Rulada Buturuga de Craciun (Buche de Noel)

1 ora

foarte usor

≈ 10 portii

Daca esti in cautarea unui desert spectaculos pentru masa de Sarbatori, rulada Buturuga de Craciun, cunoscuta si ca Buche de Noel sau Yule Log Cake, este alegerea perfecta. Cu un aspect rustic ce aminteste de o buturuga de lemn si arome festive de ciocolata si portocala, acest desert combina traditia cu eleganta si reuseste sa impresioneze atat prin prezentare, cat si prin gust.

Pe langa faptul ca arata spectaculos, acest desert este o adevarata incantare pentru papilele gustative. Textura pufoasa a blatului de pandispan, crema fina si aromata si decorul festiv transforma rulada intr-un deliciu care se va incadra perfect pe masa de sarbatoare.

Rulada Buturuga de Craciun aduce spiritul Sarbatorilor in casa ta si poate deveni chiar o traditie personala de Craciun. Cred ca e o activitate creativa si amuzanta pentru a implica intreaga familie – sunt sigura ca cei mici vor adora sa decoreze rulada si sa-si puna amprenta in crearea acestui desert special.

Apropo, sa iti spun si o poveste. Am facut pentru prima data rulada aceasta cand eram in scoala generala. La ora de limba franceza, am primit ca tema sa traducem o reteta traditionala franceza si, daca vrem, sa o si gatim. Nu stiu cum am ajuns eu la reteta de Buche de Noel, nu mai stiu nici daca reteta a iesit bine, dar cert e ca am fost singura care a venit la scoala cu tema facuta complet. Bineinteles ca a fost o adevarata provocare sa impartim o astfel de Buturuga la toti cei din clasa. 😄

Ce este Buche de Noel si de unde vine?

Buche de Noel este o rulada din blat pandispan, umpluta cu creme delicioase si acoperita cu ganache de ciocolata. Originile acestui desert ne duc in Franta secolului al XIX-lea, cand brutarii francezi au creat acest desert pentru a simboliza buturuga traditionala arsa in semineu de Craciun, un obicei specific Frantei, Angliei și Tarilor Nordice.

In multe gopodarii europene, in Ajunul Craciunului se aprindea o buturuga. Aceasta era un simbol al sperantei, aducand prosperitatea si protectia casei. Chiar si cenusa sa era considerata sacra, fiind folosita pentru fertilizarea campurilor sau ca talisman impotriva spiritelor rele. Treptat, traditia arderii buturugii a fost inlocuita de acest desert spectaculos, care a preluat forma simbolica a trunchiului de copac.

Din Anglia, rulada a calatorit peste Atlantic, cucerind rapid America. Datorita aspectului spectaculos si a simbolismului sau, Yule Log Cake a devenit un desert iconic pentru masa de Craciun. Popularitatea sa a crescut datorita imigrantilor europeni, iar mai tarziu, datorita influentei televiziunii si a cartilor de bucate, care au transformat desertul intr-un simbol al sarbatorilor de iarna.

Buche de Noel, Yule Log Cake, Rulada Buturuga

Atatea variante de rulade, aceeasi Buturuga de Craciun delicioasa

Buche de Noel poate fi adaptata in functie de gusturile fiecaruia, fiind un desert extrem de versatil. Din ce am vazut, exista trei variante delicioase ale desertului Buturuga de Craciun:

  • blat simplu, vaniliat si crema de ciocolata
  • blat cu cacao asociat cu o crema alba, pe baza de frisca sau mascarpone
  • o combinatie intensa de blat de cacao si crema de ciocolata, perfecta pentru iubitorii deserturilor pliiine de ciocolata

Ganache-ul de ciocolata neagra este cel mai popular, insa poate fi inlocuit cu creme pe baza de unt (buttercream). Totusi, din cate am inteles, reteta originala, cu traditie, ramane varianta prezentata aici – cu blat simplu, crema fina si ganache aromatizat, o combinatie ce rezoneaza cel mai bine cu spiritul clasic al desertului.

Cremele pot fi aromatizate cu rom sau vanilie in loc de portocala, iar daca iubesti aromele intense, poti incerca o glazura din ciocolata amaruie. Unele variante mai moderne includ chiar elemente precum crema pralina cu nuci sau alune caramelizate sau chiar combinatii exotice precum mango si cocos.

Oricum, indiferent de varianta pe care o alegi, Buche de Noel ramane un simbol al bucuriei si al reuniunilor in jurul mesei, in cea mai frumoasa perioada a anului.

Decorul pentru rulada Buturuga de Craciun, piesa de rezistenta

Decorarea este partea cea mai distractiva! Foloseste o furculita pentru a trasa modelul scoartei de copac pe ganache. Adauga elemente care sa completeze povestea padurii:

🌿 Rozmarin si merisoare fresh – Crengutele de rozmarin seamana cu acele de brad, iar merisoarele adauga un contrast festiv de culoare, evocand fructele de padure dintr-o padure acoperita de zapada.

🍄 Ciupercute din bezea – Aceste mici decoruri sunt un clasic pentru Buche de Noel si adauga un aspect autentic de padure. Le poti pudra cu cacao pentru un aspect mai natural. Ti-am lasat si reteta bezelelor la finalul retetei. 😊

🫙 Zahar pudra – Presara putin zahar pudra peste rulada pentru a crea iluzia de zapada proaspat asternuta.

🍫 Decor din ciocolata – Poti adauga frunze, conuri de brad sau mici figurine din ciocolata pentru un plus de eleganta.

🌺 Flori de zahar sau martipan – Florile de iarna, cum ar fi cele poinsettia, realizate din zahar sau martipan, aduc un aer festiv si rafinat.

🍊 Fructe confiate – Felii subtiri de portocala confiate sau alte fructe cu aspect festiv pot fi folosite ca decor, adaugand si o nota de prospetime.

Mic decor tematic – Pentru un aspect modern, poti folosi mici figurine din zahar sau plastelina comestibila (reni, oameni de zapada, braduti).

Reteta Rulada Buturuga de Craciun (Buche de Noel)

Cum pastram rulada Buche de Noel?

Rulada trebuie pastrata la frigider, in special daca este decorata cu ganache de ciocolata, frisca sau alte creme perisabile. Acoper-o cu o folie alimentara sau pune-o intr-un recipient etans pentru a evita uscarea si absorbtia mirosurilor din frigider. Poate fi pastrata astfel timp de 3-4 zile.

Scoate rulada din frigider cu 20-30 de minute inainte de a o servi, astfel incat crema si glazura sa capete o textura mai fina, iar aromele sa se intensifice.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de rulada Buche de Noel, sau Buturuga de Craciun. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Cauti inspiratie pentru masa de Craciun? Arunca un ochi pe urmatoarele retete!

Tort cu portocale, mandarine si turta dulce

Fursecuri ciupercute cu nuca si ciocolata

Ciocolata de casa cu merisoare, fistic & portocala confiata

Fursecuri crapate crinkles cu ciocolata si menta

Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)

 🎄 Mai multe retete festive → 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
4 oua
120g zahar
100g faina 8 g
un praf de sare
1 pachet zahar vanilinat 8 g
Ganache de ciocolata
250g ciocolata cu lapte, neagra sau o combinatie dintre cele doua
250g smantana lichida
50g unt
1 lingurita esenta sau coaja de portocala

Pasii necesari

1.

Pregatim mai intai ganache-ul de ciocolata

Taiem ciocolata si o punem intr-un bol termorezistent incapator. Poti folosi ciocolata neagra, cu lapte sau o combinatie dintre cele doua. Incalzim pana la fierbere smantana lichida.
Turnam smantana peste ciocolata si lasam cateva minute sa se topeasca ciocolata. Apoi amestecam pana la omogenizare. Adaugam untul moale, taiat cubulete si il incorporam in amestecul cu ciocolata. Acoperim cu folie alimentara lipita de suprafata compozitiei, lasam sa se raceasca, apoi dam la frigider pentru cel putin 1-2 ore (poate sta si mai mult). Dupa ce s-a racit, batem putin cu mixerul cat sa devina mai aerata (nu foarte mult pentru ca isi va schimba textura).
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Pregatim blatul pentru rulada

Separam ouale. Galbenusurile le batem cu mixerul impreuna cu zaharul si zaharul vanilinat pana cand devin deschise la culoare si spumoase. Albusurile le batem o spuma tare.
Incorporam treptat albusurile in galbenusuri, amestecand cu o spatula cu miscari de jos in sus. Adaugam faina cernuta si sarea si amestecam doar cat sa se omogenizeze.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Intindem in tava si dam la cuptor

Tapetam cu hartie de copt o tava dreptunghiulara, eu am folosit una cu dimensiunile de 25x35 cm, incearca sa folosesti o tava cu dimensiuni cat mai asemanatoare. Intindem uniform compozitia blatului in tava si dam la cuptorul preincalzit la 170°C pentru aprox. 10 minute - incearca blatul cu o scobitoare pentru a verifica daca e copt.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Rasucim intr-un prosop

Umezim un prosop de bucatarie curat. Imediat ce am scos tava din cuptor, o intoarcem cu grija pe prosop. Dezlipim din aproape in aproape hartia de copt de pe blat si, cu mare grija, rasucim blatul pe lung (cu prosopul la interior), ca pe o clatita. Lasam la racit cel putin 30 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Umplem rulada si o acoperim cu crema

Dupa ce blatul s-a racit, il rulam in sens invers. Il ungem cu un strat uniform de ganache, apoi rasucim din nou. Taiem capetele si inca o bucatica cam de 7-8 cm, cu o taietura pe diagonala. Aceasta va fi acea crenguta laterala, pe care o asezam intr-o parte a "buturugii". Acoperim rulada cu ganache si, cu o furculita, facem un model care sa aduca cu scoarta de copac.
Putem servi de indata ce e gata sau sa lasam la frigider.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Extra 🍄 Bezele ciupercute pentru decor

Batem 2 albusuri cu 100 g de zahar si 0.5 lingurita de zeama de lamaie pana cand obtinem o spuma cat mai tare. Tapetam o tava cu hartie de copt si, cu un pos, facem palaria ciupercutelor, apoi, separat, piciorusele. Dam la cuptor la 110°C pentru o ora, apoi lasam sa se raceasca in cuptor. Lipim palariile de piciorusele ciupercutelor cu putina ciocolata topita si pudram cu cacao pentru un aspect mai veridic.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *