Fursecuri de turta dulce, aromate si glazurate

1 ora +

usor

aprox. 30 de fursecuri

Sarbatorile inseamna familie, bucurie si… deserturi aromate care te fac sa zambesti. 😊 Aceste fursecuri de turta dulce acoperite cu glazura vanilata sunt tot ce ai nevoie pentru a crea atmosfera perfecta de Craciun. Aromele de scortisoara, cardamom si ghimbir, combinate cu dulceata mierii si a zaharului muscovado, dau acestor fursecuri un gust unic, imposibil de uitat. Fie ca le pastrezi pentru masa de Craciun sau le oferi in dar, cu siguranta vor fi apreciate. Sa mai spun si ca sunt usor de pregatit si sunt si tare frumoase?

Reteta aceasta este perfecta daca vrei sa aduci un strop de magie in casa ta. Incearc-o si bucura-te de farmecul Sarbatorilor, fursec cu fursec!

Gustul Sarbatorilor in fursecuri de turta dulce

Fursecurile de turta dulce sunt pline de condimente specifice care dau acel gust inconfundabil: scortisoara, nucsoara, ghimbir si cardamom. Aroma lor calda si intensa se potriveste perfect cu un ceai fierbinte sau o ciocolata calda. Am ales sa folosesc cardamom proaspat macinat in mojar, pentru ca nimic nu se compara cu prospetimea si intensitatea pe care o aduce acest ingredient. Daca nu ai pastai de cardamom la indemana, poti folosi si cel gata macinat, dar iti recomand sa incerci varianta proaspata macar o data – te va cuceri!

In compozitia acestor fursecuri am inclus si un mix de zahar brun si zahar muscovado. Zaharul brun aduce o dulceata subtila, iar cel muscovado contribuie cu o nota de caramel si o textura usor mai umeda. Daca nu gasesti zahar muscovado, poti sa-l inlocuiesti fara probleme cu zahar brun clasic – vor iesi la fel de delicioase.

Un alt ingredient esential este mierea, care nu doar ca adauga o aroma delicata, dar si ajuta la obtinerea texturii perfecte. Mierea face fursecurile usor elastice si previne uscarea lor, astfel incat raman proaspete mai mult timp.

Glazura vanilata completeaza perfect aceste fursecuri, adaugand un strat fin, dulce si usor crocant care le transforma intr-un adevarat rasfat. Este usor de pregatit si adauga acel aspect festiv. Astfel, fiecare fursec nu e doar delicios, ci si tare frumos!

Decorarea – creativitate si bucurie

Decorarea fursecurilor de turta dulce este partea mea preferata – momentul in care poti transforma desertul intr-un adevarat spectacol vizual. Pentru aceste fursecuri, am ales sa folosesc stampile speciale, care lasa un model delicat, perfect pentru atmosfera de Sarbatori. Este o metoda simpla, dar care adauga un plus de farmec. Tot ce trebuie sa faci este sa apesi usor stampila pe aluat inainte de a coace fursecurile, iar rezultatul este spectaculos.

Daca nu ai stampile, nu-i nicio problema! Poti taia aluatul in forme clasice de stele, braduti, inimioare sau cercuri simple – acestea vor fi la fel de frumoase, mai ales daca adaugi glazura vanilata peste ele. Poti aplica glazura intr-un strat fin pentru un look minimalist sau poti crea detalii decorative, precum linii, puncte sau fulgi de zapada.

Pentru un plus de culoare, poti presara imediat dupa glazurare decoratiuni comestibile cum ar fi perlute, fulgi de cocos, bombonele sau chiar bucati mici de fructe uscate.

Ideale pentru cookies boxes de Craciun

Fursecurile de turta dulce sunt perfecte pentru a fi incluse in cookies boxes de Craciun, acele cutii pline de bunatati facute in casa. Cu aroma lor bogata si glazura fina, sunt vedetele oricarei cutii de cadouri dulci. Nu doar ca sunt delicioase, dar si arata festiv, ceea ce le face ideale pentru a fi daruite celor dragi. Fursecurile acestea se potrivesc de minune alaturi de alte sortimente, cum ar fi bastonasele cu menta, fursecurile cu merisoare, ciocolata alba si fistic sau delicioasele crinkle cookies.

Daca vrei sa afli mai multe idei pentru a pregati cookies boxes personalizate, te invit sa citesti articolul Cadouri dulci pentru cei dragi, unde vei gasi sfaturi utile pentru a combina diferite deserturi si a pentru crea un cadou cu adevarat special.

Pe blog vei gasi si alte retete de fursecuri perfecte pentru astfel de cutii, fiecare cu propriul farmec si aroma inconfundabila. Arunca o privire aici si lasa-te inspirat(a) – vei descoperi combinatii care ii vor face pe cei dragi sa zambeasca de fiecare data cand deschid cutia cu bunatati!

Cum pastram fursecurile de turta dulce

Pentru a te bucura cat mai mult timp de prospetimea si aromele fursecurilor de turta dulce, este important sa le pastrezi corect. Odata ce fursecurile s-au racit complet si glazura s-a intarit, pune-le intr-o cutie inchisa ermetic, din metal sau plastic alimentar.

Fursecurile se pastreaza foarte bine la temperatura camerei, intr-un loc uscat si racoros, ferit de umiditate si de razele soarelui. In aceste conditii, isi mentin textura si aroma pana la 2 saptamani, poate chiar si mai mult. Daca le pregatesti pentru cookies boxes sau cadouri, iti recomand sa le pui in cutii abia dupa ce esti sigur(a) ca glazura este complet uscata.

Pentru o pastrare mai indelungata, poti congela fursecurile (fara glazura) intr-o punga speciala pentru congelator. Cand vrei sa le servesti, lasa-le sa se dezghete la temperatura camerei si aplica glazura proaspata, daca doresti.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de fursecuri glazurate de turta dulce. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Cauti inspiratie pentru masa de Craciun? Arunca un ochi pe urmatoarele retete!

Tort cu portocale, mandarine si turta dulce

✨ Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone

Fursecuri aromate cu ciocolata, migdale si condimente

Tarte cu fructe uscate (mince pies, prajituri englezesti)

  🎄 Mai multe retete festive → 

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
320g faina
8g cacao 1 lingura
0.25 lingurita bicarbonat de sodiu
un praf de sare
1 lingurita scortisoara
0.5 lingurita nucsoara
0.5 lingurita cardamon proaspat macinat
0.5 lingurita ghimbir
150g unt moale, la temperatura camerei
80g zahar brun
40g zahar muscovado poate fi inlocuita cantitatea cu zahar brun
100g miere
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 ou
Glazura
150g zahar pudra
2-3 linguri lapte / lapte vegetal / zeama de lamaie / suc de portocale cantitatea poate sa difere in functie de consistenta, glazura nu trebuie sa fie nici prea curgatoare, dar sa fie usor de intins cu pensonul peste fursecuri
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie

Pasii necesari

1.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol, cernem faina si pudra de cacao, adaugam bicarbonatul, sarea si condimentele. Lasam deoparte.
Cantitatea pentru fiecare condiment este orientativa, poti pune dupa propriul gust. Iti recomand sa folosesti cardamom proaspat macinat intr-un mojar pentru ca aroma este mult mai puternica.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Batem untul cu zaharul si restul ingredientelor

Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar) adaugam untul moale, la temperatura camerei, zaharul brun si cel muscovado (cantitatea de zahar muscovado poate fi inlocuita de zahar brun). Batem timp de 2-3 minute pana cand compozitia e moale si aerata. Adaugam oul si vanilia, apoi mierea.
Incorporam amestecul de faina, adaugandu-l in doua transe. Nu amestecam foarte mult, ci doar cat sa obtinem un aluat omogen. Dam bolul la frigider pentru minimum 30 de minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Formam fursecurile

Tapetam o tava incapatoare cu hartie de copt. Luam cam o jumatate de lingura de aluat si formam o bila, pe care o aplatizam usor in tava. O poti lasa asa sau, daca ai stampile pentru fursecuri, inmoaie stampila in zahar pudra, apoi apasa pe forma din aluat. Pentru a obtine margini bine definite, taie forma de aluat cu un decupator de fursecuri rotund sau cu un pahar, inlaturand marginile. Repetam procesul pana terminam tot aluatul. Daca aluatul incepe sa se lipeasca si devine greu de manevrat, mai lasa-l la frigider cateva minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Dam la cuptor

Cat timp formam fursecurile, preincalzim cuptorul la 170oC. Dam la cuptor tava cu fursecuri pentru aprox. 12-15 minute. Fursecurile vor fi inca moi atunci cand le scoti din cuptor, dar se vor intari pe masura ce se racesc.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Glazuram

Dupa ce s-au racit foarte bine, putem glazura fursecurile. Amestecam zaharul pudra cu lapte / lapte vegetal / zeama de lamaie / suc de portocale, dupa preferinte. Adauga cate o lingura treptat si amesteca, apoi completeaza daca mai e nevoie. Trebuie sa obtii o glazura care sa nu fie foarte curgatoare, dar sa fie usor de intins cu pensonul pe fursecuri.
Folosind un penson de bucatarie, glazuram fiecare fursec si lasam glazura sa se usuce la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Pentru glazura, poti folosi lapte / lapte vegetal / zeama de lamaie / suc de portocale. Adauga treptat lichidul in zahar pudra, pentru a controla mai bine consistenta.
Cantitatile pentru condimente sunt orientative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *