Chec aperitiv cu sunca si cascaval
Ai ramas cu bucatele de sunca, branza sau cascaval si nu stii ce sa faci cu ele? Transforma-le intr-un chec aperitiv cu sunca si cascaval – simplu de pregatit, ideal pentru micul dejun, pachetelul de scoala, job sau o cina usoara. Daca iti plac retetele care se fac usor si te lasa sa improvizezi cu ce ingrediente ai prin frigider, atunci acest chec aperitiv e pentru tine!
Checul aperitiv cu sunca si cascaval imi aminteste de zilele de sarbatoare din copilarie, cand bucataria mirosea a branza topita si sunca rumenita. Era nelipsit de la aniversari si mese in familie, iar acum il redescopar ca solutie practica si delicioasa pentru zilele in care vreau ceva rapid, gustos si anti-risipa.

O reteta cu gust de amintiri, ce combate risipa alimentara
Tin minte ca, in copilarie, nu era aniversare la care sa lipseasca pe masa checul aperitiv. Si pentru ca vremurile s-au schimbat, dar pofta ramane aceeasi, l-am readus in actualitate cu o abordare moderna, ce combate risipa alimentara.
Ce-mi place la acest chec aperitiv cu sunca si cascaval este versatilitatea lui. Il poti face oricand, dar e cu atat mai potrivit dupa Sarbatori, cand raman in frigider resturi din preparate si branzeturi. In loc sa arunci bucatele de branza ramase, sunca nefolosita sau legume pe care nu apuci sa le incluzi in alte retete, le transformi intr-o gustare delicioasa, perfecta pentru toata familia.
In plus, se face extrem de usor – trebuie doar sa amesteci ingredientele, sa torni totul intr-o tava si sa dai la cuptor. Fara framantat, fara dospit, fara batai de cap.

Chec aperitiv cu sunca, cascaval… si altele. Ce mai poti folosi pentru aceasta reteta
Pe langa ingredientele de baza – oua, lapte, ulei, faina si praf de copt – eu am adaugat:
- cateva feliute de sunca, salam Victoria si cubulete de piept de pui afumat
- o bucata de cascaval cheddar pe care am ras-o si am incorporat-o in compozitie, dar am presarat si deasupra checului. Poti folosi orice fel de cascaval, chiar si resturi combinate.
- branza cu mucegai. Poti folosi Roquefort, Gorgonzola, Neufchatel, Brie sau Camembert. Poate fi inlocuita cu mozzarella.
- crema de branza cu verdeata care mai ramasese intr-o cutiuta. Daca nu ai, o poti inlocui cu 1-2 linguri de iaurt grecesc mai gras, o lingura de smantana sau chiar mai mult cascaval ras. Nu va fi identic, dar va iesi la fel de bun!
Partea frumoasa e ca poti improviza. Iata alte cateva sugestii de ingrediente care merg de minune:
🧀 Branzeturi: mozzarella, telemea (bine scursa, pentru un gust mai sarat), branza de capra (pentru un plus de aroma), emmental sau gouda.
🥓 Mezeluri: bacon rumenit, salam, carnaciori uscati sau cabanos, prosciutto tocat grosier
🫑 Legume: ardei gras (rosu sau galben, taiat cubulete), masline feliate, porumb, cubulete de dovlecel, broccoli taiat marunt si oparit, ciuperci trase rapid la tigaie (pentru a nu lasa apa), spanac sau kale sotat, praz, ceapa verde
🧅 Accente aromate: ceapa rosie sau alba calita, usturoi copt si zdrobit, rosii deshidratate, fulgi de chili (pentru o nota picanta), verdeturi: patrunjel, marar, chives, cimbru proaspat, seminte de susan sau mac pentru presarat deasupra

Cum pastram checul aperitiv
Dupa ce s-a racit complet, poti pastra checul in frigider, intr-o caserola inchisa ermetic, pana la 3-4 zile. E bun si rece, dar daca vrei sa-i readuci farmecul de proaspat copt, incalzeste-l cateva minute in cuptor sau in air fryer. Se reimprospateaza imediat!
Checul aperitiv cu sunca si cascaval poate fi congelat cu succes! E chiar o idee excelenta daca vrei sa ai o gustare la indemana pentru mai tarziu. Lasa-l sa se raceasca complet dupa coacere, si taie-l in felii, ca sa poti scoate din congelator doar cate ai nevoie. Infasoara feliile individual in folie alimentara sau hartie de copt Pune-le apoi intr-o punga sau o caserola etansa. Il poti consuma fara probleme in decurs de 2 luni. Pentru a-l decongela, pune felia in cuptor (sau air fryer) la 160°C, 10-15 minute. Sau lasa-l la temperatura camerei 1-2 ore si apoi incalzeste-l usor in cuptor sau tigaie antiaderenta.

Asadar, data viitoare cand te uiti in frigider si nu stii ce sa faci cu resturile de branza sau mezeluri, gandeste-te la acest chec aperitiv cu sunca si cascaval. Se face usor, e gustos, versatil si perfect pentru orice moment al zilei. Incearca-l si spune-mi cum ti-a iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu placinta facuta de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…
🥨 Antreuri cu mamaliga, crema de branza si somon
🥨 Mini-pizza in forma de inima
🥨 Placinta cu telemea, rosii uscate si foi de placinta
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
3 oua | |
un praf de sare | |
piper sau alte condimente, dupa gust | |
100ml lapte | |
50ml ulei | |
150g faina | |
10g praf de copt | |
100g sunca sau alte mezeluri taiate marunt | |
70g branza eu am folosit branza cu mucegai, poate fi orice fel de branza moale | |
70g cheddar sau cascaval ras | |
40g crema de branza |
Lasă un răspuns