Tort cu portocale, mandarine si turta dulce

2 ore +

usor

10-12 portii

Ce-ar fi decembrie fara aromele sale specifice, care transforma fiecare zi rece intr-un prilej de sarbatoare? Asa a inceput si povestea acestui tort de iarna cu portocale si turta dulce, un desert care nu doar arata frumos, dar este si incredibil de delicios si aromat. Gandit special pentru Craciun, Revelion sau aniversarile din decembrie, aduce pe masa o combinatie irezistibila de citrice racoritoare si gustul inconfundabil al turtei dulci. In plus, este este alegerea perfecta pentru a veni in intampinarea iernii si pentru a-i sarbatori pe cei dragi de Sfantul Andrei, oferind un moment dulce si festiv. Fiecare detaliu este gandit sa aduca atmosfera Sarbatorilor in farfuria ta!

Tort cu portocale, mandarine si turta dulce

O poveste de iarna intr-un desert

Tortul acesta e ca un basm servit pe farfurie. Blaturile sunt pufoase si condimentate, avand acel gust inconfundabil de turta dulce – cu scortisoara, ghimbir, nucsoara si un strop de miere. La mijloc, mousse-ul de portocale iti incanta papilele cu prospetimea sa, in timp ce stratul de mandarine din compot adauga o nota suculenta si dulce. Aromele se imbina perfect, iar textura fina si pufoasa te face sa mai vrei inca o portie.

Portocalele si mandarinele sunt aromele iernii, iar acest tort le pune in valoare intr-un mod elegant. Prospetimea mousse-ului de portocale si textura suculenta a mandarinelor echilibreaza perfect aromele intense ale blaturilor condimentate. Fie ca il pregatesti pentru Craciun, Revelion sau pentru o aniversare in familie, acest desert aduce un plus de bucurie mesei festive.

Servit la masa de Sarbatori, acest tort va fi vedeta momentului. Culorile calde ale blaturilor, stratul fin de mousse si mandarinele zemoase fac din el o piesa centrala perfecta pentru orice masa festiva.

Mai mult decat un simplu tort, este o experienta care te poarta prin magia iernii – de la parfumul din bucatarie atunci cand il pregatesti pana la momentul in care gusti prima felie.

De ce vei iubi acest tort cu portocale, mandarine si turta dulce?

👍 Arata spectaculos si festiv: E un desert care impresioneaza la prima vedere, cu straturile sale perfect definite si decorul de sarbatoare.

👍 Are arome unice: Gustul condimentat al blaturilor de turta dulce se imbina armonios cu prospetimea portocalelor si dulceata mandarinelor.

👍 Te poti juca cu ingredientele, dupa propriile preferinte: Poti ajusta cantitatea de zahar (desi, te avertizez, el nu este oricum un tort foarte dulce, asemenea celor din majoritatea cofetariilor). De asemenea, foloseste ce condimente doresti pentru blaturi, de la scortisoara, nucsoara, ienibahar si cuisoare pana la cardamom sau anason. Sau, desigur, poti folosi si mixuri de condimente pentru turta dulce gata preparate.

Tort de casa portocale, mandarine si turta dulce

Sfaturi pentru reusita tortului

  • Foloseste portocale bine coapte si cat mai aromate pentru mousse.
  • Nu inlocui mandarinele din compot cu cele proaspete. Poti face asta doar in cazul decorului, dar in interior, iti sugerez sa le folosesti pe cele din compot. De ce? Mandarinele din compot sunt deja curatate de pielita subtire care le inconjoara si au o textura suculenta si uniforma. Spre deosebire de cele proaspete, care pot avea zone mai fibroase sau chiar samburi ascunsi, cele din compot sunt ideale pentru straturile unui tort. Totodata, mandarinele proaspete pot varia mult ca dulceata si aciditate, in timp ce mandarinele din compot sunt indulcite usor in sirop, ceea ce le face perfecte pentru deserturi.
  • Lasa tortul la frigider cel putin 4-6 ore inainte de servire – astfel aromele se vor imbina perfect, iar textura mousse-ului va fi ideala.
Tort festiv cu portocale, mandarine si turta dulce

Tort cu blaturile la vedere – de ce ai nevoie

Pentru aceasta reteta, am folosit un inel de tort din otel inoxidabil, lucru care ajuta in obtinerea acestui aspect de tort cu blaturile la vedere (numit si tort Momofuku). Cu ajutorul inelului vei putea taia si aranja blaturile, oferind tortului forma sa perfecta. Iti recomand un inel inalt – unul cu diametrul de 18 cm si inaltimea de 15 cm este ideal si a functionat perfect pentru mine.

Un alt element esential este folia de acetat, care poate fi inlocuita cu hartie de copt sau folie alimentara, daca nu ai la indemana. Aceasta folie previne lipirea straturilor de mousse si blat de peretii inelului, asigurand un rezultat impecabil, fara batai de cap.

Dupa ce ai pregatit toate elementele tortului, vine momentul de „taie si aranjeaza”. Cu inelul de tort vom taia blaturile astfel incat acestea sa se potriveasca perfect. Blaturile ar trebui sa aiba un diametru putin mai mare decat inelul, pentru a fi usor de ajustat. De exemplu, eu am copt blaturile in 3 tavi de tort cu pereti detasabili, fiecare cu diametrul de 22 cm.

Daca preferi, poti folosi o singura tava mai mare sau doua tavi si apoi sa tai blatul in mai multe straturi. Important este sa obtii in final trei blaturi uniforme, care sa se potriveasca frumos in tort. Nu uita ca inainte de coacere sa tapetezi tavile cu unt sau hartie de copt, astfel incat blaturile sa se desprinda usor si fara probleme.

Tort de iarna cu portocale, mandarine si turta dulce

Lucrurile bune (si delicioase) necesita timp

De obicei, eu acord doua zile pentru a pregati tortul si inca una pentru decor. Iata cum iti poti imparti timpul pentru a face acest desert:

Etapa 1️⃣ (prima zi): coacem blaturile, pregatim crema de portocale (pana la etapa de adaugat gelatina si frisca). Le lasam pe toate la rece pana a doua zi. Eventual, daca vrei sa mai salvezi din timp, poti sa pregatesti acestea in cursul diminetii si sa treci la etapa urmatoare pe dupa-amiaza. Important e ca blaturile sa fie foarte bine racite si crema de lamaie sa stea la frigider pentru cateva ore.

Etapa 2️⃣ (a doua zi sau seara primei zile): decupam blaturile si le insiropam (daca dorim. citeste mai multe in reteta), terminam de facut mousse-ul, asamblam tortul, dam la rece. Tortul trebuie sa stea minimum 6 ore la rece, dar e preferabil sa stea peste noapte. Cu cat mai mult, cu atat mai bine.

Etapa 3️⃣ (a doua/ a treia zi): il decoram si il servim.

Cum pastram acest tort cu portocale si turta dulce?

Pentru a te asigura ca tortul tau cu mousse de portocale si arome de turta dulce isi pastreaza prospetimea si gustul perfect, trebuie sa tii cont de cateva aspecte. Acesta trebuie sa fie depozitat intr-o cutie de tort sau acoperit cu folie alimentara, pentru a preveni uscarea blaturilor si pentru a evita absorbtia mirosurilor din frigider. Consuma-l in maximum 3-4 zile.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort cu portocale, mandarine si turta dulce. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Cauti inspiratie pentru masa de Craciun? Arunca un ochi pe urmatoarele retete!

Briose rasturnate cu portocale

Briose cu turta dulce, ciocolata si mascarpone

Cozonac babka cu fistic, ciocolata neagra si portocala

Tort Red Velvet (Tort Catifea Rosie)

Fursecuri aromate cu ciocolata, migdale si condimente

Guguluf cu merisoare si portocale, insiropat si delicios

🎄 Mai multe retete festive → 

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
375g faina
1 lingurita praf de copt
0.5 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita ghimbir macinat
2 lingurite scortisoara
0.5 lingurita ienibahar
1 lingurita nucsoara
0.5 lingurita anason
un praf de sare
4 oua
100g zahar
20g zahar brun
90ml ulei
90ml lapte batut
1 lingurita extract / esenta de vanilie
0.5 lingurita esenta de portocale
140g miere
360ml lapte
Mousse de portocale
2 oua
2 galbenusuri
40g zahar
100g suc de portocale
1.5 lingura amidon de porumb
50g unt
0.5 lingurita esenta de portocale
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
0.5 lingurita coaja de portocala
300g smantana lichida
30g zahar pudra
2.5 lingurite gelatina pudra dizolvata in 1 lingura de apa
colorant alimentar portocaliu optional
o conserva mandarine in compot 175 g fruct
cateva bucatele de turta dulce

SIROP PENTRU BLATURI (OPTIONAL)

50ml sirop din compotul de mandarine
0.5 lingurita scortisoara

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare pentru blaturile tortului

Ungem cu unt sau tapetam cu hartie de copt 3 tavi rotunde cu diametrul de aprox. 22 cm. Preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Amestecam ingredientele uscate

Intr-un bol, cernem faina, adaugam praful de copt, bicarbonatul, condimentele si sarea. Lasam deoparte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Batem ouale cu zaharul, amestecam ingredientele umede

Intr-um bol incapator (sau bolul mixerului planetar) batem ouale cu zaharul si zaharul brun pana cand obtinem o compozitie spumoasa (2-3 minute). Adaugam apoi treptat uleiul, laptele batut, aromele (vanilie, portocala) si mierea.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Faina + laptele

Incorporam treptat faina, alternand cu laptele. Ai grija sa nu amesteci foarte mult, ci doar cat sa obtii o compozitie omogena.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dam la cuptor

Turnam compozitia in tavi si dam la cuptorul preincalzit pentru aprox. 23-25 de minute. Verifica cu o scobitoare daca blatul e copt inainte de a-l scoate din cuptor.
Cand scoatem din cuptor, lasam putin sa se raceasca, apoi transferam blaturile pe un grilaj de racire. Daca nu ai in plan sa asamblezi tortul in aceeasi zi, inveleste-le in folie alimentara dupa ce s-au racit foarte bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Pregatim crema de baza pentru mousse-ul de portocale

Adaugam intr-o cratita (de preferabil cu fundul dublu) ouale, galbenusurile, zaharul, sucul de portocale si amidonul. Dam pe foc, amestecand constant pana cand incepe sa se ingroase. Cum vezi ca apar primele bule atunci cand fierbe, mai lasa 1 minut, apoi stinge focul. Adaugam esenta si coaja de portocala, vanilia si incorporam untul taiat cubulete. Daca vrei sa obtii o crema mai fina, da amestecul printr-o sita. Acoperim cu folie alimentara lipita de suprafata cremei si lasam sa se raceasca. Dam apoi la frigider pentru cateva ore.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
7.

Continuam mousse-ul

Cand vrem sa asamblam tortul, continuam pregatirea mousse-ului. Punem la hidratat pudra de gelatina impreuna cu o lingura de apa si lasam 10 minute. Apoi, punem cateva secunde la cuptorul cu microunde amestecul pana cand gelatina s-a dizolvat.
Batem smantana lichida rece cu zaharul pudra pana cand devine o frisca tare. Adaugam gelatina topita - iti sugerez sa torni gelatina in timp ce mixerul merge si sa o amesteci cat mai rapid. Incorporam frisca in crema de portocale, amestecand de jos in sus cu spatula - pune mai intai putina frisca, apoi restul.Optional, daca vrei o culoare mai intensa, poti adauga putin colorant alimentar portocaliu. Transferam compozitia pentru mousse intr-un pos.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
8.

Optional - Pregatim siropul pentru blaturi

Acest pas nu e obligatoriu, dar va imbogati aroma blaturilor si va intarzia procesul de uscare a blaturilor. Practic, trebuie doar sa dam in clocot siropul din conserva de compot de mandarine amestecat cu scortisoara. Ai insa grija sa existe un contrast termic intre blaturi si sirop: daca siropul e rece, blaturile sa fie la temperatura camerei, daca blaturile sunt reci, siropul sa fie rece.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
9.

Asamblam tortul

Taiem fiecare blat cu inelul pentru tort. Asezam inelul pe o farfurie sau suport pentru tort si il imbracam la interior cu folia de acetat. Asezam si insiropam primul blat. Venim apoi cu un strat subtire de mousse si asezam uniform un strat de mandarine din compot, peste care mai asezam un strat de mousse. Asezam si al doilea blat, il insiropam, adaugam mousse-ul. In functie de conserva de mandarine pe care o ai, poti completa cu inca un strat intreg de mandarine, insa eu am folosit o conserva cu 175 g fruct si mi-a ajuns doar pentru un rand de mandarine, asa ca in mijloc am pus cateva cubulete de turta dulce (poate fi si cumparata). Venim cu inca un strat de mousse, apoi cu al treilea blat insiropat si cu un strat subtire de mousse.
Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru 6 ore, ideal peste noapte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
10.

Decoram si servim

In ziua in care servim tortul, inlaturam inelul si folia si decoram dupa preferinte.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *