Budinca de orez la cuptor cu mere si zahar caramelizat

Cand aerul rece de toamna isi face simtita prezenta, nimic nu e mai reconfortant decat un desert cald si aromat. Budinca de orez la cuptor cu mere si zahar caramelizat este exact acel comfort food pe care il cauti. Este usor de facut, cu ingrediente simple, dar rezultatul final te va cuceri instant. Un desert cu gust de copilarie si parfum de nostalgie, care te poarta inapoi la o portie de orez cu lapte proaspat facuta de mama sau bunica.

Budinca de orez la cuptor cu mere si zahar caramelizat

Altfel de orez cu lapte

La baza acestui desert sta clasicul orez cu lapte, acel preparat iubit de toate generatiile. Doar ca, de data aceasta, ii dam o nota de sofisticare si un aer festiv. Laptele fierbinte si orezul se transforma intr-o budinca cremoasa, parfumata cu scortisoara si coaja de portocala.

Merele, razuite si taiate cubulete, completeaza perfect textura cremoasa a orezului, adaugand o nota proaspata si dulce-acrisoara. In plus, stratul crocant de zahar caramelizat de deasupra transforma totul intr-un spectacol de gusturi si texturi, inspirat de celebrul desert creme brulee. Fiecare lingurita este o combinatie intre cremos, crocant si fructat, totul invaluit in aroma tomnatica de scortisoara.

Budinca de orez la cuptor cu mere si zahar caramelizat

Budinca de orez sau Rižev narastek, un desert sloven

Rižev narastek, tradus simplu drept „budinca de orez,” este un desert traditional din Slovenia. Este preparat din orez fiert in lapte, indulcit cu zahar, aromatizat cu vanilie si uneori cu coaja de lamaie sau portocala. Dupa ce orezul este gata, se amesteca cu galbenusuri si albusuri batute spuma, ceea ce ofera desertului o textura aerata si pufoasa.

Deasupra, rižev narastek este adesea decorat cu un strat de fructe – caise, prune, stafide sau mere fiind alegerile cele mai populare. Unele variante includ un topping de zahar caramelizat sau chiar gem de fructe pentru un plus de dulceata.

Acest desert este, inainte de toate, o mancare de suflet. La fel cum orezul cu lapte ne aminteste de copilarie, rižev narastek are un efect similar asupra slovenilor. Este genul de preparat care evoca amintiri din bucatariile bunicilor, unde mirosul de lapte cald si vanilie umplea aerul.

Budinca de orez la cuptor cu mere si zahar caramelizat

Budinca de orez, acel ceva dulce perfect pentru zilele reci de toamna

Imagineaza-ti o dupa-amiaza friguroasa, cand te intorci acasa dupa o zi lunga si tot ce iti doresti este ceva cald si dulce. Budinca de orez la cuptor cu mere si caramel este fix acea imbratisare dulce de care ai nevoie. Se face usor, din ingrediente pe care probabil le ai deja in casa, si este genul de desert care iti va aduce zambetul pe buze.

Acest desert are un farmec aparte – e simplu, dar elegant, confortabil, dar sofisticat. O combinatie de arome si texturi care iti aminteste de copilarie, dar care te surprinde de fiecare data cu stratul crocant de caramel si merele delicate.

Asadar, daca esti in cautarea unui desert pentru sezonul rece, incearca aceasta budinca de orez la cuptor. Se pregateste rapid, arata spectaculos si, cel mai important, este absolut delicioasa. Perfecta pentru serile in familie sau pentru un rasfat binemeritat!

Budinca de orez la cuptor cu mere si zahar caramelizat

Moduri in care poti servi budinca de orez

Budinca de orez la cuptor este un desert extrem de versatil, pe care il poti adapta in functie de ocazie sau preferintele tale. Poti sa o coci intr-o tava dreptunghiulara, pentru a o servi in portii generoase – eu am folosit una de 18×25 cm si inaltimea de 6 cm si a intrat la limita, deci iti sugerez sa folosesti una putin mai mare sau mai inalta.

De asemenea, poti sa folosesti vase mici, tip ramekin, pentru un aspect elegant si pentru a crea portii individuale. Varianta in ramekin este perfecta pentru un desert usor de portionat.

In ceea ce priveste toppingurile, imaginatia este limita. Adauga o lingurita de dulceata de fructe, cum ar fi cea de prune sau zmeura, care adauga o nota proaspata si acrisoara. De asemenea, poti adauga in budinca si tot felul de fructe uscate, nuci, migdale sau alune.

Budinca de orez la cuptor poate fi savurata atat calda, cat si rece. Cand este calda, te rasfata cu arome intense si o textura moale, mai cremoasa, aproape topindu-se in gura. Daca o servesti rece, desertul capata o consistenta mai ferma, fiind ideal alaturi de o cafea sau un ceai aromat. Dar indiferent de alegerea ta, acest desert va ramane o optiune delicioasa si versatila.

Budinca de orez la cuptor cu mere si zahar caramelizat

Cum pastrezi budinca de orez la cuptor

Budinca de orez la cuptor este un desert care poate fi usor de pastrat pentru a te bucura de el si a doua zi. Dupa ce s-a racit complet, acopera tava sau vasele ramekin cu folie alimentara sau transfera desertul intr-un recipient ermetic. Pastreaza-l in frigider, unde poate rezista 2-3 zile fara probleme.

Un detaliu important de retinut este legat de stratul de zahar caramelizat: trebuie adaugat doar inainte de servire. Daca il prepari dinainte, caramelul isi va pierde textura crocanta, absorbind umezeala din budinca. Asadar, atunci cand esti gata sa servesti desertul, presara zaharul deasupra si foloseste o torta de bucatarie pentru a forma crusta perfecta.

Daca preferi sa il consumi cald, incalzeste portiile in cuptorul preincalzit sau in cuptorul cu microunde, dar ai grija sa adaugi stratul de caramel abia dupa ce desertul este cald. Astfel, te vei bucura de fiecare data de textura crocanta si aromele intense ale acestui desert delicios.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de budinca de orez la cuptor cu mere si zahar caramelizat. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Budinca de tapioca cu banane si zahar caramelizat

🍰 Budinca de croissante cu afine si ciocolata

🍰 Crema de zahar ars – Creme brulee

 🍰 Creme brulee cu ciocolata si capsuni

 🍰 Placinta cu mere si nuci

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
250g orez
1 litru lapte
40g unt
50g zahar
un praf de sare
1 lingurita extract / esenta de vanilie
1 lingurita scortisoara
1 lingurita coaja de portocala
Strat de mere + zahar caramelizat
3 mere
0.5 lingurita scortisoara
0.5 lingura zahar brun
60 g zahar pentru caramelizat cantitate estimativa

Pasii necesari

1.

Pregatim orezul

Folosind o sita, spalam orezul de cateva ori pana cand apa devine limpede.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Orezul cu lapte

Intr-o cratita incapatoare turnam laptele, adaugam untul taiat cubulete, zaharul si sarea. Amestecam si dam pe foc mediu pana incepe sa fiarba. In acel moment, adaugam si orezul. Lasam pe foc mic, amestecand constant, aproximativ 30 de minute, pana cand obtinem o compozitie cremoasa.
Luam de pe foc si adaugam vanilia, scortisoara si coaja de portocala, apoi lasam sa se raceasca.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Dam merele prin razatoare

Intre timp, curatam merele de coaja. Eu am dat o parte prin razatoare si o parte am taiat cubulete, pentru mai multa textura. Amestecam merele cu scortisoara si zaharul brun.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Incorporam ouale in orez

Separam ouale. Galbenusurile le amestecam in prealabil intr-un bol, apoi le amestecam cu orezul. Separat, batem spuma albusurile si le incorporam si pe ele in orez.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Intindem in tava si dam la cuptor

Luam o tava mai inalta si o ungem cu unt. Eu am folosit una de 18x25 cm, recomand sa alegi una putin mai mare, la mine a intrat la limita. De asemenea, poti folosi si vase tip ramekin. Intindem uniform un strat de orez, apoi asezam stratul de mere si incheiem cu inca un strat de orez.
Dam la cuptorul preincalzit la 170°C pentru aproximativ o ora. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Stratul de zahar caramelizat

Inainte de servire, presara zahar pe suprafata budinicii si caramelizeaza-l folosind o torta de bucatarie.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *