Fursecuri cu merisoare, coaja de portocala si ciocolata

1 ora +

usor

aprox. 40 de fursecuri

Fursecurile sunt printre cele mai indragite deserturi ale iernii. Se fac repede, umplu casa cu miros de sarbatoare si sunt perfecte de impartit cu cei dragi. Iar daca si tu esti in cautarea unei retete care sa fie simpla, festiva si plina de aroma, aceste fursecuri cu merisoare, portocala si ciocolata sunt exact ceea ce ai nevoie.

Fragede, aromate si colorate, mi se par fursecurile perfecte pentru perioada Sarbatorilor. Combinatia dintre merisoarele deshidratate dulci-acrisoare, coaja de portocala aromata si glazura fina de ciocolata te duce instant cu gandul la Craciun, la seri linistite, cu luminitele din brad aprinse si miros de citrice in casa.

Platou cu fursecuri cu merisoare, coaja de portocala si ciocolata, proaspat scoase din cuptor, fragede si parfumate, perfecte pentru masa de Craciun

De ce merisoare, portocala si ciocolata?

Mi se pare ca daca iei un fursec simplu si ii adaugi merisoare, portocala si ciocolata, totul se schimba. 🤭 Merisoarele deshidratate se transforma in mici puncte rosii acrisoare care scot aluatul din anonimat, in timp ce coaja de portocala ii aduce un parfum cald, proaspat, exact ca mirosul de Sarbatori. La final, glazura de ciocolata imbraca fursecurile intr-un strat delicat. E un trio care functioneaza perfect atat vizual, datorita culorilor, cat si ca aroma, pentru ca echilibreaza dulceata cu aciditatea si intensitatea ciocolatei.

Coaja de portocala este, insa, adevaratul ingredient vedeta in aceste fursecuri. Eu am folosit coaja de portocala de la Niavis, pe care o gasesti la prietenii mei de la Vegis! E o varianta de calitate, ecologica, cu aroma naturala, care nu devine amara la copt si isi pastreaza parfumul chiar si dupa coacere. In aceste fursecuri, am zis sa profit din plin de aroma ei, asa ca am folosit-o in doua moduri:

🍊 direct in aluat, pentru a-i da acea nota delicata de citrice;

🍊 dar si la final, presarata peste glazura de ciocolata, pentru un efect vizual superb si un plus de aroma.

Este genul de ingredient pe care, odata ce il ai in camara, incepi sa il folosesti in tot felul de deserturi de iarna: fursecuri, checuri, prajituri, muffins si chiar in ciocolata calda.

Coaja de portocala de la Niavis

Serveste, savureaza, daruieste! ✨

Daca vrei un desert care sa aduca instant spiritul Craciunului pe masa ta, aceste fursecuri cu merisoare sunt alegerea perfecta. Au culoare, aroma, textura si acel ceva festiv care ii cucereste pe toti invitatii. Sunt genul de fursecuri pe care le pui pe platou langa prajitura cu ciocolata, cozonac si turta dulce, iar lumea intreaba imediat: “Cine le-a facut? Sunt superbe!” 😍

Cred ca sunt ideale pentru masa festiva de Craciun pentru arata elegant, se mentin fragede, se transporta usor si se potrivesc perfect cu atmosfera cozy din zilele de sarbatoare. Fie ca servesti o cina traditionala sau un brunch relaxat cu familia, aceste fursecuri aduc un plus de magie. Oaspetii vor fi incantati atat de combinatia de arome, cat si de aspectul lor, mai ales daca alegi sa le glazurezi cu ciocolata si sa presari coaja de portocala deasupra.

Iar pentru momente mai linistite, petrecute langa bradut, poti servi fursecurile langa un ceai cald cu scortisoara sau alaturi de clasica ciocolata calda.

Si pentru ca sunt un desert versatil, le poti transforma si intr-un cadou dulce: ambaleaza-le intr-o cutie frumoasa sau in pungute festive si ofera-le celor dragi. Iar daca iti place sa pregatesti un cookie box de Craciun, le poti combina cu alte retete din categoria fursecuri pentru Craciun de pe blog. Vei obtine un mix spectaculos, bogat, perfect de impartit cu cei pe care ii iubesti.

Glazura perfecta de ciocolata sau varianta simpla, cu zahar

Glazura este ceea ce transforma aceste fursecuri in mici bijuterii dulci. Daca iti place gustul mai bogat, poti folosi ciocolata cu lapte pentru o nota cremoasa sau ciocolata neagra pentru un contrast intens si elegant. Ideal este sa topesti ciocolata lent, la bain marie, pentru a ramane lucioasa si fina. Astfel, fursecurile vor arata exact ca cele din vitrinele cofetariilor.

Daca preferi o varianta mai simpla sau vrei sa obtii un efect rustic, perfect pentru Craciun, poti trece fursecurile prin zahar inainte de coacere. Zaharul trebuie sa fie usor mai mare ca granulatie, nu foarte marunt, pentru ca astfel formeaza o crusta crocanta, frumoasa si discreta, fara sa se topeasca complet in timpul coacerii. Aceasta varianta este ideala mai ales daca vrei fursecuri cu un aspect de “zapada” sau daca pregatesti un cookie box cu mai multe texturi.

Indiferent de varianta pe care o alegi – glazura catifelata de ciocolata sau stratul delicat de zahar – fursecurile vor arata spectaculos, iar aroma lor va fi absolut irezistibila.

Servire fursecuri cu merisoare, coaja de portocala si ciocolata, proaspat scoase din cuptor, fragede si parfumate, perfecte pentru masa de Craciun

Tips & tricks pentru fursecuri reusite

Raceste bine aluatul. Aluatul cu unt trebuie sa stea la frigider cel putin 30 de minute. Astfel, fursecurile isi vor pastra forma la copt.

Toaca merisoarele marunt. Astfel se distribuie uniform in aluat si nu rup forma fursecurilor. Iti recomand sa folosesti un chopper sau un robot de bucatarie.

Foloseste coaja de portocala de calitate. Coaja de portocala de la Niavis este perfecta deoarece are aroma naturala, fara gust amar.

Intinde aluatul pe putina faina. Ajuta la decupare si previne lipirea. Presara faina si peste aluat si sucitor.

Coace-le doar cat sa prinda o usoara culoare aurie pe margini. Daca le coci prea mult, devin tari.

Lasa-le sa se raceasca complet inainte de glazurare. Ciocolata se fixeaza mult mai bine.

Fursecuri de Craciun cu merisoare si coaja de portocala, glazurate cu ciocolata lucioasa si decorate cu coaja de portocala Niavis

Cum pastram fursecurile cu merisoare

Aceste fursecuri de Craciun se pastreaza excelent si isi mentin textura frageda zile intregi. Dupa ce glazura s-a intarit complet, le poti depozita intr-o cutie metalica inchisa ermetic, intr-o cutie de carton pentru prajituri sau chiar intr-un borcan mare cu capac. Conditia esentiala este sa fie ferite de umiditate si de surse puternice de caldura. In aceste conditii, rezista fara probleme intre 7 si 10 zile, asa ca poti sa le pregatesti linistita cu cateva zile inainte de Sarbatori, iar ele vor fi la fel de aromate si frumoase atunci cand le asezi pe masa de Craciun.

Daca vrei sa le pastrezi pentru mai mult timp, fursecurile cu merisoare pot fi congelate atat inainte, cat si dupa coacere:

  • Congelare dupa coacere: Lasa-le sa se raceasca complet, apoi aseaza-le intr-un singur strat pe o tava si pune-le la congelator 1-2 ore, pana se intaresc. Dupa aceea, transfera-le intr-o punga sau o caserola inchisa ermetic. Rezista pana la 2 luni. Cand vrei sa le servesti, lasa-le la temperatura camerei 20–30 de minute. Daca sunt glazurate cu ciocolata, e posibil sa aiba putina condensare, dar gustul ramane excelent.
  • Congelare inainte de coacere: Poti congela formele decupate de aluat, asezate pe o tava. Dupa congelare, le muti intr-o punga cu fermoar. Le coci direct congelate, doar ca vei adauga 1–2 minute in plus la timpul de coacere. Aceasta varianta pastreaza cel mai bine forma si textura.

Daca iubesti deserturile parfumate de sarbatoare si adori retetele rapide, atunci aceste fursecuri vor intra direct in lista ta de preferate. Pregateste o tava si bucura-te de magia sezonului – o sa iti umple casa de miresme delicioase si sufletul de bucurie.  Daca le incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Produse Vegis.ro

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

Fursecuri cu merisoare, ciocolata alba si fistic

Ciocolata de casa cu merisoare, fistic & portocala confiata

Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios

Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)

Guguluf cu turta dulce, ciocolata alba si portocale

🎄 Vezi mai multe retete festive 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
100g zahar
2 lingurite coaja de portocala Niavis
200g unt moale, la temperatura camerei
1 lingurita pasta de vanilie
0.5 lingurita esenta de portocala
285g faina
un praf de sare
120g merisoare deshidratate, tocate marunt
100g picaturi de ciocolata cu lapte sau neagra
zahar si coaja de portocala extra pentru decor

Pasii necesari

1.

Coaja de portocala + zahar

Intr-un bol, amestecam cu degetele zaharul cu coaja de portocala, pentru a potenta aroma.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Unt + zahar + vanilie + portocale

In bolul mixerului planetar sau un bol incapator batem untul cu zaharul pentru 2-3 minute.
Adaugam pasta de vanilie si esenta de portocale.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Faina + sarea + merisoarele

Incorporam treptat faina cernuta, sarea si merisoarele tocate cat mai marunt (folosim un chopper sau un robot de bucatarie pentru a le marunti).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

La frigider

Formam un disc din aluat, pe care il invelim in folie alimentara si lasam la frigider minimum 30 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Decupam fursecurile si dam la cuptor

Dupa ce aluatul s-a racit, putem preincalzi cuptorul la 160°C. Impartim aluatul in doua bucati, pentru a fi mai usor de lucrat. Presaram putina faina pe masa si pe sucitor si intindem cate o foaie de aluat cu grosimea cam de 0.5 cm. Decupam formele dorite. Optional, dam fursecurile obtinute prin zahar, apoi le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasand putin spatiu intre fursecuri.
Dam la cuptor pentru aproximativ 10 - 12 minute. Vor fi inca moi cand le scoatem, dar se vor intari pe masura ce se racesc.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Glazuram

Dupa ce fursecurile s-au racit foarte bine, le putem glazura. Topim la bain marie 70 g de picaturi de ciocolata, apoi luam vasul din recipientul cu apa si turnam restul de 30 g de ciocolata. Amestecam pana se omogenizeaza. Astfel, am temperat ciocolata, care nu se va topi de pe fursecuri si va avea un aspect lucios si frumos.
Glazuram fursecurile - fie le inmuiem in ciocolata, fie facem un model cu un pos. Daca le glazurezi complet, creste cantitatea de ciocolata din reteta. Optional, presaram peste fursecurile glazurate coaja de portocala. Lasam sa se intareasca ciocolata la temperatura camerei sau pentru cateva minute la frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *