Cheesecake cu dovleac si biscuiti Speculoos

40 minute

foarte usor

15 felii

Recunosc, cheesecake tomnatic n-am mai facut pana acum. Si regret, nu stiam ce pierd. Fara doar si poate, cheesecake-ul cu dovleac si biscuiti Speculoos este alegerea perfecta pentru a aduce toata aroma anotimpului in bucatarie, fara prea mult efort. Nu e doar un desert delicios, ci si o experienta aromata, simplu de pregatit si perfect pentru serile racoroase de toamna. E genul de cheesecake pe care il vei iubi, chiar daca nu esti neaparat fanul deserturilor cu dovleac – aroma de dovleac este subtila si completata perfect de vanilie si condimentele calde.

Cheesecake cu dovleac si biscuiti Speculoos

O combinatie de straturi pline de savoare

Cheesecake-ul are trei straturi, unul mai aromat ca altul, care impreuna, formeaza un desert incredibil de aromat.

Baza de biscuiti Speculoos

Biscuitii Speculoos sunt biscuiti crocanti, originari din Belgia si Olanda, foarte populari si in alte parti ale Europei. Sunt recunoscuti pentru aroma lor intensa de caramel si condimente, care includ de obicei scortisoara, nucsoara, cuisoare si ghimbir, ceea ce le ofera un gust unic, perfect pentru deserturile de toamna si iarna.

Pentru acest cheesecake eu am folosit biscuiti Lotus, dar poti alege orice biscuiti Speculoos iti plac. Si cei din Lidl sunt foarte buni, ii gasesti sub numele de biscuiti condimentati Spekulatius si sunt din gama Favorina. Indiferent de brandul lor, biscuitii Speculoos adauga o nota calda si usor condimentata care pune in valoare celelalte straturi, iar textura crocanta si gustul lor specific completeaza perfect crema de branza. Crusta clasica de biscuiti e deja dusa la alt nivel.

Stratul de cheesecake vanilat

In mijlocul desertului, vei regasi stratul clasic de cheesecake vanilat, care aduce un plus de finete si echilibru intre baza crocanta si stratul de dovleac. Aroma de vanilie este delicata, oferind un contrast placut cu notele mai intense ale biscuitilor si ale dovleacului. Practic, aceasta este si baza pentru stratul de cheesecake cu dovleac.

Stratul de cheesecake cu dovleac

Acesta este „sufletul” desertului, unde piureul de dovleac si condimentele pumpkin spice aduc aroma specifica toamnei. Daca ai nevoie de o reteta simpla de piure de dovleac, o poti gasi pe blog, impreuna cu mixul de condimente pumpkin spice – perfecte nu doar pentru aceasta reteta, ci si pentru pentru toate deserturile tale de toamna.

Daca nu esti fan al deserturilor cu dovleac, nu iti face griji – aroma este subtila si nu copleseste. Amestecul cu branza si dovleac este bland si echilibrat, iar adaugarea unui strop de condimente pumpkin spice ii da o nota placuta.

Sfaturi pentru un cheesecake cu dovleac perfect

Ingredientele la temperatura camerei: Asigura-te ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei inainte de a incepe. Acest lucru ajuta la o incorporare uniforma si previne craparea cheesecake-ului in timpul coacerii.

Nu amesteca prea mult crema: Cand pregatesti crema de branza, amesteca doar atat cat sa obtii o textura omogena. Mixatul excesiv poate incorpora prea mult aer, ceea ce ar putea duce la craparea in cuptor a cheesecake-ului.

Coacerea lenta si uniforma: Cheesecake-ul este sensibil la schimbari bruste de temperatura, asa ca e bine sa il coci la o temperatura mai joasa si sa il lasi in cuptor dupa ce opresti focul pentru a preveni fisurile.

Evita coacerea excesiva: Cheesecake-ul trebuie sa aiba o textura ferma la exterior, dar sa fie usor „gelatinos” la mijloc cand scoti tava din cuptor. Se va stabiliza in timpul racirii.

Cheesecake cu dovleac si biscuiti Speculoos

Cum decoram si servim cheesecake-ul?

Cheesecake-ul cu dovleac si biscuiti Speculoos este un desert care atrage privirile si incanta papilele gustative. Pentru a aduce desertului un plus de aroma si pentru a infrumuseta modul de prezentare, poti incerca cateva toppinguri care completeaza perfect gustul lui.

Biscuiti speculoos zdrobiti – daca vrei un decor simplu si crocant, presara cateva firimituri de biscuiti speculoos pe deasupra sau pe marginea feliei de cheesecake inainte de servire. Neaparat inainte de servire, pentru ca altfel se vor inmuia.

Pudrat cu scortisoara sau cu un mix de condimente pumpkin spice – un strat fin de scortisoara presarat deasupra cheesecake-ului accentueaza aromele de toamna si adauga un aspect rustic. Este o varianta simpla, dar de efect.

Frisca proaspata – un mot de frisca vanilata aduce o textura usoara si aerata, care contrasteaza frumos cu densitatea cheesecake-ului. Poti adauga si un praf de scortisoara peste frisca pentru o nota suplimentara de aroma.

Topping de caramel sarat – caramelul sarat este perfect pentru cei care prefera un gust dulce-sarat. Poti turna caramelul peste cheesecake inainte de servire pentru un efect vizual minunat, iar combinatia cu biscuitii Speculoos si dovleac este absolut delicioasa.

Nuci pecan caramelizate – pentru un plus de crocant, poti adauga nuci pecan caramelizate pe deasupra. Acestea completeaza perfect aromele de caramel si condimente, aducand si o textura interesanta.

Sos de ciocolata neagra – daca preferi o varianta mai intensa, un sos de ciocolata neagra turnat peste cheesecake poate fi alegerea perfecta. Gustul usor amarui al ciocolatei va contrasta placut cu dulceata dovleacului si a biscuitilor Speculoos.

Cheesecake cu dovleac si biscuiti Speculoos

Cum pastram acest cheesecake cu dovleac si biscuiti Speculoos pentru mai mult timp

Pastrat corect, cheesecake-ul isi va mentine textura si aroma, astfel incat fiecare felie sa fie la fel de savuroasa ca in prima zi!

La frigider: Dupa ce cheesecake-ul s-a racit complet la temperatura camerei, inveleste-l bine in folie alimentara sau acopera-l cu un capac etans. Apoi pastreaza-l in frigider. Cheesecake-ul poate rezista in frigider pana la 4-5 zile si va ramane la fel de delicios si aromat.

La congelator: Daca doresti sa pastrezi cheesecake-ul pentru o perioada mai lunga, il poti congela. Taie-l in felii si inveleste fiecare felie in folie de plastic, apoi pune-le intr-o punga sau intr-un recipient cu capac. In congelator, cheesecake-ul se pastreaza bine pana la 2 luni. Cand vrei sa-l servesti, scoate-l si lasa-l sa se dezghete incet in frigider peste noapte pentru a-si mentine textura cremoasa.

Evita umezeala: Incearca sa eviti sa pui toppingurile pe cheesecake daca planuiesti sa il pastrezi mai mult timp. Adauga toppingurile doar inainte de servire.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de cheesecake cu dovleac si biscuiti Speculoos Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Chec cu dovleac si ciocolata

🍰 Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat

🍰 Covrigi cu dovleac, pufosi si dulci

🍰 Cheesecake cu lamaie, menta si sos de afine

🍰 Mini-tarte cu mascarpone, miere, nuci si smochine

🍰 Cheesecake cu iaurt grecesc, miere si nuci

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
200g biscuiti Speculoos sau Lotus/Biscoff
100g unt topit
680g crema de branza
100g zahar
80g smantana
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
3 oua
240g piure de dovleac
0.5 lingurita amestec condimente pumpkin spice

Pasii necesari

1.

Pregatim cele necesare

Tapetam cu hartie de copt o tava de 23x33 cm. Preincalzim cuptorul la 170°C.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Crusta de biscuiti

Dam biscuitii printr-un blender sau chopper. Amestecam biscuitii sfaramati cu unt topit si asezam intr-un strat uniform in tava. Nivelam, apoi dam la cuptor pentru 10 minute.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Amestecam ingredientele pentru cheesecake

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei! Batem cu mixerul crema de branza cu zaharul 1-2 minute. Adaugam vanilia, smantana si treptat ouale, amestecand dupa fiecare ingredient si avand grija sa curatam si peretii vasului.
Transferam cam un sfert din cantitatea de cheesecake intr-un alt vas si amestecam cu piureul de dovleac. Adaugam si condimentele.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Turnam cheesecake peste crusta de biscuiti

Turnam compozitia simpla de cheesecake peste crusta de biscuiti si o nivelam. Apoi, din loc in loc, cu o lingura, punem compozitia de cheesecake cu dovleac. Folosind o scobitoare sau un pai metalic amestecam cele doua compozitii astfel incat sa obtinem acel efect marmorat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Dam la cuptor

Dam cheesecake-ul la cuptor pentru aprox. 40 de minute. Nu iti fa griji daca este inca moale la mijloc, se va intari pe masura ce se raceste. Daca vrei sa fii sigur(a) ca nu se crapa, mai lasa-l in cuptorul oprit pana se raceste. Apoi, muta cheesecake-ul la frigider pentru cel putin 4 ore inainte de a taia.
Optional, poti decora cu frisca batuta si sa pudrezi cu extra scortisoara.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *