Placinta cu telemea, rosii uscate si foi de placinta

30 de minute + timp pentru copt

usor

8 portii

Sigur stii momentele alea in care te uiti in frigider si te intrebi „Ce mai gatesc azi?”. Fix asa a inceput si povestea acestei placinte cu telemea si rosii deshidratate. Aveam o bucata de telemea care statea sa expire, un borcan de rosii deshidratate deja deschis si, evident, un pachet de foi de placinta in congelator – pentru ca le am mereu acolo, gata sa salveze situatia. Asa a luat nastere o placinta crocanta, delicioasa si incredibil de usor de facut.

Placinta asta e o idee geniala pentru zilele cand vrei ceva bun, satios si usor de facut. Poate fi servita la micul dejun, un pranz rapid, cina sau chiar ca gustare. Si mai are un mare avantaj: o poti lua cu tine la job sau la scoala, fiind la fel de buna atat rece, cat si calda. Rezista bine cateva zile, asa ca poti face o tava intreaga si sa ai ceva bun la indemana pentru mai multe mese.

Dimineata, o poti manca simpla, cu un iaurt langa si o cafea. La pranz, merge perfect alaturi de o salata proaspata, cu rucola si rosii cherry. Seara, e solutia ideala cand vrei ceva rapid, satios si in acelasi timp light, fara sa stai prea mult in bucatarie. Iar daca ai musafiri pe nepregatite, taie placinta in bucatele mici si serveste-o pe post de aperitiv – garantat va disparea rapid de pe farfurie!

De ce foi de placinta?

Daca in mod normal te-ai fi gandit la un aluat clasic de tarta, trebuie sa-ti spun ca foile de placinta sunt un truc grozav. Nu doar ca fac placinta mai crocanta si mai usoara, dar iti scurteaza si timpul de preparare. Nu mai trebuie sa framanti un aluat, sa il lasi la frigider, sa-l intinzi… Trebuie doar sa nu uiti sa scoti foile din congelator! Dupa decongelare, le-ai uns cu unt sau ulei, le-ai asezat frumos si gata, esti deja la jumatatea drumului spre o placinta geniala.

Sunt extrem de versatile – poate de aceea am mereu grija sa am in congelator un pachet, nu se stie niciodata cand am nevoie. Poti face atat gustari sarate, dupa cum bine vezi, dar si deserturi. Trebuie neaparat sa incerci placinta cu foi si lapte condensat sau varianta de vara, placinta cu piersici si lavanda. Sunt la fel de simple si la fel de irezistibile!

Rosiile deshidratate – un ingredient mic, dar cu impact mare in reteta de placinta cu telemea si foi

Mi se pare ca rosiile deshidratate sunt unul dintre acele ingrediente care adauga un plus de savoare oricarei retete. Au o aroma intensa, usor dulceaga si usor acrisoara, care se potriveste de minune cu telemeaua sarata. Gustul lor e mai puternic decat cel al rosiilor proaspete, iar textura lor usor elastica adauga un contrast placut in placinta. Eu prefer sa folosesc rosii deshidratate in ulei, pentru ca sunt mai moi si mai aromate, dar poti folosi si varianta simpla, uscata. Doar ca ar fi bine sa le hidratezi in apa calduta pentru cateva minute inainte de a le adauga in compozitie. Acest lucru le face mai moi si mai usor de integrat in preparate, mai ales atunci cand nu sunt conservate in ulei. In plus, hidratarea ajuta la echilibrarea texturii, astfel incat sa nu ramana prea tari in preparatul final.

Combinatia dintre telemea si rosii deshidratate e un clasic – ai contrastul perfect intre sarat si dulce-acrisor, intre cremos si usor chewy. Iar daca mai adaugi si putin oregano sau busuioc uscat, parca ai in farfurie un coltisor de vacanta in Grecia sau Italia!

Cum poti personaliza reteta?

Placinta asta este o baza excelenta pe care o poti adapta dupa gust. Daca nu ai telemea, poti folosi feta sau chiar cascaval ras sau mozzarella. Nu-ti plac rosiile deshidratate? Inlocuieste-le cu masline tocate sau cu ceapa calita. Poti adauga si verdeturi proaspete (marar, patrunjel, busuioc), seminte de chimen sau susan pentru un plus de aroma sau chiar putina nucsoara in umplutura. Iar daca vrei sa o faci mai bogata, poti pune si cateva bucatele de bacon rumenit.

Cum o pastrezi?

Placinta cu telemea se pastreaza foarte bine la frigider, intr-un recipient inchis, timp de 3-4 zile. Daca vrei sa o reincalzesti, cel mai bine e sa o pui cateva minute in cuptor sau in AirFryer, la 170°C – astfel isi pastreaza textura crocanta. In cuptorul cu microunde se va inmuia putin, dar gustul ramane la fel de bun.

Daca nu ai incercat pana acum o placinta cu telemea, rosii deshidratate si foi de placinta, e momentul sa o faci! Se pregateste rapid, e delicioasa si te scoate din impas cand nu stii ce sa mai gatesti. Asa ca… spor la bucatarit si sa-mi spui cum ti-a iesit! Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog. Cred ca s-ar putea sa iti placa si…

🍰 Prajitura cu lapte condensat si foi de placinta

🍰 Prajitura cu piersici, foi de placinta si lavanda

🥨 Aperitive cu branza si dulceata de rosii

🥨 Tarta cu dovlecei zucchini

🥨 Saratele fragede cu branza cheddar

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
1 pachet foi de placinta 400 g
50g unt topit sau ulei de masline
250g telemea
4 oua
200ml smantana lichida
50ml lapte
80g rosii deshidratate
1 lingurita oregano / busuioc

Pasii necesari

1.

Adaugam foile de placinta in tava

Preincalzim cuptorul la 170oC. Ungem o tava rotunda cu unt topit sau ulei de masline (am folosit una de 25 cm).
Asezam la baza tavei doua foi de placinta, unse fiecare cu unt, si incretim marginile. Intindem pe rand cate o foaie de placinta pe masa. Restul le acoperim cu un prosop curat si umezit, pentru a preveni uscarea lor. Ungem fiecare foaie cu unt topit si o plisam ca pe un evantai. Rulam astfel incat sa formam un melcisor, pe care il asezam in centrul tavii. Celelalte foi plisate le vom aseza in jurul melcisorului, pana ajungem la marginile tavii. Foile nu trebuie sa fie foarte strans plisate si nici nu trebuie sa le ingramadesti in tava.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Dam la cuptor

Ungem si deasupra foile cu unt/ulei si dam la cuptor 10 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Pregatim umplutura

Maruntim telemeaua si o amestecam intr-un bol cu ouale batute, smantana lichida, laptele si rosiile deshidratate tocate. Adaugam busuioc, oregano sau alte condimente, dupa preferinte. Nu am adaugat sare pentru ca placinta, avand deja telemea si rosii deshidratate, e destul de sarata.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Turnam compozitia peste foi

Dupa ce scoatem foile din cuptor, turnam cu grija compozitia cu telemea peste ele. Daca ti se pare ca nu mai ai loc in vas, mai asteapta cateva minute: foile vor absorbi treptat din lichid si poti completa dupa.
Optional, poti presara deasupra alte bucatele de rosii deshidratate tocate.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Coacem placinta

Dam placinta la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute, pana cand se rumeneste.
Lasam placinta sa se raceasca putin inainte de servire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *