Tort cu pere, cacao si caramel

2 ore +

usor

8 portii

Se apropie o aniversare, o petrecere sau sarbatoresti un eveniment important? Sau poate pur si simplu vrei sa ii rasfeti pe cei dragi cu ceva bun? Iti propun o delicioasa reteta de tort de casa, usor de facut, cu o combinatie irezistibila de arome. Vedeta de azi este un tort cu blaturi de cacao, mousse de pere si bucatele de pere rumenite in scortisoara, la care adaugam si o insertie cremoasa de caramel sarat. Este pur si simplu de vis!

Gandeste-te la acest tort ca la o combinatie perfecta intre textura catifelata a mousse-ului de pere, blatul moale si pufos cu gust puternic de cacao si explozia de arome din perele rumenite cu scortisoara si sosul de caramel. Este genul de desert care te va face sa te simti ca un maestru cofetar, chiar daca nu esti un expert in bucatarie. E adevarat, la o prima vedere, s-ar putea sa ti se para complicata reteta, dar crede-ma, cu putina rabdare si dragoste, vei putea crea acest tort impresionant chiar la tine acasa.

Eu am pregatit acest tort de ziua bunicii mele. Pentru ca am vrut sa imbin toate gusturile musafirilor, mi-am dorit ca tortul sa contina si bogatia ciocolatei, dar sa fie si fresh si light. Pentru ca dupa o masa imbelsugata la bunica, cu greu mai intra si desertul. Insa a fost exact ce trebuie! Iar ziua bunicii fiind toamna, am adus si aromele si ingredientele de sezon in tortul facut cu multa dragoste pentru o bunica speciala.

Asigura-te ca ai toate ustensilele necesare pentru a coace blaturile

Pentru aceasta reteta, iti recomand sa folosesti un inel de tort din otel inoxidabil. Cu el vei taia si vei aranja blaturile, oferind tortului tau forma finala. Opteaza pentru un inel inalt – unul cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm va functiona minunat pentru tine.

Totodata, nu trebuie sa-ti lipseasca folia de acetat, care poate fi inlocuita cu hartie de copt sau folie alimentara. Ele au rolul de a preveni lipirea straturilor de blat si mousse pe peretii inelului. Si astfel, vei reusi sa creezi o capodopera fara batai de cap.

Ei bine, dupa ce toate elementele tortului sunt gata, vine momentul „taie si aranjeaza”. Vom folosi inelul mentionat anterior pentru a taia in mod egal blaturile. Deoarece vor fi taiate, blaturile ar trebui sa aiba un diametru ceva mai mare decat inelul. Spre exemplu, poti opta pentru 3 tavi de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 22 cm. Poti folosi si o singura tava sau doua, obtinand astfel un blat mai inalt, pe care il vei taia in doua. Indiferent de metoda aleasa, important este sa obtii in final 3 blaturi si sa nu uiti sa tapetezi bine tavile cu unt, pentru a nu se lipi.

Desigur, poti face tortul si fara acest inel – renunta la taierea blaturilor (dar ai grija sa fie toate de aceeasi dimensiune). Asambleaza tortul intr-o tava cu pereti detasabili, tapetata cu folie alimentara.

Aromele toamnei intr-un tort cu pere, cacao si caramel

🍫Blaturi cu cacao

Textura aerata si pufoasa a blaturilor de cacao le face sa se topeasca in gura. Fiind atat de moi, trebuie sa lucrezi cu grija cu ele pentru a evita ruperea lor. Le poti pastra in frigider pana la momentul asamblarii. De asemenea, mi se pare ca nu au neaparat nevoie de insiropare. Totusi, daca tu esti fan al deserturilor insiropate, atunci iti las separat si o reteta de sirop ce va potenta si gustul final al tortului.

  • 100 ml cafea
  • 100 ml apa
  • 2 linguri de zahar
  • o lingurita scortisoara

Lasa-le pe foc sa fiarba pana se dizolva zaharul, apoi, cu un penson, insiropeaza fiecare blat. Ideal ar fi sa existe un contrast termic intre blaturi si sirop: sirop fierbinte – blaturi reci.

🍐 Mousse de pere

Mousse-ul de pere este ca o imbratisare calda din partea naturii, un deliciu care te invaluie intr-o textura catifelata si gust fructat. Este o explozie de prospetime si dulceata care completeaza perfect intensitatea blaturilor cu cacao.

Cu fiecare lingura de mousse de pere, vei simti parfumul perelor tomnatice. Textura sa este atat de fina si cremoasa incat se topeste delicat in gura, lasand in urma un gust dulce si usor condimentat. Perele aduc o nota subtila de scortisoara si vanilie, creand o armonie de arome care te va cuceri instant.

Si pentru ca vrem ca aroma sa fie si mai puternica, dar si pentru ca imi place sa am mai multe texturi in deserturi, vom insera in tort si bucatele de pere rumenite cu scortisoara.

Iti recomand sa folosesti niste pere cat mai aromate, precum sortimentele Abate Fetel, Williams sau Conference.

Cand aroma perelor se intalneste cu sosul de caramel sarat, povestea devine si mai frumoasa.

🍯 Sos de caramel sarat

Caramelul sarat adauga un element surprinzator si echilibrat la intregul tort.

Acest sos de caramel, cu o nota fina de sarea de mare, aduce o bogatie de aroma cu accente usor sarate, care se impletesc armonios cu dulceata si prospetimea perelelor. Este un dans delicat intre gusturile dulce si sarat.

Sosul de caramel sarat completeaza mousse-ul de pere si blaturile de cacao intr-un mod care te va face sa te intrebi cum au putut doua elemente atat de diferite sa se potriveasca atat de bine impreuna. Este echilibrul perfect intre aromele dulci si sarate, oferindu-ti o experienta culinara cu adevarat memorabila. Cu fiecare muscatura, vei fi fermecat de acest trio deosebit de gustos. O combinatie absolut irezistibila!

Cat timp ai nevoie pentru a pregati acest tort de casa cu pere?

Hai sa fim sinceri, acest tort este senzational, dar pentru ca implica atat de multe elemente minunate, s-ar putea sa necesite ceva timp pentru a-l pregati in intregime. As sugera sa-ti rezervi doua zile pentru a-l crea, astfel incat sa te poti bucura pe deplin de el in a treia zi. Iata cum iti poti organiza programul:

1⃣ Prima zi: Coace blaturile, pregateste sosul de caramel.

2⃣ A doua zi: Decupeaza blaturile si le insiropezi (daca doresti), pregateste mousse-ul de pere, asambleaza tortul si pune-l la rece. Tortul ar trebui sa stea la rece cel putin 6 ore, dar ar fi ideal sa-l lasi peste noapte. Cu cat sta mai mult, cu atat mai bine.

3⃣ A treia zi: Decoreaza si… acum este momentul sa te rasplatesti pe deplin, gustand fiecare strat si savurand fiecare aroma.

Desigur, poti sa-l asamblezi, sa-l decorezi si sa-l servesti in aceeasi zi, daca nu ai atat de mult timp la dispozitie. Totusi, lasa-l sa stea la rece cat mai mult inainte de a-l decora si servi (cel putin 6-8 ore).

Eu zic ca fiecare secunda investita in aceasta capodopera dulce merita pe deplin!

Cum pastram tortul cu pere cu cacao si caramel?

Pastreaza-l intr-un recipient inchis (o cutie cu capac speciala pentru tort ar fi ideala), la frigider, si consuma-l in maximum 3-4 zile.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu pere, cacao si caramel. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog, s-ar putea sa fie pe gustul tau:

🍰 Tarta cu pere si rubarba

🍰 Briose cu pere si fistic, aromate si pufoase

🍰 Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat

🍰 Tort cu banane, caramel si mascarpone

🍰 Briose cu ciocolata si caramel sarat

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
8 oua
160g zahar
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita extract / esenta de cafea optional
120g faina
40g cacao
1 lingurita scortisoara
un praf de sare
1 lingurita praf de copt
30g ulei
Mousse de pere + caramel sarat

MOUSSE DE PERE

4 foi de gelatina
400g pere
2 linguri zahar brun
2 linguri zeama de lamaie
1 lingurita scortisoara
250g mascarpone
1 lingurita extract / esenta de vanilie
200g smantana lichida
60g zahar
75g ciocolata alba

CARAMEL

100g zahar
100 g smantana lichida
53 g unt
0.5 lingurita sare de mare optional

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare pentru blat

In primul rand, pentru acest tip de tort vei avea nevoie de un inel pentru tort, din inox, cat mai inalt (am folosit cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm) si de folie de acetat. Dupa coacere, blaturile vor fi taiate cu acel cerc, de aceea trebuie sa aiba un diametru mai mare. Eu am folosit 3 tavi de tort de 22 cm. Asadar, in functie de preferinte, tapeteaza cu unt sau cu hartie de copt tava/tavile alese. Nu uita sa scoti toate ingredientele de la frigider si sa le lasi la temperatura camerei!
Preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol cernem faina, pudra de cacao, apoi adaugam scortisoara, praful de copt si sarea. Amestecam si lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Separam ouale

Batem albusurile cu 100 g zahar pana cand se formeaza spuma.
Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar) amestecam galbenusurile cu restul de zahar (60 g) pana se deschid la culoare si devin usor spumoase. Adaugam extractul de vanilie si optional, cel de cafea si treptat, uleiul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Restul ingredientelor

Cu o spatula si miscari de jos in sus, amestecam albusurile in galbenusuri.
Incorporam apoi amestecul cu faina, folosind aceleasi miscari.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

La cuptor

Turnam compozitia in 3 tavi (am folosit cu diametrul de 22 cm) si dam la cuptorul preincalzit la 170°C pentru 25-30 de minute (verificam cu scobitoarea daca s-a copt). Daca nu ai atatea tavi, poti coace si pe rand cate un blat sau sa folosesti o tava foarte inalta si sa tai apoi 3 blaturi de tort.
Lasam sa se raceasca bine pe un grilaj de racire si daca nu folosim atunci, invelim in folie alimentara.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Caramel

Poti face si sosul de caramel in avans, mai ales ca si acesta trebuie sa se raceasca foarte bine inainte de a-l pune in tort. Punem frisca la incalzit, pe foc mic. Topim zaharul pana se caramelizeaza. Frisca incalzita (neaparat!) o turnam peste zaharul topit, amestecand continuu. Mai lasam 1-2 minute sa fiarba, apoi luam de pe foc, lasam putin la racit (dar nu prea mult) si incorporam untul taiat cubulete.
Turnam intr-un borcanel de sticla si lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi il depozitam in frigider. Sosul de caramel poate fi facut in avans, deoarece rezista bine la frigider timp de 3 saptamani.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Mousse de pere + insertie de pere

Acest pas trebuie sa il facem inainte de a asambla tortul. Din cantitatea totala de pere vom face si mousse-ul, dar vom pastra cateva bucatele pentru a le insera in tort. Asadar, curatam perele de coaja si le taiem cubulete. Le punem intr-o tigaie impreuna cu 2 linguri de zahar brun, 2 linguri zeama de lamaie si o lingurita de scortisoara. Dam pe foc mediu, amestecand din cand in cand, pana cand amestecul fierbe si perele incep sa se inmoaie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Topim ciocolata si hidratam gelatina

Cat perele stau pe foc, topim ciocolata alba (la bain marie sau la microunde). De asemenea, punem foile de gelatina intr-un bol cu apa rece si lasam 5-10 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Piure de pere

Punem 120 g de pere intr-un blender pentru a obtine un piure. Cat piureul este cald (dar nu fierbinte) stoarcem de apa foile de gelatina si le incorporam in piure.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Mascarpone + frisca

Intr-un bol incapator batem putin cu mixerul branza mascarpone si adaugam vanilia. Apoi, incorporam ciocolata alba topita si piureul de pere.
Separat, batem smantana lichida cu zaharul. Cu o spatula, incorporam frisca in amestecul cu mascarpone, folosind miscari de jos in sus. Transferam compozitia intr-un pos.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
11.

Asamblam tortul

Taiem blaturile tortului cu inelul din inox. Asezam inelul pe un suport pentru tort (sau o farfurie) si tapetam peretii acestuia cu folie de acetat.
Asezam primul blat (optional, poate fi insiropat), apoi, cu ajutorul unui pos, punem un strat de mousse de pere. Cu o lingurita, punem din loc in loc bucatele de pere rumenite la tigaie si tot cu un pos, sosul de caramel. Repetam procesul. La final, intindem crema si deasupra (in functie de cat ti-a ramas, nu trebuie sa fie neaparat un strat gros). Dam la frigider peste noapte sau cel putin 6-8 ore. Dupa ce s-a racit, indepartam inelul si folia de acetat si decoram dupa bunul plac.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Daca vrei sa insiropezi blaturile, poti folosi un sirop facut din 100 ml cafea, 100 ml apa, 2 linguri de zahar si o lingurita scortisoara. Lasa-le pe foc sa fiarba pana se dizolva zaharul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *