Placinte cu crema de vanilie si pere

2 ore +

usor

11 placinte

Daca te atrag deserturile cu arome calde, texturi moi si gusturi fine, atunci aceste placinte cu crema de vanilie si pere sunt exact ce cauti. Sunt pufoase, delicate, dulci cat trebuie si au acel ceva special care te face sa vrei sa le pregatesti iar si iar. Mi se par perfecte atat ca desert, cat si drept rasfat dulce la micul dejun sau ca surpriza dulce pentru cei dragi.

Combinatia de aluat moale si aerat, crema fina de vanilie si perele dulci, usor caramelizate este una dintre cele mai armonioase pe care le poti aduce intr-o placinta de casa. Fiecare muscatura are un echilibru minunat intre catifelat si fructat, intre pufos si cremos, intre familiar si special.

De ce aceste placinte cu crema de vanilie si pere sunt atat de bune

Incep cu unul dintre motivele principale: vanilia. Si nu orice vanilie, ci pasta de vanilie Bourbon de la Pronat! Pentru mine, e un ingredient pe care il folosesc destul de des in prajiturile mele si pe care il ador. Are o aroma autentica, profunda, cu note bogate, naturale, care ridica deserturile la nivel de cofetarie de lux. Si are si seminte de vanilie, care se vad ataat de frumos in crema!

Am profitat din plin de aceasta pasta de vanilie si am folosit-o in toate elementele retetei:

in aluat, pentru un parfum subtil, cald;

in crema, unde devine vedeta absoluta;

chiar si la pere, pentru un plus de eleganta aromatica.

Daca vrei sa o incerci si tu, o gasesti pe Vegis.ro – e unul dintre produsele mele preferate de acolo. De altfel, aceeasi pasta de vanilie am folosit-o si in reteta de lapte de pasare cu migdale caramelizate, unul dintre cele mai delicate deserturi ale copilariei. Si acolo a facut o diferenta uriasa in profilul aromatic!

Aroma si textura, un duo care cucereste

Mi se pare ca toate elementele se imbina perfect in aceasta reteta. Hai sa iti spun de ce!

Aluatul este moale, pufos, elastic. Se lucreaza usor si are avantajul ca se poate lasa si la dospit lent, la rece, peste noapte. Dupa coacere, devine fin, aerat si incredibil de placut atunci cand musti din placinta.

Crema de vanilie este fina, catifelata si lejera. Am infuzat laptele cu o lingurita de pasta de vanilie la inceput pentru a-i intensifica aroma, iar cea de-a doua lingurita am adaugat-o la final, dupa ce crema a fiert, pentru ca notele delicate, florale si proaspete sa ramana vii. Combinatia dintre vanilia incalzita si cea adaugata la final creeaza un parfum echilibrat, intens si complex.

Nu in ultimul rand, perele aduc prospetime, dulceata si un touch fructat care se potriveste perfect cu vanilia. Coapte usor, devin moi, lucioase si usor caramelizate, fara sa-si piarda forma. Sunt exact ce trebuie pentru placinte elegante si apetisante.

Cum servesti aceste placinte cu crema de vanilie

Pentru a te bucura de textura lor perfecta, incalzeste-le 10–15 secunde in cuptorul cu microunde sau 3–4 minute in cuptor. Vor redeveni moi, pufoase si incredibil de aromate. De asemenea, le poti servi cu diferite topping-uri: presarate cu zahar pudra, cu sirop de caramel sau de ce nu, chiar si de ciocolata.

In orice caz, cred ca sunt perfecte:

  • ca desert dupa masa;
  • la micul dejun, alaturi de o cafea;
  • la pachet, pentru un moment dulce in mijlocul zilei;
  • ca mic cadou dulce pentru cineva drag.

Dat fiind ca se pot reincalzi, sunt alegerea ideala si pentru meal prep. Le poti face din timp si sa le servesti pe parcursul unei intregi saptamani.

Tips & Tricks pentru placinte cu crema de vanilie perfecte

Dospirea lenta face minuni
Daca ai timp, lasa aluatul la frigider peste noapte. Un dospit lent va oferi o textura mult mai fina si un gust mai dezvoltat.

Vanilia se pune in doua etape dintr-un motiv bun

Prima lingurita, in laptele fierbinte, intensifica aroma si ii da profunzime, iar a doua lingurita, la final, pastreaza notele proaspete, deoarece altfel s-ar pierde prin fierbere.

Alege pere bine coapte, dar ferme
Felii subtiri, aranjate in evantai, se vor coace frumos fara sa se oxideze excesiv. Daca vrei un aspect glossy, le poti unge dupa coacere cu un strat foarte fin de sirop de agave, miere sau gem de caise.

Lasa placintele sa se raceasca usor inainte de servire
Crema se asaza frumos, iar aromele devin mai intense.

Aceste placinte cu crema de vanilie si pere sunt genul de desert care te cucereste din prima. Au aroma sofisticata, textura minunata si un parfum care se simte ca acasa. Iar pasta de vanilie de la Pronat este, fara exagerare, ingredientul cheie care transforma o reteta buna intr-una memorabila.

Aceste placintele sunt deliciile perfecte pe care le pregatesti pentru tine, pentru familie sau pentru oricine merita o mica bucurie dulce. Si crede-ma, odata ce le incerci, vei vrea sa revii la ele mereu. Daca le incerci, spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Ingrediente placinte cu crema de vanilie si pere de la vegis.ro

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…

🍰 Mini-tarte din aluat foitaj cu crema de vanilie, mere si caramel

🍰 Tort de post cu mere, crema de vanilie si sirop de artar

🍰 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

🍰 Budinca de vanilie cu banane

🍰 Tarta cu frangipane, pere si ciocolata

 Vezi mai multe retete de toamna 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
300ml lapte
9g drojdie uscata
40g zahar
2 oua
590g faina
un praf de sare
1 lingurita pasta de vanilie Pronat
112g unt moale, la temperatura camerei
Crema de vanilie + pere
300ml lapte
2 lingurite pasta de vanilie Pronat
2 galbenusuri
50g zahar
30g amidon de porumb
15g unt

PERE

4 pere curatate de coaja si taiate felii
20g unt topit
1 lingurita zahar brun
0.5 lingurita pasta de vanilie Pronat
+ 1 ou pentru uns placintele

Pasii necesari

1.

Lapte + drojdie + zahar

Intr-un castronel turnam laptele caldut, apoi adaugam 1 lingura de zahar din cantitatea totala si presaram drojdia. Amestecam, acoperim cu un prosop si lasam 10-15 minute, pana devine spumoasa.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Oua + restul de zahar + vanilie

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar) batem 1-2 minute ouale cu restul de zahar si vanilia. Turnam compozitia cu lapte si drojdie si amestecam cat sa se omogenizeze.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Faina + sare

Adaugam treptat faina cernuta si sarea. Aluatul va incepe usor usor sa se lege.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Unt + framantarea aluatului

Dupa ce am terminat toata cantitatea de faina, incorporam treptat untul moale, la temperatura camerei, taiat cubulete. Framantam cu mana sau la mixer timp de cel putin 20 minute. Aluatul trebuie sa fie elastic, usor lipicios.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Lasam la crescut

Transferam aluatul intr-un bol uns cu ulei, pe care il acoperim cu folie alimentara sau un prosop curat. Tinem bolul intr-un loc calduros pana cand aluatul creste si isi dubleaza volumul (1-2 ore).
Extra sfat: eu tin aluatul in cuptorul OPRIT pentru a grabi procesul de dospire. De asemenea, il poti tine si la frigider peste noapte pentru o dospire lenta.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Crema de vanilie

Intr-o cratita turnam laptele si o lingurita de pasta de vanilie. Dam pe foc pana se incalzeste, dar nu fierbe.
Intr-un bol rezistent la caldura batem ouale cu zaharul si amidonul. Turnam incet si treptat laptele incalzit peste aceasta compozitie, amestecand continuu. Apoi, intoarcem amestecul in cratita si lasam pe foc 2-3 minute, pana incepe sa se ingroase. Oprim focul, mai adaugam o lingurita de vanilie si incorporam untul. Acoperim cu folie alimentara lipita de suprafata cremei, lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi dam si la frigider minimum 1 ora, pentru a se intari mai bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Formam placintelele

Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in bucati cat mai egale la gramaj - eu l-am impartit in 11 bucati. Formam niste chifle, pe care le asezam in doua tavi tapetate cu hartie de copt. Lasam spatiu intre ele pentru ca urmeaza sa le aplatizam si in plus, la cuptor vor creste.
Acoperim tavile cu prosoape curate si mai lasam sa dospeasca inca vreo 30-40 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Preincalzim cuptorul

Cand suntem aproape gata de asamblat placintele, punem si cuptorul la preincalzit la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Adaugam umplutura si perele

Aplatizam chiflele si, folosind o lingura sau un pahar, apasam centrul placintei, astfel incat sa cream o margine mai inalta. In spatiul obtinut punem aprox. 2 linguri de crema de vanilie.
Curatam perele de coaja si le taiem felii, pe care le asezam frumos deasupra cremei de vanilie. Topim untul impreuna cu zahar brun si vanilia si, folosind un penson, ungem perele cu unt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Ungem cu ou si dam la cuptor

Batem un ou si ungem marginile placintelor. Optional, poti presara pe margini zahar brun sau fulgi de migdale.
Dam la cuptor pentru aproximativ 18-20 de minute, pana cand placintele s-au rumenit si au devenit aurii.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Pentru extra luciu, poti unge la final placintele cu putina miere sau sirop de agave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *