Tort de Halloween cu dovleac, ciocolata, fistic si bezele

3 ore +

usor

8-10 portii

Imaginatia zburda cand vine vorba de decoratiuni pentru Halloween, dar ce spui de un tort care sa fie la fel de spectaculos ca dovlecii sculptati din jur? Acest tort de Halloween cu blaturi pufoase de dovleac, doua tipuri de ganache (de ciocolata alba si fistic si de ciocolata neagra) si acoperit cu bezele in forma de oase poate deveni atractia serii. E desertul perfect dupa ce ati petrecut ore intregi sculptand dovleci si decorand casa pentru petrecerea ta in familie sau cu prietenii!

Imagineaza-ti atmosfera: lumanarile stralucesc palid in dovlecii sculptati, iar casa e plina de voie buna. Acest tort este exact ceea ce iti trebuie pentru a aduce magia Halloween-ului si in bucatarie.

Blaturile pufoase de dovleac sunt ca o atingere de toamna intr-un desert spectaculos, perfect echilibrate de ganache-ul fin de ciocolata alba si fistic, iar ciocolata neagra adauga acea nota bogata care te cucereste instant. Insa piesa de rezistenta e reprezentata de bezelele in forma de oase, care nu sunt doar dulci si crocante, ci si cu un aspect… infiorator de spectaculos.

Acest tort nu este doar un desert delicios, ci si o piesa centrala pentru masa de Halloween. Va incanta atat papilele gustative, cat si privirile! Pregateste-l pentru petrecerea ta si vei aduce spiritul de Halloween la un nou nivel de savoare.

Combinatia de arome: dovleac, fistic si ciocolata

Nu te gandi ca dovleacul este doar pentru supe sau placinte! In acest tort, dovleacul isi gaseste locul perfect in straturile pufoase si aromate. Vei avea nevoie de piure de dovleac, pe care il poti face foarte simplu acasa. Vezi reteta!

Ganache-ul de ciocolata alba si fistic aduce un contrast interesant, oferind o textura catifelata si o dulceata echilibrata. Iar ciocolata neagra completeaza totul, oferind profunzime desertului. Acest tip de ganache poate fi folosit si pentru a umple diverse fursecuri tip sandwich, asemenea fursecurilor cu ciocolata si piper roz.

Poti folosi pentru tortul tau si doar unul dintre cele doua ganache-uri, atat in interior, cat si pentru acoperirea tortului, dar ai grija sa modifici si cantitatile. Eu mi-am dorit ca tortul sa aiba mai multe arome, sa fie colorat la interior (portocaliu de la dovleac, verde de la ganache-ul cu ciocolata alba), dar inchis la culoare la exterior, pentru a scoate cat mai bine in evidenta bezelele.

Tort de Halloween cu dovleac, ciocolata, fistic si bezele

Bezele in forma de oase – pentru decorat, dar si pentru savurat

Daca vrei sa adaugi un decor special unui tort de Halloween, bezelele in forma de oase sunt raspunsul. Dulci si crocante, ele aduc un aspect infricosator de amuzant. Totodata, pot reprezenta si un desert de sine statator. Imagineaza-ti o tava plina de oase din bezea pe care le poti servi ca gustare pentru invitatii la petrecerea ta cu tematica de Halloween. Poti chiar sa presari putin colorant pudra, cacao sau scortisoara pentru un aspect si mai realist sau sa le pudrezi cu putin sclipici alimentar.

Desi par greu de facut, nu e deloc asa, Cu putina indemanare, vei obtine forma dorita foarte repede. Iti recomand sa urmaresti acest tutorial pentru a intelege mai bine cum sa conturezi forma de os pentru bezele.

Adauga bezelele pe tort chiar inainte de servire. Ele vor absorbi din umiditatea cremei si se vor inmuia destul de repede.

Cum pastram tortul de Halloween?

Tortul se pastreaza cel mai bine la frigider, mai ales datorita ganache-ului de ciocolata alba si fistic, care sunt destul de perisabile. Daca vrei sa pastrezi tortul pentru cateva zile, asigura-te ca il depozitezi intr-un recipient cu capac, astfel incat sa nu se usuce. Bezelele in forma de oase trebuie adaugate inainte de servire, pentru a-si pastra textura crocanta. Daca le pregatesti din timp, pastreaza-le intr-un recipient ermetic, intr-un loc uscat si racoros.

Sper sa incerci si sa iti placa reteta de tort de Halloween cu dovleac, ciocolata, fistic si bezele. Spune-mi in comentarii cum au iesit si nu uita sa urci o fotografie cu desertul facut de tine pe Instagram, cu tag @madelicii.

Pe blog mai gasesti si alte retete de Halloween!

🎃 Placintele cu ciocolata, reteta de Halloween

🎃 Panna cotta cu ciocolata si rodie, desert de Halloween

🎃 Briose de Halloween cu ciocolata si caramel sarat

🎃 Tort cu ciocolata, afine si vin rosu (tort de Halloween)

🎃 Tarta cu dovleac, ciocolata si caramel sarat

🎃 Briose de Halloween cu ciocolata si portocale

🍁 Mai multe retete de toamna →

💛💛💛

Nu sunt recenzii (inca)

Ingrediente

Seteaza numarul de portii
500g faina
2.5 lingurite praf de copt
1,5 lingurite bicarbonat de sodiu
1 lingurita condimente Pumpkin Spice
un praf de sare
185g piure de dovleac
500g lapte
1.5 linguri otet
158ml ulei de rapita
100g zahar brun
1 lingurita extract / esenta de vanilie
Ganache-uri + bezele

GANACHE CIOCOLATA ALBA & FISTIC

240g smantana lichida
100g ciocolata alba
40g pasta de fistic
1 lingurita gelatina pudra hidratata in apa
colorant gel verde

GANACHE CIOCOLATA NEAGRA (PENTRU ACOPERIT TORTUL)

265ml smantana lichida
250g ciocolata neagra
1 lingura zahar pudra
0.5 lingurita condimente Pumpkin Spice

BEZELE IN FORMA DE OASE

3 albusuri
160g zahar
1 lingurita zeama de lamaie

Pasii necesari

1.

Primul pas - pregatirea bezelelor in forma de oase

Preincalzim cuptorul la 110°C, separam galbenusurile de albusuri. Intr-un bol incapator (bolul mixerului planetar) batem albusurile cat sa se formeze spuma. Adaugam zeama de lamaie si treptat, zaharul, in timp ce mixam la viteza mare. Batem cu mixerul pana se formeaza bezeaua, care trebuie sa fie lucioasa si indeajuns de tare cat sa isi pastreze forma. Transferam bezeaua intr-un pos cu un dui rotund.
Tapetam o tava incapatoare cu hartie de copt (o poti prinde in colturi cu putina bezea pentru a-si pastra pozitia). Cu ajutorul posului, conturam forma oaselor (vezi tutorial video in link-ul de la final). Dam la cuptor pentru aprox. o ora - o ora si jumatate (in functie si de cuptor). Oprim cuptorul, deschidem usa si lasam bezelele sa se raceasca in cuptor.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
2.

Ganache de ciocolata alba si fistic

Pregatim apoi ganache-ul de ciocolata alba si fistic, pe care il vom folosi pentru a umple tortul. Punem intr-un castronel gelatina pudra (aprox.4-5 g) si 15 ml de apa. Lasam 10 minute sa se hidrateze. Tocam marunt ciocolata alba si o punem intr-un vas termorezistent.
Incalzim smantana lichida pana cand incepe sa fiarba, apoi luam de pe foc si adaugam gelatina. Amestecam pana cand aceasta se dizolva. Turnam smantana calda peste ciocolata alba si lasam cateva minute, cat sa se topeasca ciocolata. Adaugam si pasta de fistic si optional, colorantul, apoi amestecam pana obtinem o compozitie omogena. Acoperim cu folie alimentara lipita de suprafata ganache-ului si dam la frigider pentru cel putin 6 ore, ideal peste noapte. Dupa ce s-a racit bine, batem cu mixerul pana cand ganache-ul devine pufos (3-5 minute) si putem intinde ganache-ul pe blaturile de tort.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
3.

Ganache de ciocolata neagra pentru acoperit tortul

Incalzim smantana lichida impreuna cu condimentele. Tocam marunt ciocolata neagra si o punem intr-un vas termorezistent. Turnam smantana incalzita peste ciocolata, lasam cateva minute cat sa se topeasca ciocolata. Amestecam pana obtinem o compozitie omogena. Acoperim cu folie alimentara lipita de de suprafata ganache-ului si dam la frigider pentru minimum 2 ore. Apoi, batem cu mixerul 3 minute pana ganache-ul devine aerat.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
4.

Blaturile tortului

Preincalzim cuptorul la 160°C si pregatim 3 tavi pentru tort de aprox. 17 cm (unse cu ulei sau tapetate cu hartie de copt). Intr-un bol incapator (poate fi si bolul mixerului planetar) amestecam ingredientele uscate: faina, praful de copt, bicarbonatul, condimentele, sarea. Lasam deoparte.
Intr-un alt bol amestecam zaharul si ingredientele lichide: lapte, piure de dovleac, otet, ulei, vanilie. Turnam ingredientele umede peste cele uscate, amestecam si turnam compozitia in tavi. Dam la cuptor pentru 20-25 de minute (testam cu scobitoarea centrul blatului). Lasam sa se raceasca bine.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit
5.

Asamblam tortul

Dupa ce blaturile s-au racit foarte bine si ganache-urile au stat suficient timp la frigider, putem asambla torturile. Batem ganache-urile cu mixerul si le transferam in doua posuri. Punem pe o farfurie un blat, venim cu un strat de ganache de ciocolata alba si fistic, apoi venim cu al doilea blat si inca un strat de ganache de fistic. Asezam si ultimul blat si, cu posul cu ganache de ciocolata neagra, invelim tortul. Cu o racleta pentru cofetarie sau o spatula de tort nivelam ganache-ul. Dam la frigider pentru cateva ore pentru a se stabiliza mai bine cremele inainte de a taia tortul.
Inainte de servire, asezam si bezelele in forma de oase. Recomand sa faci acest pas chiar inainte de a servi tortul pentru ca bezelele vor absorbi din umiditatea cremei si se vor inmuia.
Bifeaza pasul ca fiind indeplinit

Completari

0.5 lingurita = jumatate de lingurita
Poti folosi ambele feluri de ganache si pentru a inveli tortul. Eu am vrut sa am mai multe arome, dar si sa fie frosting-ul sa inchis la culoare, pentru a constrasta mai bine cu bezelele. Daca preferi doar unul dintre ganache-uri, as sugera sa dublezi cantitatea de ingrediente sau sa inmultesti cu 1.5 reteta.
➡ Vezi aici tutorial bezele: https://youtu.be/lAD635cLxzA?t=289

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *