Banana bread cu tahini de susan si ciocolata
Daca esti fan banana bread, te invit sa incerci o varianta cu totul speciala: banana bread cu tahini din susan si ciocolata. Nu doar ca este usor de facut, dar combinatia de arome te va cuceri de la prima felie. Este mai aromata si mai interesanta decat o banana bread clasica, datorita pastei de tahini care aduce aroma specifica susanului si a ciocolatei, care o face irezistibil de buna.

De ce sa alegi aceasta banana bread cu tahini?
☑ Este delicioasa
☑ Se face foarte usor
☑ E sanatoasa si prietenoasa cu dieta vegana
Reteta este extrem de simpla, perfecta chiar si pentru cei care nu au multa experienta in bucatarie. Ingredientele sunt usor de gasit, iar prepararea necesita doar cativa pasi de baza. Tot ce iti trebuie este un bol, un tel si spatula si putina rabdare pentru a se coace.
Banana bread cu tahini nu doar ca impresioneaza prin gust, dar este si extrem de versatila. Merge perfect la micul dejun, alaturi de o ceasca de ceai sau cafea, ca desert dupa masa sau chiar ca gustare de luat la scoala sau job.
In plus, este o reteta vegana, fara oua sau unt, iar laptele poate fi inlocuit cu unul vegetal, precum cel de migdale, ovaz sau soia (pe cel din urma l-am folosit si eu). Daca nu consumi miere, poti folosi sirop de artar sau agave, ceea ce o face aceasta reteta ideala si pentru cei care prefera o alimentatie bazata pe plante.

Ce face aceasta reteta de banana bread atat de speciala?
Imagineaza-ti textura moale si pufoasa a unei banana bread clasice, dar imbogatita cu tahini cremos si ciocolata neagra. Bananele bine coapte aduc dulceata naturala, pasta tahini adauga o aroma subtila, iar ciocolata… ei bine, ce poate fi mai bun decat bucati de ciocolata care se topesc usor in fiecare felie?
Aromele se completeaza perfect: dulceata bananelor este echilibrata de gustul usor amarui al tahiniului si de intensitatea ciocolatei negre. Rezultatul este un desert care nu este doar delicios, ci si sofisticat, ideal pentru a-ti impresiona familia sau prietenii.
Daca ai prin frigider 2-3 banane care sunt mult prea coapte pentru a fi mancate ca atare, aceasta reteta este raspunsul perfect. Iar daca bananele tale nu sunt foarte coapte, nu-i nimic! Le poti pune in cuptor pentru 5-10 minute, la o temperatura medie, si vor deveni ideale pentru banana bread.
Cand vine vorba de pasta tahini, desi pare un ingredient exotic, nu e deloc asa. O gasesti chiar si la Lidl, iar eu ti-o recomand si pasta de tahini de la Niavis, pe care o am de pe vegis.ro. Cu ea am facut si reteta de mini-babka cu tahini si ciocolata si atunci m-am indragostit de combinatia aceasta de arome.

Idei de toppinguri si extra ingrediente
Poti personaliza aceasta banana bread dupa gustul tau. Adauga:
- Nuci tocate (nuci pecan, alune, migdale sau nuci romanesti)
- Curmale taiate marunt, stafide sau merisoare uscate
- Fulgi de cocos pentru un plus de textura
Pentru a transforma fiecare felie intr-un mic rasfat, incearca urmatoarele idei de toppinguri:
- Frisca proaspata, eventual presarata cu fulgi de ciocolata. Pentru o optiune vegana, bate cu mixerul lapte sau crema de cocos (doar partea solida, fara apa).
- Iaurt grecesc sau vegetal (indulcit cu miere sau sirop de artar)
- O glazura simpla din tahini si miere sau sirop de artar
- Sos de ciocolata cald, pentru o nota extra decadenta
- Cateva fructe proaspete, precum capsuni, afine sau felii de banana
- Inghetata de vanilie sau ciocolata, pentru un desert perfect in zilele calde

Cum pastrezi banana bread proaspata
Banana bread cu tahini si ciocolata se pastreaza perfect intr-un recipient inchis ermetic, la temperatura camerei, timp de 2-3 zile. Daca vrei sa il pastrezi mai mult timp, poti sa il tii in frigider; se va mentine proaspat pana la o saptamana. Inainte de servire, poti incalzi fiecare felie la cuptorul cu microunde pentru a redescoperi gustul delicios al ciocolatei topite.
Pentru o pastrare si mai indelungata, banana bread poate fi congelata. Feliaza si pune in pungi sau recipiente speciale pentru congelator. Astfel, vei putea sa scoti exact cate felii ai nevoie si sa le lasi sa se dezghete la temperatura camerei sau sa le incalzesti direct in cuptorul cu microunde.

Daca esti in cautarea unui dulce usor de facut, aromat si sanatos, aceasta reteta este alegerea perfecta. Este mai mult decat o banana bread; este un desert versatil care imbina aromele exotice ale tahini-ului, dulceata bananelor si ciocolata neagra intr-un mod care iti va rasfata papilele gustative.
Asa ca, de ce sa nu incerci si tu? Bucura-te de o felie alaturi de ceaiul sau cafeaua preferata si lasa aromele sa te cucereasca! Te asigur ca va deveni o reteta pe care o vei repeta mereu.
Daca incerci reteta de banana bread cu tahini si ciocolata, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.
Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!
🍰 Banana bread cu ananas si cocos
🍰 Guguluf cu banane, ananas si caju (de post)
🍰 Tort cu banane, ciocolata si unt de arahide
🍰 Tort cu banane, unt de arahide si covrigei caramelizati
🍰 Budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat
💛💛💛
Ingrediente
Seteaza numarul de portii
325g banane 2 sau 3 banane | |
130ml lapte poate fi si vegetal | |
70g miere sau sirop de artar | |
78g pasta tahini | |
55g ulei | |
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie | |
312g faina | |
un praf de sare | |
0.5 lingurita scortisoara | |
1.5 lingurita praf de copt | |
0.5 lingurita bicarbonat | |
50g ciocolata neagra tocata | |
2 linguri susan |
Aș vrea să fac cu zahăr, cam cât să pun?