Chec aperitiv cu sunca si cascaval

40 min. + coacere

foarte usor

1 chec

Ai ramas cu bucatele de sunca, branza sau cascaval si nu stii ce sa faci cu ele? Transforma-le intr-un chec aperitiv cu sunca si cascaval – simplu de pregatit, ideal pentru micul dejun, pachetelul de scoala, job sau o cina usoara. Daca iti plac retetele care se fac usor si te lasa sa improvizezi cu ce ingrediente ai prin frigider, atunci acest chec aperitiv e pentru tine!

Checul aperitiv cu sunca si cascaval imi aminteste de zilele de sarbatoare din copilarie, cand bucataria mirosea a branza topita si sunca rumenita. Era nelipsit de la aniversari si mese in familie, iar acum il redescopar ca solutie practica si delicioasa pentru zilele in care vreau ceva rapid, gustos si anti-risipa.

Chec aperitiv cu sunca si cascaval

O reteta cu gust de amintiri, ce combate risipa alimentara

Tin minte ca, in copilarie, nu era aniversare la care sa lipseasca pe masa checul aperitiv. Si pentru ca vremurile s-au schimbat, dar pofta ramane aceeasi, l-am readus in actualitate cu o abordare moderna, ce combate risipa alimentara.

Ce-mi place la acest chec aperitiv cu sunca si cascaval este versatilitatea lui. Il poti face oricand, dar e cu atat mai potrivit dupa Sarbatori, cand raman in frigider resturi din preparate si branzeturi. In loc sa arunci bucatele de branza ramase, sunca nefolosita sau legume pe care nu apuci sa le incluzi in alte retete, le transformi intr-o gustare delicioasa, perfecta pentru toata familia.

In plus, se face extrem de usor – trebuie doar sa amesteci ingredientele, sa torni totul intr-o tava si sa dai la cuptor. Fara framantat, fara dospit, fara batai de cap.

Reteta Chec aperitiv cu sunca si cascaval

Chec aperitiv cu sunca, cascaval… si altele. Ce mai poti folosi pentru aceasta reteta

Pe langa ingredientele de baza – oua, lapte, ulei, faina si praf de copt – eu am adaugat:

  • cateva feliute de sunca, salam Victoria si cubulete de piept de pui afumat
  • o bucata de cascaval cheddar pe care am ras-o si am incorporat-o in compozitie, dar am presarat si deasupra checului. Poti folosi orice fel de cascaval, chiar si resturi combinate.
  • branza cu mucegai. Poti folosi Roquefort, Gorgonzola, Neufchatel, Brie sau Camembert. Poate fi inlocuita cu mozzarella.
  • crema de branza cu verdeata care mai ramasese intr-o cutiuta. Daca nu ai, o poti inlocui cu 1-2 linguri de iaurt grecesc mai gras, o lingura de smantana sau chiar mai mult cascaval ras. Nu va fi identic, dar va iesi la fel de bun!

Partea frumoasa e ca poti improviza. Iata alte cateva sugestii de ingrediente care merg de minune:

🧀 Branzeturi: mozzarella, telemea (bine scursa, pentru un gust mai sarat), branza de capra (pentru un plus de aroma), emmental sau gouda.

🥓 Mezeluri: bacon rumenit, salam, carnaciori uscati sau cabanos, prosciutto tocat grosier

🫑 Legume: ardei gras (rosu sau galben, taiat cubulete), masline feliate, porumb, cubulete de dovlecel, broccoli taiat marunt si oparit, ciuperci trase rapid la tigaie (pentru a nu lasa apa), spanac sau kale sotat, praz, ceapa verde

🧅 Accente aromate: ceapa rosie sau alba calita, usturoi copt si zdrobit, rosii deshidratate, fulgi de chili (pentru o nota picanta), verdeturi: patrunjel, marar, chives, cimbru proaspat, seminte de susan sau mac pentru presarat deasupra

Chec aperitiv cu sunca si cascaval

Cum pastram checul aperitiv

Dupa ce s-a racit complet, poti pastra checul in frigider, intr-o caserola inchisa ermetic, pana la 3-4 zile. E bun si rece, dar daca vrei sa-i readuci farmecul de proaspat copt, incalzeste-l cateva minute in cuptor sau in air fryer. Se reimprospateaza imediat!

Checul aperitiv cu sunca si cascaval poate fi congelat cu succes! E chiar o idee excelenta daca vrei sa ai o gustare la indemana pentru mai tarziu. Lasa-l sa se raceasca complet dupa coacere, si taie-l in felii, ca sa poti scoate din congelator doar cate ai nevoie. Infasoara feliile individual in folie alimentara sau hartie de copt Pune-le apoi intr-o punga sau o caserola etansa. Il poti consuma fara probleme in decurs de 2 luni. Pentru a-l decongela, pune felia in cuptor (sau air fryer) la 160°C, 10-15 minute. Sau lasa-l la temperatura camerei 1-2 ore si apoi incalzeste-l usor in cuptor sau tigaie antiaderenta.

Asadar, data viitoare cand te uiti in frigider si nu stii ce sa faci cu resturile de branza sau mezeluri, gandeste-te la acest chec aperitiv cu sunca si cascaval. Se face usor, e gustos, versatil si perfect pentru orice moment al zilei. Incearca-l si spune-mi cum ti-a iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu placinta facuta de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🥨 Tarta cu dovlecei zucchini

🥨 Placinta cu spanac

🥨 Antreuri cu mamaliga, crema de branza si somon

🥨 Mini-pizza in forma de inima

🥨 Placinta cu telemea, rosii uscate si foi de placinta

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
3 oua
un praf de sare
piper sau alte condimente, dupa gust
100ml lapte
50ml ulei
150g faina
10g praf de copt
100g sunca sau alte mezeluri taiate marunt
70g branza eu am folosit branza cu mucegai, poate fi orice fel de branza moale
70g cheddar sau cascaval ras
40g crema de branza

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Tapetam cu unt o tava de chec. Taiem marunt ingredientele din chec (sunca, branzeturi etc.). Preincalzim cuptorul la 175°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Oua + condimente + lapte + ulei

Intr-un bol batem ouale cu sarea, piperul sau alte condimente dorite. Adaugam laptele si uleiul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Faina + praf de copt

Incorporam faina cernuta si praful de copt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Toppings

Adaugam sunca, branzeturile, crema de branza si orice alte ingrediente pe care le doresti - masline, ardei, ceapa verde, rosii deshidratate etc.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Turnam in tava, dam la cuptor

Turnam intr-o tava de chec, nivelam si optional, presaram deasupra cheddar ras si seminte.
Dam la cuptor pentru 40-45 de minute. Checul e copt daca il testam cu scobitoarea si aceasta iese curata sau daca temperatura la interior e intre 92 si 95°C (foloseste un termometru de bucatarie). Lasam sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a felia.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

Idei de toppings: ardei gras (rosu sau galben, taiat cubulete), porumb, ciuperci trase la tigaie, praz, masline feliate, rosii deshidratate, ceapa verde, cubulete de dovlecel sau spanac tocat, resturi de carnati, cabanos sau bacon
Crema de branza poate fi inlocuita cu iaurt grecesc, smantana (aceeasi cantitate) sau mai mult cascaval ras (30-35 g).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *