Banana bread cu tahini de susan si ciocolata

30 minute + coacere

foarte usor

8-10 portii

Daca esti fan banana bread, te invit sa incerci o varianta cu totul speciala: banana bread cu tahini din susan si ciocolata. Nu doar ca este usor de facut, dar combinatia de arome te va cuceri de la prima felie. Este mai aromata si mai interesanta decat o banana bread clasica, datorita pastei de tahini care aduce aroma specifica susanului si a ciocolatei, care o face irezistibil de buna.

Banana bread cu tahini de susan si ciocolata

De ce sa alegi aceasta banana bread cu tahini?

Este delicioasa

Se face foarte usor

E sanatoasa si prietenoasa cu dieta vegana

Reteta este extrem de simpla, perfecta chiar si pentru cei care nu au multa experienta in bucatarie. Ingredientele sunt usor de gasit, iar prepararea necesita doar cativa pasi de baza. Tot ce iti trebuie este un bol, un tel si spatula si putina rabdare pentru a se coace.

Banana bread cu tahini nu doar ca impresioneaza prin gust, dar este si extrem de versatila. Merge perfect la micul dejun, alaturi de o ceasca de ceai sau cafea, ca desert dupa masa sau chiar ca gustare de luat la scoala sau job.

In plus, este o reteta vegana, fara oua sau unt, iar laptele poate fi inlocuit cu unul vegetal, precum cel de migdale, ovaz sau soia (pe cel din urma l-am folosit si eu). Daca nu consumi miere, poti folosi sirop de artar sau agave, ceea ce o face aceasta reteta ideala si pentru cei care prefera o alimentatie bazata pe plante.

Banana bread cu tahini de susan si ciocolata

Ce face aceasta reteta de banana bread atat de speciala?

Imagineaza-ti textura moale si pufoasa a unei banana bread clasice, dar imbogatita cu tahini cremos si ciocolata neagra. Bananele bine coapte aduc dulceata naturala, pasta tahini adauga o aroma subtila, iar ciocolata… ei bine, ce poate fi mai bun decat bucati de ciocolata care se topesc usor in fiecare felie?

Aromele se completeaza perfect: dulceata bananelor este echilibrata de gustul usor amarui al tahiniului si de intensitatea ciocolatei negre. Rezultatul este un desert care nu este doar delicios, ci si sofisticat, ideal pentru a-ti impresiona familia sau prietenii.

Daca ai prin frigider 2-3 banane care sunt mult prea coapte pentru a fi mancate ca atare, aceasta reteta este raspunsul perfect. Iar daca bananele tale nu sunt foarte coapte, nu-i nimic! Le poti pune in cuptor pentru 5-10 minute, la o temperatura medie, si vor deveni ideale pentru banana bread.

Cand vine vorba de pasta tahini, desi pare un ingredient exotic, nu e deloc asa. O gasesti chiar si la Lidl, iar eu ti-o recomand si pasta de tahini de la Niavis, pe care o am de pe vegis.ro. Cu ea am facut si reteta de mini-babka cu tahini si ciocolata si atunci m-am indragostit de combinatia aceasta de arome.

Idei de toppinguri si extra ingrediente

Poti personaliza aceasta banana bread dupa gustul tau. Adauga:

  • Nuci tocate (nuci pecan, alune, migdale sau nuci romanesti)
  • Curmale taiate marunt, stafide sau merisoare uscate
  • Fulgi de cocos pentru un plus de textura

Pentru a transforma fiecare felie intr-un mic rasfat, incearca urmatoarele idei de toppinguri:

  • Frisca proaspata, eventual presarata cu fulgi de ciocolata. Pentru o optiune vegana, bate cu mixerul lapte sau crema de cocos (doar partea solida, fara apa).
  • Iaurt grecesc sau vegetal (indulcit cu miere sau sirop de artar)
  • O glazura simpla din tahini si miere sau sirop de artar
  • Sos de ciocolata cald, pentru o nota extra decadenta
  • Cateva fructe proaspete, precum capsuni, afine sau felii de banana
  • Inghetata de vanilie sau ciocolata, pentru un desert perfect in zilele calde
Banana bread cu tahini de susan si ciocolata

Cum pastrezi banana bread proaspata

Banana bread cu tahini si ciocolata se pastreaza perfect intr-un recipient inchis ermetic, la temperatura camerei, timp de 2-3 zile. Daca vrei sa il pastrezi mai mult timp, poti sa il tii in frigider; se va mentine proaspat pana la o saptamana. Inainte de servire, poti incalzi fiecare felie la cuptorul cu microunde pentru a redescoperi gustul delicios al ciocolatei topite.

Pentru o pastrare si mai indelungata, banana bread poate fi congelata. Feliaza si pune in pungi sau recipiente speciale pentru congelator. Astfel, vei putea sa scoti exact cate felii ai nevoie si sa le lasi sa se dezghete la temperatura camerei sau sa le incalzesti direct in cuptorul cu microunde.

Daca esti in cautarea unui dulce usor de facut, aromat si sanatos, aceasta reteta este alegerea perfecta. Este mai mult decat o banana bread; este un desert versatil care imbina aromele exotice ale tahini-ului, dulceata bananelor si ciocolata neagra intr-un mod care iti va rasfata papilele gustative.

Asa ca, de ce sa nu incerci si tu? Bucura-te de o felie alaturi de ceaiul sau cafeaua preferata si lasa aromele sa te cucereasca! Te asigur ca va deveni o reteta pe care o vei repeta mereu.

Daca incerci reteta de banana bread cu tahini si ciocolata, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Banana bread cu ananas si cocos

🍰 Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)

🍰 Tort cu banane, ciocolata si unt de arahide

🍰 Tort cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati

🍰 Budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat

💛💛💛

3 din 2 recenzii

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
325g banane 2 sau 3 banane
130ml lapte poate fi si vegetal
70g miere sau sirop de artar
78g pasta tahini
55g ulei
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
312g faina
un praf de sare
0.5 lingurita scortisoara
1.5 lingurita praf de copt
0.5 lingurita bicarbonat
50g ciocolata neagra tocata
2 linguri susan

Pasii necesari

1.

Pregatim tava si preincalzim cuptorul

Inainte de a incepe prepararea retetei, pregatim o tava de chec pentru copt si o tapetam cu hartie de copt sau o ungem cu ulei/unt (am folosit una de 9x22 cm). Preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele lichide

Sfaramam bananele (alege banane care sa fie cat mai coapte) si le transferam intr-un bol incapator. Amestecam cu laptele, mierea, pasta de tahini, uleiul si vanilia. Optional, daca vrei sa fie mai dulce, poti adauga si zahar, dupa gust (eu am mai adaugat cam 10 g de zahar de trestie).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Incorporam ingredientele uscate + ciocolata

Cernem faina, adaugam si sarea, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul si amestecam cat sa se omogenizeze.
Tocam ciocolata mai grosier si o incorporam cu o spatula in compozitie, avand grija sa nu amestecam prea mult.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

La cuptor

Transferam compozitia pentru banana bread in tava, nivelam si presaram seminte de susan si eventual, chipsuri de ciocolata. Lovim tava de masa de cateva ori si dam la cuptor pentru aprox. 50 de minute (verifica cu o scobitoare sa fie coapta sau masoara temperatura in mijlocul checului cu un termometru de bucatarie - trebuie sa aiba 93°C.)
Lasam sa raceasca putin la temperatura camerei, apoi transferam pe un grilaj de racire.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
1.5 lingurita = o lingurita si jumatate
Poti folosi lapte vegetal sau orice alt tip de lapte de consum.
Mierea poate fi inlocuita de sirop de artar sau de agave.
Daca vrei ca desertul sa fie mai dulce, adauga si putin zahar (alb, de trestie, de cocos etc.)

2 mesaje

  • Ioana

    Aș vrea să fac cu zahăr, cam cât să pun?

    • Maddy

      Bună, Ioana! Poți incerca cu 50-60 g de zahăr, eventual gustă compoziția înainte de a da la cuptor. Ține foarte mult și de preferințe, mie nu îmi plac deserturile foarte dulci, de exemplu. Ține cont și de faptul că mierea din rețetă contribuie și la umiditatea checului, așa că îți recomand să compensezi acest lucru prin adăugarea a una-două linguri în plus de lapte (aproximativ 15-30 ml). Astfel, textura finală va fi mai echilibrată. Spune-mi cum a ieșit, chiar sunt și eu curioasă de rezultat. Happy baking! 💛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *