Chec cu piersici, ciocolata alba si migdale
Un chec cu piersici poate fi clasic, dar cand adaugi ciocolata alba, migdale si un strat crocant de streusel, devine un desert memorabil. Este un chec pufos, cu o textura moale si aerata, aromatizat cu migdale si condimente calde precum scortisoara si nucsoara. Bucatelele de piersici proaspete si chipsurile de ciocolata alba se potrivesc perfect, iar deasupra, un strat auriu de streusel iti ofera acel “crunch” la fiecare muscatura.
Partea cea mai frumoasa? Reteta este extrem de simpla si poti coace compozitia atat intr-o forma clasica de chec, cat si in forme individuale de mini chec sau de muffins. Astfel, poti pregati desertul in varianta potrivita pentru tine: felii de chec savurate la cafea sau ceai, sau portii mici, numai bune de oferit cadou celor dragi.
Este desertul perfect pentru dimineti lenese, pauze de cafea sau momente cand vrei sa oferi ceva dulce si facut in casa.

De ce iti va placea reteta de chec
✅ Se face foarte usor – nu ai nevoie de tehnici complicate, doar de cateva trucuri si ingrediente simple pentru un rezultat perfect.
✅ Este versatil – poti face checul in forma clasica, in varianta de mini chec sau chiar sub forma de briose. Ba chiar poti inlocui piersicile si cu alte fructe preferate.
✅ Are un gust echilibrat – fructe proaspete, ciocolata alba si aroma subtila de migdale.
✅ Arata spectaculos – streuselul de deasupra il face sa para scos din vitrina unei cafenele.

Ce face acest chec cu piersici atat de special
Combinatia de piersici proaspete, ciocolata alba si migdale este una eleganta si echilibrata. Aroma delicata a migdalelor pune in valoare dulceata piersicilor, iar ciocolata alba adauga o nota dulce si catifelata. Condimentele precum scortisoara si nucsoara transforma acest chec intr-un desert cu parfum cald si reconfortant, pentru un final de vara savuros.
Iar vedeta de deasupra, streuselul, este acel strat de firimituri crocante facut din unt rece, zahar si faina. La copt, streuselul devine aurit, crocant si plin de aroma, aducand textura perfecta pentru contrastul cu miezul moale al checului.

Sfaturi pentru un chec cu piersici pufos si reusit
Bate bine ouale cu zaharul – cel putin 2-3 minute cu mixerul pana devin deschise la culoare si spumoase. Acest pas aduce aer in compozitie si face checul mai pufos.
Tavaleste piersicile in faina inainte de a le adauga in aluat. Acest lucru impiedica fructele sa se lase la fund in timpul coacerii si le ajuta sa se distribuie uniform in miez.
Foloseste un ulei bun – eu am ales un ulei cu aroma subtila de migdale (Unisol), care se potriveste perfect cu piersicile si condimentele. Nu e reclama, dar mi se pare un detaliu care face diferenta. Daca il folosesti si tu, renunta la esenta de vanilie si migdale din reteta.
Nu amesteca excesiv aluatul dupa ce ai adaugat ingredientele uscate – amesteca doar cat sa fie incorporate, altfel checul devine dens.
Adauga streuselul chiar inainte de coacere si distribuie-l uniform, pentru un strat crocant si frumos rumenit.
Cum il poti coace
Poti coace acest chec cu piersici in mai multe forme, in functie de cum vrei sa-l servesti.

Varianta clasica, intr-o tava de chec, este perfecta pentru a-l taia in felii generoase si a-l savura langa o cana de cafea sau ceai.
Daca preferi deserturi portionate individual, il poti transforma cu usurinta in mini chec sau chiar in briose cu aspect atragator. Am facut la fel in reteta de muffins cu pere si fistic sau in cea de muffins cu cirese si ciocolata, ambele avand un strat delicios de streusel deasupra. In plus, aceste variante individuale sunt minunate pentru a fi oferite celor dragi. Le poti aseza in cutiute de carton cu fereastra transparenta, le poti infasura in hartie cerata legata cu un snur delicat sau le poti pune in pungi alimentare decorate cu fundite colorate.
Indiferent de forma pe care o alegi, aroma imbietoare a piersicilor si textura crocanta a streuselului vor ramane la fel de irezistibile.

Cum pastram checul cu piersici?
Pentru a te bucura cat mai mult timp de aroma si textura acestui chec cu piersici, iti recomand sa il pastrezi intr-un recipient inchis ermetic, la temperatura camerei, daca il consumi in 2-3 zile.
Daca vrei sa il tii proaspat mai mult, il poti pastra in frigider pana la 4-5 zile, insa este bine sa il scoti cu aproximativ 30 de minute inainte de servire, pentru ca aromele sa se intensifice si textura sa ramana placut pufoasa.
Variantele de mini chec sau briose se pastreaza la fel de bine in cutii cu capac, eventual separate de hartiute pentru a evita lipirea.
Daca stii ca nu le vei consuma repede, poti congela atat checul intreg, cat si portiile individuale; se pastreaza excelent pana la 2 luni si se dezgheata usor la temperatura camerei sau cateva minute in cuptorul incins.
Trebuie sa stii ca, desi este delicios si crocant imediat dupa coacere, stratul de streusel de pe acest chec cu piersici se va inmuia usor in timp, din cauza umiditatii din fructe si din blat. Daca vrei sa readuci acea textura crocanta si aromata, poti incalzi din nou checul (sau portiile individuale) in cuptorul preincalzit sau la air fryer, la 160°C, pentru 5-7 minute, fara a-l acoperi. Caldura va evapora excesul de umiditate si streuselul va redeveni placut sfaramicios, ca in prima zi.

Un chec cu piersici nu trebuie sa fie complicat pentru a fi memorabil. Cu cateva ingrediente de baza, putina rabdare si drag de copt, vei obtine un desert de poveste. Daca il incerci, iti garantez ca vei dori sa-l repeti fie in varianta clasica, fie in forma de mini chec sau briose. Este genul de reteta pe care o salvezi si o faci iar si iar, pentru ca e simpla, rapida si absolut delicioasa. Nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog! S-ar putea sa iti placa si…
🍰 Pandispan cu fructe, pufos si aromat
🍰 Mini-tarte cu piersici, caise si migdale la air fryer
🍰 Banana bread cu tahini de susan si ciocolata
🍰 Prajitura cu piersici, cimbru & crumble de ovaz
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
2 oua | |
115g zahar brun | |
100 ml ulei | |
60ml lapte | |
1 lingura iaurt | |
1 lingurita extract / esenta de vanilie | |
1 lingurita extract / esenta de migdale | |
220g faina | |
1 lingurita praf de copt | |
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu | |
0.5 lingurita scortisoara | |
0.5 lingurita nucsoara | |
un praf de sare | |
2 piersici | |
100g chipsuri de ciocolata alba |
Topping Streusel (strat crocant din firimituri)
40g faina | |
30g zahar brun | |
40g unt rece | |
0.5 lingurita scortisoara | |
20g fulgi de migdale |
Lasă un răspuns