Placinte cu crema de vanilie si pere
Daca te atrag deserturile cu arome calde, texturi moi si gusturi fine, atunci aceste placinte cu crema de vanilie si pere sunt exact ce cauti. Sunt pufoase, delicate, dulci cat trebuie si au acel ceva special care te face sa vrei sa le pregatesti iar si iar. Mi se par perfecte atat ca desert, cat si drept rasfat dulce la micul dejun sau ca surpriza dulce pentru cei dragi.
Combinatia de aluat moale si aerat, crema fina de vanilie si perele dulci, usor caramelizate este una dintre cele mai armonioase pe care le poti aduce intr-o placinta de casa. Fiecare muscatura are un echilibru minunat intre catifelat si fructat, intre pufos si cremos, intre familiar si special.

De ce aceste placinte cu crema de vanilie si pere sunt atat de bune
Incep cu unul dintre motivele principale: vanilia. Si nu orice vanilie, ci pasta de vanilie Bourbon de la Pronat! Pentru mine, e un ingredient pe care il folosesc destul de des in prajiturile mele si pe care il ador. Are o aroma autentica, profunda, cu note bogate, naturale, care ridica deserturile la nivel de cofetarie de lux. Si are si seminte de vanilie, care se vad ataat de frumos in crema!
Am profitat din plin de aceasta pasta de vanilie si am folosit-o in toate elementele retetei:
✨ in aluat, pentru un parfum subtil, cald;
✨ in crema, unde devine vedeta absoluta;
✨ chiar si la pere, pentru un plus de eleganta aromatica.

Daca vrei sa o incerci si tu, o gasesti pe Vegis.ro – e unul dintre produsele mele preferate de acolo. De altfel, aceeasi pasta de vanilie am folosit-o si in reteta de lapte de pasare cu migdale caramelizate, unul dintre cele mai delicate deserturi ale copilariei. Si acolo a facut o diferenta uriasa in profilul aromatic!



Aroma si textura, un duo care cucereste
Mi se pare ca toate elementele se imbina perfect in aceasta reteta. Hai sa iti spun de ce!
Aluatul este moale, pufos, elastic. Se lucreaza usor si are avantajul ca se poate lasa si la dospit lent, la rece, peste noapte. Dupa coacere, devine fin, aerat si incredibil de placut atunci cand musti din placinta.
Crema de vanilie este fina, catifelata si lejera. Am infuzat laptele cu o lingurita de pasta de vanilie la inceput pentru a-i intensifica aroma, iar cea de-a doua lingurita am adaugat-o la final, dupa ce crema a fiert, pentru ca notele delicate, florale si proaspete sa ramana vii. Combinatia dintre vanilia incalzita si cea adaugata la final creeaza un parfum echilibrat, intens si complex.
Nu in ultimul rand, perele aduc prospetime, dulceata si un touch fructat care se potriveste perfect cu vanilia. Coapte usor, devin moi, lucioase si usor caramelizate, fara sa-si piarda forma. Sunt exact ce trebuie pentru placinte elegante si apetisante.

Cum servesti aceste placinte cu crema de vanilie
Pentru a te bucura de textura lor perfecta, incalzeste-le 10–15 secunde in cuptorul cu microunde sau 3–4 minute in cuptor. Vor redeveni moi, pufoase si incredibil de aromate. De asemenea, le poti servi cu diferite topping-uri: presarate cu zahar pudra, cu sirop de caramel sau de ce nu, chiar si de ciocolata.
In orice caz, cred ca sunt perfecte:
- ca desert dupa masa;
- la micul dejun, alaturi de o cafea;
- la pachet, pentru un moment dulce in mijlocul zilei;
- ca mic cadou dulce pentru cineva drag.
Dat fiind ca se pot reincalzi, sunt alegerea ideala si pentru meal prep. Le poti face din timp si sa le servesti pe parcursul unei intregi saptamani.

Tips & Tricks pentru placinte cu crema de vanilie perfecte
Dospirea lenta face minuni
Daca ai timp, lasa aluatul la frigider peste noapte. Un dospit lent va oferi o textura mult mai fina si un gust mai dezvoltat.
Vanilia se pune in doua etape dintr-un motiv bun
Prima lingurita, in laptele fierbinte, intensifica aroma si ii da profunzime, iar a doua lingurita, la final, pastreaza notele proaspete, deoarece altfel s-ar pierde prin fierbere.
Alege pere bine coapte, dar ferme
Felii subtiri, aranjate in evantai, se vor coace frumos fara sa se oxideze excesiv. Daca vrei un aspect glossy, le poti unge dupa coacere cu un strat foarte fin de sirop de agave, miere sau gem de caise.
Lasa placintele sa se raceasca usor inainte de servire
Crema se asaza frumos, iar aromele devin mai intense.

Aceste placinte cu crema de vanilie si pere sunt genul de desert care te cucereste din prima. Au aroma sofisticata, textura minunata si un parfum care se simte ca acasa. Iar pasta de vanilie de la Pronat este, fara exagerare, ingredientul cheie care transforma o reteta buna intr-una memorabila.
Aceste placintele sunt deliciile perfecte pe care le pregatesti pentru tine, pentru familie sau pentru oricine merita o mica bucurie dulce. Si crede-ma, odata ce le incerci, vei vrea sa revii la ele mereu. Daca le incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…
🍰 Mini-tarte din aluat foitaj cu crema de vanilie, mere si caramel
🍰 Tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar
🍰 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie
🍰 Budinca de vanilie cu banane
🍰 Tarta cu frangipane, pere si ciocolata

Vezi mai multe retete de toamna →
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
| 300ml lapte | |
| 9g drojdie uscata | |
| 40g zahar | |
| 2 oua | |
| 590g faina | |
| un praf de sare | |
| 1 lingurita pasta de vanilie Pronat | |
| 112g unt moale, la temperatura camerei |
Crema de vanilie + pere
| 300ml lapte | |
| 2 lingurite pasta de vanilie Pronat | |
| 2 galbenusuri | |
| 50g zahar | |
| 30g amidon de porumb | |
| 15g unt | |
|
PERE |
|
| 4 pere curatate de coaja si taiate felii | |
| 20g unt topit | |
| 1 lingurita zahar brun | |
| 0.5 lingurita pasta de vanilie Pronat | |
| + 1 ou pentru uns placintele |
Pasii necesari
Lapte + drojdie + zahar
Oua + restul de zahar + vanilie
Faina + sare
Unt + framantarea aluatului
Lasam la crescut
Crema de vanilie
Formam placintelele
Preincalzim cuptorul
Adaugam umplutura si perele
Ungem cu ou si dam la cuptor
Lasă un răspuns