Tort cu pere, cacao si caramel
Se apropie o aniversare, o petrecere sau sarbatoresti un eveniment important? Sau poate pur si simplu vrei sa ii rasfeti pe cei dragi cu ceva bun? Iti propun o delicioasa reteta de tort de casa, usor de facut, cu o combinatie irezistibila de arome. Vedeta de azi este un tort cu blaturi de cacao, mousse de pere si bucatele de pere rumenite in scortisoara, la care adaugam si o insertie cremoasa de caramel sarat. Este pur si simplu de vis!
Gandeste-te la acest tort ca la o combinatie perfecta intre textura catifelata a mousse-ului de pere, blatul moale si pufos cu gust puternic de cacao si explozia de arome din perele rumenite cu scortisoara si sosul de caramel. Este genul de desert care te va face sa te simti ca un maestru cofetar, chiar daca nu esti un expert in bucatarie. E adevarat, la o prima vedere, s-ar putea sa ti se para complicata reteta, dar crede-ma, cu putina rabdare si dragoste, vei putea crea acest tort impresionant chiar la tine acasa.
Eu am pregatit acest tort de ziua bunicii mele. Pentru ca am vrut sa imbin toate gusturile musafirilor, mi-am dorit ca tortul sa contina si bogatia ciocolatei, dar sa fie si fresh si light. Pentru ca dupa o masa imbelsugata la bunica, cu greu mai intra si desertul. Insa a fost exact ce trebuie! Iar ziua bunicii fiind toamna, am adus si aromele si ingredientele de sezon in tortul facut cu multa dragoste pentru o bunica speciala.
Asigura-te ca ai toate ustensilele necesare pentru a coace blaturile
Pentru aceasta reteta, iti recomand sa folosesti un inel de tort din otel inoxidabil. Cu el vei taia si vei aranja blaturile, oferind tortului tau forma finala. Opteaza pentru un inel inalt – unul cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm va functiona minunat pentru tine.
Totodata, nu trebuie sa-ti lipseasca folia de acetat, care poate fi inlocuita cu hartie de copt sau folie alimentara. Ele au rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si mousse pe peretii inelului. Si astfel, vei reusi sa creezi o capodopera fara batai de cap.
Ei bine, dupa ce toate elementele tortului sunt gata, vine momentul „taie si aranjeaza”. Vom folosi inelul mentionat anterior pentru a taia in mod egal blaturile. Deoarece vor fi taiate, blaturile ar trebui sa aiba un diametru ceva mai mare decat inelul. Spre exemplu, poti opta pentru 3 tavi de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 22 cm. Poti folosi si o singura tava sau doua, obtinand astfel un blat mai inalt, pe care il vei taia in doua. Indiferent de metoda aleasa, important este sa obtii in final 3 blaturi si sa nu uiti sa tapetezi bine tavile cu unt, pentru a nu se lipi.
Desigur, poti face tortul si fara acest inel – renunta la taierea blaturilor (dar ai grija sa fie toate de aceeasi dimensiune). Asambleaza tortul intr-o tava cu pereti detasabili, tapetata cu folie alimentara.
Aromele toamnei intr-un tort cu pere, cacao si caramel
🍫Blaturi cu cacao
Textura aerata si pufoasa a blaturilor de cacao le face sa se topeasca in gura. Fiind atat de moi, trebuie sa lucrezi cu grija cu ele pentru a evita ruperea lor. Le poti pastra in frigider pana la momentul asamblarii. De asemenea, mi se pare ca nu au neaparat nevoie de insiropare. Totusi, daca tu esti fan al deserturilor insiropate, atunci iti las separat si o reteta de sirop ce va potenta si gustul final al tortului.
- 100 ml cafea
- 100 ml apa
- 2 linguri de zahar
- o lingurita scortisoara
Lasa-le pe foc sa fiarba pana se dizolva zaharul, apoi, cu un penson, insiropeaza fiecare blat. Ideal ar fi sa existe un contrast termic intre blaturi si sirop: sirop fierbinte – blaturi reci.
🍐 Mousse de pere
Mousse-ul de pere este ca o imbratisare calda din partea naturii, un deliciu care te invaluie intr-o textura catifelata si gust fructat. Este o explozie de prospetime si dulceata care completeaza perfect intensitatea blaturilor cu cacao.
Cu fiecare lingura de mousse de pere, vei simti parfumul perelor tomnatice. Textura sa este atat de fina si cremoasa incat se topeste delicat in gura, lasand in urma un gust dulce si usor condimentat. Perele aduc o nota subtila de scortisoara si vanilie, creand o armonie de arome care te va cuceri instant.
Si pentru ca vrem ca aroma sa fie si mai puternica, dar si pentru ca imi place sa am mai multe texturi in deserturi, vom insera in tort si bucatele de pere rumenite cu scortisoara.
Iti recomand sa folosesti niste pere cat mai aromate, precum sortimentele Abate Fetel, Williams sau Conference.
Cand aroma perelor se intalneste cu sosul de caramel sarat, povestea devine si mai frumoasa.
🍯 Sos de caramel sarat
Caramelul sarat adauga un element surprinzator si echilibrat la intregul tort.
Acest sos de caramel, cu o nota fina de sarea de mare, aduce o bogatie de aroma cu accente usor sarate, care se impletesc armonios cu dulceata si prospetimea perelelor. Este un dans delicat intre gusturile dulce si sarat.
Sosul de caramel sarat completeaza mousse-ul de pere si blaturile de cacao intr-un mod care te va face sa te intrebi cum au putut doua elemente atat de diferite sa se potriveasca atat de bine impreuna. Este echilibrul perfect intre aromele dulci si sarate, oferindu-ti o experienta culinara cu adevarat memorabila. Cu fiecare muscatura, vei fi fermecat de acest trio deosebit de gustos. O combinatie absolut irezistibila!
Cat timp ai nevoie pentru a pregati acest tort de casa cu pere?
Hai sa fim sinceri, acest tort este senzational, dar pentru ca implica atat de multe elemente minunate, s-ar putea sa necesite ceva timp pentru a-l pregati in intregime. As sugera sa-ti rezervi doua zile pentru a-l crea, astfel incat sa te poti bucura pe deplin de el in a treia zi. Iata cum iti poti organiza programul:
1⃣ Prima zi: Coace blaturile, pregateste sosul de caramel.
2⃣ A doua zi: Decupeaza blaturile si le insiropezi (daca doresti), pregateste mousse-ul de pere, asambleaza tortul si pune-l la rece. Tortul ar trebui sa stea la rece cel putin 6 ore, dar ar fi ideal sa-l lasi peste noapte. Cu cat sta mai mult, cu atat mai bine.
3⃣ A treia zi: Decoreaza si… acum este momentul sa te rasplatesti pe deplin, gustand fiecare strat si savurand fiecare aroma.
Desigur, poti sa-l asamblezi, sa-l decorezi si sa-l servesti in aceeasi zi, daca nu ai atat de mult timp la dispozitie. Totusi, lasa-l sa stea la rece cat mai mult inainte de a-l decora si servi (cel putin 6-8 ore).
Eu zic ca fiecare secunda investita in aceasta capodopera dulce merita pe deplin!
Cum pastram tortul cu pere cu cacao si caramel?
Pastreaza-l intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.
Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu pere, cacao si caramel. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog, s-ar putea sa fie pe gustul tau:
🍰 Briose cu pere si fistic, aromate si pufoase
🍰 Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat
🍰 Tort cu banane, caramel si mascarpone
🍰 Briose cu ciocolata si caramel sarat
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
8 oua | |
160g zahar | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita extract / esenta de cafea optional | |
120g faina | |
40g cacao | |
1 lingurita scortisoara | |
un praf de sare | |
1 lingurita praf de copt | |
30g ulei |
Mousse de pere + caramel sarat
MOUSSE DE PERE |
|
4 foi de gelatina | |
400g pere | |
2 linguri zahar brun | |
2 linguri zeama de lamaie | |
1 lingurita scortisoara | |
250g mascarpone | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
200g smantana lichida | |
60g zahar | |
75g ciocolata alba | |
CARAMEL |
|
100g zahar | |
100 g smantana lichida | |
53 g unt | |
0.5 lingurita sare de mare optional |
Lasă un răspuns