Crumble cu prune si nuci
Toamna e anotimpul perfect pentru deserturi cozy, care iti incalzesc sufletul, iar crumble-ul cu prune si nuci este o alegere ideala. Acest desert se pregateste foarte usor, iar gustul sau delicios te cucereste instant. Gandeste-te la el ca o imbinare perfecta intre dulceata naturala a prunelor coapte si zemoase si textura crocanta a nucilor. Iar daca-l servesti fierbinte, alaturi de o cupa de inghetata de vanilie, vei experimenta o combinatie irezistibila intre cald si rece, crocant si cremos.
Daca esti in cautarea unui desert care sa te scoata din impas atunci cand ai pofta de ceva dulce sau cand ai musafiri neasteptati, crumble-ul cu prune si nuci este exact ce trebuie. Nu doar ca e simplu de preparat, dar ingredientele sunt accesibile si se regasesc din plin in acest sezon. In cateva minute, ai totul pregatit pentru a-l da la cuptor, iar aroma ce se raspandeste in bucatarie in timp ce se coace te va transpune instantaneu intr-o poveste de toamna. Iar cand sosesc musafirii, cu siguranta te vor intreba Ce miroase atat de bine?. ☺️
Prunele si nucile aduc gustul toamnei in farfurie
Nimic nu spune „toamna” mai bine decat un crumble cu prune si nuci, aromatizat cu scortisoara. Fiecare lingura e ca o bucatica din acest anotimp – fructe de sezon, arome calde si o textura care te invita la relaxare. Acest desert este ideal pentru serile racoroase de toamna, cand vrei sa te rasfeti cu ceva simplu, urmarind serialul preferat sau citind o carte buna. Iar daca adaugi si o cupa de inghetata de vanilie, transformi totul intr-o adevarata experienta culinara.
Prunele sunt ingredientul principal, aducand savoarea fructata si usor acrisoara, perfecta pentru echilibrarea dulceata aluatului crumble. Alege prune coapte, dar ferme, pentru ca textura sa fie perfecta. Soiurile de prune Stanley sau Bistrita sunt excelente pentru acest desert datorita pulpei lor dense, care nu se descompune complet la copt si pastreaza o consistenta placuta.
Nucile aduc acel contrast crocant de care orice crumble are nevoie. Eu am folosit pentru compozitia de crumble atat nuci macinate, cat si tocate, pentru mai multa textura. Odata coapte, nucile vor avea o aroma mult mai bogata, iar in combinatie cu prunele va iesi un desert de vis, parfumat cu aroma toamnei.
Crumble – un desert britanic cu traditie
Crumble-ul este un desert cu o istorie relativ recenta, dar originile sale sunt legate de perioadele dificile din istoria Marii Britanii, mai exact din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Prima reteta de crumble a aparut in jurul anilor 1940, cand rationalizarea alimentelor si lipsa ingredientelor traditionale, cum ar fi faina si untul, i-au determinat pe britanici sa gaseasca alternative mai simple si mai economice pentru deserturile clasice.
Placintele, care erau foarte populare, necesitau o cantitate considerabila de unt, faina si zahar pentru aluat, ingrediente care erau rationalizate. Asa a aparut crumble-ul – o varianta simplificata de placinta, cu un strat crocant deasupra fructelor coapte, facut din ingrediente putine, uneori combinate si cu fulgi de ovaz pentru un plus de textura.
De-a lungul timpului, crumble-ul a capatat diverse variante, dar esenta sa a ramas aceeasi: fructe coapte si un aluat simplu, sfaramicios, pe baza de faina, unt si zahar (uneori si ovaz), care devine crocant la copt. Printre cele mai populare retete de crumble se numara cele cu mere, afine (sau alte fructe de padure), prune sau piersici.
Cum servim si cum pastram crumble-ul cu prune si nuci
Pentru a savura crumble-ul la adevarata sa valoare, serveste-l cand e inca fierbinte, cu o cupa de inghetata de vanilie. Contrastul dintre crumble-ul cald si inghetata rece este de vis! Iar daca vrei sa duci experienta la nivelul urmator, poti adauga si un praf de scortisoara deasupra, sos de caramel sau frisca.
Crumble-ul se pastreaza foarte bine, mai ales daca vrei sa te bucuri de el si in zilele urmatoare. Iti recomand sa il pastrezi la frigider, acoperit cu folie alimentara sau intr-un recipient cu capac. Isi va pastra prospetimea timp de 3-4 zile. Cand vrei sa-l servesti din nou, il poti reincalzi usor in cuptor sau la microunde.
Daca ai facut o cantitate mai mare sau vrei sa-l pastrezi pentru altadata, crumble-ul se poate congela fara probleme. Pune-l intr-un recipient potrivit pentru congelator si va rezista bine pana la 3 luni. Pentru a-l reincalzi, il poti scoate din congelator si il poti lasa la temperatura camerei cateva ore, apoi il incalzesti la cuptor pentru a reveni la textura crocanta.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de crumble cu prune si nuci. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!
🍰 Prajitura rasturnata cu prune, ciocolata si vin rosu
🍰 Pancakes cu cartof dulce si prune posate
🍰 Briose cu cirese, ciocolata si crumble
🍰 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz
🍰 Briose cu pere si fistic, aromate si pufoase
🍁 Mai multe retete de toamna →
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
360g prune taiate in sferturi | |
50g faina | |
40g nuci macinate | |
20g nuci tocate | |
30g fulgi fini de ovaz | |
30g zahar brun cantitatea poate sa difere in functie si de cat de dulci sunt prunele | |
0.5 lingurita scortisoara | |
0.5 lingurita nucsoara | |
un praf de sare | |
50g unt poti folosi si unt vegan |
Lasă un răspuns