Tort de ciocolata cu cirese, migdale si piper roz
Daca esti in cautarea unui desert care sa imbine nostalgia, pofta de ciocolata si un strop de modern, ai ajuns unde trebuie. Acest tort de ciocolata si cirese e genul de reteta pe care merita sa o incerci, fie ca vrei sa sarbatoresti Ziua Copilului, o zi de nastere sau pur si simplu vrei sa aduci bucurie intr-o zi speciala sau obisnuita.
Anul acesta, de 1 iunie, am vrut sa creez ceva care sa bucure atat copilul din mine, cat si gusturile mele de acum. Asa a luat nastere acest tort de ciocolata si cirese, o reinterpretare a tortului pe care mama mi l-a facut cand eram mica. Nu mai tinem minte exact daca era cu visine sau cirese, nici ce fel de crema avea, dar imi amintesc perfect bucuria de a-l vedea pe masa. Straturi pufoase de blat cu cacao, frisca dulce si fructe din compot – asta era baza.
Ei bine, am pornit de la aceeasi idee si am adaugat putin din gusturile mele de acum. Am ales sa fac o crema de ciocolata cu migdale, catifelata si intensa, iar pentru stratul de fructe am transformat ciresele din compot intr-un confit parfumat cu piper roz. Decorul tortului e inspirat si el din torturile anilor ’90, cand nu era la moda buttercream sau alte glazuri, ci clasica si traditionala frisca. Exact cum se facea pe vremuri, cu simplitate si gust autentic.

Arome care spun povesti
Ce imi place cel mai mult la acest tort este ca e o calatorie in timp, dar cu bilet de intoarcere. L-am creat cu gandul la copilarie, dar si cu bucuria gusturilor de azi. Pentru ca unele amintiri merita sa fie reinviate cu un strop de rafinament.
Cum iti povesteam si mai sus, cand am implinit vreo 4 sau 5 ani, mama mi-a facut un tort pentru ziua mea. Trebuie sa recunosc ca nu era el cel mai frumos, nu avea cine stie ce combinatii de ingrediente inedite, dar pentru mine era special. Pentru ca era facut de mama. Avea blaturi cu ciocolata, frisca si multe cirese. Sau poate visine. Nici eu, nici ea nu mai stim sigur. Dar tin minte bucuria, nerabdarea, si mai ales gustul acela simplu si bun.
Pornind de la acea amintire, am lasat povestea sa curga si am construit un tort mai modern, mai rafinat, pastrandu-i esenta celui din copilarie, cu blaturi pufoase cu cacao si crema catifelata de ciocolata – pentru ca, nu-i asa, ce copil nu viseaza la un tort plin de ciocolata? De data asta, i-am adaugat si putina esenta de migdale, pentru o aroma mai bogata.
Pentru un contrast jucaus si modern, am transformat ciresele din compot intr-un confit cu piper roz, dulce-acrisor si discret condimentat, care adauga acel ceva special, neasteptat, dar perfect echilibrat. Iar decorul… exact ca in anii ’90: simplu, cu frisca vanilata si fulgi de ciocolata, fara glazuri sofisticate sau buttercream. Doar gust, emotie si o estetica care iti aduce aminte de pozele din albumele copilariei.

Inapoi in anii ’90
Am crescut in anii ’90, iar torturile de atunci aveau un farmec aparte. Frisca era nelipsita, nu exista buttercream sau glazuri complicate, ci doar simplitatea care facea totul mai bun. Poate ca torturile de casa nu au glazuri perfecte, dar au suflet. Frisca batuta, cateva cirese pe deasupra, putina ciocolata rasa… Si stii ce? E perfect asa.
Mi-ar placea sa ma pot intoarce si sa retraiesc unele momente din copilarie. Mai ales petrecerile de ziua mea. Ne adunam cu totii acasa: familie, prieteni de-ai parintilor si cativa copii alaturi de care am crescut.
Si ce nebunie era – joaca, rasete, dans, o nebunie! Mama scotea vesela aia buna, de sarbatoare. Iar farfuriile pe care le vezi in pozele facute de mine? Sunt exact cele de atunci, care nu lipseau de la nicio aniversare. Au pe putin 30 de ani…
Toate aceste detalii au ramas in pozele facute de tata, pe film. Acum, mi se par cu atat mai speciale. Unele dintre acele poze s-au pastrat in albume, iar pe cateva le-am inserat si in imaginile acestui tort, pentru ca simt ca ii spun povestea cel mai bine.


Pentru ce ocazii e potrivit tortul de ciocolata si cirese?
Tortul asta merge de minune de Ziua Copilului, evident – e o celebrare a gusturilor simple si bune. Dar e la fel de potrivit pentru o zi de nastere, o petrecere in familie, un botez sau chiar pentru masa de Sarbatori, daca vrei un desert cu impact vizual si gust intens. Are ceva festiv, dar nu e pretentios. E sincer si gustos.
Indiferent de ocazie, acest tort este o declaratie de dragoste pentru deserturile care spun povesti. Si, cine stie, poate si copiii tai isi vor aminti de el peste ani – acel tort cu ciocolata, cirese si multa bucurie.

Intrebari frecvente despre acest tort
Pot folosi visine in loc de cirese?
Absolut! Visinele aduc mai multa aciditate, deci merg perfect cu ciocolata.
Ce fel de ciocolata sa folosesc pentru crema?
Ideal e sa folosesti ciocolata neagra cu 55–70% cacao pentru echilibru, dar poti combina si cu ciocolata cu lapte daca preferi o aroma mai blanda.
Se poate face in avans?
Da, tortul poate fi pregatit cu o zi inainte. De fapt, aromele se intrepatrund si mai bine dupa o noapte la rece. Confitul si crema de ciocolata se pot face si cu doua zile in avans.

Cum pastram acest tort de ciocolata si cirese?
Pastreaza tortul in frigider, intr-o cutie pentru tort inchisa, pentru ca frisca sa nu prinda mirosuri. Rezista foarte bine 3-4 zile, insa frisca se pastreaza cel mai frumos in primele 24–36 de ore. Scoate-l din frigider cu 15–20 minute inainte de servire – aromele vor fi mai intense si textura mai cremoasa.

Daca iti doresti un tort de ciocolata si cirese care sa impresioneze prin gust, dar sa ramana ancorat in amintiri dragi, acesta e pentru tine. E un tort care spune povesti, care aduce zambete si care se potriveste atat celor mici, cat si celor mari. Iar daca il pregatesti de 1 iunie, nu uita sa iti faci si tie o felie, pentru copilul din tine. 😉
Spune-mi in comentarii cum ti-a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu tortul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…
🍒 Briose cu cirese, ciocolata si crumble
🍒 Tort cu lime, lapte condensat si cirese
🍒 Placinta cu visine, cirese si Amaretto
🍒 Brownies cu cirese si lapte condensat
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
7 oua | |
un praf de sare | |
170g zahar | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
35ml ulei | |
160g faina | |
1 lingurita praf de copt | |
35g cacao |
Crema de ciocolata & migdale + confit de cirese & piper rosu + glazura frisca
CREMA DE CIOCOLATA & MIGDALE |
|
200g ciocolata neagra / lapte sau amestec | |
200g smantana lichida min. 30% grasime | |
20g unt | |
1.5 lingurita esenta de migdale | |
CONFIT DE CIRESE & PIPER ROSU |
|
200g cirese din compot | |
100ml suc din compot | |
2 lingurite amidon de porumb | |
20ml zeama de lamaie / apa | |
1 lingura zahar daca nu e indeajuns de dulce compotul | |
1 lingurita coaja de lamaie | |
1 lingurita piper rosu macinat | |
GLAZURA FRISCA |
|
400g smantana lichida min. 30% grasime | |
4 linguri zahar pudra | |
9g intaritor de frisca | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
fulgi de ciocolata sau ciocolata razuita pentru decor |
Lasă un răspuns