Briose de Halloween cu ciocolata si caramel sarat

2 ore

usor

14 briose

Fie ca sarbatoresti sau nu Halloween-ul, nu strica sa te rasfeti cu ceva dulce si bun.

Aceste briose de Halloween nu doar ca sunt infricosator de delicioase, dar te si vrajesc cu dragalasenia lor.

Recunosc, mie imi place aceasta sarbatoare, dar partea mai draguta a ei. Dovleci, vrajitoare, fantomite, vampirei, toate sa fie simpatice, nu de groaza. Eu si sotul meu avem o traditie pe care o respectam cu strictete in fiecare an: sculptam dovleci, ii aprindem, apoi stingem toate luminile si urmarim un film tematic. Bineinteles, dulciurile si rontaielile nu lipsesc din peisaj. Iar anul acesta, ne bucuram de aceste briose de Halloween vrajitoresti.

Aceasta reteta de briose de Halloween este destul de rapida, insa decorul (palariile) va necesita un pic de rabdare si indemanare.

Briosele au un blat pufos de ciocolata, iar in centru vom descoperi o umplutura de caramel sarat. Pentru ca vraji-cupcakes-urile sa aiba si un mot, am folosit un frosting cu crema de branza. Dar hey, vorbim de Halloween si de lucruri spooky, asa ca hai sa aducem un pic de culoare! Pentru caramel am ales verde (ca o mazga 😄), iar pentru glazura, mov. Nu stiu voi, dar eu asociez mereu vrajitoarele cu o paleta cromatica formata din mov, negru si portocaliu. Si pentru ca merita sa fie niste vraji-cupcakes fabuloase, am pudrat si niste sclipici argintiu.

Blat pufos + caramel sarat+ glazura= 🧁❤️

Eu folosesc aceeasi reteta atunci cand pregatesc briose cu ciocolata. Si intotdeauna ies perfect! Avand bicarbonat, praf de copt si lapte batut, nici nu au cum sa nu iasa super pufoase. Aceeasi reteta de briose am folosit si in cazul acestor cupcakes cu ciocolata, dar si pentru cupcakes-urile cu menta si cafea.

Caramelul sarat este o minunatie care se face foarte rapid, iar sansele sa dai gres sunt aproape inexistente. Pe Youtube gasesti o multime de clipuri in care poti vedea mai bine pasii, pe mine m-a ajutat acesta foarte mult. De ce ai nevoie? Zahar, apa, frisca lichida (minimum 35% grasime) si unt, cele din urma la temperatura camerei.

Ai rabdare sa se raceasca bine caramelul inainte de a umple briosele. Vei constata ca imediat ce opresti focul, el este inca foarte curgator, dar se intareste pe masura ce se raceste. Daca totusi vrei sa aiba o consistenta mai solida, mai lasa-l pe foc inca 1-2 minute, amestecand continuu. Daca din contra, a iesit prea solid, pune-l din nou pe foc si adauga inca putina frisca lichida sau apa. Cand am gustat primul cupcake, mi s-a parut foarte interesant ca blatul a absorbit o parte din umplutura, rezultand o textura umeda, delicioasa si foarte aromata.

briose cu ciocolata briose de halloween

Glazura cu crema de branza este una dintre preferatele mele si o folosesc foarte des, inclusiv in cazul acestro briose de Halloween. Mi se pare divina combinatia dintre aceasta si caramel! Ai nevoie doar de cateva ingrediente – crema de branza, unt, zahar pudra si extract / esenta de vanilie. Le batem toate cu mixerul si gata, putem orna briosele!

Vraji-cupcakes fermecate

Ei, si acum sa vorbim despre decor. Bineinteles, tu poti folosi ce ai prin casa. De asemenea, in perioada Halloween-ului, gasesti prin magazine multe dulciuri tematice pe care le poti folosi pentru a decora briosele. Anul trecut, spre exemplu, eu am facut niste briose de Halloween cu ciocolata si portocale, pe care le-am decorat cu biscuiti Oreo.

De data aceasta, m-a chinuit talentul si am realizat, din pasta de zahar, niste palarii de vraijitoare. Si, ca sa aiba si mai multa personalitate, am pus si niste ochisori din zahar (pe care i-am gasit in Selgros). Iti las mai jos si un mic tutorial, sa vezi cum am facut palariile.

PS: Nu e obligatoriu sa folosesti zahar pudra cand „sculptezi” palariile. Pasta de zahar este sensibila la umiditate si devine lipicioasa, iar zaharul pudra te ajuta sa o modelezi mai usor. Eu, avand mai mereu mainile transpirante, am fost nevoita sa folosesc din plin!

briose halloween

Cum pastram briosele?

Iti recomand sa pastrezi briosele intr-un recipient inchis, la frigider. Inainte de servire, lasa-le cateva minute la temperatura camerei. Consuma-le in maximum 5 zile.

retete de halloween briose de halloween

Abia astept sa vad creatiile tale! Daca incerci reteta, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

🔮 Happy Halloween! 🎃

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
140g faina
65g cacao
0.5 lingurita bicarbonat
1 lingurita praf de copt
un praf de sare
1 lingurita scortisoara
125ml ulei
100g zahar
3 oua
1 lingurita extract / esenta vanilie
225ml lapte batut
Sos de caramel sarat + frosting cu crema de branza

SOS DE CARAMEL SARAT

150g zahar
30ml apa
120ml frisca lichida
1 lingurita sare sau dupa gust
35g unt

FROSTING CU CREMA DE BRANZA

200g crema de branza
115g unt la temperatura camerei
100g zahar pudra
1 lingurita extract / esenta de vanilie
colorant alimentar

Pasii necesari

1.

Pregatim blatul pentru briose

Intr-un bol, amestecam ingredientele uscate: faina, cacao, praf de copt, bicarbonat, sare, scortisoara. Intr-un alt bol incapator batem cu mixerul uleiul, zaharul, ouale, extractul de vanilie. Adaugam amestecul de ingrediente uscate, alternand cu laptele batut (o parte din cantitatea de faina, o parte din cea de lapte batut si tot asa).
Turnam in forme (sa fie pline cam pe jumatate) si lasam la cuptorul preincalzit la 175°C aproximativ 15 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Caramelul sarat

Adaugam zaharul si apa intr-o cratita si punem la foc mediu. Nu amestecam. Folosind un tel, ne asiguram ca tot zaharul e umezit. Cu un penson umezim peretii cratitei pentru a nu se forma cristale, care mai apoi se vor arde. Lasam sa clocoteasca pana cand capata nuanta bruna. Putem invarti din cand in cand cratita cu amestecul din interior, dar fara a amesteca cu telul.
Cand e gata, oprim focul si turnam frisca lichida, care neaparat sa fie la temperatura camerei. Amestecam viguros si in continuu. Adaugam sarea - de preferat ar fi sa adaugi treptat, cate putin, si sa gusti pana obtii gustul dorit. La final, incorporam untul la temperatura camerei, taiat cubulete. Mai punem pe foc inca 2-3 minute, amestecand constant. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei si apoi dam la frigider. Odata racit, caramelul se va mai intari. Daca totusi ti se pare ca e prea curgator, mai lasa-l pe foc 1-2 minute si nu uita sa amesteci. Daca e prea solid, mai adauga frisca lichida.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Frosting-ul cu crema de branza

Batem untul la temperatura camerei. Adaugam crema de branza, zaharul pudra si vanilia si mixam pana se omogenizeaza. La final, adaugam colorant alimentar pana obtinem nuanta dorita. Daca glazura e prea curgatoare, pune-o putin in frigider. Daca e prea solida, adauga cate o lingura de lapte sau frisca lichida.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Asamblam cupcakes-urile

Dupa ce s-au racit bine-bine, gaurim cupcakes-urile in mijloc si folosim ca umplutura caramelul sarat, pe care il putem pune cu un pos.
Venim apoi cu glazura. Eu am folosit pos si duiul de ornare 2D de la Wilton. Acoperim cupcakes-urile cu frostingul cu crema de branza si decoram dupa preferinte. Eu am facut din pasta de zahar niste palarii de vrajitoare si am adaugat ochisori de zahar.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *