumble-ul peste prune.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Dam la cuptor

Dam la cuptor pentru aprox. 30 de minute.
Servim cald, cu o cupa de inghetata de vanilie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Recomand sa folosesti niste prune cat mai zemoase.
Poti inlocui untul cu unt vegan pentru un desert de post/vegan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *