Fursecuri cu merisoare, ciocolata alba si fistic

2 ore

usor

aprox. 100 de fursecuri

Craciunul este momentul perfect pentru a coace o tava de prajituri festive, iar aceasta reteta de fursecuri cu merisoare, fistic si ciocolata alba va ajunge cu siguranta in topul retetelor preferate de fursecuri de Craciun. Aceste prajituri nu numai ca au un gust delicios, dar se pregatesc si rapid si arata atat de dragut! Sunt un deliciu savuros si festiv, care va fi cu siguranta un succes in randul familiei si prietenilor tai. Savureaza-le impreuna cu un pahar de lapte sau o ceasca de ciocolata calda si nu uita sa pastrezi cateva si pentru Mos Craciun. La cat sunt de bune, va fi cu siguranta impresionat si va alege pentru tine cel mai frumos cadou! 😉

Aceste fursecuri de Craciun sunt extrem de fragede si incarcate cu merisoare acrisoare, fistic crocant si ciocolata alba bogata, fiind combinatia perfecta de arome si texturi. Fie ca esti in cautarea unui rasfat delicios pe care sa il impartasesti cu prietenii si familia sau doar vrei sa te rasfeti cu o bucurie de sarbatori, aceste prajituri cu merisoare, fistic si ciocolata alba te vor bucura cu siguranta.

Pregatirea prajiturilor de Craciun este o traditie de sarbatori care aduce bucurie oamenilor de toate varstele. Exista atat de multe tipuri diferite de fursecuri din care sa alegi, iar unul dintre preferatele mele il reprezinta fursecurile cu merisoare, fistic si ciocolata alba. Dar daca prajituritul nu face deja parte din traditiile tale de Craciun, nu e niciodata prea tarziu sa incepi un nou obicei. E o activitate placuta pe care o poti face alaturi de familie, prieteni, iar cei mici vor fi si ei cu siguranta incantati sa participe. E ceva special si chiar relaxant sa decupezi fel de forme din aluatul atat de frumos parfumat. Mai ales la cat de agitata e perioada de dinaintea Sarbatorilor, prajituritul iti va da putin ragaz sa faci ceva distractiv.

Cum sa faci cele mai bune fursecuri de Craciun

Pentru a face aceste fursecuri, vei avea nevoie de putin timp la dispozitie si cateva ingrediente simple, pe care le ai probabil in casa. Pe langa ingrediente de baza precum faina, praf de copt, unt, zahar pudra, un ou si putina vanilie, asigura-te ca nu iti lipsesc merisoare deshidratate, fistic decojit si ciocolata alba.

Modul de preparare este cat se poate de simplu, chiar si pentru incepatorii in bucatarie. Amesteci separat ingredientele uscate si ingredientele umede, le imbini, adaugand si merisoarele. Lasi un pic aluatul la rece, sa isi pastreze mai bine forma la copt, dar si sa poti lucra mai usor cu el. Decupezi formele dorite si dai fursecurile la cuptor timp de 10 minute. Le mai adaugi si glazura de ciocolata, iar pentru un aspect si mai festiv presari fistic si bucatele de merisoare.

Pentru a obtine forma de coronita din aceste fotografii, am folosit un decupator special pentru biscuiti Linzer, prevazut cu un orificiu in mijloc. Dar le poti face, bineinteles, in ce forma doresti! Am mai incercat si varianta de stelute si au iesit la fel de frumoase si delicioase.

Fursecuri de casa pentru cei dragi

Tare frumoase sunt fursecurile, nu-i asa? Vor arata incredibil pe un platou la masa de Sarbatori sau intr-un cookie box cu diferite feluri de prajituri. Aceste prajituri cu merisoare, fistic si ciocolata alba sunt o alegere excelenta pentru a servi musafirii la masa de Sarbatori sau pentru a le oferi cadou.

Idee de cutie cu prajituri

Eu le-am inclus alaturi de alte sapte feluri de fursecuri de casa intr-un cookie box pe care l-am oferit celor dragi. Si au fost printre cele mai apreciate tipuri, toata lumea fiind surprinsa de cat de fragede sunt si de cat de bine se imbina aromele.

Sfaturi pentru a face cele mai apreciate fursecuri cu merisoare

Aceste fursecuri nu sunt deloc pretentioase, dar trebuie totusi sa tii cont de anumite lucruri pentru a te bucura de cele mai bune prajituri.

Utilizeaza ingrediente proaspete si calitate deoarece acest lucru va avea ca rezultat cel mai bun gust si o textura deseobita. Alege un unt cat mai gras care se ofere fragezime fursecurilor. Ciocolata trebuie sa fie si ea de cea mai buna calitate, atat pentru gust, cat si pentru a se topi frumos si pentru a lucra bine cu ea. Eu am folosit si recomand ciocolata alba Callebaut sau cea de la Nestle.

Taie merisoarele si fisticul: foloseste un robot de bucatarie sau un chopper pentru a marunti merisoarele si fisticul. Astfel, merisoarele vor fi distribuite uniform in aluat.

Misca-te repede cu decoratul. Odata ce ai topit ciocolata, trebuie sa te misti cat mai repede, pentru ca aceasta va incepe sa se intareasca. Nu lasa prea mult fursecurile pe grilaj odata ce le-ai glazurat si presara repede fisticul si bucatile de merisoare.

Raceste aluatul: eu recomand ca inainte sa intinzi aluatul sa il lasi minimum jumatate de ora in frigider. Astfel, vei lucra mai usor cu el, nu se va lipi, iar fursecurile isi vor mentine mai bine forma.

Nu coace fursecuri prea tare. Este important sa fii cu ochii pe fursecuri cat timp sunt la cuptor deoarece coacerea excesiva poate duce la prajituri uscate si tari. Nu iti fa griji daca ti se par moi atunci cand le scoti din cuptor, ele se vor intari pe masura ce se racesc. Imediat ce marginile fursecurilor devin usor aurii, e timpul sa le scoti din cuptor!

Urmand aceste sfaturi, poti fi sigur(a) ca prajiturile tale cu merisoare, fistic si ciocolata alba vor iesi perfect de fiecare data!

Fursecuri de Craciun cu merisoare, ciocolata alba si fistic

Cum pastram fursecurile cu merisoare?

Poti pastra fursecurile si glazurate, si neglazurate.

Daca vrei sa le glazurezi mai tarziu, asigura-te ca lasi fursecurile sa se raceasca complet. Pune-le apoi intr-un recipient inchis si pastreaza-le la temperatura camerei sau la congelator.

Daca fursecurile au fost glazurate, verifica ca ciocolata sa fie intarita. Transfera fursecurile intr-un recipient ermetic si pastreaza-le la temperatura camerei pana la o saptamana. In acest interval, fursecurile vor avea textura cea mai buna. Poti sa le consumi si dupa, dar nu vor mai fi chiar la fel de fresh si bune.

Daca vrei sa le pastrezi pentru o perioada mai mare de timp, pastreaza-le la congelator. Asaza-le intr-un singur strat intr-o tava de copt si da-le la congelator pana ingheata. Odata congelate, transfera fursecurile intr-o punga de plastic resigilabila sau intr-un recipient ermetic si pastreaza-le pana la trei luni. Pentru a dezgheta fursecurile, pune-le pe o farfurie la temperatura camerei.

Urmand acesti pasi, vei putea pastra prajiturile cu merisoare, fistic si ciocolata alba proaspete si delicioase cat mai mult timp!


Sper ca ti-a placut si ca vei incerca aceasta reteta de fursecuri de Craciun cu merisoare, fistic si ciocolata alba. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Vrei si alte retete de cookies festive de Craciun?

🍪 Fursecuri de Craciun: Bastonase cu menta

🍪 Fursecuri de Craciun: Stelute cu scortisoara

 🍪 Fursecuri cu ciocolata si covrigei sarati

 🍪 Fursecuri aromate cu ciocolata, migdale si condimente

🍪 Fursecuri crapate crinkles cu ciocolata si menta

🍪 Ciocolata de casa cu merisoare, fistic & portocala confiata

Te invit sa arunci un ochi si pe alte retete festive care s-ar putea sa iti placa:

🎄 Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone

🎄 Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)

🎄 Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios

🎄 Cozonac (babka) cu fistic

🎄 Budinca englezeasca cu sos de caramel (Sticky Toffee Pudding)

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
225g unt
170g zahar pudra
1 ou
2 lingurite extract / esenta de vanilie
420g faina
1.5 lingurite praf de copt
70g merisoare deshidratate
200g ciocolata alba
50g fistic

Pasii necesari

1.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol, amestecam faina cernuta si praful de copt si lasam bolul deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Batem untul

In bolul mixerului planetar sau un bol incapator batem untul moale cu zaharul. Adaugam apoi oul si vanilia.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Combinam ingredientele uscate cu cele umede

Turnam amestecul cu faina peste compozitia cu unt si batem cu mixerul (sau framantam putin cu mana) pana cand obtinem un aluat. Incorporam si merisoarele, pe care le dam in prealabil prin chopper pentru a fi bucatele mai mici.
Impartim aluatul in doua bucati, invelim fiecare bucata in folie alimentara si dam la frigider pentru jumatate de ora.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Intindem aluatul si decupam fursecurile

Dupa ce s-a racit aluatul, preincalzim cuptorul la 170°C si pregatim doua sau trei tavi tapetate cu hartie de copt (pentru ca vom coace mai multe ture de fursecuri).
Intindem aluatul cu sucitorul, taiem formele cu ajutorul unui decupator de fursecuri si le asezam in tava. Din aluatul ramas formam din nou un disc, intindem si repetam procesul pana cand terminam tot aluatul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dam la cuptor

Dam fursecurile la cuptor pentru 8-10 minute, pana cand incep usor sa se rumeneasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Glazuram

Dupa ce s-au racit complet, topim ciocolata alba si scufundam pe jumatate fursecurile. Le asezam pe un grilaj de racire si, cat ciocolata e inca moale, presaram fistic si bucatele marunte de merisoare.
Lasam ciocolata sa se intareasca. Pentru a grabi procesul, poti pune fursecurile in frigider pentru cateva minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

1.5 lingurite = o lingurita si jumatate
Cantitatile de merisoare, ciocolata alba si fistic mai pot sa difere, in functie si de propriul gust, forma fursecurilor etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *