Prajitura desteapta cu vanilie in 3 straturi

40 minute + cuptor

foarte usor

aprox. 9 portii

Daca ai pofta de ceva dulce, simplu de facut si absolut spectaculos, prajitura desteapta cu vanilie este alegerea perfecta. Desi pare o prajitura obisnuita la inceput, magia se intampla in cuptor: dintr-o singura compozitie vei obtine trei straturi distincte, fiecare cu o textura diferita si un gust irezistibil de vanilie. Cum imi place mie sa ii zic, prajitura cu trei straturi de fericire! 😊

✨ Un fel de abracadabra… in bucatarie 🪄

Asa cum un magician scoate din palarie un iepure, asa scoti tu din cuptor aceasta prajitura in trei straturi. Prajitura magica este ideala daca ai musafiri si vrei sa ii impresionezi, dar fara a depune prea mult efort in bucatarie.

Se face rapid, nu ai nevoie de tehnici sau ingrediente complicate, iar musafirii vor fi cu siguranta surprinsi de cele trei straturi perfecte. In plus, merge de minune langa o ceasca de cafea sau ceai, fiind potrivita atat pentru un mic rasfat, cat si pentru ocazii speciale.

Ce este prajitura desteapta si de ce este atat de speciala

Cunoscuta in engleza sub numele de Magic Cake, aceasta prajitura si-a castigat reputatia datorita modului unic in care se transforma in timpul coacerii. Desi torni doar o singura compozitie in tava, la final vei descoperi:

🟡 Un strat de baza moale, cu o textura ce mi se pare ca e o combinatie de aluat de tarta si clafoutis

🟡 Crema de vanilie delicata ce aduce parca putin cu crema de zahar ars (sigur, fara caramel)

🟡 Un pandispan usor si aerat, care completeaza atat de bine celelalte texturi

Rezultatul? Un desert care pare sofisticat, dar care se face din cele mai simple ingrediente – oua, zahar, faina, unt, lapte si vanilie. Practic, ingrediente pe care sigur le ai deja in bucatarie!

Cum a aparut prajitura desteapta

Prajitura desteapta are radacini in bucataria traditionala europeana, fiind populara in special in Franta, unde avem gateau magique. Originea exacta a acestei prajituri nu este clara, insa se crede ca deriva din millasson sau millas, un desert traditional din sud-estul Frantei, preparat din faina de mei si faina de porumb. In timpul coacerii, millasson formeaza doua straturi: unul de crema si altul de genoise, datorita amestecului de zahar si oua.

De-a lungul timpului, reteta a evoluat, iar gateau magique a devenit un desert apreciat in bucataria franceza si nu numai. Popularitatea sa a crescut semnificativ in ultimii ani, fiind considerat unul dintre cele mai indragite deserturi in 2024.

Cine si cum a inventat-o ramane un mister, insa un lucru e sigur: acest desert este un exemplu perfect de (al)chimie culinara!

Cum o servesti? Idei de toppinguri inedite si arome deosebite

Desi prajitura desteapta este minunata si simpla, o poti duce la nivelul urmator cu cateva toppinguri:

  • Zahar pudra – cel mai simplu si elegant mod de a o servi.
  • Scortisoara – presarata fin deasupra, adauga un plus de aroma si o transforma intr-un desert perfect pentru sezonul rece.
  • Fructe proaspete – nu dai gres cu zmeura, capsuni, afine sau felii subtiri de portocala.
  • Sos de caramel – perfect pentru un plus de dulceata.
  • Ciocolata topita – o idee grozava pentru iubitorii de ciocolata.
  • Frisca sau inghetata – pentru o combinatie racoritoare si cremoasa.

Daca iti place sa experimentezi in bucatarie, poti adauga diverse arome in reteta clasica. De exemplu, coaja de portocala si lamaie ii ofera prajiturii un gust proaspat si usor citric. Poti incerca si un strop de lichior de portocale sau extract de migdale pentru un twist interesant sau putina tonka pentru un parfum cu note florale.

Cum pastrezi prajitura desteapta?

Daca iti ramane (desi e putin probabil!), prajitura se pastreaza foarte bine in frigider, acoperita, timp de 3-4 zile. Inainte de servire, o poti lasa cateva minute la temperatura camerei pentru a redeveni cremoasa si aromata.

Nu este recomandat sa congelezi prajitura desteapta (Magic Cake), deoarece textura sa delicata are de suferit. Stratul de crema din mijloc contine multa umiditate, iar dupa decongelare poate deveni apoasa si separata de celelalte straturi.

Prajitura desteapta cu vanilie este genul de desert care te cucereste de la prima inghititura. E usor de facut, are un farmec aparte si transforma cele mai simple ingrediente intr-o adevarata magie culinara. Asadar, daca nu ai incercat-o pana acum, e timpul sa o faci!

Daca incerci reteta de prajitura desteapta cu vanilie, spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Prajitura cu lapte (Tres Leches)

🍰 Budinca de vanilie cu banane

🍰 Prajitura Galatopita cu gris si lapte

🍰 Tort Mimosa cu crema de vanilie si lamaie
🍰 Prajitura de post cu mere, unt de arahide si crema de vanilie

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
600ml lapte
140g unt
1 pastaie de vanilie sau esenta / extract de vanilie
5 oua
130g zahar
un praf de sare
0.25 lingurita scortisoara
113g faina
zahar pudra pentru decor

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Tapetam cu hartie de copt o tava cu dimensiuni cat mai apropiate de 26x26 cm si cat mai inalta.Preincalzim cuptorul la 170∘C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Lapte + unt + vanilie

Intr-o cratita, adaugam laptele, untul taiat cubulete, semintele si pastaia de la vanilie. Dam pe foc cat sa se topeasca untul, apoi scoatem pastaia de vanilie. Poti folosi si esenta / extract sau pasta de vanilie, dar adauga-le la final, dupa ce ai oprit focul, pentru a-si pastra mai bine aroma.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Separam ouale si le amestecam cu restul ingredientelor

Albusurile le batem cu mixerul pana cand obtinem o spuma cat mai tare.
Tot cu mixerul batem, separat, galbenusurile cu zaharul, sarea si scortisoara, pana devin deschise la culoare si spumoase (cam 2 minute). Adaugam apoi si faina peste galbenusuri si in doua transe adaugam si amestecul cu lapte, unt si vanilie, amestecand constant.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Incorporam albusurile, lasand spuma la suprafata

In compozitia cu galbenusuri incorporam treptat albusurile, amestecand cu o spatula sau un tel cu miscari de jos in sus. Secretul este sa nu amesteci foarte bine spuma (ca intr-un blat de tort, de exemplu), ci la final sa pluteasca oarecum bucati de spuma deasupra compozitiei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dam la cuptor

Turnam cu grija in tava si dam la cuptor pentru aprox. 50 de minute (va deveni aurie deasupra). O scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca la temperatura camerei si, inainte de a o taia, recomand sa o tii si la frigider pentru minimum o ora. Astfel, se va taia mai bine.
Inainte de servire, presaram zahar pudra.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.25 lingurita = un sfert de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *