Tort spirala cu ciocolata si mandarine

foarte usor

Astazi iti povestesc despre un tort care a surprins si incantat pe toata lumea: tortul spirala cu ciocolata si mandarine. Poate ai mai auzit de el sub numele de tort rulada verticala – un desert care impresioneaza prin aspectul sau inedit si delicios. Desi pare complicat la prima vedere, iti promit ca este mult mai simplu decat ai crede. Ia aromele… ce spectacol parfumat! Blatul pufos de rulada e imbracat de crema ce imbina aroma luxurianta a ciocolatei cu cea de portocala si scortisoara, iar dulceata de mandarine desavarseste desertul si surprinde prin gustul special, dulce-amarui.

Acest tort este o combinatie perfecta intre gust si design. Este ideal pentru iubitorii de ciocolata, dar si pentru cei care vor sa incerce ceva diferit. Straturile de pandispan moale si pufos, ganache-ul cremos de ciocolata si accentele aromate de mandarine il fac perfect pentru aniversari, sarbatori sau orice ocazie speciala.

Eu zic ca este acel tip de tort care iti va face oaspetii sa exclame „Wow!” cand il tai si care iti va aduce complimente garantate. Si, pe langa asta, este si o modalitate excelenta de a arata cat de creativa esti in bucatarie.

Asadar, fie ca il faci pentru cineva drag sau pur si simplu pentru a te rasfata, acest tort este alegerea perfecta. Abia astept sa aflu cum ti-a iesit!

Ce este tortul spirala?

Tortul spirala, cunoscut si sub numele de vertical roll cake, este un desert spectaculos care impresioneaza prin modul sau unic de asamblare. Spre deosebire de torturile clasice, care au straturi orizontale, in cazul tortului spirala, straturile sunt verticale. Blatul de rulada este taiat in fasii si rulat in forma de spirala, obtinand un efect vizual inedit atunci cand este feliat. Straturile fine de blat moale si crema se imbina perfect, oferind atat un aspect deosebit, cat si un gust delicios. Desi pare sofisticat, tehnica este surprinzator de simpla, fiind perfecta pentru a transforma orice ocazie intr-una speciala.

Tortul spirala, inspirat de rulada Buche de Noel

De fapt, eu l-am pregatit pentru sotul meu, un mare fan al deserturilor cu ciocolata. Dupa ce a incercat Buche de Noel anul trecut si i-a placut extrem de mult, mi-a spus ca si-ar dori acea rulada delicioasa si de ziua lui. Insa eu, pentru ca voiam sa ii ofer un tort in adevaratul sens al cuvantului, am luat ideea de baza si am transformat-o intr-un tort spectaculos. Rezultatul? Mult peste asteptari!

Am pastrat reteta de ganache folosita si pentru Buche de Noel, insa am crescut cantitatea, pentru a fi sigura ca imi ajunge si pentru umplut, dar si pentru invelit tortul. Blatul, insa, a suferit ceva modificari. La baza este tot un pandispan, insa am adaugat si ulei (de rapita folosesc in general pentru copt) si suc de portocale. Uleiul adauga grasime, ceea ce face blatul mai moale si mai fraged, ideal pentru o rulada care trebuie sa fie flexibila si usor de rulat fara sa se crape. Sucul de portocale hidrateaza aluatul, astfel ca blatul nu devine uscat dupa coacere. In plus, adauga si aroma.

Ce face tortul spirala atat de special?

Secretul sta in modul de asamblare. Blatul de rulada, moale si aromatizat cu coaja de portocala, se feliaza, iar fasiile se ruleaza separat, creand un efect vizual uimitor. Intre straturi, ganache-ul de ciocolata neagra aduce o cremozitate intensa, completata de dulceata de mandarine. Notele de portocala si scortisoara din crema se combina perfect, aducand un gust rafinat.

Nu am fost inspirata sa fac niste fotografii in timp ce asamblat tortul, dar cu siguranta data viitoare cand voi prepara un astfel de desert voi tine cont de acest pas. Pentru a intelege mai bine cum sa rulezi fasiile de blat, iti recomand acest video. De asemenea, l-am rugat pe sotul meu sa ma ajute cu o exemplificare 3D a pasilor pentru asamblarea tortului, sper sa iti fie de folos. Gasesti imaginile in sectiunea cu pasii retetei.

Dulceata de mandarine pentru tortul spirala cu ciocolata

Iti povesteam in articolul cu Idei de cadouri pentru pasionatii de gatit si food bloggers ca ingredientele premium sunt intotdeauna apreciate. Se pare ca Mos Craciun a citit si el acest articol si s-a conformat. Astfel, am primit un gift box cu diferite produse italiene, printre care si dulceata de mandarine. Eu am folosit-o pe aceasta pentru tort, dar poti alege ce dulceata doresti, fie ea de mandarine sau portocale. Imi place mult si dulceata de portocale de la Raureni sau cea cu portocale si ghimbir de la St. Dalfour.

Totodata, poti sa prepari chiar tu dulceata de mandarine, este chiar usor de facut! Curata 4-5 mandarine, pastreaza coaja de la una si taie pulpa in bucati mici. Fierbe-le cu 150 g zahar si 50 ml apa pana cand amestecul se ingroasa si devine lucios. Daca vrei, poti adauga un strop de suc de lamaie pentru un echilibru perfect.
Din aceasta reteta vei obtine cam 150 g de dulceata, exact cat ai nevoie pentru tort.

Cum pastrezi tortul spirala?

Pentru a te bucura de prospetimea lui, pastreaza tortul in frigider, acoperit, ca sa nu se usuce. Il poti consuma in maximum 3-4 zile. Scoate-l cu 15-20 de minute inainte de servire pentru a lasa aromele sa se intensifice si ganache-ul sa se mai inmoaie.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort spirala cu ciocolata si mandarine. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Tort cu portocale, mandarine si turta dulce

🍰 Briose rasturnate cu portocale

🍰 Mousse de ciocolata si pere fara gelatina, frisca sau oua crude

🍰 Tort cu Nutella si ciocolata

🍰 Tarta cu mousse de ciocolata si tonka

Vezi mai multe retete de tort  →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
6 oua
90g ulei
90g faina
70 g suc de mandarine / portocale
100g zahar
0.5 lingurita zeama de lamaie
1 lingurita coaja de portocala
Umplutura
400g ciocolata cu lapte sau neagra
400ml smantana lichida
50g unt
0.5 lingurita scortisoara
1 lingurita esenta de portocala
125g dulceata de mandarine / portocale

Pasii necesari

1.

Pregatim ganache-ul de ciocolata

Taiem cat mai marunt ciocolata si o punem intr-un bol termorezistent. Incalzim smantana lichida pana aproape de fierbere. Turnam smantana peste ciocolata, lasam 5 minute cat se se topeasca, apoi amestecam pana la omogenizare. Incorporam untul moale, taiat cubulete, scortisoara si esenta de portocale. Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider 2-3 ore.
Inainte de a asambla tortul, batem ganache-ul maximum 1 minut cu mixerul cat sa devina mai aerat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele pentru blatul-rulada

Intr-un bol incapator adaugam uleiul si faina cernuta si amestecam.
Separam ouale. Galbenusurile le adaugam peste ulei si faina, adaugand ulterior si zeama de portocale / mandarine si coaja de portocala. Albusurile le batem spuma impreuna cu jumatate de lingurita de zeama de lamaie. Cand incepe sa se formeze spuma, adaugam treptat zaharul si batem cu mixerul pana obtinem o bezea cat mai tare.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Incorporam albusurile in galbenusuri

Folosind o spatula si miscari de jos in sus, incorporam treptat bezeaua de albusuri in compozitia cu galbenusuri.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Dam la cuptor

Tapetam o tava dreptunghiulara cu hartie de copt (am folosit una de 40x27 cm). Preincalzim cuptorul la 160°C. Intindem uniform compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor pentru aprox. 30 de minute.
Lasam sa se raceasca, apoi intoarcem blatul pe o alta hartie de copt sau o tava si dezlipim hartia in care l-am copt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Asamblam tortul: taiem blaturile si acoperim cu dulceata si ganache

Taiem marginile blatului cat sa obtinem un dreptunghi uniform. Taiem blatul pe lung in 3 parti egale, iar in capatul celei de-a 3-a fasii, taiem putin in diagonala pentru a se prinde mai bine de restul fasiilor.
Ungem uniform foaia de aluat cu dulceata de mandarine / portocale, apoi intindem uniform un strat de ganache.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Rulam bucatile de aluat

Rulam cu grija prima bucata de aluat, cat de strans putem. O asezam in continuarea celei de-a doua fasii (cea din mijloc) si o rulam si pe ea, suprapunand peste prima fasie. Asezam bucata de tort obtinuta pe o farfurie sau suport de tort.
Infasuram a 3-a fasie de jur imprejurul celorlate. Strangem cu mainile cat sa se lipeasca cat mai bine elementele tortului si sa aiba o forma frumoasa. Vei observa ca un spatiu in exteriorul tortului va ramane gol, insa odata glazurat, se va nivela si nu se va vedea urat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Glazuram tortul

Asezam tortul pe un suport rotativ. Punem restul de ganache intr-un pos si distribuim uniform deasupra si pe peretii tortului. Nivelam cu o spatula pentru glazurare. Decoreaza-l dupa propriile preferinte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Am uitat sa pozez exact pasii pentru a asambla tortul, dar pentru a incerca sa iti explic cat mai bine, am facut o reprezentare grafica. Cele 3 fasii au culori diferite pentru a fi mai usor de urmarit pasii. De asemenea, iti recomand sa arunci un ochi si pe acest video, care m-a ajutat si pe mine in asamblarea tortului. https://youtu.be/LEJTlh6OXD8?t=454

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *