Tort de ciocolata cu cirese, migdale si piper roz

1 ora +

usor

10-12 portii

Daca esti in cautarea unui desert care sa imbine nostalgia, pofta de ciocolata si un strop de modern, ai ajuns unde trebuie. Acest tort de ciocolata si cirese e genul de reteta pe care merita sa o incerci, fie ca vrei sa sarbatoresti Ziua Copilului, o zi de nastere sau pur si simplu vrei sa aduci bucurie intr-o zi speciala sau obisnuita.

Anul acesta, de 1 iunie, am vrut sa creez ceva care sa bucure atat copilul din mine, cat si gusturile mele de acum. Asa a luat nastere acest tort de ciocolata si cirese, o reinterpretare a tortului pe care mama mi l-a facut cand eram mica. Nu mai tinem minte exact daca era cu visine sau cirese, nici ce fel de crema avea, dar imi amintesc perfect bucuria de a-l vedea pe masa. Straturi pufoase de blat cu cacao, frisca dulce si fructe din compot – asta era baza.

Ei bine, am pornit de la aceeasi idee si am adaugat putin din gusturile mele de acum. Am ales sa fac o crema de ciocolata cu migdale, catifelata si intensa, iar pentru stratul de fructe am transformat ciresele din compot intr-un confit parfumat cu piper roz. Decorul tortului e inspirat si el din torturile anilor ’90, cand nu era la moda buttercream sau alte glazuri, ci clasica si traditionala frisca. Exact cum se facea pe vremuri, cu simplitate si gust autentic.

Arome care spun povesti

Ce imi place cel mai mult la acest tort este ca e o calatorie in timp, dar cu bilet de intoarcere. L-am creat cu gandul la copilarie, dar si cu bucuria gusturilor de azi. Pentru ca unele amintiri merita sa fie reinviate cu un strop de rafinament.

Cum iti povesteam si mai sus, cand am implinit vreo 4 sau 5 ani, mama mi-a facut un tort pentru ziua mea. Trebuie sa recunosc ca nu era el cel mai frumos, nu avea cine stie ce combinatii de ingrediente inedite, dar pentru mine era special. Pentru ca era facut de mama. Avea blaturi cu ciocolata, frisca si multe cirese. Sau poate visine. Nici eu, nici ea nu mai stim sigur. Dar tin minte bucuria, nerabdarea, si mai ales gustul acela simplu si bun.

Pornind de la acea amintire, am lasat povestea sa curga si am construit un tort mai modern, mai rafinat, pastrandu-i esenta celui din copilarie, cu blaturi pufoase cu cacao si crema catifelata de ciocolata – pentru ca, nu-i asa, ce copil nu viseaza la un tort plin de ciocolata? De data asta, i-am adaugat si putina esenta de migdale, pentru o aroma mai bogata.

Pentru un contrast jucaus si modern, am transformat ciresele din compot intr-un confit cu piper roz, dulce-acrisor si discret condimentat, care adauga acel ceva special, neasteptat, dar perfect echilibrat. Iar decorul… exact ca in anii ’90: simplu, cu frisca vanilata si fulgi de ciocolata, fara glazuri sofisticate sau buttercream. Doar gust, emotie si o estetica care iti aduce aminte de pozele din albumele copilariei.

Inapoi in anii ’90

Am crescut in anii ’90, iar torturile de atunci aveau un farmec aparte. Frisca era nelipsita, nu exista buttercream sau glazuri complicate, ci doar simplitatea care facea totul mai bun. Poate ca torturile de casa nu au glazuri perfecte, dar au suflet. Frisca batuta, cateva cirese pe deasupra, putina ciocolata rasa… Si stii ce? E perfect asa.

Mi-ar placea sa ma pot intoarce si sa retraiesc unele momente din copilarie. Mai ales petrecerile de ziua mea. Ne adunam cu totii acasa: familie, prieteni de-ai parintilor si cativa copii alaturi de care am crescut.

Si ce nebunie era – joaca, rasete, dans, o nebunie! Mama scotea vesela aia buna, de sarbatoare. Iar farfuriile pe care le vezi in pozele facute de mine? Sunt exact cele de atunci, care nu lipseau de la nicio aniversare. Au pe putin 30 de ani…

Toate aceste detalii au ramas in pozele facute de tata, pe film. Acum, mi se par cu atat mai speciale. Unele dintre acele poze s-au pastrat in albume, iar pe cateva le-am inserat si in imaginile acestui tort, pentru ca simt ca ii spun povestea cel mai bine.

Pentru ce ocazii e potrivit tortul de ciocolata si cirese?

Tortul asta merge de minune de Ziua Copilului, evident – e o celebrare a gusturilor simple si bune. Dar e la fel de potrivit pentru o zi de nastere, o petrecere in familie, un botez sau chiar pentru masa de Sarbatori, daca vrei un desert cu impact vizual si gust intens. Are ceva festiv, dar nu e pretentios. E sincer si gustos.

Indiferent de ocazie, acest tort este o declaratie de dragoste pentru deserturile care spun povesti. Si, cine stie, poate si copiii tai isi vor aminti de el peste ani – acel tort cu ciocolata, cirese si multa bucurie.

Intrebari frecvente despre acest tort

Pot folosi visine in loc de cirese?
Absolut! Visinele aduc mai multa aciditate, deci merg perfect cu ciocolata.

Ce fel de ciocolata sa folosesc pentru crema?
Ideal e sa folosesti ciocolata neagra cu 55–70% cacao pentru echilibru, dar poti combina si cu ciocolata cu lapte daca preferi o aroma mai blanda.

Se poate face in avans?
Da, tortul poate fi pregatit cu o zi inainte. De fapt, aromele se intrepatrund si mai bine dupa o noapte la rece. Confitul si crema de ciocolata se pot face si cu doua zile in avans.

Cum pastram acest tort de ciocolata si cirese?

Pastreaza tortul in frigider, intr-o cutie pentru tort inchisa, pentru ca frisca sa nu prinda mirosuri. Rezista foarte bine 3-4 zile, insa frisca se pastreaza cel mai frumos in primele 24–36 de ore. Scoate-l din frigider cu 15–20 minute inainte de servire – aromele vor fi mai intense si textura mai cremoasa.

Daca iti doresti un tort de ciocolata si cirese care sa impresioneze prin gust, dar sa ramana ancorat in amintiri dragi, acesta e pentru tine. E un tort care spune povesti, care aduce zambete si care se potriveste atat celor mici, cat si celor mari. Iar daca il pregatesti de 1 iunie, nu uita sa iti faci si tie o felie, pentru copilul din tine. 😉

Spune-mi in comentarii cum ti-a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu tortul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🍒 Briose cu cirese, ciocolata si crumble

🍒 Tort cu lime, lapte condensat si cirese

🍒 Placinta cu visine, cirese si Amaretto

🍒 Brownies cu cirese si lapte condensat

🍒 Placintele cu visine

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
7 oua
un praf de sare
170g zahar
1 lingurita extract / esenta de vanilie
35ml ulei
160g faina
1 lingurita praf de copt
35g cacao
Crema de ciocolata & migdale + confit de cirese & piper rosu + glazura frisca

CREMA DE CIOCOLATA & MIGDALE

200g ciocolata neagra / lapte sau amestec
200g smantana lichida min. 30% grasime
20g unt
1.5 lingurita esenta de migdale

CONFIT DE CIRESE & PIPER ROSU

200g cirese din compot
100ml suc din compot
2 lingurite amidon de porumb
20ml zeama de lamaie / apa
1 lingura zahar daca nu e indeajuns de dulce compotul
1 lingurita coaja de lamaie
1 lingurita piper rosu macinat

GLAZURA FRISCA

400g smantana lichida min. 30% grasime
4 linguri zahar pudra
9g intaritor de frisca
1 lingurita extract / esenta de vanilie
fulgi de ciocolata sau ciocolata razuita pentru decor

Pasii necesari

1.

Crema de ciocolata & migdale

Pentru ca trebuie sa stea cateva ore la rece, vom incepe pregatirea tortului cu crema de ciocolata. Poti folosi ciocolata neagra, cu lapte sau un amestec de cele doua. Taiem ciocolata si o punem intr-un bol termorezistent, preferabil si mai inalt (pentru ca vom bate ulterior cu mixerul). Incalzim smantana lichida cat sa fie calda, dar sa nu fiarba si o turnam peste ciocolata tocata. Lasam cateva minute, apoi amestecam pana se omogenizeaza. Incorporam bucatelele de unt moale si esenta de migdale (in locul esentei se poate folosi si lichior Amaretto). Acoperim cu folie alimentara lipita de suprafata cremei si dam la frigider pentru minimum 4-5 ore.
Dupa ce o vom scoate de la rece, batem putin cu mixerul crema cat sa devina mai tare si mai aerata. Atentie sa nu bati prea mult pentru ca se poate taia.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Confit de cirese & piper rosu

Si confitul de cirese trebuie sa fie rece in momentul asamblarii tortului, asa ca il pregatim si pe acesta. Punem intr-o cratita ciresele din compot (atentie sa fie fara samburi). Se pot folosi si visine. Adaugam 100 ml de suc din compot, zahar (daca trebuie, eu am avut un compot destul de acrisor), coaja lamaie si piper rosu macinat (in rasnita sau mojar). Lasam sa fiarba pana ciresele incep sa se inmoaie.
Amestecam zeama de lamaie (sau apa) cu amidonul de porumb si il turnam peste amestecul cu cirese, amestecand cat mai repede. Mai lasam putin pe foc, cat sa se ingroase, apoi oprim si lasam la racit la temperatura camerei. Daca mai ai timp, poti da si la frigider pana asamblezi tortul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Blaturile tortului

In sfarsit ne apucam si de blaturi. Pregatim 2 sau 3 tavi cu diametrul de 20 cm. Eu am copt in 3, dar poti sa te descurci cu ce ai la indemana, taind ulterior blatul. Trebuie sa obtinem la final 3 blaturi. Ungem tavile cu unt sau tapetam cu hartie de copt. Preincalzim cuptorul la 165°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Oua + sare + zahar + vanilie

Spargem intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar) ouale, fara a le separa. Presaram un praf de sare si batem timp de 2-3 minute, apoi adaugam zaharul si vanilia si mai batem pana cand obtinem o spuma deschisa la culoare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Ulei + faina + praf de copt + cacao

Adaugam treptat si uleiul, apoi faina cernuta, praful de copt si pudra de cacao (toate cernute). Incorporam folosind o spatula sau un tel, cu miscari de jos in sus.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Dam la cuptor

Impartim compozitia de blat in tavi dam la cuptor pentru 30 de minute - verifica cu o scobitoare daca s-au copt. Dupa ce s-au mai racit, le scoatem din tava si le lasam sa se raceasca complet inainte de a asambla tortul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Glazura de frisca

Chiar inainte de a asambla tortul, pregatim si glazura de frisca. Batem smantana lichida cu mixerul impreuna cu zaharul pudra, intaritorul de frisca si vanilie pana cand obtinem o frisca aerata si destul de stabila.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Asamblam tortul

Asezam pe o farfurie sau suport de tort primul blat. Optional, putem insiropa cu restul de sirop ramas din compot. Cu un pos, venim pe margini cu un strat de frisca. Completam apoi cu crema de ciocolata, dar lasand in centru spatiu - acolo vom pune confitul de cirese. Am pus si peste crema de ciocolata lingurite din confit, pentru o distribuire mai uniforma. Venim apoi cu al doilea blat si repetam procesul. La final, invelim intregul tort in frisca si presaram fulgi de ciocolata sau ciocolata rasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

1.5 lingurite = o lingurita si jumatate
In loc de compot de cirese se poate folosi si compot de visine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *