Fursecuri cu merisoare, coaja de portocala si ciocolata
Fursecurile sunt printre cele mai indragite deserturi ale iernii. Se fac repede, umplu casa cu miros de sarbatoare si sunt perfecte de impartit cu cei dragi. Iar daca si tu esti in cautarea unei retete care sa fie simpla, festiva si plina de aroma, aceste fursecuri cu merisoare, portocala si ciocolata sunt exact ceea ce ai nevoie.
Fragede, aromate si colorate, mi se par fursecurile perfecte pentru perioada Sarbatorilor. Combinatia dintre merisoarele deshidratate dulci-acrisoare, coaja de portocala aromata si glazura fina de ciocolata te duce instant cu gandul la Craciun, la seri linistite, cu luminitele din brad aprinse si miros de citrice in casa.

De ce merisoare, portocala si ciocolata?
Mi se pare ca daca iei un fursec simplu si ii adaugi merisoare, portocala si ciocolata, totul se schimba. 🤭 Merisoarele deshidratate se transforma in mici puncte rosii acrisoare care scot aluatul din anonimat, in timp ce coaja de portocala ii aduce un parfum cald, proaspat, exact ca mirosul de Sarbatori. La final, glazura de ciocolata imbraca fursecurile intr-un strat delicat. E un trio care functioneaza perfect atat vizual, datorita culorilor, cat si ca aroma, pentru ca echilibreaza dulceata cu aciditatea si intensitatea ciocolatei.
Coaja de portocala este, insa, adevaratul ingredient vedeta in aceste fursecuri. Eu am folosit coaja de portocala de la Niavis, pe care o gasesti la prietenii mei de la Vegis! E o varianta de calitate, ecologica, cu aroma naturala, care nu devine amara la copt si isi pastreaza parfumul chiar si dupa coacere. In aceste fursecuri, am zis sa profit din plin de aroma ei, asa ca am folosit-o in doua moduri:
🍊 direct in aluat, pentru a-i da acea nota delicata de citrice;
🍊 dar si la final, presarata peste glazura de ciocolata, pentru un efect vizual superb si un plus de aroma.
Este genul de ingredient pe care, odata ce il ai in camara, incepi sa il folosesti in tot felul de deserturi de iarna: fursecuri, checuri, prajituri, muffins si chiar in ciocolata calda.

Serveste, savureaza, daruieste! ✨
Daca vrei un desert care sa aduca instant spiritul Craciunului pe masa ta, aceste fursecuri cu merisoare sunt alegerea perfecta. Au culoare, aroma, textura si acel ceva festiv care ii cucereste pe toti invitatii. Sunt genul de fursecuri pe care le pui pe platou langa prajitura cu ciocolata, cozonac si turta dulce, iar lumea intreaba imediat: “Cine le-a facut? Sunt superbe!” 😍
Cred ca sunt ideale pentru masa festiva de Craciun pentru arata elegant, se mentin fragede, se transporta usor si se potrivesc perfect cu atmosfera cozy din zilele de sarbatoare. Fie ca servesti o cina traditionala sau un brunch relaxat cu familia, aceste fursecuri aduc un plus de magie. Oaspetii vor fi incantati atat de combinatia de arome, cat si de aspectul lor, mai ales daca alegi sa le glazurezi cu ciocolata si sa presari coaja de portocala deasupra.
Iar pentru momente mai linistite, petrecute langa bradut, poti servi fursecurile langa un ceai cald cu scortisoara sau alaturi de clasica ciocolata calda.
Si pentru ca sunt un desert versatil, le poti transforma si intr-un cadou dulce: ambaleaza-le intr-o cutie frumoasa sau in pungute festive si ofera-le celor dragi. Iar daca iti place sa pregatesti un cookie box de Craciun, le poti combina cu alte retete din categoria fursecuri pentru Craciun de pe blog. Vei obtine un mix spectaculos, bogat, perfect de impartit cu cei pe care ii iubesti.


Glazura perfecta de ciocolata sau varianta simpla, cu zahar
Glazura este ceea ce transforma aceste fursecuri in mici bijuterii dulci. Daca iti place gustul mai bogat, poti folosi ciocolata cu lapte pentru o nota cremoasa sau ciocolata neagra pentru un contrast intens si elegant. Ideal este sa topesti ciocolata lent, la bain marie, pentru a ramane lucioasa si fina. Astfel, fursecurile vor arata exact ca cele din vitrinele cofetariilor.
Daca preferi o varianta mai simpla sau vrei sa obtii un efect rustic, perfect pentru Craciun, poti trece fursecurile prin zahar inainte de coacere. Zaharul trebuie sa fie usor mai mare ca granulatie, nu foarte marunt, pentru ca astfel formeaza o crusta crocanta, frumoasa si discreta, fara sa se topeasca complet in timpul coacerii. Aceasta varianta este ideala mai ales daca vrei fursecuri cu un aspect de “zapada” sau daca pregatesti un cookie box cu mai multe texturi.
Indiferent de varianta pe care o alegi – glazura catifelata de ciocolata sau stratul delicat de zahar – fursecurile vor arata spectaculos, iar aroma lor va fi absolut irezistibila.

Tips & tricks pentru fursecuri reusite
✅ Raceste bine aluatul. Aluatul cu unt trebuie sa stea la frigider cel putin 30 de minute. Astfel, fursecurile isi vor pastra forma la copt.
✅ Toaca merisoarele marunt. Astfel se distribuie uniform in aluat si nu rup forma fursecurilor. Iti recomand sa folosesti un chopper sau un robot de bucatarie.
✅ Foloseste coaja de portocala de calitate. Coaja de portocala de la Niavis este perfecta deoarece are aroma naturala, fara gust amar.
✅ Intinde aluatul pe putina faina. Ajuta la decupare si previne lipirea. Presara faina si peste aluat si sucitor.
✅ Coace-le doar cat sa prinda o usoara culoare aurie pe margini. Daca le coci prea mult, devin tari.
✅ Lasa-le sa se raceasca complet inainte de glazurare. Ciocolata se fixeaza mult mai bine.

Cum pastram fursecurile cu merisoare
Aceste fursecuri de Craciun se pastreaza excelent si isi mentin textura frageda zile intregi. Dupa ce glazura s-a intarit complet, le poti depozita intr-o cutie metalica inchisa ermetic, intr-o cutie de carton pentru prajituri sau chiar intr-un borcan mare cu capac. Conditia esentiala este sa fie ferite de umiditate si de surse puternice de caldura. In aceste conditii, rezista fara probleme intre 7 si 10 zile, asa ca poti sa le pregatesti linistita cu cateva zile inainte de Sarbatori, iar ele vor fi la fel de aromate si frumoase atunci cand le asezi pe masa de Craciun.
Daca vrei sa le pastrezi pentru mai mult timp, fursecurile cu merisoare pot fi congelate atat inainte, cat si dupa coacere:
- Congelare dupa coacere: Lasa-le sa se raceasca complet, apoi aseaza-le intr-un singur strat pe o tava si pune-le la congelator 1-2 ore, pana se intaresc. Dupa aceea, transfera-le intr-o punga sau o caserola inchisa ermetic. Rezista pana la 2 luni. Cand vrei sa le servesti, lasa-le la temperatura camerei 20–30 de minute. Daca sunt glazurate cu ciocolata, e posibil sa aiba putina condensare, dar gustul ramane excelent.
- Congelare inainte de coacere: Poti congela formele decupate de aluat, asezate pe o tava. Dupa congelare, le muti intr-o punga cu fermoar. Le coci direct congelate, doar ca vei adauga 1–2 minute in plus la timpul de coacere. Aceasta varianta pastreaza cel mai bine forma si textura.

Daca iubesti deserturile parfumate de sarbatoare si adori retetele rapide, atunci aceste fursecuri vor intra direct in lista ta de preferate. Pregateste o tava si bucura-te de magia sezonului – o sa iti umple casa de miresme delicioase si sufletul de bucurie. Daca le incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…
✨ Fursecuri cu merisoare, ciocolata alba si fistic
✨ Ciocolata de casa cu merisoare, fistic & portocala confiata
✨ Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios
✨ Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)
✨ Guguluf cu turta dulce, ciocolata alba si portocale

🎄 Vezi mai multe retete festive →
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
| 100g zahar | |
| 2 lingurite coaja de portocala Niavis | |
| 200g unt moale, la temperatura camerei | |
| 1 lingurita pasta de vanilie | |
| 0.5 lingurita esenta de portocala | |
| 285g faina | |
| un praf de sare | |
| 120g merisoare deshidratate, tocate marunt | |
| 100g picaturi de ciocolata cu lapte sau neagra | |
| zahar si coaja de portocala extra pentru decor |
Pasii necesari
Coaja de portocala + zahar
Unt + zahar + vanilie + portocale
Faina + sarea + merisoarele
La frigider
Decupam fursecurile si dam la cuptor
Glazuram
Lasă un răspuns