Gogosi la cuptor inspirate de ciocolata Dubai

Daca esti in cautarea unui desert cu o nota de rafinament oriental, aceste gogosi la cuptor umplute cu fistic si kataif sunt exact ce ai nevoie! Inspirate de celebra ciocolata Dubai, aceste chifle dulci te vor incanta cu o textura pufoasa si o umplutura surprinzatoare, plina de savoare. Imagineaza-ti aroma fina de fistic combinata cu fideaua kataif si ciocolata cu lapte – un desert ce te transporta imediat intr-o poveste din Orient.

Gogosi Dubai? De ce nu?

In cazul in care nu ai descoperit deja, celebra ciocolata Dubai a cucerit intreaga lume, combinand ingrediente de lux precum fisticul cremos si fidea kataif crocanta, acoperite intr-un strat fin de ciocolata cu lapte. Aceasta combinatie unica de arome orientale inspira nu doar iubitorii de ciocolata, ci si pe patiseri si cofetari. Am vazut ca exista croissante Dubai, choux Dubai… de ce nu ar exista si gogosi Dubai?

La propunerea prietenilor mei de la Vegis, am pus in aplicare ideea, mai ales ca la ei pe site gasiti una dintre cele mai calitative paste de fistic pe care le-am incercat – pasta de fistic de la Niavis.

Asadra, in interiorul gogosilor gasim exact elementele care definesc faimoasa ciocolata: crema de fistic, pe care eu am combinat-o cu budinca de vanilie pentru a obtine o textura fina si usoara si kataif. Deasupra, avem un strat delicios de ciocolata cu lapte. Asemenea ciocolatei Dubai, aceste gogosi recreeaza senzatia de lux si profunzime a gustului intr-un desert plin de savoare.

Combinatia perfecta: fistic, kataif si ciocolata

Asa cum iti povesteam mai sus, umplutura acestor gogosi la cuptor inspirate de ciocolata Dubai este un mix rafinat de fistic, kataif si ciocolata, o alegere indrazneata care aduce o explozie de arome si texturi. Am ales sa combin pasta de fistic cu budinca de vanilie pentru ca, asa cum am simtit si eu, gustul intens de fistic al pastei Niavis poate fi putin cam intens si coplesitor. In plus, mi s-a parut ca umplutura necesita o textura mai cremoasa. Astfel, budinca il tempereaza si ofera o textura mai lejera si mai placuta, perfecta pentru a accentua celelalte arome fara sa le acopere.

Poti face budinca in casa, dar, pentru a eficientiza procesul, am folosit praful de budinca de vanilie de la Niavis, pe care il gasesti tot la Vegis. Se prepara rapid, asemenea oricarei budinci instant, si am apreciat faptul ca are chiar seminte de vanilie Bourbon, care dau o nota placuta si rafinata, dar care nu eclipseaza fisticul.

Totusi, am constatat ca budinca face fideaua kataif sa se inmoaie mult mai repede, de aceea am completat gogosile cu fidea si la exterior, care nu e doar pentru decor, ci si pentru mai multa textura. Sigur, daca vrei totusi sa pastrezi autenticitatea retetei de ciocolata Dubai si vrei sa simti din plin gustul de fistic, poti sa amesteci direct pasta de fistic cu kataif si sa renunti la budinca de vanilie. Totul tine de preferintele tale! 😉

Si pentru ca nu se putea ca ciocolata sa lipseasca din gogosile Dubai, am ales de pe Vegis picaturile de ciocolata cu lapte de la Niavis. Odata pregatite gogosile, le-am scaldat intr-un amestec de ciocolata topita si unt, apoi am presarat putin fistic tocat si fidea kataif pentru a oferi o textura mai crunchy.

Gogosile la cuptor inspirate de ciocolata Dubai, un desert simplu si sanatos

Chiar daca suna sofisticat, aceste gogosi la cuptor sunt surprinzator de usor de facut. Nu necesita prajire, asa ca sunt o varianta mai usoara si mai sanatoasa de desert.

Prin coacere, aluatul acestor gogosi devine incredibil de pufos si moale, fara a avea nevoie de ulei. Astfel, poti savura fiecare muscatura fara grija ca sunt prea grele sau prea grase. Totodata, nu trebuie sa te ingrijorezi de mirosul de prajeala sau de excesul de ulei; tot ce trebuie sa faci este sa le asezi in tava, sa le dai la cuptor si sa te bucuri de aroma delicioasa care se raspandeste in bucatarie. In plus, le poti pregati in avans si pastra la frigider – vor ramane proaspete si pline de gust, iar inainte de servire le poti incalzi usor, ca sa fie exact ca proaspat coapte.

Aceasta abordare mai sanatoasa si mai simpla le face o alegere excelenta pentru cei care iubesc deserturile rafinate, dar vor sa evite prajirea.

In plus, aceste gogosi la cuptor inspirate de ciocolata Dubai sunt perfecte pentru a fi servite la un eveniment special sau, de ce nu, doar pentru a-ti satisface pofta de dulce intr-un mod elegant si sanatos.

Cum pastram gogosile Dubai?

Pentru ca umplutura de fistic si kataif contine acea budinca pe baza de lapte, gogosile se pastreaza cel mai bine in frigider, intr-un recipient inchis ermetic. Inainte de servire, e ideal sa le incalzesti putin – cateva secunde in cuptorul cu microunde sau la temperatura camerei pentru a elibera aromele si a readuce pufosenia chiflelor.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de gogosi la cuptor cu ciocolata Dubai. Spune-mi in comentarii cum a iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Arunca un ochi si pe alte retete de pe blog!

🍰 Gogosi la Air Fryer cu glazura de vanilie

🍰 Brownie cu fistic

🍰 Gogosi la cuptor (cu drojdie)

🍰 Fursecuri cu ciocolata, piper roz si ganache cu fistic

🍰 Gogosi la cuptor cu ciocolata, unt de arahide si covrigei

🍰 Gogosi la cuptor cu cidru de mere si scortisoara

Aceasta postare este realizata in parteneriat cu magazinul online vegis.ro, ce a contribuit cu ingredientele-cheie din aceasta reteta. Parerile si experienta cu produsele sunt strict personale, fara a fi influentate in niciun fel de aceasta colaborare.

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
240ml lapte
7g drojdie uscata
50g zahar de trestie
1 ou
0.5 lingurita extract / esenta de vanilie
400g faina
un praf de sare
1 lingurita coaja de portocala
60g unt la temperatura camerei
Umplutura cu fistic & glazura de ciocolata

Umplutura cu fistic

20g praf de budinca de vanilie
2 linguri zahar de trestie
200ml lapte
60g pasta de fistic Niavis
100g fidea kataif

Glazura de ciocolata

100g chipsuri de ciocolata cu lapte
30g unt
fistic tocat pentru decor

Pasii necesari

1.

Aluatul de gogosi

Incalzim laptele (nu fierbinte, ci caldut), adaugam zaharul si drojdia si lasam 10 minute pana cand compozitia devine spumoasa.
Intr-un bol incapator (sau bolul mixerului planetar) batem oul impreuna cu amestecul de lapte si drojdie. Adaugam si vanilia. Punem jumatate din cantitatea de faina cernuta, condimentele si sarea si framantam. Adaugam apoi bucatele din untul moale, pe care le incorporam in aluat si adaugam si restul de faina. Framantam aluatul cu mixerul sau la mana timp de cel putin 7 minute. Ungem un bol incapator cu ulei, asezam aluatul, acoperim bolul cu un prosop curat sau folie alimentara si lasam sa creasca aprox. o ora, pana isi dubleaza volumul. Eu asez bolul in cuptorul OPRIT pentru a grabi procesul.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Kataif

Punem intr-o tigaie 2 linguri de unt, dam pe foc si asteptam sa se topeasca. Separam cu degetele fideaua kataif si o adaugam peste unt. O lasam sa se rumeneasca, amestecand din cand in cand, pana devine aurie si are o textura crocanta. Ai grija sa nu lasi prea mult, pentru ca se poate arde foarte usor.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Budinca de vanilie

Dizolvam pudra pentru budinca in 100 ml de lapte rece din cantitatea totala. In laptele ramas adaugam 1-2 linguri de zahar (dupa gust) si punem la fiert. Cand fierbe, luam de pe foc cratita, adaugam amestecul cu budinca, dam din nou pe foc si amestecam continuu aprox 2 minute. Turnam intr-un bol, acoperim cu folie alimentara lipita de suprafata cremei si lasam la racit.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Adaugam si pasta de fistic

Dupa ce budinca s-a racit, cand suntem gata de a umple gogosile, adaugam pasta de fistic, amestecand cu mixerul pana cand obtinem o compozitie cremoasa. Cu o spatula, incorporam fideaua.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Formam gogosile si dam la cuptor

Aluatul bine crescut il impartim in bucati egale - eu am impartit in 9 bucati care cantareau aprox. 80 g. Formam niste chifle, pe care le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele. Acoperim cu un prosop curat si mai lasam la crescut aprox. 30-40 de minute. Intre timp, preincalzim cuptorul la 170°C.
Inainte de a le da la cuptor, ungem fiecare chifla cu ou batut. Tinem la cuptor 20 de minute, pana cand se rumenesc. Lasam sa se raceasca foarte bine inainte de a le umple.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
6.

Umplem si glazuram

Crestam fiecare chifla si cu un pos, umplem fiecare gogoasa cu cat mai multa crema. Recomandarea mea este sa crestezi in mai multe locuri, pentru a distribui mai uniform crema in interiorul gogosilor cu ajutorul posului.
Pregatim si glazura de ciocolata: punem la topit pe bain marie chipsurile de ciocolata si untul. Inmuiem fiecare gogoasa in ciocolata si presaram deasupra fistic si inca putina fidea kataif. Lasam sa se intareasca ciocolata (le poti pune putin la frigider), apoi servim.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *